5 év munkájának gyümölcse: egy önfenntartó és víztakarékos erdőkert az udvaron

5 év munkájának gyümölcse: egy önfenntartó és víztakarékos erdőkert az udvaron

Anikó büszkén mutatta meg nekünk kertjüket, amely nem csak szép, de a házzal is tökéletes összhangban van. Nyáron hűt, télen fűt, és teljesen önfenntartó. Nekünk ennyi elég ahhoz, hogy azt mondjuk: ez a tökéletes privát zöld övezet.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

“5 évvel ezelőtt költöztünk be az új építésű családi házunkba, akkor kezdtük el a kert építését. Persze a tervezés már sokkal korábban, a ház tervezésével együtt kezdődött. Arra törekedtünk, hogy a ház a kerttel összhangban legyen – és ez nem csak esztétikai, de energetikai összhangot is jelent. Azaz a növények – például a ház falára futtatott vadszőlő – nyáron takarják, a lombhullató fák pedig árnyékolják a ház falát, megakadályozva ezzel a nyári túlmelegedést. Télen pedig pont az ellenkezője történik: a lehullott levelek miatt a fák nem akadályozzák a napfény bejutását a házba, így is melegítve azt. De nem véletlen az úszó tó tájolása sem, hiszen annak hála extra napfény jut a házba a hidegebb hónapokban.

ZAJLIK A KERTÉPÍTÉS

Galéria / 8 kép

Megnézem a galériát

Erősen tömörödött lúgos meszes agyag talajunk van. Ez kezdetben nagyban korlátozta az ültethető növények számát. A tereprendezés után trágyázás és egy gazdag fajösszetételű takarónövény keverék lett elvetve talajjavítás céljából. Ez házkerti méretben nem túl elterjedt, a férjem a szántóföldről adaptálta a technikát. A lezúzott, majd beforgatott takarónövény-keverék után az egész terület füvesítve lett. Ezután lettek kialakítva a közlekedő utak és az ágyások.

Majdnem minden ágyás központi eleme egy dísz- vagy gyümölcsfa. A végső cél egy nagyrészt árnyékos, víztakarékos önfenntartó erdőkert. Az ágyások tápanyag ellátását komposztálással, mulcsolással, minél kevesebb külső input alkalmazásával igyekszünk megoldani. A kerthez, illetve a házhoz tartozik egy úszó tó is, amit a tetőkről összegyűjtött esővíz táplál. Az is a férjem kétkezi munkáját dicséri, akárcsak a többi műtárgy.

A kertben jelenleg vannak borsófák, szivarfa, páfrány fenyő, juharok, tamariska, fűz, júdás fa, platán, vér szilva, dísz gesztenye, gyümölcsfák (cseresznye, meggy, alma, körte, szilva, eper, barack, török mogyoró, hurma, gránátalma.

5 év munkájának gyümölcse: egy önfenntartó és víztakarékos erdőkert az udvaron

Emellett számtalan cserje: futó és bokor rózsák, labda rózsa, boglárka cserje, téli jázmin, selyem mirtuszok, sárgavesszejű som, orgonák, kékszakáll, dísz bodza, fagyal sövény, mogyoró bokor, ezüst cseresznyék, aranyeső, mézalmácska, termő nemes és vadszőlő, komló, bambusz, füge, köszméte, josta, málna és szeder.

De a virágokról se feledkezzünk meg: tulipánok, hóvirág, nárcisz, dísz hagymák, krókuszok, díszfüvek, cickafark, ánizs izsóp, rozmaring, fekete nadájtő, különböző árnyékliliomok, magkeverékekből vegyes egynyári virágok teszik színessé a csodás összképet.

Ahogy pedig egyre nő a diverzitás, úgy egyre több madár és élőlény látogatja a kertünket. Rendszeres visszatérő vendégeink a vadkacsák, egy szürke gém, cinegék, verebek, örvös galambok, gerlék, fecskék, rozsda farkúak, tengelic, rigó és barázdabillegető. Ezekből néhány költ is nálunk.”

A KÁPRÁZATOS VÉGEREDMÉNY

Galéria / 35 kép

Megnézem a galériát

Erről a sikersztoriról se maradj le:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin