Hol tárold a finomságaidat?
Ha szeretsz a konyhában tüsténkedni, előbb-utóbb egy kamra is kell majd. Tartós élelmiszert itt, újabban pedig a konyhabútorok erre a célra kialakított speciális tárolóiban, a csúszófiókos kamraszekrényben tárolhatsz. Utóbbi két esetben is jó szolgálatot tesz. Ha van spájz, de nem elég, tehát kiegészítő megoldásnak a mindennapos használatban lévő dolgoknak, illetve akkor, ha túl kicsi a konyha és spájz kialakítására egyáltalán nincs hely. Ha konyhaátalakításban gondolkodsz és van olyan szerencséd, hogy túl nagy a rendelkezésedre álló tér, válassz le gipszkarton fallal egy részt a konyhádból, polcozd be és tedd tele minden jóval.
A legtöbben karácsonykor adnak házi készítésű ajándékot. Jó is olyankor lekvárt bontani, hiszen az üveg a nyár ízeit rejti. A konzerváláshoz viszont most kell kötényt kötnöd. Ez nem olyan rossz hír, pláne ha belekalkulálod, hogy ezek a finomságok karácsonyig a te kamrádat díszítik. Mert bizony van dekorációs értéke egy üveg szépen eltett befőttnek vagy lekvárnak. S hogy mit tehetsz el a klasszikusokon túl? Ne feledkezz meg a fűszerkeverékekről, a teákról. Ha a saját kertedből származnak és magad szárítod a növényeket, ezt sose felejtsd el kihangsúlyozni. Amennyiben a terményeid organikusak, az manapság külön jópont. A zöldségek is szépen mutatnak eltéve, legyen szó koktélparadicsomról, cékláról, fűszeres sütőtökről, paprikáról. Az olajban áztatott kecske vagy juhsajtok ugyancsak gyönyörűek olajfüggönybe zárva. Nem beszélve a chutney-król, a pestóról, a saját ketchupről, a fűszeres olajokról és az ízesített ecetekről. Tudtad, hogy az alkohol is remekül tartósít? Tegyél el gyümölcsöt konyakban, rumban, remek lesz fagyin, süteményen vagy csak úgy önmagában kanalazgatva!
Tippek a sikerhez
- Mindig friss zöldséggel és gyümölccsel dolgozz.
- Hogy elálljanak a finomságaid, csírátlanítsd az üveget és a fedőket. Nem kellemes egy romlott lekvárt ajándékként felbontani.
- Az eltevés kis vagy közepes méretű üvegben történjen. Fogd fel úgy, mint egy reprezentatív kóstolót a finomságaidból. Az ajándék jelentőségét kiemelheted, ha érdekes formájú üvegekben nyújtod át!
- Az ízek is lehetnek érdekesen kombináltak. A hagyományos jó, de tekerhetsz egy kicsit a megszokott dolgokon. Remek ötlet a sárgabaracklekvárt levendulával, sárgadinnyével bolondítani. Az agyament extremtásoktól azonban tartózkodj!
- Az üvegeket nem túl világos, száraz helyen tárold és időnként ellenőrizd, hogy beltartalmuk nem penészedett-e meg.
- Ügyelj az ajándék stílusos feldíszítésére, készíts egyedi gyártású címkét, hangzatos saját márkás branddel. Így a hatás nem marad el!
- Címkék igen széles és letölthető repertoárját találod meg ide kattintva: http://blog.worldlabel.com
Forrás: www.cooklands.com, 4.bp.blogspot.com