Kis ház, nagy panorámával dicsekedhet ez a zebegényi házikó

Kis ház, nagy panorámával dicsekedhet ez a zebegényi házikó

Alighanem az ország egyik legszebb panorámájával dicsekedhet ez a zebegényi házikó, melyet részben saját kézzel újítottak fel a tulajdonosok. Érdemes ellesni a trükkjeiket!

Ötletládához ad!

Budapesten élő kisgyermekes családként vendéglátóink régóta álmodoztak egy olyan hétvégi házról, mely a fővárosból rövid idő alatt elérhető és mely a természet közelségében, azzal a lehető legnagyobb szimbiózisban létezik. Családjuk révén gyakran megfordultak Zebegényben, és mivel beleszerettek a Dunakanyar békés, háborítatlan szépségébe, úgy döntöttek, a környéken keresnek második otthont maguknak.

Régi-új falak között

„Amikor megvettük, ezen a telken egy rozoga régi házikó állt, ami gyakorlatilag lakhatatlan volt – a panorámába viszont azonnal beleszerettünk. Az eredeti épület sajnos nem volt túl jó állapotban, így kénytelenek voltunk lebontani és egy újat építeni a helyére. Végül egy tehetséges helyi építész, Birkás Zoltán aktív közreműködésével született meg a mi kis kabinkánk” – meséli a tulajdonos, Lackó. „A felújítás során maximálisan tiszteletben tartottuk a környék és a telek adottságait és hagyományait, illetve az eredeti épület léptékét és méreteit is – egyáltalán nem akartuk a rendelkezésünkre álló telket teljesen kitölteni egy ide nem illő, otromba, nagy méretű házzal. Elsődleges szempont volt, hogy minél tágasabb teret alakítsunk ki, minden nyílászárót nagyobbra cseréltünk, és egy jól használható, nagy teraszt is hozzáépítettünk a házhoz. Fontosnak tartottuk, hogy a természet, a Duna felé minél nyitottabb legyen a ház, ezért szinte mindent a panorámának rendeltünk alá. Így lett az épület egyik fala gyakorlatilag teljes egészében egyetlen nagy nyílászáró, melynek köszönhetően a belső tér és a terasz nyáron szinte teljesen eggyé olvad. Emellett a bal oldalon még egy hatalmas ablakfülkét is ki tudtunk alakítani, mely az elé épített padnak köszönhetően leginkább olvasósarokként funkcionál.”

Lakberendezés, szenvedéllyel

A felújítást szakemberek segítségével, de teljes egészében a tulajdonosok tervei alapján bonyolította le a család. Ebben, valamint a belső tér kialakításában nagyon sokat segített Niki, azaz Budai Nikolett lakberendezői múltja. „A téralkotás, a belsőépítészet mindig is közel állt hozzánk – meséli Lackó. – Hosszú évekig volt például saját lakberendezési üzletünk a pesti belvárosban, de a sok egyéb teendőnk és a család bővülése miatt végül ettől meg kellett válnunk. A zebegényi házikóban ugyanakkor abszolút kiélhettük a lakberendezés iránti szenvedélyünket, és mindent a saját elképzeléseink alapján, kompromisszumok nélkül tudtunk megvalósítani.”

„A régi ház elbontott részeinek faanyagait szinte mind újra felhasználtuk valahol a házban – így nemcsak szellemiségében, hanem fizikai valójában is megőriztünk belőle valamit az utókornak.”

Otthonos eklektika

A végeredmény egy skandináv modern stílusú hétvégi ház lett, melyben a rengeteg fafelület, az óriási ablakokon beáradó természetes fény, valamint a világos tónusok adják meg az alaphangulatot. „A berendezési tárgyakat nagyon sok helyről gyűjtöttük össze: vásároltunk webshopokban, áruházakban, nemzetközi és hazai márkáktól is. Szeretjük, hogy az egyébként egységes, natúr hangulatot itt-ott megtöri egy más stílusú kiegészítő vagy színfolt – mint például az arany lámpabúra a nappaliban vagy a mustársárga pad, illetve a lépcsőforduló mélyzöld fala. Az ilyen részletektől válik élőbbé, izgalmasabbá a tér. Arra is büszkék vagyunk, hogy a régi ház elbontott részeinek faanyagait szinte mind újra felhasználtuk valahol a házban – így nemcsak szellemiségében, hanem fizikai valójában is megőriztünk belőle valamit az utókornak.”

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/02-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp A teregetés legjobb időpontja – Így sokkal gyorsabban fognak száradni a ruhák

Akinek nincs szárítógépe, annak ősszel és télen igencsak nagy kihívás a teregetés, hiszen a frissen mosott ruhák sokkal lassabban száradnak mint tavasszal vagy nyáron. Cikkünkben eláruljuk, hogy mikor érdemes mosni annak érdekében, hogy a hidegebb évszakokban minél gyorsabban száradjanak meg a ruhák.

Tipp Így segítsz a kertedbe költözött madarakon a hidegebb hónapokban

Rendszeresen eteted a madarakat? Mutatjuk, mit tudsz tenni értük a leghidegebb hónapok alatt.

Tipp 2022 legszebb konyhai trendjei

Minden év új trendeket hoz magával, így 2022 is. Ha kíváncsi vagy, hogy idén mik lesznek a konyhatrendek, akkor görgess lejjebb!

Tipp Csokifoltok eltávolítása – Ezekkel a praktikákkal biztosan sikerül!

Legyünk őszinték! A csokifoltok nem csak a gyerekes családoknál jelentenek problémát, hiszen a felnőttek is előszeretettel esznek csokoládét – ahogy ők is könnyedén összekenhetik a ruhájukat. Cikkünkben megosztunk pár szuper trükköt, melyeknek hála hamar eltüntethetjük ennek nyomait.

Tipp 2022-ben ez a 3 lakberendezési trend fog mindenhonnan visszaköszönni

Egy biztos: 2022-ben a kényelem áll a középpontban, így minden trend ennek lesz alárendelve. Következzen 3 olyan, ami mellett nem fogunk tudni elmenni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin