Nyomokban kádár-kockát tartalmaz

Nyomokban kádár-kockát tartalmaz

Ebben a kockaházban ma már senki nem ismeri fel a kockát, pedig nem veszett el, csak átalakult.

Ötletládához ad!

A tulajdonosok a vidéki kis utcát egy séta alkalmával fedezték fel Budapest agglomerációjában. Máig fejükben él a kép, amikor egy öreg ház előtt üldögélve megláttak egy szikár idős hölgyet, aki egy almát készült megenni. A mozdulatban annyi egyszerűség és sallangmentesség volt, hogy azt gondolták, itt és így szeretnének megöregedni. Továbbsétálva bukkantak rá erre az eladó házra, amit szülői tanácsra meg is vettek. Az apai intelem az volt: ha tehetik, a budapesti társasházi lét után tegyenek próbát egy kertes házzal. Ez a biztatás adott erőt ahhoz a hosszú és nem mindig zökkenőmentes folyamathoz, ami az ingatlan átépítését jelentette. A kockaház formától a kivitelezés megkezdése előtt egy 60-as évekbeli bulival búcsúztak, a jelmezverseny győztesei pedig a lakás egy-egy retró csillárjával távozhattak.

KÁDÁR-KOCKA

A Kádár-kocka lehetne akár egy sütemény neve is, de nem az: egy háztípusé. Az új forma a hatvanas évektől jellemzően a falvak utcaképét határozta meg, városias hangulatot hordozott és a paraszti léttől való eltávolodás szimbólumává vált – ma legalább 800 000 ilyen épületet számlálunk országszerte. A házakkal az egyenhomlokzaton kívül nincs különösebb probléma, de aki teheti, korszerűsíti és formáját a mai kor ízlésére hangolja. Így tettek a tulajdonosok is. Ők, ha nem mondják, hogy ez valaha kockaház volt, ránézésre fel sem merülne.

MI VÁLTOZOTT MÉG?

A színen kívül az épülettömeg is jelentős változáson esett át, a 60-as évekbeli építmény emeletráépítést kapott és egy nagy terasznak is jutott fönt hely. A 70 + 40 m2-es otthon új szobakiosztással dicsekedhet, és cserélték benne a korszerűtlen megoldásokat. A leglátványosabb mind közül a méretes ablaktáblák behelyezése volt, ami a parapet lejjebb vitele nyomán jött létre. Láthatatlan, de életminőség-változást jelentő beruházás a konvektorok megszüntetése és a hőszivattyús fűtés beszerelése, ami télen fűt, nyáron hűt, és jótékonyan hatott a fűtés- és meleg víz számlájára (mindösszesen átlagban 11 000 Ft), igaz, a számok alakulásához az eredeti ház falára épített 14 cm-es hőszigetelés is hozzájárult. A ház tervezője Pálffy György építész volt, aki 30 évig élt és dolgozott Japánban.Az ingatlan minimalista stílusú, ez a tulajdonosoktól sem volt idegen. Kifejezett kérésük volt a letisztult formavilág, és szívesen költöttek olyan igényes megoldásokra, minta falsíkban húzódó, a fal színével megegyező lábazat, a világos tölgyfa hajópadló, a lépcső rejtett cipőtárolóval, illetve a süllyesztett világítással ellátott lépcsőkorlát.

ANTIK ÉS MODERN

Belépve a házba először a konyha kér figyelmet. A dobozos konyhaszekrénysor mellőzése szellősen hagyja a teret, de a két, egymás mellé helyezett alacsony hűtő is jól kiváltja az embermagasságú hűtőszekrényt. Az étkező-nappaliban antik bútorok kaptak helyet, ami kontrasztos a modern házban, de a régi családi darabok a barna és a földszínekkel, a sok textillel puhítanak a vonalas enteriőrön. A kanapé lisztes-zsák-anyagból készült huzata az egyik legkarakteresebb bútor az ingatlanban, ráadásul tökéletes párost alkot a nagypapa egykori utazóládájával. Az emelet tágas hálóba vezet, ami kevés bútorral operál és méretes, 30 m2-es teraszban folytatódik, ami azért ilyen nagy, mert csak 40 m2 lakószintet lehetett csak kialakítani az emeleten, ami a felújítás közben derült ki. A szomszédos fürdőszoba a térbe állított káddal, a fa íróasztallal, festménnyel nem a megszokott sémákat hozza, ahogy a tükör sem, ami mögött érintésre nyíló szekrény húzódik. Mégis a leggrandiózusabb megoldás a kandalló, amelynek lángnyelvei mind a fürdőből, mind a hálóból élvezhetők. A ház olyan változáson esett át, hogy nem biztos, hogy egykori, műköves mesterként dolgozó tulajdonosa ráismerne. Az előtte való tisztelgés jele, hogy a vizes helyiségekbe fehér műkő burkolat került.

A KERT

A kert japán és mediterrán ihletésű. Nincs benne fű, precízen formára nyírt gömbbukszusok fektetik le az alaphangulatot, továbbá a sóskúti bányából vásárolt szépen elterülő, a Duna által finomra csiszolt hatalmas kődarab. A tulajdonosok nem akartak színes kertet egynyári vagy évelő virágokkal, amelyeket állandóan vissza kell vágni. Eleve szárazságtűrő növények kerültek ide, így sok-sok levendula, a beláthatatlanságot biztosító zöld fal borostyánokból és gyertyánsövényekből jött létre 3 év leforgása alatt. A legolcsóbb sodronyra futottak fel ennyi idő alatt a másfél méterenként ültetett tövek, melyek a színük változásával adnak dinamikát az élőfalnak. A kertben fű helyett kavicstengeren járunk, ami murva és gyöngykavics keveréke a jobb színhatás kedvéért. A kerti házikó nagyobb, mint egy egyszerű szerszámoskamra, ez volt a műköves műhelye, ami ma a nyári lak szerepét tölti be közvetlenül a téglaépület szomszédságában.

A kockaház-formától a tulajdonosok a kivitelezés megkezdése előtt egy ’60-as éveket idéző bulival búcsúztak, a jelmezverseny győztesei a lakás egy-egy retró csillárjával távozhattak.

Galéria / 8 kép

Megnézem a galériát

A Kádár-kocka épületek száma ma Magyarországon 800 000 darabra tehető. A tulajdonosok közül pedig egyre többen vágnak bele az ilyen ingatlanok átalakításába.

3 + 1 TIPP

• Falfűtés esetén a csövezés kerüljön inkább a mennyezetbe vagy a padlóba, mint a falba. Ha a falba kerül, nem lehet akárhova szöget verni, mert ha véletlenül eltaláljuk a csövet, spriccel a víz mindenfelé!
• A fürdőben az antik faasztal behelyezése szokatlan, és gyakran fel is merül a kérdés, a pára vajon nem eszi-e meg a fát. A válasz erre az, hogy egy légterű helyiségekben a pára jobban eloszlik, nem egy szűk térbe eszi be magát, így nem tud káros hatást kifejteni. Persze ehhez megfelelő időközönként szellőztetni kell.
• A szőnyegek a budapesti Kilim, a nomád szőnyegboltból valók. Mindenféle stílusnak jól állnak, ugyanakkor melegséget, kézműves hangulatot hoznak az otthonba.
• A besüllyesztett tükrös szekrény elnyeli mindazt, ami általában a mosdó köré kerülne. Szappant, krémeket és azt a sok apró dolgot, ami óhatatlanul kialakítja a rendetlenség érzését, ha szem előtt van.

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2020/03-as számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Így lehet több pénzed a lakáshitel törlesztésre – ne hagyd ki!

Lakáshitelt törlesztesz, és jól jönne hozzá némi anyagi támogatás? Akkor fizesd hiteled egy részét egészségpénztáron keresztül! Így évente akár 48 ezer Ft pluszforrásod keletkezhet, hiszen a pénztárban „megforgatott” pénz jelentősen gyarapodhat! Ezt a plusz bevételt pedig felhasználhatod például hiteled törlesztésére.

Promóció A mindig illatos lakás titkai – Ezek a legtrendibb otthoni illatosító megoldások

Az otthon illata mindenkinek mást jelent. Lakásunk ezen jellegzetes vonását meghatározhatja az illatosítónk, lakásparfümünk vagy a kedvenc öblítőnk kellemes aromája is. Az illatok hatással vannak a kedvünkre is, ezért érdemes mindig nyugtató, biztonságot jelentő aromákkal körül venni magunkat. Az otthonunk illata nem csak számunkra lehet meghatározó, de a vendégek első benyomására is hatással van. Íme néhány tipp a jellegzetes és kellemes otthoni illat megteremtéséhez.

Tipp Aloe verát tartasz otthon? Így gondozd ezt a csodanövényt, hogy jól érezze magát nálad

Van otthon aloe verád? Szeretnéd kihozni a maximumot belőle? Alábbi tippjeink garantáltan segítenek.

Tipp A praktikus konyha kötelező elemei – Ezekre mindenképpen figyelj oda

A konyha az a helyiség, ahol tényleg minden centiméter számít, hiszen a cél, hogy minél több felületünk legyen dolgozni, és minél több tárolóhely álljon rendelkezésünkre rendet tartani. Ha kíváncsi vagy, melyek a praktikus konyha kötelező elemei, mutatjuk is a listát.

Tipp Nincs előszoba az otthonodban? Így alakíts ki előteret bővítés nélkül

Nincs előszoba az otthonodban? Nagyon egybeolvad a bejárat a ház többi részével? Íme néhány tipp, hogy praktikusabbá tedd ezt a részt.

Kert Ezek a leggyakoribb mérgező növények a kertben – Nálad is megtalálhatók?

Szeretsz kertészkedni? Sokféle növény megtalálható az udvarodban? Néhány virágról nem is gondolnád, hogy veszélyt is jelenthet egy állatra vagy egy kisgyerekre. Nézzük, melyek a leggyakoribb mérgező növények a kertben. Ezektől jobb megszabadulni vagy elkülönítve tartani.

Tipp 5 okos otthon kiegészítő, amely garantáltan berobban a következő 10 évben

Az elmúlt években az okos otthon kiegészítők egyre megbízhatóbbak, megfizethetőek, ezért egyre több háztartásban jelennek. Az okos termosztát vagy a robotporszívó már sok ember számára alapkellék, azonban a következő évtized garantáltan kibővíti majd ezt a listát. Íme 5 okos otthon kütyü, ami a hozzáértők szerint egy évtizeden belül a legtöbb háztartásban jelen lesz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin