Franciás sikk és romantika – Vágó Réka cipőtervező otthona

Franciás sikk és romantika – Vágó Réka cipőtervező otthona

Púderrózsaszín, rengeteg virág, képző- és iparművészeti különlegességek, régi bútorok és lenyűgöző, franciás báj: Vágó Réka cipőtervező otthona – vendéglátónk különleges stílusérzékének köszönhetően – rabul ejtő és varázslatos.

Ötletládához ad!

Mindig tudtuk, hogy Vágó Réka cipőtervezőtől nem áll távol a romantika: csodaszép esküvői cipői számtalan menyasszony számára tették még felejthetetlenebbé (és kényelmessé!) életük legszebb napját, masnis szandálja ezer színben elérhető bestseller, de még komolyabb, tekintélyt parancsolóbb modelljei: a bokacsizmák és félcipők is nőiesek, játékosak és persze utolérhetetlenül csinosak. Nagyon kíváncsiak voltunk tehát arra, milyen terek és bútorok között él a tervező – és nem csalódtunk!

Réka egy bel-budai társasház legfelső emeletén lakik, méghozzá egy olyan környéken, amelyhez évek óta ragaszkodik: előző otthona is alig néhány saroknyira található. „Szeretem, hogy közel a belváros, minden könnyen elérhető, ugyanakkor az ablakból hihetetlen a panoráma, közepén a kedvencemmel: a városmajori templom modern tornyával” – mondja a tervező.

Egy véletlen találkozás

Mint meséli, jelenlegi otthonát tulajdonképpen a véletlennek köszönheti: az utcán futott össze egy régi barátjával, aki épp nagyszülei üresen álló otthonába indult valamiért. „Felszaladtam vele a lakásba, hogy beszélgessünk egy kicsit, és már az előszobába lépve magával ragadott a hangulat – egy olyan békés és derűs érzés, amiből azonnal tudtam, hogy ez az én otthonom. Ahogy beljebb léptem, és megláttam a régi bútorokat, végül pedig az erkélyt és a csodás kilátást, végképp szerelembe estem!”

Régi bútorok és púderszínek

Nem csoda: a mintegy 70 négyzetméter alapterületű lakást elárasztja a természetes fény, és gyakorlatilag érintetlenül megőrizték benne a nagyszülők holmijait. Réka számára különös értékkel bírnak a régi, hetven-nyolcvan éves bútorok, melyek olyan neves hazai bútortervezők keze alól kerültek ki, mint Kaesz Gyula, és melyek a mai napig kifogástalan állapotban vannak. A tervező az eredeti tulajdonosok számos apróságát – poharakat, más használati eszközöket, személyes fotókat is – megőrizte. „Mindig jobban szerettem a régi házakat, régi lakásokat és régi tárgyakat – mindent, aminek története van. Hány éve van itt például ez az ajtó és mi mindent láthatott? Vagy ez a fotel? Engem örömmel tölt el, hogy ennek a lakásnak én írhatom tovább a történetét, ezért nem is hajtottam végre drámai változásokat – így például nem mindegyik családi fotótól váltam meg. A lámpákat is mind megtartottam: érdekes, hogy például a hálószoba csillárja ugyanaz a modell, ami régen, gyerekkorunkban nekünk is volt, és akkor nem szerettem – de itt, ehhez a térhez nagyon jól illik. Amikor beköltöztem, talán egyedül a fal színével nem voltam elégedett – minden más nagyon tetszett –, ezért arra gondoltam, hogy átfestetem a lakást. De már néhány nap múlva beláttam, hogy ez a barackos, púderrózsaszín árnyalat tökéletes hátteret biztosít nemcsak az antik bútoroknak, hanem az eredetileg is idetartozó, illetve az általam idegyűjtött festményeknek és dísztárgyaknak is, ráadásul csodálatos árnyalatai vannak, ha rásüt a napfény.”

Könyvek és zene

A régi bútorok ellenére mégis kifejezetten frissnek, elegánsnak, nőiesnek ható lakásban Réka leginkább olvasni szeret. „Lenyűgöznek a régi idők. Nemrégiben olvastam például Károlyi Mihály és felesége emlékiratait (Károlyi Mihály: Hit, illúziók nélkül, illetve Károlyi Mihályné: Együtt a forradalomban és Együtt a száműzetésben c. könyvei – a szerk.), mindegyik teljesen magával ragadott. De már a könyvek jelenléte, látványa is inspirál – ezért is került a könyvespolc a hálószobából, ahol eredetileg állt, a nappaliba, ugyanis általában itt töltöm a legtöbb időt. Nagyon sokat olvasok, nyáron szinte egész nap az erkélyen üldögélek, ha pedig a párom is itthon van, akkor gyakran közösen zenélünk.”

Réka otthona mostanában egyfajta sajátos home office is, hiszen egy tervező bárhol alkotni tud, ahol kéznél van ceruza és papír – vagyis Réka esetében újabban ezek digitális változatai. „A páromtól kaptam karácsonyra egy olyan ’rajztáblát’, amire ceruzával rajzolhatok, de a rajz azonnal digitalizálódik. Óriási segítség a tervezésben, hiszen nemsokára itt az esküvőszezon és egyre több menyasszony keres meg azzal, hogy segítsek nekik az ideális lábbeli elkészítésében. Így ha van egy jó ötletem, azonnal meg tudom osztani az asszisztenseimmel vagy magával a menyasszonnyal úgy, hogy az később tovább alakítható. És ez mostanában mind sűrűbben fordul elő, mert ha itthon vagyok, mindig feltöltődöm, és ez elengedhetetlen az alkotáshoz. A műhelyben a különböző anyagok, textúrák és színek inspirálnak, itt pedig az a semmihez sem hasonlítható nyugalom, ami eláraszt, ha itt vagyok. Nagyon szeretek itthon lenni!”

AHOL AZ ÁLMOK SZÜLETNEK

Réka munkahelye kicsit más, mint legtöbbünké – az ő „irodája” a műhelye, ahol a cipőcsodák születnek. Bár túlzás lenne azt állítani, hogy ez a második otthona, a tervező nagyon szeret itt lenni: a régi gyártelepen található, nagy ablakos térben ugyanis háborítatlanul tud tervezni, de itt fogadja ügyfeleit is. „A telepen ráadásul számos hasonló, kreatív vállalkozás is működik a fotóstúdiótól a nyomdáig, így a társaság is adott – meséli. – Nagyon inspiráló ennyi színes bőr, csat és más apróság között lenni, arról nem beszélve, hogy itt régen cipőgyár működött: szinte áthat bennünket a hely szelleme!”

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/01-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin