Hangulatos lánylakás a tetőtérben

Élet a manzárdban

Mi a manzárd?

A manzárd manzárdtető alatt kialakított tetőtéri lakás. A manzárd tört síkú nyeregtető: fölfelé 45 foknál nagyobb (általában 70-80 fokos) dőlésszög után lapos, 10-20 százalékos dőlésre vált, így a hagyományos tetőtérnél sokkal nagyobb teret hoz létre a padláson. Az elnevezés Francois Mansart (1598–1666) francia építész és unokaöccse, Jules Hardouin-Mansart (1646–1708) nevéből ered, de nem ők a manzárd feltalálói. Már száz évvel előttük a Louvre építésze, Pierre Lescot megvalósította ezt a helytakarékos ötletet. Az viszont tény, hogy a két Mansart tette népszerűvé Párizsban ezt a technikát.

A gyermekkorában olvasott rengeteg pöttyös és csíkos lányregény megtette hatását. Alanyunk tudta, hogy a sok napfényt befogadni képes manzárd az ő világa, hiszen az elvarázsolt grófkisasszonyok is ilyenben élnek. Párizs szintén nagy hatást gyakorolt a lakásról szőtt vágyálmaira. Ott úgy látta, a manzárdokban lehet igazán elbújni a világ zaja elől. Azokban a kis tetőtéri lakásokban, amelyek sok lépcső árán közelíthetők meg, a lépcsőzésért jutalmul csodálatos kilátással és a végtelen háztetők látványával kárpótolnak. Ilyesmire bukkanni kincs. Az első lakás, amit vásárlás céljából megnézett, pont ilyen volt. Ráadásul egy olyan házban, amely az ott lakók szerint a híres Törley család érdekeltségébe tartozott.

A lakás mint biztos pont

A lakásvásárlásnak szomorú oka volt. „Édesapám meghalt, mi a bátyámmal kirepülni készültünk a családi fészekből, az otthonunk eladósorba került. A lakásvásárláshoz az induló tőkét az örökség jelentette. Édesanyám kötötte az ebet a karóhoz, hogy az örökölt pénzt kizárólag ingatlanra költhetjük, mert a mai bizonytalan világban ez az egyetlen biztos pont. Nem csak forszírozta, tett is az ügy érdekében. Nekiesett az ingatlanhirdetéseknek, és a bekarikázott opciókkal bombázott, majd jött is velem nézelődni. Szerencsénkre az első cím megfelelőnek bizonyult. Az 48 m2-es lakást 2004-ben 11 millióra tartották tulajdonosai. Ezt az összeget idővel 10,5 millióra sikerült lealkudni. A pénz nem volt egyben, csupán 5 millió, így 6 millió Ft banki kölcsönt fel kellett venni, hogy a romantikus leányálmok megvalósulhassanak. Ez a devizahitelek időszakában nem volt lehetetlen. Az én hitelem 10 évre szólt, gazdasági újságíró ismerőseim ajánlására az összeget euróban vettem fel, így az árfolyamkülönbség nem volt annyira megrázó, mintha svájci frankban adósodtam volna el. Ráadásul két és fél éve a végtörlesztésnek köszönhetően egy összegben tudtam rendezni a maradékot, így ma már teljes mértékben az enyém a lakás.”

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Élet a manzárdban
Párizsi hangulat
Élet a manzárdban
A pici konyha
Élet a manzárdban
A gardrób
Élet a manzárdban
A fürdő

Győztes nyár

„2004 nyara csodás volt, hosszas papírmunka után végre beköltözhettem. Volt két kulcsom és egy közepes állapotú lakásom, amelyhez sokan sokféleképpen járultak hozzá. Édesanyám az állhatatosságával, a gyerekkori ügyvéd barátom azzal, hogy eltekintett az adásvételi ügylet díjától, a barátnőm kifizette az ülőgarnitúrám felét, a másik megsúgta, hogy levelezzek az illetékhivatallal, hogy mérsékeljék az illetéket, egy kedves barátom pedig meglepett egy vadonatúj mosógéppel. A maga módján mindenki hozzátett valamit a manzárdlakáshoz, amellyel kapcsolatosan az első emlékem, hogy állok, vasalom az első ott töltött éjszakához az ágyneműt, közben pedig a zsebrádiómon az athéni olimpia magyar győzelmeit hallgatom. Azon a nyáron egy kicsit én is győztem, levezényeltem az első lakásvásárlást, és bár hitellel a nyakamban, de úgy éreztem, enyém a világ. Amikor megkérdezték, nem fáj-e, hogy minden hónapban vissza kell fizetnem egy bizonyos összeget, azt válaszoltam, nem, hiszen nem ablakon kidobott pénz. Olyasmire adom ki, ami örömet ad és boldogsággal tölt el. És tényleg, örültem, hogy van egy ajtó, amit magamra csukhatok, amin keresztül kirekeszthetem a külvilágot és aminek 48 m2-ét a saját arcképemre formálhatom.”

A bejárat és az előszoba

A bejárat és az előszoba

Megoldások

A lakás névjegye

Elhelyezkedés: Budapest, Zugló
Mérete: 48 m2
Szobák száma: 2
Vételi időpont: 2004
Vételár: 10,5 millió Ft
Jelentősebb invesztíciók az elmúlt 10 évben:
beköltözés (2004): festés, spájz felszámolása és az előszobával való egybenyitása: 300 000 Ft
2008: besétálható gardrób + könyvespolc kialakítása: 525 000 Ft
2011: fürdőszoba + vécé + előszoba felújítása, kazáncsere: 650 000 Ft
2012: nyílászárócsere (2 ablak + bejárati ajtó) 250 000 Ft

„A lakásnak persze voltak gyenge pontjai, de a kompromisszumokat meg kell tudni kötni. A konyha például elképesztően kicsi, óriási mozgásteret nem tesz lehetővé, de örültem annak is, hogy nem főzőfülke. A lakásnak ezen a pontján sohasem változtattam. A beszabatott bútor megfelelt, és valahogy minden más előrébb való volt, mint a konyha. Pedig tervezgettem, hogy miután indokolatlanul nagy a vele szomszédos falú háló, elcsenek abból egy kis területet, de végül jobbat találtam ki, így érintetlen maradt a konyha. Megbékéltem sok mindennel, de leginkább azzal, hogy kár duplikálni a teret, egy asztal székekkel és a hűtő sosem fog beférni a konyhába, így utóbbi máig az előszobában áll, ahol a néhai spájz éktelenkedett. Azt a beköltözéskor lebontattam és egybenyittattam az előszobával. A beköltözéskor mindössze erre, illetve a lakás kifestésére futotta.
Terveztem a vécé és a fürdő egybenyitását is, de a következő körös felújításban elvetettem az ötletet. A fürdő és a mellékhelyiség is maradt liliputi, ami sokak szerint nem baj, hiszen nem egészséges, ha a vécé a fürdőben van, és különben is, a gázkészülékem a vécével közös falon volt, a rendszert sem akartam bolygatni. A lakás harmadik körös felújításánál viszont a teljes mértékben lelakott fürdő és vécé új ruhát, finom biedermeier hangulatú csempét kapott. A kádat és a csapot szintén kicseréltettem, valamint a cirkót is, amely elég sok bosszúságot okozott. Évente kellett javíttatni, egyszer pedig szenteste hagyott cserben, a cserét akkor, a teljes egészében kihűlt lakásban határoztam el…”

Nőies részletek

Nőies részletek

Főterek

A keskeny folyosón elhaladva a nappaliba jutunk. A sarokkanapé vendéglátónk régi vágya volt, egy gimnáziumi iskolatársánál volt ilyen, annak kényelmébe beleszeretve határozta el, hogy nála is ilyen lesz. Mint minden első lakás, a nappali is az IKEA-ból lett berendezve. Ami szembetűnik, hogy a szoba nincs túlzsúfolva, illetve tetszetősek a falon látható plakátok, mind egy-egy utazás szép emlékét őrzi. A lakást feldobja a sok kedves, apró tárgy, amelyek igazi otthonná varázsolják. A nappaliban oldható meg az étkezés, az asztal a székekkel régi családi darab. A két szoba közt csúnya, sárga üvegbetétes ajtó választotta el a nappalit a hálótól. Ormótlan is volt, nehéz is, így a szoba közé egy légiesen könnyű lamellás ajtó került. Inkább az esztétikai és nem a hangszigetelő értéke jelentős a nappali és a hálószoba közé gyártott ajtónak, amely külsejében a lakásban található gardrób ajtajára hajaz, és ugyanannak az asztalosnak a munkáját dicséri, aki a ruhatárolót a lakásba szabta. A szerkezet laminált bútorlapból készült, amely költségtakarékos, praktikus és könnyen tisztítható. A csere a munkadíjjal együtt 100 ezer Ft-ba került. Az összeg nem, a vizuális változás jelentős, megérte a pénzt és a fáradtságot.

Finom pasztellszínek uralják a hálószobát

Finom pasztellszínek uralják a hálószobát

Álomgardrób

A gardrób egy komoly elhatározás és beruházás része volt. A lakásban nem volt sem gardrób, sem beépített szekrény, sem szekrény. Alanyunk méltó tárhelyet szeretett volna ruháinak, amelyek sokáig gurulós sztendereken sorakoztak, majd nagyméretű hálójából az IKEA egyik két oldalról hozzáférhető könyvespolcával választott le egy darabot, azon tárolta a ruháit. Az amatőr megoldást megelégelve profi asztaloshoz fordult, mondván, térleválasztásos technikával képzeli el a besétálható gardróbot. Ez jó ötletnek tűnt, az építészek a hálószobát úgyis meglehetősen nagyra tervezték az 1929-es építésű budapesti villaépület tetőterén, így annak ablaktalan falából csíptek le egy 3 m x 1,8 m-es darabot 2,5 m-es magasságban. Az ihletadó gardrób a Szex és New York sorozatból ismert Carrie Bradshaw-é volt, majd a megrendelő ezen az információn felül küldött néhány, az interneten talált fotót, amelyek közelítettek az elképzeléséhez. A kivitelezővel a tervek véglegesítése előtt még csavartak egyet, így jött létre egy 2 in 1 megoldás. A helyiség belül gardrób, a hálószoba felé pedig könyvespolc, így a tárolás a könyvek számára is megoldottá vált, és 2008 óta ez a gardróbbal kombinált polc a lakás legkarakteresebb eleme. A legutóbbi felújítás során a fa nyílászárók lettek kicserélve műanyagra, ezáltal a lakás jóval csendesebb és pormentesebb lett. Ha minden jól megy, kis gyűjtögetés után a konyha kerül sorra, akkor lesz igazán komplett a manzárdlakás! n

A vágyott könyvespolc

A könyvespolc, másik oldalán a gardróbbal

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.