Forrás: Getty

4 hiba, amint a ventilátor használata során sokan elkövetnek

Ha nincs klíma az otthonodban, akkor ventilátor nélkül kibírhatatlanok a forró nyári napok. Ezek használata során azonban figyelembe kell venni pár dolgot, hiszen csak így hoznak felfrissülést. Vajon hova érdemes állítani? Használat közben ajánlott kinyitni egy vagy több ablakot? Cikkünkben az ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre adunk választ.

Hiba 1 – Meleg levegő bentre tereled

Amikor napközben kint melegebb van, mint a négy fal között, akkor az a cél, hogy a forró levegő kint is maradjon. Épp ezért semmi értelme, ha nyitott ablaknál használod a ventilátort. Ha a készüléket a nyitott ablak elé helyezed, akkor nem csak nem érzed a frissítő hatást, hanem a kinti forró levegőt még be is húzod vele a szobába.

Tipp: Napközben inkább sötétíts be, és tartsd zárva az összes nyílászárót, ezáltal nem jut be a meleg levegő.

Hiba 2 – Rossz helyre teszed a ventilátort

Minden lakásban vannak olyan szobák, melyek hűvösebbek. A melegebb helyiségek a legtöbb esetben déli fekvésűek. A ventilátor elhelyezése során arra figyelj, hogy ne egy meleg szobában állítsd fel, mert akkor annak a térnek a levegőjét fújja szét az egész lakásban. Ebből kifolyólag sokkal jobban teszed, ha egy hűvösebb szobában használod a ventilátort.

Hiba 3 – Nem kevered össze a különböző levegőrétegeket

A meleg levegő köztudottan felfelé száll, míg a hűvösebb a padló közelében van. Épp ezért ajánlott a ventilátor a földre állítanod, méghozzá úgy, hogy átlósan felfelé nézzen. Ennek köszönhetően összekeverednek a különböző hőmérsékletű légtömegek, ezáltal automatikusan lehűl a levegő.

Hiba 4 – Éjszaka is használod

Noha van az a hőség, amikor jó ötletnek tűnik, hogy alvás közben is járjon a ventilátor, ezt egyáltalán nem javasoljuk, hiszen megbetegedhetsz tőle. A hűvösebb levegőtől megfázhatsz, emellett pedig a polleneket és a port is felkeverik a lapátok, így alvás közben ezeket szívod be, ami asztmások és allergiások esetén igencsak kellemetlen panaszokkal járhat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.