Jóga és nyugalom a város szívében – Osvárt Andrea otthonában jártunk

Vajon milyen az otthona annak, aki a munkájának köszönhetően rengeteget utazik? Emléktárgyakkal és személyes dolgokkal teli, vagy inkább racionális és praktikus, mint egy hotelszoba? „Szerintem egy kicsit mindkettő – mondja Osvárt Andrea színésznő. – Nagy híve vagyok a praktikumnak, szeretek rendszerezni, az otthonomban és az életem más területein is törekszem az átláthatóságra, a rendre. De azért néhány személyes tárgyra mindig szükség van” – teszi hozzá.

Andrea az elmúlt huszonöt év jelentős részében évi több hónapot töltött utazással. Amióta 1996-ban a Look of the Year versenyen második helyezett lett, modellként, majd később színésznőként és producerként is a munkája része volt az állandó utazgatás.Színésznőként tíz évig élt Rómában, és hosszabb időszakokat töltött Los Angelesben is, nem beszélve az évi két-három többhetes forgatásról a világ valamelyik távoli táján. „Gyakorlatilag bőröndből éltem ebben az időszakban – meséli. – Előfordult, hogy hazaérve sem csomagoltam ki, hanem ugyanúgy a csomagomból húztam elő a ruhákat, mint az utazás során, annyira hozzászoktam már, hogy ennyi az otthonom.”

Csendes oázis a belvárosban

Az állandó utazás immár a múlté: Andrea néhány éve Budapestre tette át székhelyét, és elsősorban producerként, illetve jógaoktatóként dolgozik. „Ezt a lakást mindig is a belvárosi bázisomnak szántam. A város szívében található, ablakai a Deák térre néznek. Ennél központibb helyen nem is lehetne, így ideálisnak tűnt arra, hogy itt töltsek egy-egy hétvégét, ha szórakozni szeretnék a városban – arról nem is beszélve, hogy a külföldről vagy vidékről érkező vendégeim számára is ideális ez a lokáció.”

A 65 m2-es lakás egy ötödik kerületi, hatvanas években épült házban található. Az ingatlannak a korszak szokásainak megfelelő, praktikus elrendezésű alaprajza volt, de mivel Andrea szereti a szellősebb, átlátható tereket, a lakás megvásárlása után nagyszabású átalakításba fogott. „A belső kertre néző konyhát és a két hálószoba közötti fürdőt megcseréltem egymással, és falakat is bontottunk. Ezáltal a konyha-étkező-nappali tere egybefolyik, ami sokkal jobban megfelel az életmódomnak, mint a hagyományos elrendezés, a fürdőszoba és a hálószoba ugyanakkor csendes és szeparált lett, ráadásul a fürdő szellőztethetővé is vált, hiszen ablakai a zöld, belső udvarra néznek.” A felújítás fontos részét képezte a nyílászárók cseréje is. „A lakás legnagyobb erényei a tökéletes elhelyezkedés és a jó benapozottság, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy odalentről igen nagy zaj szűrődik fel ide a harmadik emeletre. Ezért a felújítás során a legnagyobb feladatot és költséget a nagy méretű nyílászárók cseréje jelentette. Ebben nem akartam kompromisszumot, prémiumminőséget választottam, de a legjobb befektetésnek bizonyult” – meséli Andrea.


„Az alaprajz átalakításának köszönhetően a fürdőszoba, illetve a hálószoba is csendes és szeparált lett.”

Kulcsszavak: tárolás és semleges színek

A lakás berendezésében a semleges színek dominálnak. „Szeretem a natúr színeket, a fehéret, a bézs és a homokszín árnyalatokat – az öltözködésemben és az otthonomban is. Ehhez a stílushoz elengedhetetlen, hogy rengeteg tárolóhellyel rendelkezzünk, mert így lehet minden szükséges dolgot eltüntetni szem elől. Ezért a lakás felújítása során számomra kiemelten fontos volt, hogy mind a konyhában, mind a hálószobában kiemelkedően sok legyen a zárt szekrény, sőt: a régi mosdó helyiségéből egy kis tárolószobát is ki tudtam alakítani – itt jól elférnek a ritkán használt dolgok. Mint például a bőröndjeim, amiket az utóbbi egy évben elő sem kellett vennem – és ennek nagyon örülök!”

„A hangszigetelt nyílászáróknak köszönhetően teljes itt a csend, ami elengedhetetlenül szükséges a relaxációhoz”

Jógastúdió a nappaliban

Andrea egy ideje jógaoktatóként is tevékenykedik, angol és olasz nyelven is tart órákat elsősorban vállalati ügyfeleknek. Videóit és élő közvetítéseit a lezárások idején gyakran a tágas nappaliból közvetítette, ahol az ászanáknak tökéletes hátteret nyújtanak a rengeteg természetes fényt biztosító, hatalmas ablakok, illetve az azokon keresztül látható Erzsébet téri fák.

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/02-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.