Kisebben is kényelmesen – A belvároshoz közel, de zölden

Fazekas Kira férjével eggyel kisebb léptékben tervezte tovább élni korábbi életét, úgy, hogy közben megmaradtak a korábbi, belvároshoz közeli környéken, ahol mégis a zöldben lehetnek. Szerencsére sikerült olyan otthonra lelniük egy társasházban, ahol terveik megvalósíthatóak voltak, és a legtöbb, szívükhöz közel álló darab is helyet talált. – Fontos volt számunkra, hogy a kiválasztott lakást fák veszik körül, és bár sok munka volt mindennek megfelelő helyet találni, végül gyorsan megszerettük új otthonunkat – meséli Kira.

A kiindulást az életmódjuk adta: a horvát származású férj rokonai és más barátok is gyakran látogatnak el a házaspárhoz, így fontos volt egy megfelelő vendégszoba kialakítása, és az egybenyitott konyha-étkező-nappali közösségi tér is. A lakásban ezenkívül elfért még egy hálószoba fürdővel és még egy fürdőszoba. Az alaprajz változtatásához belsőépítész szakember segítségét is igénybe vette a házaspár, akik maguk is rengeteg ötlettel vágtak bele a megvalósításba.

Ebben a lakásban minden darabnak története van, és minden tárgyat szeretet vesz körül, ezért méltó helyet is kapnak.

GYŰJTŐK OTTHONA

– Rengeteg holmi tárolását kellett megoldanunk, sok örökölt és gyűjtött tárgyunk van, és nem akartuk, hogy összevissza vagy nyomasztó legyen a tér. Ehhez sikerült felhasználnunk és a helyzethez és helyhez igazítani régi bútordarabjainkat, amelyek jó ideje velünk vannak – mutatja a tulajdonos. A személyes holmik jó részét sikerült az előszoba és a háló nagy, beépített szekrényeibe elrejteni, így már az előszobába lépve is teljes rend és letisztult hangulat fogad minket. Ebben a lakásban a konyha is sokkal több, mint látványelem, hiszen nemcsak a séf férj, de a háziasszony is gyakran használja. Ennek megfelelően rengeteg konyhai eszköznek és egy komoly szakácskönyvgyűjteménynek is helyet kellett találni. A közösségi tér meghatározó színei a szürke-fekete és a fa, a természetes anyagok mindenhol megjelennek, legyen szó a család régi faházának bontásából származó faanyagról vagy az étkezőasztal lapjáról. A konyhához a megfelelő tárolót és a munkafelületet egy nagy sziget és az biztosítja, hogy a hosszanti falon 120 cm mély beépített bútort készítettek, ennek normál mélységű pultrésze fölé polcos elemek kerültek. Azért, hogy ne legyen kaotikus az összkép, minden gépet beépítettek.

RÉGI TÁRGYAK ÚJ FUNKCIÓVAL

A lakás más pontjain is sok újrafelhasznált megoldással éltek: ilyen az ipari fém ablakkeret, amelyből fürdőszobai tükör lett, a családi örökség régi disznóvágó asztal, amely mosdópultként él tovább, vagy az ipari háromlábak, amelyek az étkezőasztal alapját adják. A tulajdonosok úgy érzik, sikerült egy-egy figyelemfelkeltő részlettel, mint a mediterrán hangulatot idéző Fornasetti tapéta a konyhában, igazán hangulatos, gyűjteményeiknek is helyet adó otthont alkotniuk, ahol a dekorációról régi metszetek és grafikák gondoskodnak, és rengeteg könyvük még otthonosabbá teszi számukra a tereket. A kisebb alapterület végül bevált, hiszen az átgondolt tervezés által mindennek találtak helyet.

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2023/1-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.