5 év munkájának gyümölcse: egy önfenntartó és víztakarékos erdőkert az udvaron

5 év munkájának gyümölcse: egy önfenntartó és víztakarékos erdőkert az udvaron

Anikó büszkén mutatta meg nekünk kertjüket, amely nem csak szép, de a házzal is tökéletes összhangban van. Nyáron hűt, télen fűt, és teljesen önfenntartó. Nekünk ennyi elég ahhoz, hogy azt mondjuk: ez a tökéletes privát zöld övezet.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

“5 évvel ezelőtt költöztünk be az új építésű családi házunkba, akkor kezdtük el a kert építését. Persze a tervezés már sokkal korábban, a ház tervezésével együtt kezdődött. Arra törekedtünk, hogy a ház a kerttel összhangban legyen – és ez nem csak esztétikai, de energetikai összhangot is jelent. Azaz a növények – például a ház falára futtatott vadszőlő – nyáron takarják, a lombhullató fák pedig árnyékolják a ház falát, megakadályozva ezzel a nyári túlmelegedést. Télen pedig pont az ellenkezője történik: a lehullott levelek miatt a fák nem akadályozzák a napfény bejutását a házba, így is melegítve azt. De nem véletlen az úszó tó tájolása sem, hiszen annak hála extra napfény jut a házba a hidegebb hónapokban.

ZAJLIK A KERTÉPÍTÉS

Galéria / 8 kép

Megnézem a galériát

Erősen tömörödött lúgos meszes agyag talajunk van. Ez kezdetben nagyban korlátozta az ültethető növények számát. A tereprendezés után trágyázás és egy gazdag fajösszetételű takarónövény keverék lett elvetve talajjavítás céljából. Ez házkerti méretben nem túl elterjedt, a férjem a szántóföldről adaptálta a technikát. A lezúzott, majd beforgatott takarónövény-keverék után az egész terület füvesítve lett. Ezután lettek kialakítva a közlekedő utak és az ágyások.

Majdnem minden ágyás központi eleme egy dísz- vagy gyümölcsfa. A végső cél egy nagyrészt árnyékos, víztakarékos önfenntartó erdőkert. Az ágyások tápanyag ellátását komposztálással, mulcsolással, minél kevesebb külső input alkalmazásával igyekszünk megoldani. A kerthez, illetve a házhoz tartozik egy úszó tó is, amit a tetőkről összegyűjtött esővíz táplál. Az is a férjem kétkezi munkáját dicséri, akárcsak a többi műtárgy.

A kertben jelenleg vannak borsófák, szivarfa, páfrány fenyő, juharok, tamariska, fűz, júdás fa, platán, vér szilva, dísz gesztenye, gyümölcsfák (cseresznye, meggy, alma, körte, szilva, eper, barack, török mogyoró, hurma, gránátalma.

5 év munkájának gyümölcse: egy önfenntartó és víztakarékos erdőkert az udvaron

Emellett számtalan cserje: futó és bokor rózsák, labda rózsa, boglárka cserje, téli jázmin, selyem mirtuszok, sárgavesszejű som, orgonák, kékszakáll, dísz bodza, fagyal sövény, mogyoró bokor, ezüst cseresznyék, aranyeső, mézalmácska, termő nemes és vadszőlő, komló, bambusz, füge, köszméte, josta, málna és szeder.

De a virágokról se feledkezzünk meg: tulipánok, hóvirág, nárcisz, dísz hagymák, krókuszok, díszfüvek, cickafark, ánizs izsóp, rozmaring, fekete nadájtő, különböző árnyékliliomok, magkeverékekből vegyes egynyári virágok teszik színessé a csodás összképet.

Ahogy pedig egyre nő a diverzitás, úgy egyre több madár és élőlény látogatja a kertünket. Rendszeres visszatérő vendégeink a vadkacsák, egy szürke gém, cinegék, verebek, örvös galambok, gerlék, fecskék, rozsda farkúak, tengelic, rigó és barázdabillegető. Ezekből néhány költ is nálunk.”

A KÁPRÁZATOS VÉGEREDMÉNY

Galéria / 35 kép

Megnézem a galériát

Erről a sikersztoriról se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon DejaVu ház – Egy káprázatos balatoni búvóhely

Újabb kincsre bukkantunk! Ezúttal Szentantalfára utazunk, tartsatok velünk.

Stílus Így használd a fehér színt a nappaliban, a fürdőszobában vagy éppen a konyhában

A fehér szín az elegancia, a tisztaság jelképe, előszeretettel használják a minimalista lakberendezés alapszíneként. Hiába tűnik egyszerűnek, számos árnyalata létezik, így például a bodzafehér, a falfehér, az elefántcsontfehér. Mivel tágítja a teret, ha kicsi alapterületű helyiségekről beszélünk, mindenképpen javasolt fő színnek választani. Mutatjuk, hogyan használd otthonod dekorálásában.

Tipp Szobanövények a penészedés ellen – Így védd meg otthonod a penésztől!

A lakásban a penész legtöbbször télen jelenik meg, amikor nem szellőztetünk sokat, így a párás, meleg levegő nagyon jó táptalajt biztosít számára. Azonban a nyári párás melegben is előjöhet a gombásodás, ami ellen mindenképp tenni kell. Itt jöhetnek szóba a szobanövények a penészedés ellen.

Otthon Feketén-fehéren – Egy lakás Pécs belvárosában lenyűgöző részletekkel

Pécs belvárosában, egy csendes utcában áll egy régi ház, lenyűgöző részletekkel. Itt talált új otthonra és tágas munkatérre Borsos Ágnes építész, aki a polgári értékeket tisztelő, a régit megőrző, mégis ízig-vérig praktikus és modern lakást álmodott.

Tipp Drága tisztítószerek helyett: így varázsold tisztává a kerti bútorokat

A kerti bútorok tisztítása igencsak nagy kihívás elé állít minket, hiszen sok esetben rengeteg kosztól kell megszabadítanunk a székeket, a nyugágyat és az asztalt. Jó hír azonban, hogy ehhez semmi szükség drága vegyszerekre, ugyanis a környezetkímélőbb anyagok is tökéletes választásnak bizonyulnak.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin