Háromszög alakú házak – A romantika és az elvonulás szimbólumai

Háromszög alakú házak – A romantika és az elvonulás szimbólumai

Az erdei kabinok varázsa egyre több építészt ihlet meg, így terjedtek el a háromszög alakú házak. De vajon alkalmasak ezek az épületek a mindennapi életre? Hogyan néznek ki belülről? Milyen nehézségek akadnak az építése során? Most mindent kitárgyalunk.

Ötletládához ad!

Hogy is néznek ki ezek a házak?

A háromszög alakú házak nevének eredetét nem nehéz kitalálni, hiszen szemből nézve szabályos háromszög formájúak. Különlegességük, hogy a tető egészen a földig ér. Háromszög alakú házakkal főként Amerikában találkozhatunk, ahol többségében erdei kabinokként funkcionálnak. Ez nem azt jelenti, hogy életvitelszerűen ne lehetne bennük élni, hiszen a modern építészeti megoldásoknak köszönhetően szuperül belakhatók ezek a nem mindennapi épületek is.

Háromszög alakú házak – A romantika és az elvonulás szimbólumai
Forrás: Getty

Miért a háromszög alak?

A tető formáját az ihlette, hogy régen az év nagy részében nem éltek benne, ezért az időjárás viszontagságaival szemben minél ellenállóbbá akarták tenni. Mivel nagyon hegyes szögben van a tető, az eső és a hó is azonnal lefolyik róla, azaz nem kell azon aggódni, hogy a súly összeroppantja a tetőt. A háromszög tető fentről nézve nagyon kis felületű, így a lehulló ágak sem tudnak komoly kárt tenni az épületben.

Alkalmasak-e a háromszög alakú házak a mindennapi életre?

Röviden: igen. A háromszög alakú házak többsége teljesen alkalmas arra, hogy életvitelszerűen éljünk bennük. A víz- és szennyvízrendszer, valamint az áram is beköthető csak úgy, mint a hagyományos házakba. A háromszög alakú házakat szívesen alakítják ki galériásra a nagy belmagasság miatt, hiszen így plusz helyiségeket hozhatnak létre.

Nehézségek az építés során

Mivel a ház két oldalán nincs függőleges falszakasz, a szobák mindenképpen kisebbek, hogy meglegyen a megfelelő belmagasság. A háromszög alak magassága miatt a meleg nagyon könnyen megragad a fenti részen, így például, ha ott van a hálószoba, akkor nyáron csak légkondival lehet kibírni a hőséget, de cserébe télen szinte fűtés nélkül is kellemes a hőmérséklet.

A háromszög „alatti” terek megfelelő kihasználása

Mivel a kis alapterülethez nagy belmagasság társul, galériát érdemes kialakítani, hogy minél nagyobb legyen a használható lakórész. Az emeleti szintre kerülhetnek a hálószobák, ahol nem zavaró az alacsony belmagasság. A tető miatti levágott részeket érdemes lehet tárolóvá alakítani, így lesz elég hely mindennek.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin