Forrás: Europress

2020-ban így építs házat a fenntarthatóság jegyében

Az emberek egyre inkább úgy építik fel a házaikat, hogy azok alapjaiban megfeleljenek a jövőbe mutató elvárásoknak. Napkollektor, napelem, energiatakarékos hűtő- és fűtőrendszer, illetve okos eszközök számtalan lehetősége kínálkozik már a piacon, egyre kedvezőbb áron.

Természetes megoldások, trendek 2020-ban

Nem csak azoknak érdemes tudni a legújabb ökobarát megoldásokról, akik vállalkozóként házakat építenek, hanem azoknak a végfelhasználóknak is, akik később a lakásban fognak élni. 2020 már egyértelműen az újító megoldásokról szól, így jobb, ha te is képben vagy a lehetőségekről. 

Természetes fény és rengeteg ablak

A szakértők azt mondják, hogy 2020 irányelveinek megfelelő újonnan épült ház mindenképpen tágas, friss, szellős érzetű, melyet a természetes fény idézhet elő a legjobban. Kutatások régóta bebizonyították, hogy a D-vitamin szintje a testünkben nagyban hozzájárul fizikális és mentális egészségünkhöz. Így nem csoda, hogy aki csak teheti, otthonába igyekszik minél több fényt beengedni. Ez nemcsak egészségügyi szempontból jó, hanem költséghatékonysága miatt is: kevesebb áramfogyasztás, boldogabb környezet.

2020-ban így építs házat a fenntarthatóság jegyében
Fotó: Europress

Újrahasznosított és fenntartható alapanyagok

Ami a bútorokat és dekorációs elemeket illeti, a szakértők azt látják, hogy a vintázs és újrahasznosított anyagok fénykorukat élik. Egyre többen döntenek úgy, hogy új bútor vagy kiegészítő vásárlása helyett inkább egy régit újítanak fel, csökkentve ezzel az ökológiai lábnyomukat. Ahol a leginkább kiugró népszerűséget tapasztalnak a szakértők, az nem más, mint az otthonok padló elemei. Az újrahasznosított fa elemek és a fenntartható alapanyagok nagy népszerűségnek örvendenek. Például ha van egy régi parketta a lakásban, lehet, hogy elegendő felcsiszolni, és ápolni az anyagot, majd újra felhasználni azt. 

Belső és külső tér egybeolvadása

Az egyik legnépszerűbb trend 2020-ban egyértelműen a természet bevonása lesz a belső terekbe. A fókusz egyre inkább azon van, hogy a kert és a terasz sokkal élhetőbb és kihasználhatóbb legyen. A télikert például egy jó kapcsolódási pont a természet és az otthonunk között. A kinti világítástechnika szintén a zöldebb megoldások felé mozdul, főleg a napenergia felhasználásával. A belső terekben egyre több “élő” megoldás születik, például a vertikális kertek zuzmókkal, mohákkal beborítva.

A levegő megfelelő minősége

Egyre inkább utat törnek maguknak a különböző levegőtisztító berendezések, melyek már túlmutatnak egy sima aroma diffúzoron vagy párologtatón. Mivel a szmog- és a levegőszennyezettség miatt egyre több asztmás és légúti betegség üti fel a fejét, az igazán tudatos otthonokban a levegő tisztasága központi fontosságú elem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.