Funkcionális és pihentető – Egy különleges lakás egy csendes kis budai utcából

Csendes kis utca Budán, éppen a nyüzsgő városközpont és a nyugalmas Gellérthegy között. Ide hívott minket Papp Linda építész-belsőépítész, hogy megmutassa egyik első munkáját. Különleges a lakás története, hiszen annak idején egy férfinak tervezte, aztán az élet úgy hozta, hogy ketten költöztek be, Linda a férjével gyermekük születéséig itt élt. A hangulatos városrész kifejezetten zöld, a házak nem túl nagyok, és amikor a hatvanas években épült társasházi lakást megvették, már felújított fűtési rendszert és kicserélt ablakokat kaptak hozzá. Az alapok tehát adottak voltak, de ennek ellenére rengeteg minden változott az 55 négyzetméteren. – Korábban úgy igyekeztek kihasználni a nem túl nagy helyet, hogy három apró szobát zsúfoltak bele. Sok gondolkodásba telt, mire kitaláltuk, hogyan lehetne legjobban megszervezni a lakás tereit. Végül elég komoly áthelyezésekre volt szükség, és mind jó döntésnek bizonyult a hosszabb távú használatban is – mondja a tervező.

A korábbi alaprajz helyett sokkal jobb szervezésű, tágasabb, áttekinthetőbb és funkcionálisabb terek jöttek létre. A korábbi konyha helyére került a fürdőszoba, ami így akkora lett, hogy zuhany és kád is befért, nem beszélve arról, hogy ablakának köszönhetően természetes fény és szellőzés biztosítja a komfortot. A régebbi fürdőszoba, ami a lakás belső részében volt, gardróbként funkcionált tovább. Mivel ez az előszobából nyílik, kifejezetten praktikus. Arról nem beszélve, hogy befért ide a mosógép és a kazán is, amelyek így nem rontják a konyha vagy fürdőszoba használhatóságát. A viszonylag nagy méretű tárolóhelyiségnek köszönhető az is, hogy a lakás többi részében nem kellett ruhásszekrényt elhelyezni. A gyakran főző pár a konyhát az étkezővel együtt a nappalival egy térbe képzelte el. – Eléggé megnehezítette a dolgunkat, hogy a lakásban több fal ferdén fut, sok helyen egyáltalán nincsenek derékszögek.

Optikailag megemelt belmagasság

A tervezésnél a derékszögek hiányán kívül a normál, de kissé alacsonynak érződő belmagasság is megoldandó feladat volt. – Minden eszközzel arra törekedtem, hogy növeljem a tér érzetét, és ebben a függőleges elemek alkalmazása segített. A korábbi ajtók egy része nem került vissza, ezek fölött kibontottuk a szemöldököket. A leglátványosabb megoldás a nappalit és a hálószobát elválasztó szintmagas tolóajtó, tolófal lett, ami a lakás igazi ékévé vált – mutatja Linda. Szintén látványos, a magasság érzetét növelő elem a konyha oldalfalának különleges burkolata. Itt a padlón is használt svédpadlót futtatták fel egészen a mennyezetig. A lakásba lépve biztosan senki nem érzi alacsonynak a plafont, amihez persze a rengeteg beáramló fény is hozzájárul, hiszen a sok zöld miatt függönyökkel sem kellett takarni az ablakokat.

Természetes anyagok

Papp Linda szerint az otthonok berendezésénél a természetes anyagoknak azért is helye van, mert azok tudják leginkább biztosítani a nyugalom és letisztultság érzetét, ezekkel lehet olyan tereket létrehozni, amelyben valóban megpihenhetnek a lakók. – A lakás egészét, a fürdőszobát és gardróbot kivéve egységes, olajozott tömörfa svédpadlóval burkoltuk. Az olajozott kivitel azért is volt fontos, mert ennél a megoldásnál a természetes, élő anyaggal találkozunk, míg a lakk műanyag bevonatot képez rajta. Egyébként a használat is igazolta azt a döntést, hogy a konyhába is ezt válasszuk, bár kissé gyakrabban kellett olajozni, mint a hálószobában, de tökéletes állapotban van évek után is – mondja a tervező. A fürdőszoba és a gardrób műgyanta padlót kapott, aminek az oka a helyiség alaprajza volt. Mivel egyáltalán nem volt benne derékszög, bármilyen lapot is választanak, azt nagyon sokat kellett volna vágni, rontva az összhatást. Így a teljesen egységes padlóra voksoltak, amihez mosható falfesték került a falakra, és csak a víznek nagyon kitett helyeket burkolták csempével.

Bravúr a konyhában

A kis konyhák elrendezése sokaknak okoz fejtörést, itt ráadásul a nappali-étkezővel egy térben kellett megoldani a feladatot. – A tervezés egyik legnagyobb dilemmája az volt, hogy lehet-e ilyen kicsi helyre konyhaszigetet tenni. A döntésünk beigazolódott – meséli Papp Linda. A konyha nemcsak a látványfőzésre is alkalmas sziget elhelyezésétől különleges, hanem olyan, első pillantásra nem is észrevehető megoldásoktól, amelyek sokkal praktikusabbá teszik a teret. Mivel itt is ferde volt a fal, úgy korrigálták, hogy egy 10 cm mély szekrényt építettek be, ami kamraként funkcionál, és rengeteg mindent elrejt. A hófehér konyhaszekrénybe beugró mosogatórész burkolata a padló színét hozza vissza. Különösen praktikus, a tervező által ügyfeleinek is gyakran ajánlott megoldás a rejtett szekrény, ami a mosogatótól jobbra található. A beépített konnektoroknak köszönhetően elfér és használható itt minden háztartási kisgép a pirítótól a kávéfőzőig, majd az ajtó becsukásával el is tüntethető. Így egyrészt nem foglalnak helyet a pulton, másrészt nem zavarják a letisztult összképet.

Áramló terek

A kis alapterületű lakásokat talán a legkönnyebb elrontani, nagyon gyakori hiba, hogy túl sok kicsi helyiségre tagolva próbálunk minél több funkciót belezsúfolni. – Pedig ettől nem lesz sem praktikusabb, sem jobb. El kell fogadni, hogy egy lakás annyit tud, amennyit, abból viszont érdemes kihozni a maximum életérzést. A lakójának, sőt az ingatlanpiacon is így lesz a legnagyobb érték – mondja a tervező, aki ebben az otthonban megmutatta, a letisztult formák, egységes színvilág és természetes hatások milyen jó hangulatú, nyugalmat és kikapcsolódást szolgáló otthont hozhatnak létre.

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/4-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.