Balatoni nyár – Vendégségben Zólyomi Zsolt parfümőrnél

Balatoni nyár – Vendégségben Zólyomi Zsolt parfümőrnél

A világon mindenütt otthon van Zólyomi Zsolt parfümőr, Magyarország első számú orra, feltöltődni azonban évszaktól függetlenül a Balatonra, gyerekkora egyik legkedvesebb helyszínére jön haza. Meglátogattuk vízparti apartmanjában, ahol a Ferrari-piros szörfdeszka nemcsak dekorációs elem: tavasztól-őszig mindennapos használati tárgy.

Ötletládához ad!

Névjegy

Zólyomi Zsolt, 43 éves

  • gyógynövénybiológus, közgazdász, festménybecsüs, pálinkamester, de valüjában parfümőr és egyben Magyarország egyetlen orra
  • luxus parfümüzlete a Le Parfum Croisette a belvárosi Le Meridien Hotelben található
  • dizájn- és ökotudatos, szereti a természetes anyagokat, a minimalizmust, az elektromos autókat,
  • kedvenc építésze Le Corbusier
  • ha a Balatonon van, minden reggel fut egy nagyot, és a helyi piacon, őstermelőtől szerzi be az élelmiszereket

Gyerekkorában, amikor megkérdezték, mi szeretnél lenni, kisfiam, Zsolt nem vágta rá, hogy orr, de kétségtelen, már akkor érdekelték az illatok, és amit csak lehetett, megszagolt. Miután illatokkal kapcsolatos képzés nem létezett Magyarországon, növénybiológus-kutató, majd közgazdász lett, és csak ezután érkezett meg véglegesen a parfümök világába. Hogy hol lehet ezt ma a legmagasabb szinten tanulni? Jean-Paul Guerlain Versailles-ban, a Napkirály városában alapította meg a luxuskozmetikumok szakiskoláját. A világ minden tájáról ide érkező tizenkét tanuló között Zsolt évtizedek óta az egyedüli magyarként végezte el a Fragrance Academy parfümkészítő mesterképzését. Onnan kikerülve, és 8 év gyakorlás elteltével ma már orrnak, azaz mesterparfümőrnek nevezheti magát. Munkája az új illatok megalkotása a világban létező több ezer alapanyagból összekeverve. Ha úgy vesszük, egy végtelen számú mátrixban komponál és szabja meg a helyes arányokat. Saját parfümkreációikat, egyedi felkérésre személyre szabott, kifejezetten a megrendelő bőréhez komponált “haute couture” parfümöket, valamint emlékezetes ünnepi, például esküvői vagy exkluzív vállalati parfümöket tervez, sőt, enteriőröknek is alkot odaillő illatokat: banki ügyféltereket, utazási irodákat, üzleteket és múzeumokat, sajtótájékoztatók helyszínét illatosítja. Előfordul az is, hogy nem ő alkot, hanem szakérti mások kreációit, netán tréninget vezet vagy oktat. Részt vesz kozmetikai és háztartásvegyipari termékfejlesztésekben is, ilyenkor testápoló krémben, samponban, vagy akár szélvédőmosó folyadékban, mosóporban, öblítőben vagy az otthoni légfrissítőben megjelenő illatokat állítja elő. Munkája nagyon szép, de a sok-sok utazás miatt kicsit kimerítő is. Hogy az orr hol piheni ki fáradalmait, nekünk megmutatta.

Kellemes térhatás

Kellemes térhatás

A Balaton illata

A sajátos hangulattal, különlegesen egyedi vízillattal rendelkező Balaton 14 éves kora óta a szerelme. Egy holland lánytól tanult meg szörfözni az Omszki-tavon, onnantól a Balatonon csiszolgatta tudását, de ide húzta a szíve egy nagy szerelem miatt, és azért is, mert diákként az Eötvös József Gimnázium bélatelepi táborában töltötte gyermekkora legszebb nyarait. “Édesapám sajnos mégsem a Balaton-parton vett nyaralót, hanem Nagymaroson, ahonnan ugyan szép kilátás nyílik mind a Dunára, mind Visegrádra, de nem élhetek egyik kedvenc szenvedélyemnek, a szörfözésnek” – mondja a parfümőr. A szemész papa ilyen téren akaratán kívül, de nem kedvezett a gyerekének, ellenben a világot szerencsére idejekorán megismertette vele. Éltek többek között a családdal Észak-Afrikában, Líbiában, ahol a kicsi Zsolt az angolon túl alkudni is alaposan megtanult. Azt mondja, ezt a tudását minden ingatlan-adásvételi ügylete során sikerrel kamatoztatja.  Kapcsolata a Balatonnal sosem szakadt meg, de hosszabban csak a barátoknál vagy bérleményekből élvezte a víz közelségét. Négy éve talált rá erre a balatonlellei ingatlankomplexumra. Vitorlás vizsgát tenni érkezett a yacht klubba, itt bérelt apartmant, majd éveken keresztül megmaradt bérlői státuszban, így volt lehetősége több épület több szobáját is kipróbálni. Tetszett neki a minőségi kialakítás, hogy biztonsági őr garantálja a nyugalmat, miként a háztömbök színe, a terrakotta is megfogta, ami egy hajós utalás: a régi hajók alja néha ilyen színű. Amikor ki vannak emelve, ma is jól látható ez a fajta vörösespiros szín, ami vakolatként alkalmazva meglehetősen bátor választás, de nagyon szép színeket ad a nap járásával változva. A BL Bavaria Yachtklubon belül nagyon elégedett volt az  egyéges öszképpel, és emlékeztette Versailles-ra az a momentum, hogy a házak között nem aszfaltutak vezetnek, hanem keményre taposott kavicságyáson lehet leandalogni a vízhez.

A bútorok anyaga natúr tölgy

A bútorok anyaga natúr tölgy

Bérlőből tulajdonos

Bérelhető tulajdonok

Az eredeti koncepció igen érdekes a szóban forgó üdülőkomplexumban. Az apartmanok úgy működnek, hogy amikor tulajdonosaik éppen nem nyaralnak, Balatonra néző lakásaikat bérbe adják az üzemeltető cégnek, amely kiadja további nyaralóknak. Ez a modell azt biztosítja, hogy az apartmanok az év egészében – tehát még télen is – ki legyenek használva.

A hellyel annyira megbarátkozott, hogy úgy döntött, szívesen venne itt egy apartmant, ám eleinte nem volt érdemi ajánlata. A hosszas hezitálás arra mindenképpen jó volt, hogy pár év alatt kitapasztalta, melyik tömbben lenne érdemes megszerezni egy lakást. Sokáig azonban nem nem nyerte el semelyik eladósorban lévő ingatlan ára sem a tetszését. Irreálisan sok pénzért árulták a lakásokat. “Ezt is 24 millióra tartották a maga 43 m2-ével, mélygarázzsal és pince tárolóval, végül némi alku után 12,9 millió Ft-ért sikerült elhoznom, talán mert túl hosszan állt üresen.” Jó vételt csinált. Az apartmanokhoz tartozó yachtklub és vitorláskikötő mellett a komplexum sport és spa szolgáltatásokkal is rendelkezik. Van saját strandja, medencéje, gyermekmedencéje, squash pályája, konditereme, szaunája, gőzkabinja, a yachtkikötőre néző teraszos étterme és bárja is. Legnagyobb értéke azonban mégis az épületeket körülvevő 3 hektáros zöld terület, a homokos saját strand és az olyan közösségi területek, mint a szétszórtan elhelyezkedő grill- és halsütő pontok.
Belül az apartman relatív kicsi, de az ember a Balatonon úgyis egész nap a tó körül van, így az gyakorlatilag csak az alvás helyszíne. A modern külsőhöz megnyugtatóan letisztult, minimalista belső párosul. A luxus apartmanok teljes bútorzatának kialakítása és gyártása mind a 153 apartman esetén a Geppetto Design Stúdió munkáját dicséri. A tiszta egyszerűség és a praktikum jegyében készült konyha-, elő-és fürdőszobabútorok natúr tölgyből készültek, és tele vannak praktikus megoldásokkal. Ilyenek például az ajtók mögött húzódó szekrények, melyek jól tagoltak, okos polckiosztással rendelkeznek, továbbá a rejtett világítások, vagy a jó minőségű vasalatok.

Határozott vonalak, minőségi anyagok

Határozott vonalak, minőségi anyagok

Minimál vagy rokokó?

Amikor Zólyomi Zsolt átvette az ingatlant, az amerikaikonyhás nappaliba mindössze egy ágyat, egy kinyitható kanapét, a teraszra pedig egy polyrattan asztalt és székeket vásárolt. A minimál hangulatot messzemenően megtartotta, miközben ügyelt arra is, hogy a mozgó bútorok illeszkedjenek a beépített bútorok nyers színéhez. A minimál hangulat jellemzője, hogy nem igazán tűri a rendetlenséget. Ha a tulajdonos és baráti köre megérkezik, rendszerint kevés holmival jönnek, azt pedig hamar elnyeli a méretes gardróbszekrény. ” Ellentétben velem, az ikertestvérem imádja a minimál stílust, és itt idővel én is meg tudtam szeretni. Ide nem kívánom azt a fajta rokokó hangulatot, ami a saját lelkivilágomat és a parfümök világát egyébként jellemzi. Mivel a tengernél gyerekeskedtem, azt is éreztem, hogy a víz mellett ez a stílus inkább adja magát” – mondja alanyunk, aki bevallja, a fővárosi lakása nem ilyen, sokkal inkább franciás provence-i kiskastély-hangulatú.

Szellős terasz

Szellős terasz

Harminc év várakozás

Mindörökké déli part

Noha mostanában az északi-part kétségtelenül divatosabb, Zólyomi Zsolt nem véletlenül döntött a déli part mellett. Egyrészt a nosztalgia ide szólította: gyermekorának nyarai a gimnazista évek alatt Bélatelepen teltek. Másrészt szerinte itt jobban lehet szörfözni és a part a sekélysége miatt kisgyerekekkel is sokkal jobban élvezhető. “Régen különben is ez a partszakasz volt a nagypolgárság üdülőhelye” – vélekedik, ami számára tökéletes.

Az apartman kis mérete ellenére az arányok tökéletesen megfelelőek. “Az egész fal a Balaton felé a padlótól a plafonig végig üveg,  előtte végig egy széles terasz húzódik, üvegkorlátjának lapjain keresztül akár az ágyamból is jól látom a vízállást, a szelet, a környezet, a tér és a víz színeinek változását. Ha megunom a pihenést, irány a Kishegy, Rádpuszta, a somogyi dombság, vagy akár Csisztafürdő a maga 42 fokos gyógyvízével.A gasztroélményekért pedig a közeli Kistücsök étterembe suhanok át Balatonszemesre.”
Zsolt minderről az apartmanjában mesél boldogan, ahol külön kitér az egyedi kék függönyre. Bár ő ritkán vezet, a kedvese Smartja pont ilyen színű, így ezt is kedvenc színükben: vízkékben, vagy, ha jobban tetszik turquoise-ban rendelték meg. Látványelem a lakásban az egyedi, Zsolt személyére fejlesztett, 5 kg-nál is könnyebb villámgyors szörfdeszka és egy műanyag vitorláshajócska is. “A hajót a nyílt vízen találtam evezés közben, az északi partról sodródhatott át hozzánk, mert aznap a Balatonon szokásos északnyugati szél volt. Házi tákolmány az biztos, a vitorla vászna pl. szemeteszsákból van, de az biztos, hogy olyasvalaki készíthette, aki tényleg ért a hajózáshoz, tökéletesen alkalmas ugyanis arra, hogy egy gyereknek meg lehessen tanítani a vitorlázást.”
A langyos melegben és napsütésben a teraszon folytatjuk a beszélgetést. “Majdnem 30 évet vártam arról álmodozva, hogy legyen egy saját balatoni, vízparti nyaralóm, ahol a szörfömet is egész évben otthagyhatom, és lejöhetek, mert nem zár be télre, mint sok apartmanház. Ahol pihenhetek, feltöltthetem az akkumulátoraimat, ahol télen is bármikor lejöhetek, mert plafonfűtés van, és ahol, ha akarok, akár dolgozni is tudok. A jó munkához ugyanis itt minden feltételem adott: a nyugodt, békés körülmények, a nagy tér a természet közelsége, és a tiszta, páradús levegő. Nagy laborra a fejlesztési fázisban úgysincs szükségem. Amivel dolgozom a kreációkhoz, azok illatminták pici üvegcsékben, pipetta, labormérleg és a laptopom, amin a receptúráimat írom.” n

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Balatoni nyár - Vendégségben Zólyomi Zsolt parfümőrnél
Zólyomi Zsolt parfümőr
Balatoni nyár - Vendégségben Zólyomi Zsolt parfümőrnél
Itt száradnak az edények
Balatoni nyár - Vendégségben Zólyomi Zsolt parfümőrnél
A szél hozta modell
Balatoni nyár - Vendégségben Zólyomi Zsolt parfümőrnél
Pillantás a tóra

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat! Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét
Megnézem
Bezárom
Promóció 5+1 tanács, ha fenntartható otthont szeretnél

Környezettudatos, zöld, fenntartható – rokon értelmű szavak ezek, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Ezért is fontos, hogy otthonainkban is minél inkább érvényre jussanak. De mit is tehetsz azért, hogy élettered valóban fenntartható legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Tipp Egy csodaösszetevő, három természetes keverék – Így varázsolj a levendulával

Szereted a friss, nyugtató illatokat otthonodban? Inkább a természetes, saját készítményeket választod a bolti szerek helyett? Az alábbi csodaösszetevővel környezetbarát légfrissítőt, szőnyegillatosítót és öblítőt készíthetsz. Ráadásul fillérekből, pillanatok alatt!

Tipp Ízléstelen vagy trendi? Visszatérnek a 2000-es évek lakberendezési trendjei

Ahogy a divatban, úgy a lakberendezésben is rendre visszatérnek a korábbi évek trendjei. Jelen esetben a 2000-es évek vannak a terítéken – már csak azt kell eldöntenünk, hogy mi a véleményünk ezekről.

Tipp 5 felesleges dolog, amit azonnal tüntess el a nappaliból

Több helyet szeretnél a nappalinkban, de ötleted sincs, hogyan láss hozzá? Ebben az esetben segítségedre lesz ez a cikk. Nézzük, mik azok a dolgok a lakásban, melyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, és csak foglalják a helyet.

Gyerek Rajzpályázat! Rajzold le álmaid gyerekszobáját, a legjobbakat könyvutalvánnyal jutalmazzuk

Kedves Gyerekek! Most ti jöttök! Mi, felnőttek folyton csak tervezünk és álmodozunk, hogyan alakítsuk ki vagy éppen át otthonunkat, hogy az minél inkább kényelmes, különleges és tökéletes legyen. Ez alkalommal azonban a ti kezetekbe adjuk a ceruzát. Mutassátok meg nekünk, mire képes a határtalan képzelőerő! Tervezzétek meg álmaitok gyerekszobáját – már csak azért is, mert most értékes ajándékot kaphattok érte.

Tipp Erre a helyre SOHA ne tegyük a virágokkal teli vázát

Kaptunk egy gyönyörű csokor virágot, amit sietve teszünk egy vízzel teli vázába, hogy minél tovább gyönyörködhessünk benne? De ezzel még nem vagyunk ám meg. A vázának ugyanis helyet kell találni. Méghozzá jó helyet.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin