Álomlakás elsőre – Íme egy ingatlan, amelynek tulajdonosa tényleg elégedett!

Álomlakás elsőre – Íme egy ingatlan, amelynek tulajdonosa tényleg elégedett!

Elégedettséget egy ingatlan, pláne az első ingatlan megvásárlása kapcsán kevesek éreznek. Az első lakás általában nem álmaink otthona, gyakran kompromisszum egy érzésért cserébe: végre saját tulajdonunk van. Nem javítja az efféle statisztikákat Fellegi Zsuzsa, aki úgy érzi, elsőre elhozta az ingatlanpiacról azt, amire vágyott. Íme egy elégedett ember otthona.

Ötletládához ad!

A XII. kerületi Ugocsa utcába vezet utunk. Tesz-vesz város ez – érkezik a felismerés, amikor a Böszörményi útról kanyarodunk célunk felé. Szerethető környék, a múlt egy kicsiny szelete, ahol valamilyen különös okból kifolyólag még most is virágzik a kisboltkultúra. Az otthon, ahová sok-sok lépcső megmászása után kapaszkodunk fel, egyéves keresés eredménye – tudjuk meg vendéglátónktól, aki megvette volna az első lakást, ami szembejön, de a papája bölcsebb volt: nem hagyta. Amíg vártak a megfelelőre, összegyűjtötték a keresési szempontokat, amelyek nem tűntek ördögtől valónak. A lakásnak legyen legalább másfél szobája (nappali+háló), legyen világos és erkélyes. Helyezkedjen el a városban, de ugyanakkor a zöldben is, a távolságok pedig kerékpárral legyenek áthidalhatók. A tökéletes otthon egy ’30-as években épült Bauhaus-ház harmadik emeleti lakása volt, amelyet Zsuzsa örökölt pénzből tudott megvásárolni. A feltételeknek megfelelt, a türelmes keresgélés jutalma pedig az lett, hogy egy olyan otthont talált, aminek két erkély is van.

Korhű megoldások

A lakás költségei

 • Vételár: 12 millió Ft
 • Vásárlás éve: 2002
 • Négyzetméterszám: 52
 • Négyzetméterár anno: 230 000 Ft
 • Négyzetméterár ma: 350 000 Ft
 • Felújítás összege: 2 millió Ft
 • Fűtés, gépészet: 1 millió Ft
 • Villanyszerelési munkák: 300 000 Ft
 • Festés-mázolás: 250 000 Ft
 • Fürdő bebútorozása: 250 000 Ft
 • Ablakvágatás a hallra: 200 000 Ft

A ház régi, a lépcsőházban takarosan hengerelt falak célozzák az ember szépérzékét. Az épületet, ahol minden kétséget kizáróan megállt az idő, kevesen lakják. Vendéglátónk választása azért is esett erre az épületre, mert szereti az eredeti dolgokat, a kilincsek és a nyílászárók például mind korabeliek. Zsuzsának természetesen esze ágában sem volt azokat műanyagra cserélni, az üveg mentén gumiszigeteléssel erősítette meg a védelmet. Jövőbeli tervei között szerepel, hogy az üveget dupla falúra cserélteti. Az 1938-ban épült házban lévő lakás azért is tudta megőrizni autentikus jellegét, mert vendéglátónk csupán csak a harmadik tulajdonos, tehát nem járt kézről kézre az ingatlan. A lakást eleinte a ház építtetője lakta, majd megörökölte az unokaöccse, Zsuzsa pedig tőle vette meg az 52 m2-es lakást a legfelső, beázásra hajlamos szinten, 2002-ben 12 millió Ft-ért. Az első hat évben bérlők lakták az ingatlant, tehát a lakás már a megvételt követően termelt némi bevételt Zsuzsának, aki hat évig Barcelonában élt, onnan öt éve költözött haza. A kiadás előtt csak egy tisztasági festésen esett át a lakás. A hazaköltözéskor a felújítás során, amely 2 millió Ft-ot emésztett fel, eltűnt néhány romantikus dolog, így egy cserépkályha, illetve a fürdőben a fali melegítő. A pénz nagy része fűtéskorszerűsítésre ment, a Héra cserépkályhát cirkófűtés és radiátorok váltották fel. A pénzből futotta még festésre, mázolásra, villanyszerelésre, a fürdőszoba helyrehozatalára és gépészeti munkákra is. A felújítás hosszan, két évig tartott, a mesteremberek nem siették el a munkát, ami olykor Zsuzsát az őrületbe kergette.

Retrohangulatok

A nappaliban egy családi bútor, a nagynéni narancssárga ülőgarnitúrája a domináns, amelyet ideiglenesen fogadott be. Alanyunk úgy gondolta, valamelyik lomtalanításkor kidobja, de az óvónői fizetés nem kedvez sem a felújításnak, sem pedig az új bútorok vásárlásának. Igaz, a régiek renoválásának sem. „A nagyitól örököltem kér füles fotelt, meg egy kanapét, amelynek a felújítására, újrakárpitozására félmillió forintos ajánlatot kaptam.” Így jobb híján a narancssárga kanapé van szolgálatban, de a retro-életérzéshez nagyban hozzájárul az a két piros kagylófotel is, amely szintén valamelyik munkahelyről megörökölt, ingyenesen elhozható darab volt. Érdekes, hogy tévé nincs a nappaliban, van viszont az előző tulajdonos hagyatékaként egy zeneszekrény, amelyből trükkös módon kihajtogatható egy lemezjátszó.

Zsuzsa imádja a konyha járólapját

Zsuzsa imádja a konyha járólapját

A lakásban egy négyzet alakú hall is helyet kapott, amely egy szekrényekkel elválasztott dolgozószobát rejt. Az úgynevezett szakdolgozatíró kuckóra Zsuzsa ablakot is vágatott, a helyiség üvegtéglákon keresztül kap fényt, itt készül a Waldorf-generáció beválása az életben című szakdolgozat, amelynek summázata az olvasóknak elárulható: az 1919-ben útjára indult pedagógiai módszer szerint felcseperedő gyerekek megállják a helyüket az életben, mások lesznek, jó értelemben mások. Érzékenyebbek, fogékonyabbak a szépre, akik a saját útjukat járják, nem lehet őket beállítani egy sorba. Ha kész a munka, talán felszámolja a dolgozót, amelyet jó lenne végig beszekrényezni, és gardróbfunkciót adni a lakás ezen részének, de ötlet szintjén az is megfogalmazódott, hogy a konyhát lehetne ideköltöztetni.

Patinás konyha

Ez valószínűleg megmarad az elvetendő ötletek kategóriában. A konyha fő erénye, hogy van egy kis terasza, amely zöldre néz, oda reggelenként ki lehet ülni kávézni, a hőmérőn meg lehet nézni, mire lehet számítani aznap, kávézás közben pedig át lehet gondolni az aktuális ruházatot. A konyha azért is marad, mert túlzottan romantikus az antik cement járólapos kő, amely konyhai hangulatú, egy gardróbhoz pedig sehogyan sem passzolna. A zománcozott bádog fali csap is jó látványelem, ráadásul növeli a konyha patináját. Persze a mosogatás nem itt folyik. A kamrából lett kialakítva egy mosogatószoba piros-zöld csíkokkal, amelytől cirkuszi sátor hangulatú a helyiség. A fehér munkaasztal az előző lakó hagyatéka, ahogy a kredenc, illetve a fehérre mázolt gyúródeszka is, utóbbi ma faliújságként funkcionál. Szembetűnő, hogy a konyhából hiányzik a csempe. Zsuzsa azt mondja, azért nincs, mert ezt a burkolóanyagot érzetre hidegnek találja, ezért inkább vízálló festékkel kente le a falat, méghozzá bordóra, arról ugyanis úgy tartják, meghozza az étvágyat. Az első bútor, ami ide bekerült, egy kompakt megoldás asztalba simítható székekkel, amely a teret optimális mértékben foglalja. A konyhával szomszédos helyiség az aprócska háló és az előszoba, amelynek plafonról lelógó installációja érdekes. A lakásban több helyen látni olyan lámpaernyőt, amelyen nincs bevonat, csak dróthajlításokból áll, mondhatni félkész, ezeket Zsuzsa direkt így vette egy lámpabura-készítő mestertől. Az előszobában egy ilyen drótlámpáról lógnak le az oviban a gyerekektől kapott apró ajándékok. Figyelemre méltó itt és az egész lakásban az öreg parketta, amelyet fehérre festett a tulajdonos. Először felcsiszolta, majd lekente fehér festékkel, végül matt lakkal kezelte, a végeredményben pedig az a jó, hogy szabad szemmel látható maradt a fa erezete.

Kézimunka

„A fürdőbe sem akartam csempét, itt zöld vízhatlan festéket használtam, nem szerettem volna, hogy a fürdő nagyon fürdőszobás legyen” – indokol a lakásbemutató közben a tulajdonos. „A munkalap a fürdőben zebrafa, hozzá fenyőből csináltattam a kis szekrényt, de amikor megláttam, sírógörcsöt kaptam. Rettenetes sufnituning volt, ilyet asztalos nem ad ki a kezéből, gondoltam, majd egy kicsit feljavítottam. Lefestetem fehérre, visszacsiszoltam, öregítettem, vettem egy szép régi csipkét és fehér festéket fújtam át rajta.” Nem csak ez a darab figyelemre méltó a fürdőben, az ovális, faragott virágmintás tükör is, amelyet Barcelonában a szemétből szedett ki alanyunk.

A lakás, amelynek lakója maximálisan elégedett, valóban szerethető otthon. Tágas, nincs túl sok bútor benne, napfényes, jó az elosztása és sok benne a sajátkezű munka. Persze van még vele dolog: a gardrób kialakítása és a szoba könyvespolcozása várat magára. De addig is jó, hogy valaki örül annak, amije van. A tökéletességre törekedés közben ez ugyanis egy nagyon fontos állomás! n

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Álomlakás elsőre - Íme egy ingatlan, amelynek tulajdonosa tényleg elégedett!
A nappali
Álomlakás elsőre - Íme egy ingatlan, amelynek tulajdonosa tényleg elégedett!
Fotófal
Álomlakás elsőre - Íme egy ingatlan, amelynek tulajdonosa tényleg elégedett!
Dolgozósarok
Álomlakás elsőre - Íme egy ingatlan, amelynek tulajdonosa tényleg elégedett!
A fürdő
Álomlakás elsőre - Íme egy ingatlan, amelynek tulajdonosa tényleg elégedett!
Mosogató
Álomlakás elsőre - Íme egy ingatlan, amelynek tulajdonosa tényleg elégedett!
Szép kilátás

 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat! Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét
Megnézem
Bezárom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp Nem nő az anyósnyelved? Ezek a gyakori hibák lehetnek a háttérben

Az anyósnyelv (Sansevieria) nagyon népszerű szobanövény, amit könnyű gondozásának és a levegőt tisztító tulajdonságainak köszönhet. Azonban néha előfordul, hogy az egyébként gyorsan növekedő levelek stagnálnak, rosszabb esetben sárgulnak is. Összeszedtük a leggyakoribb gondozási hibákat:

Tipp Napelemes cserép – Máris megérkezett a hagyományos napelem utódja?

Mostanában már nem lehet úgy végig sétálni az utcán, hogy ne tűnjön fel legalább egy napelemmel felszerelt háztető. Egyelőre ritkábban ugyan, de találkozhatunk már ennek tovább gondolt változatával, a napelemes cseréppel is.

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin