Kornélra várva

Kornélra várva

Most, hogy már alaposan ismerjük az elméletet, és tudjuk, milyen szobával kellene fogadni az újszülöttet, lássunk egy gyakorlati megvalósítást. Főszerkesztőnk ilyen szobát álmodott meg elsőszülött fiának.

Ötletládához ad!

A KIHÍVÁSRÓL: A babaszobát a férjem dolgozószobájából alakítottuk ki, amely nagyjából 10 m2 és közvetlenül a háló mellett van. Az, hogy tetőtéri, romantikussá teszi, de a ferdülő tetősík a berendezésnél szűkítette a mozgásteret. Mivel gyermekünket nem tudtuk megkérdezni, milyen szobát szeretne, egyelőre a mi ízlésünk szerint hoztuk létre, hogy számunkra is kellemes legyen az itt töltött idő. Ha pedig majd el tudja mondani a saját igényeit, teret engedünk az ő kívánságainak is.

A PADLÓ ÉS A FALAK: A jó állapotú padlóhoz nem nyúltunk, a falakhoz viszont muszáj volt. A kék szín a kedvencem, a Provence-ra keresztelt árnyalatban találtuk meg az igazit. Ez a markáns szín a teljes felületen túlságosan besötétítette volna a szobát, amely csupán egy ablakon keresztül kap fényt, a falak így részben kékre, részben fehérre lettek festve.

FESTÉKVÁLASZTÁSI SZEMPONTOK: A festékkel szemben támasztott feltételek között volt, hogy mosható, tisztítható legyen és hogy minél kevesebb káros anyagot tartalmazzon, azaz ne vagy csak elenyésző VOC (Volatile Organic Compound, illékony szerves vegyület) legyen benne, illetve hogy ne kelljen négyszer-ötször felhordani a falra, mire eléri fedőképessége maximumát. Sajnos sok olcsó festékből kispórolják a pigmentet, érdemes a drágábbak között keresgélni.

A FEHÉR FESTÉKRŐL: A szobában a Dulux EasyCare család Tiszta fehérjével dolgoztunk. A festék anyósom konyhájában jól állja a sarat, elégedettsége pedig számomra garancia, ő ugyanis roppantul kényes a tisztaságra. A festéket kifejezetten olyan helyekre ajánlja a gyártó, ahol előfordulhatnak háztartási balesetek: a konyha és a gyerekszoba ideális terep. Ez a hidrofób latexfesték taszítja a vizet és más folyékony anyagokat, tehát ha étel, sár, egy kis gyerekkéz alkotta rajz, cuki túró rudis tenyérnyom kerül rá, az nedves szivaccsal eltávolítható, méghozzá úgy, hogy a falszín nem köszön vissza a szivacsról. A festék alá a gyártó mélyalapozóját kentük, amely egyenletessé tette a falat és nem hagyta, hogy beszívja az anyagot, így a drága festék használata gazdaságosabb volt.

A KÉK FESTÉKRŐL: Annie Sloan felületi előkészítést nem igénylő Chalk Paintjeit, amelyek bútorfestésre jók, korábban már teszteltem. A gyártó nemrégiben előrukkolt vizes bázisú mosható, súrolható falfestékeivel is. A kiválasztott kékes-türkizes színt a dél-franciaországi Provence festett redőnyei és ajtajai ihlették. Mesteremberem imádott vele dolgozni, ő annak örült, hogy két rétegben hamar felhordta a falra, én annak, hogy gyorsan száradt és puha, enyhe fényű, matt felületet eredményezett. A festék javára szól, hogy táblafestékként is alkalmazható, lehet rá krétával irkálni, később a firka letörölhető.

SZEMMÁGNES: A szoba karakterét az abba elsőnek megtalált dekorelem, a Bomo Art faldekorja határozta meg. A 100×250 cm-es 150 grammos beltéri tapétacsík biztos szemmágnese bármilyen helyiségnek, tapétaragasztóval érdemes rögzíteni a falra. Több mintából lehet választani, nekünk a nosztalgikus hangulatú hőlégballon tetszett a legjobban, amely tematikát is adott a szobának: „a végtelenbe és tovább”. A poszter színeit megfigyelve esett a Provence falfestékre a voksunk, mert a szín, illetve annak halványabb árnyalata a plakáton is fellelhető.

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

BÚTOROK

BÚTORVÁLASZTÁSI SZEMPONTOK: Kissé mást akartunk, mint a katalógusok készen kapható kínálata. A keresésre fordított időt nem sajnálva eredtünk a különlegesebb darabok nyomába. Régiség- és aukciós portálokon kutakodtunk, figyelembe véve, hogy az alapbútor egy 15 éve vásárolt HENSVIK polc volt, amely még a leánylakásomban díszelgett, mit sem sejtve arról, hogy ő bizony egy gyerekbútor.

A KISÁGY: Babaágy tekintetében vágyta a szemünk a különlegesebb, szokatlanabb formát. Napokat töltöttem az interneten, míg szembe nem jött az igazi. Az ára is megfelelő volt, mert amelybe előzőleg beleszeretettem, az 130 000 Ft-ba került. Persze józan ész is van a világon, így inkább erre a 10 000 Ft-os darabra esett a választásom, amely a hirdető állítása szerint egy amerikai rokonoktól kapott bútor. Előnye a formán kívül, hogy három magasságban állítható, és ha már nagyobb lesz a gyerek, az előlapja nemcsak három rács erejéig szerelhető le, mint általában, hanem teljes egészében. A használt matracot természetesen cserélni kellett, és egyedi méret szabására volt szükség, végül egy 6 cm-es kókuszmatrac pamuthuzattal került a kiságyba.

EGY BÚTORCSALÁD KÉT DARABJA: Az alap és meglévő bútordarab az IKEA HENSVIK polca volt. Szerencsére a bútorcsalád hosszú életű, így adta magát, hogy ha már íves formák, akkor legyen egy családból két azonos darab. A szekrény lehetett volna nagyobb, de azzal nyugtattuk magunkat: a normál méret előnye, hogy gátat szab az észszerűtlen ruhavásárlásnak.

RÉGI BÚTOROK: A pelenkázó nem annyira régi, de kedves ajándék volt, igaz, a tölgyszínnel nem voltam kibékülve, így a szoba alapszíneihez igazítottam, Annie Sloan Old White festékét vittem fel rá, majd waxoltam a bútort, a gombokat Provence-szal színeztem át, hogy izgalmasabb legyen az összhatás. A hosszúkás játékosládika kolléganőm, a lapban szintén publikáló Bártfai Gréti ajándéka. Az öreg bútor mélybarna volt, komor, gyerekszobába nem ideális, de egy átfestés, illetve a Provence + Old white színkombináció itt is megoldotta a problémát. A bútordísszel utólagosan felszerelt ládika lerakóasztal is egyben, emellett a játékok elnyelésére is ideális lesz, a naftalinszagot igyekszünk felszámolni a beltérben.

ÁLKANDALLÓ: Imádjuk a kandallóban ropogó tüzet. A ház alsó szintjén aktívan használunk egy kandallót, de ide nem akartunk valódit. Ezen kívül a szobának erre a falára még hiányzott egy kisbútor. Némi keresgélés után egy bútorlapból készült álkandalló mellett tettük le a garast. Többen kérdezték, jó, jó, de mi a funkciója, mire én: a dekoráció, ami szerintem egy elég fontos dolog. Szezonálisan fogom díszíteni, de fotóháttérnek sem utolsó, ha a kisbabát fényképezném. A bútort nyersen rendeltem, és hogy színben illeszkedjen a meglévőkhöz, a maradék Old white festékkel kezeltem.

SZOPTATÓSFOTEL: Sosem volt füles fotelem, de nagyon régóta vágytam rá. Sok kört futottam a second hand portálokon, de hiába. Ezeken a helyeken több problémával szembesültem: a füles fotelek másodkézből sem olcsók, a kárpit és a tömőanyag cseréjével szinte mindegyik teljes felújítást igényel, ráadásul a kárpit és a kárpitosmunka egyaránt drága. Így maradtam az IKEA klasszikus, 1950-ben már gyártott fotelénél, ami most némi ráncfelvarrás után visszakerült a kínálatba és amiről az urbánus legenda úgy tartja: ez a legjobb szoptatósfotel. A halványkék szín pont megfelelő volt a szobába, egyszerűen mozgatható, kézzel készített és a párnázottság megfelelő. Önmagában is kényelmes, de azért a hozzá való lábtartóval együtt az igazi!

CSILLÁR: Ha márhőlégballon, a kosarában biztosan emberek is utaznak, a szél pedig odaföntnagy, így az egyik úriember cilinderjét hát persze, hogy lefújta a szél.Nyilván ez is rímel a fal színére. A paszománnyal körbefuttatott kalapamellett, hogy elegáns, a gyerekszoba kedves kiegészítője. A lámpa hosszaskeresés eredménye, gyártója a török Avonni.

SZŐNYEG: Textilek nélkül egy lakást ne nevezzünk otthonnak, a gyerekszobábólpedig főleg nem hiányozhatnak ezek a kiegészítők. A hazai felhozatal láttánsírva fakadtam, rengeteg a műanyag, olcsó, rossz tapintású, rettentő grafikávalillusztrált szőnyeg. Itt a külföldi kitekintés segített hozzá a végeredményhez.A német Livone cég igényes, könnyen tisztítható ökotextiljeit látva nehéz volta döntés: jobbnál jobb grafikák, heverészésre csábító szőnyegek, melyekszálösszetétele süppedőssé teszi ezeket a darabokat, játékszigetet hoz létre apadlón, ahová gyerekkel és nélküle is jó leheveredni. A tematikusgyerekszobákba is jól illeszthető szőnyegek közül a felhősre esett aválasztásom, mentaszínben, amely harmonizál a többi színnel és jól illeszkedika többihez.

KARNIS, FÜGGÖNYÖK, KISÁGYSZOKNYA: A karnisegyszerűnek tűnő beszerzés, pedig korántsem az. Problémámat az INKU-ban értőmódon kezelték, együtt gondolkodtunk, így sikerült egy különleges, díszes,hullámos darabhoz hozzájutni. Fátyolfüggönyben és sötétítőben egyarántgondolkodtam, úgy elegáns az összhatás. Függönyért a Kenag Textilbe mentem. Asötétítő anyagát a hőlégballonos poszter színeihez igazítottam, a varrást profirabíztam, a rissz-rossz módon megvarrtfüggönynél nincs kiábrándítóbb Kedves ismerősöm két hollywoodi filmszünetében, ahol szabászként dolgozik, elvállalta a textilek megvarrását.Személyes kedvencem a gallérforma elkötő és a kiságyszoknya. Utóbbi nagyonkellett, mert a három ponton állítható kiságy alatti üresen tátongó rész ígypakolhatóvá vált.

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

ILLAT ÉSGYEREKSZOBA

„A baba szaglása 3 hónapos embrionális korában kialakul, így minden, amit az anyukája érez, szeret, ami rá jó hatással van, az a gyerek tudatalattijában is elraktározódik, így már ekkor befolyásoljuk az ízlését. Anya kedvenc illatgyertyája, amit a várandósság idején belélegez, rá is hatást gyakorol” – mondja Tőke Judit, a Madison parfüméria üzletvezetője. Később, ha a bébi megszületett, a gyerekszobában szintén próbálkozhatunk illatokkal, persze nem erős, hanem tiszta alapillatokkal, amelyek később szintén meghatározóak lehetnek a baba életében. Ilyen gyerekbarát illat a tavaszi virágillat, a mosott pamut, a hintőpor, a gyümölcs vagy akár a csoki, a kakaó illata. Fontos, hogy amikor már lehet, beszélgessünk gyermekünkkel az illatokról, mutassunk meg neki sokfélét, mert ezt az érzékszervet ily módon fejleszthetjük a legjobban. Amíg a gyerek még nem mozog, az illatkihelyezés történhet gyertyával, később bevethető a spray, amely kárpitra, függönyre is fújható, vagy remek választás az illóolajos üvegcsébe zárt bambuszpálcikák kihelyezése. A pálcikákat érdemes a fűtőtest közelébe helyezni, mert a felszálló meleg levegő szétoszlatja a térben az illatot.

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2017/04-es számában jelent meg.


Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Tipp Mi a teendő, ha megjelennek a ruhamolyok a lakásban?

Ha az utóbbi időben ruhamolyokat fedeztél fel a ruháid között? Tény, hogy kellemetlenséget okozhatnak, de szerencsére vannak hatékony módszerek a kiirtásukra és elriasztásukra. Összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a molyokról, és arról, hogyan is lehet őket elűzni a szekrényből – és a lakásból.

Kert Ezeket a zöldségeket termesztheted az erkélyen magaságyásban

Nincs kerted, de nem szeretnél lemondani a saját termesztésű zöldségekről? Jó hír: a magaságyásoknak hála akár az erkélyen is tudsz zöldséget nevelni. Nézzük, mit.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin