17+5 bevált trükk: Így süss tökéletes karácsonyi süteményt

17+5 bevált trükk: Így süss tökéletes karácsonyi süteményt

Közeledik a karácsony és ezzel együtt a nagy sütés-főzések ideje is. A karácsonyi menüsor még csak-csak összeáll, de valljuk be, hogy a sütéssel sokan hadilábon állunk. A szerencséseknek kéznél van egy nagyi – mert mint tudjuk, süteménykészítésben a nagymamák verhetetlenek! De nagyszülői-szülői segítség híján sokunknak tört már bele a bicskája a karácsonyi süteményekbe.

Ötletládához ad!

Hogy segítsük a stressz mentes karácsonyt, összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, ami nem csak a kezdő háziasszonyoknak válhat hasznára. Segítségükkel, higgyétek el, még élvezni is fogjátok a készülődést, és legközelebb alig várjátok majd, hogy újra megmutathassátok, mit is tudtok.

  • Finom roppanós habcsók csak porcukorból készíthető.
  • A leveles tésztákat előmelegített sütőben, 200-220 °C-on sütjük, alsó-felső sütésen nem légkeveréssel!
  • A leveles tésztát előre betölthetjük, majd tojással lekenve, folpackkal letakarva akár egy éjszakán át is tárolhatjuk a hűtőben. Sütés előtt kb. 10-15 perccel elég, ha kivesszük, fél óra múlva kész a friss, ropogós reggeli.
  • Linzerhez, illetve hidegen – sütés nélkül készült – sütikhez/krémekhez mindig porcukrot használjunk!
  • Az omlós tésztáknál (pl. linzer) mindig hideg alapanyagokkal dolgozzunk!
  • Igazi finom házi karamell és bármilyen más szirup- is csak kristálycukorból készíthető. A cukorpótlók nem karamellizálhatók.
  • Kakaós csigánál nem folyik ki a töltelék, ha a tésztát megkenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal, erre kerül a cukros kakaó, majd ezt alaposan lespricceljük vízzel.
  • A töltelékbe vagy díszítésre szánt diót érdemes megpörkölni, mert sokkal finomabb íze van.
  • A fel nem használt egész vagy darált diót tartsuk fagyasztóban, így sokáig eltartható. Nem avasodik meg.
  • Díszítésként a porcukrot csak akkor szórjuk a tésztára, ha már kihűlt, mert különben ráolvad.
  • Nem szárad ki, illetve tovább friss marad a bejgli, ha a töltelékbe reszelünk egy fél almát.
  • Sok féle süteményt le lehet fagyasztani (élvezeti értékéből nem veszít, állaga nem romlik), így előre tudunk dolgozni karácsonyra, egy csomó időt megspórolva. (pl. bejgli, zserbó, piskóta, linzer illetve linzertésztából készült sütemények… stb.)
  • Kelt tésztákhoz csak hagyományos cukor használható. A cukorpótlókkal nem kel meg a tészta rendesen, mert az élesztőgombák számára nem jelentenek táptalajt.
  • A kelesztés titka: az élesztőt mindig kéz meleg, cukros tejbe kell morzsolni, és feloldódásig keverni kell. Ezután meleg, huzatmentes helyen 10 percre letakarjuk – ha ennyi idő alatt nem fut fel, akkor rossz az élesztőnk, frisset kell venni.
  • A cukor nem kizárólag édesítőszerként szerepel a receptekben, krémesítő, állag javító hatása is van. Ezért a legtöbb süteménynél nem lehet kispórolni. Ezen felül szép aranybarna színt ad a péksüteményeknek, de felel az ételek nedvességtartalmáért is.
  • Sem a méz, sem a porcukor nem használható azoknál a süteményeknél, ahol habosítanunk kell a puha vajat. Ez csak kristálycukorral, barna cukorral oldható meg.
  • És ha a legnagyobb igyekezetünk ellenére mégsem sikerül szépre a sütemény, ne feledjük, hogy egy kis porcukorszórással a nem tökéletes küllemű süti is javítható. A porcukor ápol és eltakar!
17+5 bevált trükk: Így süss tökéletes karácsonyi süteményt
Forrás: andrea-lightfoot-cyivis6ifrc/unsplash

És végül a jó piskóta alap tészta sütésének fortélyai:

  • Ha nem lapnak kikenve sütjük a piskótát, hanem formában, akkor tojásonként (M-es méret), 23 g lisztet, és 20 g cukrot kell számolnunk. (Ne sajnáljuk kimérni pontosan!)
  • Puhább lesz a piskóta, ha a liszt 1/3-át lecseréljük kukorica keményítőre.
  • Piskótatésztába mindegy, hogy kristály- vagy porcukrot használunk
  • Mindig előmelegített (170-180 °C) sütőbe tegyük a piskótát. Alsó-felső sütésen, nem légkeveréssel
  • A 6-8 tojásos piskótának kb. 25-30 perc a sülési ideje (sütő függő is), addig nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját.
17+5 bevált trükk: Így süss tökéletes karácsonyi süteményt
Forrás: ayesha-firdaus-duezzules8g/unsplash

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Lámpatrendek 2023 – Így varázsolj fényt a sötétbe

A lámpák elengedhetetlen részét képezik az otthonodnak. Ha szereted követni a trendeket – vagy legalább ismerni azokat –, akkor mutatjuk, hogy 2023-ban milyen színek és formák kerülnek az érdeklődés középpontjába a fényforrásoknál.

Tipp 4 jel, hogy itt az ideje lecserélni a porszívódat

A porszívó a háztartás egyik legfontosabb eszköze, az igazi tisztaság megkerülhetetlen szereplője. Porszívózni jóval kényelmesebb, egyszerűbb, gyorsabb és alaposabb, mint a söpörni, ezért a porszívónak jó gondját kell viselni, és időben cserélni, ha eljön ez az idő. Összegyűjtöttünk 4 jelet, ami egyértelműen a készülék élettartamának végét jelzi.

Tipp 4 szuper upcycling ötlet csináld magad polcokra

Szeretsz barkácsolni, és szükséged lenne néhány polcra? A legjobb helyen jársz! Az alábbi 4 upcycling ötlet biztosan inspirálóan hat rád.

Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin