5 év munkájának gyümölcse: egy önfenntartó és víztakarékos erdőkert az udvaron

“5 évvel ezelőtt költöztünk be az új építésű családi házunkba, akkor kezdtük el a kert építését. Persze a tervezés már sokkal korábban, a ház tervezésével együtt kezdődött. Arra törekedtünk, hogy a ház a kerttel összhangban legyen – és ez nem csak esztétikai, de energetikai összhangot is jelent. Azaz a növények – például a ház falára futtatott vadszőlő – nyáron takarják, a lombhullató fák pedig árnyékolják a ház falát, megakadályozva ezzel a nyári túlmelegedést. Télen pedig pont az ellenkezője történik: a lehullott levelek miatt a fák nem akadályozzák a napfény bejutását a házba, így is melegítve azt. De nem véletlen az úszó tó tájolása sem, hiszen annak hála extra napfény jut a házba a hidegebb hónapokban.

ZAJLIK A KERTÉPÍTÉS

Galéria / 8 kép

Megnézem a galériát

Erősen tömörödött lúgos meszes agyag talajunk van. Ez kezdetben nagyban korlátozta az ültethető növények számát. A tereprendezés után trágyázás és egy gazdag fajösszetételű takarónövény keverék lett elvetve talajjavítás céljából. Ez házkerti méretben nem túl elterjedt, a férjem a szántóföldről adaptálta a technikát. A lezúzott, majd beforgatott takarónövény-keverék után az egész terület füvesítve lett. Ezután lettek kialakítva a közlekedő utak és az ágyások.

Majdnem minden ágyás központi eleme egy dísz- vagy gyümölcsfa. A végső cél egy nagyrészt árnyékos, víztakarékos önfenntartó erdőkert. Az ágyások tápanyag ellátását komposztálással, mulcsolással, minél kevesebb külső input alkalmazásával igyekszünk megoldani. A kerthez, illetve a házhoz tartozik egy úszó tó is, amit a tetőkről összegyűjtött esővíz táplál. Az is a férjem kétkezi munkáját dicséri, akárcsak a többi műtárgy.

A kertben jelenleg vannak borsófák, szivarfa, páfrány fenyő, juharok, tamariska, fűz, júdás fa, platán, vér szilva, dísz gesztenye, gyümölcsfák (cseresznye, meggy, alma, körte, szilva, eper, barack, török mogyoró, hurma, gránátalma.

5 év munkájának gyümölcse: egy önfenntartó és víztakarékos erdőkert az udvaron

Emellett számtalan cserje: futó és bokor rózsák, labda rózsa, boglárka cserje, téli jázmin, selyem mirtuszok, sárgavesszejű som, orgonák, kékszakáll, dísz bodza, fagyal sövény, mogyoró bokor, ezüst cseresznyék, aranyeső, mézalmácska, termő nemes és vadszőlő, komló, bambusz, füge, köszméte, josta, málna és szeder.

De a virágokról se feledkezzünk meg: tulipánok, hóvirág, nárcisz, dísz hagymák, krókuszok, díszfüvek, cickafark, ánizs izsóp, rozmaring, fekete nadájtő, különböző árnyékliliomok, magkeverékekből vegyes egynyári virágok teszik színessé a csodás összképet.

Ahogy pedig egyre nő a diverzitás, úgy egyre több madár és élőlény látogatja a kertünket. Rendszeres visszatérő vendégeink a vadkacsák, egy szürke gém, cinegék, verebek, örvös galambok, gerlék, fecskék, rozsda farkúak, tengelic, rigó és barázdabillegető. Ezekből néhány költ is nálunk.”

A KÁPRÁZATOS VÉGEREDMÉNY

Galéria / 35 kép

Megnézem a galériát

Erről a sikersztoriról se maradj le:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.