Porcelánvilág – Vendégségben Farkasházi Rékáéknál

Porcelánvilág – Vendégségben Farkasházi Rékáéknál

Három gyerekkel a belvárosból egy kertvárosias környezetbe költözni, de még Budapesten maradni, jó döntés. Farkasházi Rékáéknak is bevált, számukra a lakcímcsere életminőség-változást hozott.

Ötletládához ad!

Egyszer volt, hol nem volt, volt a Zsolnay Porcelángyárnak Budapesten egy termelőüzeme. A zuglói egységben a kályhacsempék gyártása zajlott, ami a gyár egyik legsikeresebb terméke volt. A fővárosi bázis sok embert foglalkoztatott, a munkások lakhatását az üzem közelében oldották meg, ekkor jött létre a budapesti Zsolnay-negyed. Zuglónak ezen a részén a hangulat kertvárosias, az épületek mézeskalácsház-szerűek, a nyílászárók Zsolnay karakterjegyekkel felruházottak, a tenyérnyi kertek bájosak, ezekkel együtt pedig az otthonok nagyon szerethetők. Ezt már Farkasházi Réka teszi hozzá, aki lassan másfél éve lakik a negyed egyik utcájában. Budapest belvárosából költözött ide, és életminőség-változásról számolt be. Pedig Szondi utcai lakása, amit magazinunkban pár évvel ezelőtt bemutattunk, szép, nagypolgári otthon volt, legkisebb lánya, Tamara  érkezésével a nemrégiben ötfősre bővült családnak azonban szűknek bizonyult.

NÁRAY TAMÁS ÁLDÁSA

A keresés nem volt egyszerű, sokrémes házat láttak, míg véletlenül elvetődtek a környékre. Réka férjénekrémlett, hogy látott az interneten ebben az utcában eladó ingatlant, de nemtudta, melyik volt az, igaz, a fejében derengett a fotó, végül a kapu alapjánmegtalálták. Szerencséjükre a tulajdonos épp a ház előtt tett-vett, szóbaelegyedtek vele, és noha elvben már volt vevője, változtatott a terven. Adöntésben Rékáékat a család barátja, Náray Tamás divattervező segítette, aki azelső találkozás délutánján visszament velük a tetthelyre, és áldását adta avételi szándékra. Az, hogy mi foghatta meg, arról van sejtésünk. A ház kompaktés bizony sokat hozzátett az a 90-es években zajlott hozzáépítés, amit aMakovecz Iroda hajtott végre. Ők alakították ki a padlástérből a fentilakószintet és ők toldották hozzá az étkezőt, illetve a nappalit. Ez ugyansokat elvett a kertből, de jelentősen emelte a lakás értékét.

TALPALATNYI ZÖLD

Kis előkerten vezet át az út a bejáratig, ahol két örökbefogadott kutya ugrál az érkezésünk felett érzett örömében. A kert hátsó részébe nem jöhetnek, tettek ott már elég kárt a növényzetben, az ásás pedig nem javít az esztétikán. A fű itt eleve nagy szó. Réka azt mondja, az egész kert le volt betonozva, ennek feltörésével pedig akadt munka, másfél méter vastagságban terítették a termőföldet. A most látható minioázis férje, Bence munkája, aki rengeteg ötletet merített Bálint gazdától, az idén 100 éves kertész nemrég megjelent könyvéből. Tőle jön például a kis kertbe való pici termőfák ötlete. Ezek telepítésének köszönhetően van meggy, szőlő, füge, paradicsom, csili a kertben, de a klímaváltozás jegyében a fedett terasz közelében pálma- és banánfa is helyet kapott.

KÓKLEREK, KÍMÉLJENEK!

A lakásba lépve tisztán látszik,hogy az alaprajz nem szokványos. Az előszobában rögtön egy kandalló, míg jobbraa konyhával kombinált étkező kéri a figyelmünket. A gerendákban csúcsosodóétkezőn Makovecz stílusjegyei ismerhetők fel. A nagy asztalnál sok a szék,ötnél több, ami gyakori vendégségeket sejtet. A csipkés terítőn mi más lehetne,mint Zsolnay teáskészlet? A konyha igen szemrevaló, egy gyulai asztalosbrigádkészítette, ahogy az összes többi méretre szabott bútort is. Munkájukat Rékakülön kiemeli, mert a renováció során több kóklerrel akadt dolga, így afelújítás szó hallatán nem csoda, hogy megemelkedik a vérnyomása. Állapotosanvégigcsinálni ezt a tortúrát, a búzát felismerni az ocsútól nehéz volt, akadtolyan pillanat, amikor azt gondolta, a sitthalmok mellől kell elmennie szülniés ugyanezek közé az állapotok közé kell visszatérnie a kicsivel. Végül egyceglédi brigád mentette meg a helyzetet. Pont azok, akikkel a Szondi utcailakást is felújíttatták, nekik a vállalt határidőre sikerült végezniükmindennel.

KÖNYV ÉS KÉPZŐMŰVÉSZET

A nappali érdekessége az építettkönyvespolc pávakék színben az ablak előtti kucorgóval. A sok könyv nemvéletlen, a családban mindenki szeret olvasni, ráadásul Bence, Réka férje akönyvszakmában dolgozik. A hálónál tűnik szembe, hogy a beltéri ajtók nem a megszokottsémákat hozzák, sőt a térben szemmágnesnek is mondhatók. A szülői hálóban, ami rendezettségemiatt egy hotelszoba benyomását kelti, az üvegbetétes ajtó a pávás tapétávalremekül harmonizál. Réka és Bence imádják az art decót, ilyen stílusú bútorokat,szobrokat szívesen vásárolnak, kortárs képzőművészeti alkotásra azonban nemnagyon kell költeniük: Réka anyósa, Sárközy Erzsébet képzőművész számos képetajándékozott a családnak.

KUCKÓS GYEREKSZOBÁK

A két nagyobb gyerek szobája a tetőtérben kapott helyett, Tamaráé, a legkisebbé még kialakítás alatt áll, ő egyelőre a szülői hálóban alszik. A 15 éves Benié igazi nagyfiús szoba, a raklapágy még a régi lakásból került ide. A 10 éves Rebeka szobája királylányos, nála a tetőtér gerendáinak jól áll a baldachin, a falaknak pedig a balerinás tapéta. A gyerekek, ugyanakkor a szülők is élvezik a végeredményt, Réka azt mondja, lakótelepen nőtt fel, de ugyanolyan örömmel csodálkozik rá a kertes ház előnyeire, mint a gyerekei. A felújításból már csak a szépre emlékezik, azzal együtt is, hogy meggyűlt a baja például a lakberendezővel, és nagyjából ők is ugyanúgy jártak, mint ma bárki, aki felújításba kezd: az első körben kalkulált költségek a felújítás végére esetükben is a duplájára dagadtak.

Galéria / 16 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2019/04-es számában jelent meg.

Fundatipp
Ne húzd tovább, vágj bele mielőbb te is otthonod felújításába!
Kérj visszahívást a részletekért most!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert Zöld oázis az erkélyen – 3 tipp, hogy sokáig szépek maradjanak a növényeid

Egy szépen beültetett erkély nem csak a tulajdonosának okoz örömet, hanem mindenkinek, aki nap mint nap látja. Ahhoz, hogy a növények sokáig szépek maradjanak, és minél több virágot hozzanak, az alábbi 3 tanácsot érdemes megfogadnod.

Tipp 5 dolog, amitől mindenáron szabadítsuk meg a fürdőt

Egy fürdőszobában rengeteg különböző dolognak kell helyet találnunk, ami nem egyszerű feladat, így érthető módon pikk-pakk káosz tud ott kialakulni. Ennek elkerülése érdekében összegyűjtöttük, hogy melyek azok a tárgyak, amiket nem szükséges ebben a helyiségben tárolni, vagy akár végleg meg is szabadulhatunk tőlük.

Otthon Panel konyha: aranyszabályok, melyek tökéletessé teszik a helyiséget

Rengeteg szó esik a tökéletes alaptulajdonságokkal rendelkező konyháról. Ebben a cikkben a panel konyhák belsőépítészeti fortélyait ismerheted meg.

Felújítás Panellakás átalakítás – Mutatjuk, mit tegyél, és mit ne tegyél közben

Légy előrelátó, ha vár rád egy panellakás átalakítás. Segítünk a ‘tedd vs. ne tedd?’ listánkkal.

Stílus Nem tudod, milyen dohányzóasztalt válassz a nappalidba? Itt a segítség!

Nincs nappali kanapé nélkül, ahogy nincs nappali dohányzóasztal nélkül sem. Valahova le kell tenni az esti teásbögrét, boros poharat, a laptopot vagy a magazinokat. De milyen asztal illik a nappaliba? Széles legyen vagy inkább keskeny? Alacsony vagy magas? Az üvegborítás vagy a teli fa éri meg inkább? Segítünk választani.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin