Nappali saját pácolású hajópadlóval

Így újítottak fel egy kétszintes házat Leányfalun - gyönyörű lett!

Leányfalu első hallásra talán kívül esik azon a körön, amit az agglomerációban nyugalmat keresők még elfogadható távolságnak tartanak. Ám az a fajta béke, kilátás és hangulat, amit Leányfalu ad, nagyon is versenyképessé teszi a települést Szentendrével szemben. Sokan ezért is vállalják a fővárosiak közül, hogy az utazási lélekhatárnak számító 25 km-es kört némileg kitágítják. Az utazás ez esetben nagyon vadregényes, Szentendrétől kanyargós, meredek út vezet a Pilis Dunáig nyúló lábain felfelé, a korrekt aszfaltutat nyaralóként használt apró faházak és nagyméretű családi házak övezik. A házhoz vezető út legvége azonban igencsak meredek, ráadásul az autót már korábban le kell tenni, hogy az utolsó száz métert sétálva, az egyre sűrűbb erdőbe érkezve bejussunk az ösvényig, illetve a kapuig. Aki túlzottan kényelmes, annak ez talán riasztóan hangzik, de ne felejtsük el, hogy a körülményes megközelítés egyben a teljes nyugalom, a zavartalan lét, a jó értelemben vett elszigeteltség egyik alapfeltétele.

Fő a nyugalom

Az ember bizonyos életszakaszban vagy élethelyzetek megélése után szívesen hoz kompromisszumokat. Alanyunk élete igencsak megváltozott, így kénytelen volt a Batthyány térhez közeli polgári lakását új lakhelyre cserélni. A könnyű megközelítés, a közeli infrastruktúra, a városi nyüzsgés helyett a nyugalom vált az elsődleges keresési szemponttá, na és persze a megfizethetőség. A budai oldalon keresgélve Pomáz és Szentendre, majd a kedvezőbb árfekvés miatt Leányfalu került a célkeresztbe. A 3500 fős település jó hangulatú, infrastrukturálisan megfelelően kiépült, de ami itt nincs, az van Szentendrén – és egyébként is, a főváros félórányi autózással könnyedén elérhető. Érvként szólt Leányfalu mellett az is, hogy a hegyoldal bővelkedik faházzal felszerelt nyaralókban, amelyek megszerzéséhez nincs szükség egy életen át tartó spórolásra. És mivel a Duna és a Pilis által határolt település közel harmadán ilyen típusú nyaralók találhatók, sok fiatal pár vág bele ezek felújításába, hogy új otthont teremtsen magának.

Pazar panoráma

Pazar panoráma

Főhősünk választása is hasonló szempontok alapján esett az 1100 m2-es telekre, amelynek egyik legnagyobb vonzereje, hogy egyetlen szomszédja van. A telek egyik oldalát erdei ösvény, a másikat természetvédelmi terület övezi, miközben az alsó szomszéd a telket is borító sűrű növényzet miatt látó- és hallótávolságon kívül esik. A telek mindezek ellenére belterület-besorolású. Igaz, a rajta álló kétszintes, 30 m2-es, betonalapú alsó szint és a felső részt kiadó szabványos, 50 m2-es, Erdért típusú faház komoly felújítást, illetve korszerűsítést igényelt. Noha a 80 m2-es élettér az átalakítás során nem nőtt, az erdőszerű kert áprilistól októberig páratlan nyugalmat, játszó-, illetve életteret biztosít a családnak.

Zöldszemlélet

A környéken kiépítették a vezetékes gázt, így a ház átalakításánál a tulajdonos már figyelembe vette ezt, így olyan fűtési rendszert építtetett be, ami a vezetékes gázra kötve a ház fűtési rendszerét és a melegvíz-szolgáltatást egyaránt megoldja. Jelenleg azonban a fűtésről fatüzelésű kazán, a meleg vízről elektromos bojler gondoskodik, és ez a rendszer a gáz bevezetése után is megmarad, hogy később is a lehető legkisebb költséggel működjön a ház. A visszafogott rezsiköltségek érdekében a családfő a házat teljesen felújíttatta. Minden nyílászárót jó hőszigetelésűre cseréltetett, míg az épület kívülről 10 centiméteres kőzetgyapot szigetelést kapott. Ugyanakkor a faházrész, azaz a felső szint belülről is szigetelőréteggel, illetve gipszkarton falakkal bővült. Mindemellett a házba teljesen új elektromos rendszer és vízvezeték került. Mivel a telek a hegytetőhöz közel található, a csatornarendszer kiépítésére a későbbiekben is kicsi az esély, ezért a tulajdonos az emésztő minimális terhelését környezetvédő gondolkodásmóddal próbálja csökkenteni. Külön gyűjti és tárolja az esővizet, az emésztőt pedig olyan adalékanyaggal táplálja, amely rövid idő után locsolásra teszi alkalmassá azt. Alanyunk távlati tervei között szerepel a napenergia általi vízmelegítés létrehozása. A szemét szelektált gyűjtése és újrahasznosítása azonban már most is fontos számára: a papírhulladékot eltüzeli, a szerves hulladékot komposztálja, és a kertben hasznosítja.

Nyolcvan négyzetméter két szinten

Nyolcvan négyzetméter két szinten

Stílus saját erőből

A belső tér kialakítása során elsősorban a család méretét kellett figyelembe venni. Négy gyereknek 80 m2-en helyet találni mindenképpen kreatív feladat. Az alsó szint lett a kicsiké, akik közül a legkisebb csupán féléves. A fiúk által lakott lenti részben saját vécé és fürdő található, egy kis szobában emeletes ágy, míg az úgynevezett gyereknappaliban egy galéria gondoskodik az alvóhelyekről. Ennél azonban fontosabb a közösségi tér, ahol központi helyen áll a csocsóasztal, illetve mellette a padlón kialakított és szigetelőszalaggal körbekerített gombfocipálya. Ezt egészíti ki a falat teljesen betöltő könyvespolc, amelynek legalább a fele a játékok elnyelésére szolgál. A padlót könnyen tisztítható csempe borítja, ez került a mosókonyhával összekötött gardróbszobába is.

Közösségi tér csocsóasztallal

Közösségi tér csocsóasztallal

A felnőtt térnek szintén meghatározó eleme a könyvespolc – a praktikus tárolóhely egyben térelválasztó is, hiszen ez övezi a két szintet összekötő lépcsőt felül. Ugyanakkor a nappali egyik falát is könyvekkel rogyásig pakolt könyvespolc borítja, amelyhez nemcsak hogy tökéletesen illeszkedik a süppedős olvasófotel, de a tér kívánta is azt. A burkolat a felső szinten – ahová a ház főbejárata is nyílik – teljes egészében hajópadló, amit a tulajdonos mélybarna színű páccal tett hangulatosabbá. A sötét tónusú padlózat méltó kontrasztja a nappali élénkzöld falfelületének, illetve a konyha falának. Mindez, és a nappali díszcsíkjának lilája a házigazda ízlését és keze munkáját dicséri. A modern stílusú festmények is illenek a fiatalosan modern, kissé eklektikus hangulathoz. Látványos kiegészítő a vaskandalló, amely a hideg téli estéken nemcsak a hangulatot, hanem a hőmérsékletet is emeli. Ezen a szinten, szinte eldugva található a felnőtt háló, kellően messze a bejárattól, a gyerekek zsivajától, közvetlenül mellette pedig egy kisméretű fürdőszoba kapott helyet.

Olvasósarok fülesfotellel

Olvasósarok fülesfotellel

Az álom egy terasz

Költségek

  • A telek, rajta a faházzal: 9 millió Ft
  • Nyílászárók cseréje: 1,2 millió Ft
  • Belső átalakítás: 1,1 millió Ft
  • Fűtésrendszer: 1,2 millió Ft
  • Elektromos hálózat: 450 ezer Ft
  • Külső szigetelés: 650 ezer Ft
  • Burkolás: 350 ezer Ft
  • Egyéb költség: 700 ezer Ft
  • Összesen:  14,65 millió Ft

Az ilyen jellegű családi ház igen lassan, vagy talán sosem éri el a kész állapotot, mindig van mit alakítgatni rajta. A tervezést jelen esetben egy ismerős építész készítette, barátságból. A kivitelezés pedig általában éppen akkor ért véget, amikor a bevételek elapadtak. Ennek megfelelően hátra van még a tető teljes rekonstrukciója, ami talán az egyik legnagyobb falat. Rögtön utána következik a Dunára néző hatalmas terasz megépítése, ami jelentősen növeli majd a lakók komfortfokozatát, bár ha a gyerekeket kérdezzük erről, akkor szerintük a kertben felállított sátor, a fákat összekötő kötélhágcsók, a háromszögben kifeszített függőágyak, a ház mellett felállított pingpongasztal, a nyáron a kertben feltöltött műanyag medence mindenféle terasznál többet ér. Persze a felnőttek másként gondolkodnak, így a tető és a terasz után a jelenleginél komolyabb, és a ház stílusához illeszkedő konyhabútor vár még megvalósításra, és persze némi tereprendezés. „Van még mit csinálni, de már így is megérte – von mérleget a tulajdonos. – A gyerekek remekül érzik magukat, a nyugalom, a csend megfizethetetlen. Hátam mögött a Pilis, előttem a Duna, a faluban jó színvonalú a strand, és a munkahelyem is csak fél óra autózásra van. Mindezt úgy sikerült elérnem, hogy amennyiből a jelenlegi állapotot kihoztuk, csupán egy 40 m2-es kispesti lakást vehettem volna, hiszen a telek 9 millió Ft-ba került, és az átalakítás során eddig megközelítőleg 6 milliót költöttünk el.” n

Konyha egyszerűen

Konyha egyszerűen

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.