Lábunk alatt a város – Vendégségben Szamosi Zsófiánál

Lábunk alatt a város – Vendégségben Szamosi Zsófiánál

Szamosi Zsófiát a színészeten kívül a képzőművészet is vonzza. Saját bevallása szerint jobban érdeklik a díszletek, mint a jelmezek, így nem csoda, hogy még egy bérelt lakásból is tökéletes otthondíszletet álmodott családjának.

Ötletládához ad!

A lakásba belépve először a színek fognak meg. Majd a panoráma. Egy olyan otthonban járunk, amelynek a személyes tárgyak, a bátran választott darabok, amelyek nem kellékek, hanem tényleg használatban vannak, és a hatalmas ablakokon át látszó budai hegyek adnak lelket. És persze a lakói. Pedig a színésznő és párja nem formálhatta teljesen saját ízlése szerint az ingatlant, hiszen csak bérlik. – Az én és a férjem lakása sem volt elég számunkra, és különösen nem lett volna az a kislányunk születése után. Ezért mindkettőt kiadtuk, és így találtuk meg ezt a tágas, jó elosztású otthont – mutat körbe Zsófia. – Egy kis feszültséget okozott az elején, hogy mit szólnak majd egymáshoz korábbi lakótársaink. Dani egy kutyát, én a cicámat hoztam magammal, és ha ők nem jönnek ki egymással, az komoly gond lett volna a kapcsolatunkban – nevet. Szerencsére nem történt baj, a háziállatok barátságban élnek egymással.

A kiválasztásnak több szempontja is volt, és szerencsére sikerült is megtalálniuk az ideális otthont. A listán az első a fény volt, ez mindkettőjüknek alapvető szükséglet, ezért mindenképpen világos lakást kerestek. – Egy régi budai villa legfelső emeletén vagyunk, az egész házat felújították az elmúlt években egy család nemzedékei számára. A legfelső szint, ahol mi lakunk, normál belmagasságú, és a nagyon lejtős telek miatt az utcától csak néhány lépcsőt kell felfelé jönni az ajtónkig. Az alaprajzban kifejezetten tetszik, hogy a gyerekszoba nem a hálószoba közvetlen közelében van, a nappali ellenkező oldalán nyílik, így Dalmának és nekünk is van privát szféránk.

Zsófi korábbi lakását is lényegében teljesen átépítette, szeret felújítani. Ráadásul amikor a járványhelyzetben kevesebb volt a munkája, lakberendezést kezdett tanulni. – Ma már más szemmel nézem az otthonunkat is, de mivel nem a sajátunk, nyilván szóba sem jöhet a falak áthelyezése vagy a nagyobb átalakítások – mosolyog. – De valójában mindent tud ez a lakás, ami nekünk kell, az egyedüli dolog, ami hiányzik, hogy sehova nem tudtunk betenni egy igazán nagy étkezőasztalt. De nem baj, amikor több embert látunk vendégül, állófogadást rendezünk tapasokkal.

Kényelmes eklektika

Az állófogadás elengedettsége illik is a berendezéshez, ami kettőjük bútoraiból és tárgyaiból állt össze. A házaspár mindkét tagja szereti a színeket, a régi bútorokat, a mid-century stílust és az eklektikát. Minden szobába jut azokból a tárgyakból is, amelyekhez komoly érzelmek fűzik őket. A legfeltűnőbb talán a nappali falára került háromrészes, bőrből készült kép, amelyet Solymosi Borbála, Dani egyik barátja személyesen neki készített.

Zsófi nagy kedvence a Dani dolgozójául szolgáló régi íróasztal és szék is. Mivel szeretnek keresgélni, kincsekre lelni, több igazi dizájnklasszikus is került a lakásba, például a Breuer Marcell-szék. A család ezeket a darabokat nem múzeumi tárgyként kezeli, hanem rendeltetésének megfelelően használja. – A divatban sem érdekel, hogy a mindenkori legújabb darabokat hordjam – mondja háziasszonyunk. – A ruháim egyik fele turkálóból van, a másik fele viszont egyedi, tervezői darab. És szeretem a régi dolgaimat is sokáig megtartani. Nekem a saját stílus fontosabb, mint a mindig új. Így passzol a munkára használt laptop mellé az art deco csészegyűjtemény.

Formabontó megoldások

A hálószobában különleges megoldás, hogy az ágy mögött gardróbrészt rendeztek be. – Nem szeretem a nagy szekrényeket, így viszont egy helyen elfér minden – mutatja Zsófi a bejárható leválasztott részt, ami a hosszúkás hálószobába kényelmesen befért.

A gyerekszoba berendezése is egyedi lett. – Nagyon szépek, nekem is tetszenek az interneten látható nyugodt hangulatú, pasztellárnyalatokból összerakott gyerekszobák. De mindig is úgy éreztem, hogy ezek csak egy fotózás erejéig lehetnek reálisak. A gyerekek szeretik az élénk színeket, és nem is életszerű mindenkinek megmondani, hogy kizárólag milyen színű játékot kaphat Dalma – mondja Zsófi.

Attól, hogy nem bézs a gyerekszoba berendezése, még lehet levegős és letisztult az összhatás!

Mit tanít a lakberendezés?

Zsófit a lakberendezésből több dolog is érdekli, saját otthonukban is szeret rendezgetni. – Talán a térszervezés a legfontosabb a számomra, bár persze a stílus is érdekel. De a lényeg mindig az, hogy olyat alkossunk, ami a tulajdonosnak is tetszik, és élhető is.

Egy biztos: saját családjuk számára sikerült ezt az enteriőrt létrehozni.

Galéria / 10 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/1-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin