5 év munkájának gyümölcse: egy önfenntartó és víztakarékos erdőkert az udvaron

5 év munkájának gyümölcse: egy önfenntartó és víztakarékos erdőkert az udvaron

Anikó büszkén mutatta meg nekünk kertjüket, amely nem csak szép, de a házzal is tökéletes összhangban van. Nyáron hűt, télen fűt, és teljesen önfenntartó. Nekünk ennyi elég ahhoz, hogy azt mondjuk: ez a tökéletes privát zöld övezet.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

“5 évvel ezelőtt költöztünk be az új építésű családi házunkba, akkor kezdtük el a kert építését. Persze a tervezés már sokkal korábban, a ház tervezésével együtt kezdődött. Arra törekedtünk, hogy a ház a kerttel összhangban legyen – és ez nem csak esztétikai, de energetikai összhangot is jelent. Azaz a növények – például a ház falára futtatott vadszőlő – nyáron takarják, a lombhullató fák pedig árnyékolják a ház falát, megakadályozva ezzel a nyári túlmelegedést. Télen pedig pont az ellenkezője történik: a lehullott levelek miatt a fák nem akadályozzák a napfény bejutását a házba, így is melegítve azt. De nem véletlen az úszó tó tájolása sem, hiszen annak hála extra napfény jut a házba a hidegebb hónapokban.

ZAJLIK A KERTÉPÍTÉS

Galéria / 8 kép

Megnézem a galériát

Erősen tömörödött lúgos meszes agyag talajunk van. Ez kezdetben nagyban korlátozta az ültethető növények számát. A tereprendezés után trágyázás és egy gazdag fajösszetételű takarónövény keverék lett elvetve talajjavítás céljából. Ez házkerti méretben nem túl elterjedt, a férjem a szántóföldről adaptálta a technikát. A lezúzott, majd beforgatott takarónövény-keverék után az egész terület füvesítve lett. Ezután lettek kialakítva a közlekedő utak és az ágyások.

Majdnem minden ágyás központi eleme egy dísz- vagy gyümölcsfa. A végső cél egy nagyrészt árnyékos, víztakarékos önfenntartó erdőkert. Az ágyások tápanyag ellátását komposztálással, mulcsolással, minél kevesebb külső input alkalmazásával igyekszünk megoldani. A kerthez, illetve a házhoz tartozik egy úszó tó is, amit a tetőkről összegyűjtött esővíz táplál. Az is a férjem kétkezi munkáját dicséri, akárcsak a többi műtárgy.

A kertben jelenleg vannak borsófák, szivarfa, páfrány fenyő, juharok, tamariska, fűz, júdás fa, platán, vér szilva, dísz gesztenye, gyümölcsfák (cseresznye, meggy, alma, körte, szilva, eper, barack, török mogyoró, hurma, gránátalma.

5 év munkájának gyümölcse: egy önfenntartó és víztakarékos erdőkert az udvaron

Emellett számtalan cserje: futó és bokor rózsák, labda rózsa, boglárka cserje, téli jázmin, selyem mirtuszok, sárgavesszejű som, orgonák, kékszakáll, dísz bodza, fagyal sövény, mogyoró bokor, ezüst cseresznyék, aranyeső, mézalmácska, termő nemes és vadszőlő, komló, bambusz, füge, köszméte, josta, málna és szeder.

De a virágokról se feledkezzünk meg: tulipánok, hóvirág, nárcisz, dísz hagymák, krókuszok, díszfüvek, cickafark, ánizs izsóp, rozmaring, fekete nadájtő, különböző árnyékliliomok, magkeverékekből vegyes egynyári virágok teszik színessé a csodás összképet.

Ahogy pedig egyre nő a diverzitás, úgy egyre több madár és élőlény látogatja a kertünket. Rendszeres visszatérő vendégeink a vadkacsák, egy szürke gém, cinegék, verebek, örvös galambok, gerlék, fecskék, rozsda farkúak, tengelic, rigó és barázdabillegető. Ezekből néhány költ is nálunk.”

A KÁPRÁZATOS VÉGEREDMÉNY

Galéria / 35 kép

Megnézem a galériát

Erről a sikersztoriról se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Csodálatosan szép lépcső dekorációs ötletek karácsonyra – Lesd el a profik trükkjeit!

Az amerikai karácsonyi filmekben szebbnél szebb lépcsőket láthatunk, amik óriásit dobnak a feldíszített lakás ünnepi hangulatán. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a mi otthonunkban is van benti lépcső, akkor használjuk ki a lehetőségeit. Legyen mindenhol karácsony!

Kert Kertészkedés gyerekkel – Így tanítsuk meg a kertészkedés alapjait a kicsiknek

Szívesen csatlakoznak hozzád a kicsik, amikor az udvaron ügyködsz? A kertészkedés gyerekkel is jó móka, ám jobb, ha már a kezdetektől megtanítjuk a legfontosabb tudnivalókat mindenki biztoságának érdekében. Nézzük is az alapokat, amiket minden kicsinek meg kell tanulnia.

Felújítás Harmónia a köbön! 3 emeletes családi fészek a Mecsek szívéből

Költözni soha nem könnyű. De ha ez azt jelenti, hogy az előző otthonodat eladod, az újat felújítod, a gyermekeidnek új iskolát keresel közben, és a vállalkozásodat is "becsomagolod", az talán az egyik legnehezebb variáns mind közül. Krisztina és családja azonban – a tökéletes tervezésnek és a szigorú ütemtervnek hála – hibátlanra vizsgázott ebből. Jutalmuk pedig ez a káprázatos, ízléses, minden elemében otthonos családi ház.

Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Tipp Tetőtéri konyha berendezése – Hasznos tippek a tökéletes konyha érdekében

Ha egy új lakrészt szeretnénk kialakítani a tetőtérben, akkor vannak olyan helyiségek, amiknek a tervezése egy kicsit nehezebb, mint másoké. Például a tetőtéri konyha berendezése több fejvakarással jár, mint egy hálószoba kialakítása, hiszen jóval több dologra kell figyelni. De nézzük, hogyan is készítsünk tetőtéri konyhát.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin