Így újítottak fel egy kétszintes házat Leányfalun – gyönyörű lett!

Így újítottak fel egy kétszintes házat Leányfalun – gyönyörű lett!

Sok mindennek kell megváltoznia az életben ahhoz, hogy valaki a Buda központjában található polgári lakását a budai agglomeráció talán legromantikusabb környékére cserélje. A nyugalom és a természet utáni vágy azonban mindennél erősebb. Nincs az a négy gyermekkel járó logisztikai nehézség, vagy akár a hegyoldal megközelítésével járó probléma, ami elvette volna főhősünk kedvét attól, hogy a Pilis lábánál található házát megvásárolja és átalakítsa.

Ötletládához ad!

Leányfalu első hallásra talán kívül esik azon a körön, amit az agglomerációban nyugalmat keresők még elfogadható távolságnak tartanak. Ám az a fajta béke, kilátás és hangulat, amit Leányfalu ad, nagyon is versenyképessé teszi a települést Szentendrével szemben. Sokan ezért is vállalják a fővárosiak közül, hogy az utazási lélekhatárnak számító 25 km-es kört némileg kitágítják. Az utazás ez esetben nagyon vadregényes, Szentendrétől kanyargós, meredek út vezet a Pilis Dunáig nyúló lábain felfelé, a korrekt aszfaltutat nyaralóként használt apró faházak és nagyméretű családi házak övezik. A házhoz vezető út legvége azonban igencsak meredek, ráadásul az autót már korábban le kell tenni, hogy az utolsó száz métert sétálva, az egyre sűrűbb erdőbe érkezve bejussunk az ösvényig, illetve a kapuig. Aki túlzottan kényelmes, annak ez talán riasztóan hangzik, de ne felejtsük el, hogy a körülményes megközelítés egyben a teljes nyugalom, a zavartalan lét, a jó értelemben vett elszigeteltség egyik alapfeltétele.

Fő a nyugalom

Az ember bizonyos életszakaszban vagy élethelyzetek megélése után szívesen hoz kompromisszumokat. Alanyunk élete igencsak megváltozott, így kénytelen volt a Batthyány térhez közeli polgári lakását új lakhelyre cserélni. A könnyű megközelítés, a közeli infrastruktúra, a városi nyüzsgés helyett a nyugalom vált az elsődleges keresési szemponttá, na és persze a megfizethetőség. A budai oldalon keresgélve Pomáz és Szentendre, majd a kedvezőbb árfekvés miatt Leányfalu került a célkeresztbe. A 3500 fős település jó hangulatú, infrastrukturálisan megfelelően kiépült, de ami itt nincs, az van Szentendrén – és egyébként is, a főváros félórányi autózással könnyedén elérhető. Érvként szólt Leányfalu mellett az is, hogy a hegyoldal bővelkedik faházzal felszerelt nyaralókban, amelyek megszerzéséhez nincs szükség egy életen át tartó spórolásra. És mivel a Duna és a Pilis által határolt település közel harmadán ilyen típusú nyaralók találhatók, sok fiatal pár vág bele ezek felújításába, hogy új otthont teremtsen magának.

Pazar panoráma

Pazar panoráma

Főhősünk választása is hasonló szempontok alapján esett az 1100 m2-es telekre, amelynek egyik legnagyobb vonzereje, hogy egyetlen szomszédja van. A telek egyik oldalát erdei ösvény, a másikat természetvédelmi terület övezi, miközben az alsó szomszéd a telket is borító sűrű növényzet miatt látó- és hallótávolságon kívül esik. A telek mindezek ellenére belterület-besorolású. Igaz, a rajta álló kétszintes, 30 m2-es, betonalapú alsó szint és a felső részt kiadó szabványos, 50 m2-es, Erdért típusú faház komoly felújítást, illetve korszerűsítést igényelt. Noha a 80 m2-es élettér az átalakítás során nem nőtt, az erdőszerű kert áprilistól októberig páratlan nyugalmat, játszó-, illetve életteret biztosít a családnak.

Zöldszemlélet

A környéken kiépítették a vezetékes gázt, így a ház átalakításánál a tulajdonos már figyelembe vette ezt, így olyan fűtési rendszert építtetett be, ami a vezetékes gázra kötve a ház fűtési rendszerét és a melegvíz-szolgáltatást egyaránt megoldja. Jelenleg azonban a fűtésről fatüzelésű kazán, a meleg vízről elektromos bojler gondoskodik, és ez a rendszer a gáz bevezetése után is megmarad, hogy később is a lehető legkisebb költséggel működjön a ház. A visszafogott rezsiköltségek érdekében a családfő a házat teljesen felújíttatta. Minden nyílászárót jó hőszigetelésűre cseréltetett, míg az épület kívülről 10 centiméteres kőzetgyapot szigetelést kapott. Ugyanakkor a faházrész, azaz a felső szint belülről is szigetelőréteggel, illetve gipszkarton falakkal bővült. Mindemellett a házba teljesen új elektromos rendszer és vízvezeték került. Mivel a telek a hegytetőhöz közel található, a csatornarendszer kiépítésére a későbbiekben is kicsi az esély, ezért a tulajdonos az emésztő minimális terhelését környezetvédő gondolkodásmóddal próbálja csökkenteni. Külön gyűjti és tárolja az esővizet, az emésztőt pedig olyan adalékanyaggal táplálja, amely rövid idő után locsolásra teszi alkalmassá azt. Alanyunk távlati tervei között szerepel a napenergia általi vízmelegítés létrehozása. A szemét szelektált gyűjtése és újrahasznosítása azonban már most is fontos számára: a papírhulladékot eltüzeli, a szerves hulladékot komposztálja, és a kertben hasznosítja.

Nyolcvan négyzetméter két szinten

Nyolcvan négyzetméter két szinten

Stílus saját erőből

A belső tér kialakítása során elsősorban a család méretét kellett figyelembe venni. Négy gyereknek 80 m2-en helyet találni mindenképpen kreatív feladat. Az alsó szint lett a kicsiké, akik közül a legkisebb csupán féléves. A fiúk által lakott lenti részben saját vécé és fürdő található, egy kis szobában emeletes ágy, míg az úgynevezett gyereknappaliban egy galéria gondoskodik az alvóhelyekről. Ennél azonban fontosabb a közösségi tér, ahol központi helyen áll a csocsóasztal, illetve mellette a padlón kialakított és szigetelőszalaggal körbekerített gombfocipálya. Ezt egészíti ki a falat teljesen betöltő könyvespolc, amelynek legalább a fele a játékok elnyelésére szolgál. A padlót könnyen tisztítható csempe borítja, ez került a mosókonyhával összekötött gardróbszobába is.

Közösségi tér csocsóasztallal

Közösségi tér csocsóasztallal

A felnőtt térnek szintén meghatározó eleme a könyvespolc – a praktikus tárolóhely egyben térelválasztó is, hiszen ez övezi a két szintet összekötő lépcsőt felül. Ugyanakkor a nappali egyik falát is könyvekkel rogyásig pakolt könyvespolc borítja, amelyhez nemcsak hogy tökéletesen illeszkedik a süppedős olvasófotel, de a tér kívánta is azt. A burkolat a felső szinten – ahová a ház főbejárata is nyílik – teljes egészében hajópadló, amit a tulajdonos mélybarna színű páccal tett hangulatosabbá. A sötét tónusú padlózat méltó kontrasztja a nappali élénkzöld falfelületének, illetve a konyha falának. Mindez, és a nappali díszcsíkjának lilája a házigazda ízlését és keze munkáját dicséri. A modern stílusú festmények is illenek a fiatalosan modern, kissé eklektikus hangulathoz. Látványos kiegészítő a vaskandalló, amely a hideg téli estéken nemcsak a hangulatot, hanem a hőmérsékletet is emeli. Ezen a szinten, szinte eldugva található a felnőtt háló, kellően messze a bejárattól, a gyerekek zsivajától, közvetlenül mellette pedig egy kisméretű fürdőszoba kapott helyet.

Olvasósarok fülesfotellel

Olvasósarok fülesfotellel

Az álom egy terasz

Költségek

  • A telek, rajta a faházzal: 9 millió Ft
  • Nyílászárók cseréje: 1,2 millió Ft
  • Belső átalakítás: 1,1 millió Ft
  • Fűtésrendszer: 1,2 millió Ft
  • Elektromos hálózat: 450 ezer Ft
  • Külső szigetelés: 650 ezer Ft
  • Burkolás: 350 ezer Ft
  • Egyéb költség: 700 ezer Ft
  • Összesen:  14,65 millió Ft

Az ilyen jellegű családi ház igen lassan, vagy talán sosem éri el a kész állapotot, mindig van mit alakítgatni rajta. A tervezést jelen esetben egy ismerős építész készítette, barátságból. A kivitelezés pedig általában éppen akkor ért véget, amikor a bevételek elapadtak. Ennek megfelelően hátra van még a tető teljes rekonstrukciója, ami talán az egyik legnagyobb falat. Rögtön utána következik a Dunára néző hatalmas terasz megépítése, ami jelentősen növeli majd a lakók komfortfokozatát, bár ha a gyerekeket kérdezzük erről, akkor szerintük a kertben felállított sátor, a fákat összekötő kötélhágcsók, a háromszögben kifeszített függőágyak, a ház mellett felállított pingpongasztal, a nyáron a kertben feltöltött műanyag medence mindenféle terasznál többet ér. Persze a felnőttek másként gondolkodnak, így a tető és a terasz után a jelenleginél komolyabb, és a ház stílusához illeszkedő konyhabútor vár még megvalósításra, és persze némi tereprendezés. „Van még mit csinálni, de már így is megérte – von mérleget a tulajdonos. – A gyerekek remekül érzik magukat, a nyugalom, a csend megfizethetetlen. Hátam mögött a Pilis, előttem a Duna, a faluban jó színvonalú a strand, és a munkahelyem is csak fél óra autózásra van. Mindezt úgy sikerült elérnem, hogy amennyiből a jelenlegi állapotot kihoztuk, csupán egy 40 m2-es kispesti lakást vehettem volna, hiszen a telek 9 millió Ft-ba került, és az átalakítás során eddig megközelítőleg 6 milliót költöttünk el.” n

Konyha egyszerűen

Konyha egyszerűen

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakás vásárlása vagy felújítása esetén válaszd a Fundamentát
Megnézem
Bezárom
Stílus Rózsaszín fürdőszoba inspirációk: nem mindennapi szín a nem mindennapi eredményért

A fürdőszoba dekorálása kapcsán az különleges színek, mint a rózsaszín, szinte sosem kerülnek képbe. Pedig a rózsaszín árnyalatnak köszönhetően minimális erőfeszítéssel is csodaszép, sikkes eredményt lehet elérni a fürdőben. Lássuk is a legszebbeket!

Stílus Lakó konténer házak – Ez a koncepció lenne a jövő?

Szinte futótűzként terjednek a lakó konténer házak, hiszen rengeteg érv szól mellettük, és egyre könnyebben hozzáférhetők is. Az Instagram is tele van csodaszép, látványos konténer ház enteriőrökkel, ezért nem csoda, hogy napról napra többen kapnak kedvet hozzá. Ismerkedj meg Te is ezzel a (már nem is annyira) új trenddel!

Tipp Tavaszi nagytakarítás: a legfontosabb trükkök, hogy gyorsan haladj a feladatokkal

A tavaszi nagytakarítás egy nehéz és fárasztó feladat, főleg akkor, ha nem tudod, hogyan is lenne érdemes belekezdeni. Van azonban néhány praktika, ami sokat segít a szervezésben, és időt, valamint energiát spórol nekik. Nézzük, mik ezek.

Stílus Fehér bejárati ajtó – Stílusos megoldások, amikből te is inspirálódhatsz

A fehér bejárati ajtó a minimalizmusnak köszönhetően egyre népszerűbb, így nem csoda, hogy a profi lakberendezők is egyre több gyönyörű megoldással rukkolnak elő. Hoztunk néhány inspirációt a fehér ajtókhoz, és néhány dekorációs tippet is.

Gyerek Last minute húsvéti tojáskereső DIY ötletek – Ilyen tasakokba rejtheted a finomságokat!

Nyakunkon a húsvéti, így a húsvéti nyuszinak fogy az ideje, hogy mindent előkészítsen a tojáskereséshez. Miután beszerezte az összes finomságot, már csak ötletesen el kell rejtenie azokat. A következő DIY tippeknek hála gyorsan és egyszerűen be tudsz segíteni majd a nyuszinak, hogy a tojáskeresés valódi élmény legyen a kicsik számára.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin