Forrás: Getty

Háromszög alakú házak – A romantika és az elvonulás szimbólumai

Hogy is néznek ki ezek a házak?

A háromszög alakú házak nevének eredetét nem nehéz kitalálni, hiszen szemből nézve szabályos háromszög formájúak. Különlegességük, hogy a tető egészen a földig ér. Háromszög alakú házakkal főként Amerikában találkozhatunk, ahol többségében erdei kabinokként funkcionálnak. Ez nem azt jelenti, hogy életvitelszerűen ne lehetne bennük élni, hiszen a modern építészeti megoldásoknak köszönhetően szuperül belakhatók ezek a nem mindennapi épületek is.

Háromszög alakú házak – A romantika és az elvonulás szimbólumai
Forrás: Getty

Miért a háromszög alak?

A tető formáját az ihlette, hogy régen az év nagy részében nem éltek benne, ezért az időjárás viszontagságaival szemben minél ellenállóbbá akarták tenni. Mivel nagyon hegyes szögben van a tető, az eső és a hó is azonnal lefolyik róla, azaz nem kell azon aggódni, hogy a súly összeroppantja a tetőt. A háromszög tető fentről nézve nagyon kis felületű, így a lehulló ágak sem tudnak komoly kárt tenni az épületben.

Alkalmasak-e a háromszög alakú házak a mindennapi életre?

Röviden: igen. A háromszög alakú házak többsége teljesen alkalmas arra, hogy életvitelszerűen éljünk bennük. A víz- és szennyvízrendszer, valamint az áram is beköthető csak úgy, mint a hagyományos házakba. A háromszög alakú házakat szívesen alakítják ki galériásra a nagy belmagasság miatt, hiszen így plusz helyiségeket hozhatnak létre.

Nehézségek az építés során

Mivel a ház két oldalán nincs függőleges falszakasz, a szobák mindenképpen kisebbek, hogy meglegyen a megfelelő belmagasság. A háromszög alak magassága miatt a meleg nagyon könnyen megragad a fenti részen, így például, ha ott van a hálószoba, akkor nyáron csak légkondival lehet kibírni a hőséget, de cserébe télen szinte fűtés nélkül is kellemes a hőmérséklet.

A háromszög „alatti” terek megfelelő kihasználása

Mivel a kis alapterülethez nagy belmagasság társul, galériát érdemes kialakítani, hogy minél nagyobb legyen a használható lakórész. Az emeleti szintre kerülhetnek a hálószobák, ahol nem zavaró az alacsony belmagasság. A tető miatti levágott részeket érdemes lehet tárolóvá alakítani, így lesz elég hely mindennek.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.