Forrás: Getty

Vigyázat! 5 kedvelt növény, ami egyben mérgező is

Petúnia

A petúnia az egyik legkedveltebb kerti növény, ugyanis rendkívül mutatós és könnyen gondozható. Amit azonban kevesen tudnak: ez a virág mérgező. A burgonyafélék közé tartozik, és szolanint tartalmaz, ami egy keserű ízű toxikus anyag.

Tulipán

A tulipán az egyik legnépszerűbb tavaszi virág, amivel az otthonunkat is szívesen díszítjük. Ennek ellenére legyünk óvatosak vele, ugyanis (akár véletlenszerű) elfogyasztása következtében hasfájás jelentkezhet, de súlyos esetben akár a légzés leállását is eredményezheti. Ez igaz mind a virágra, mind a szárra, ezért a tulipánok megérintése után ajánlott kezet mosni.

Csomorika

Apró, ártatlannak tűnő virágairól sosem gondolnánk, hogy veszélyesek, ennek ellenére ez a világ egyik legmérgezőbb növénye. A csomorika – teljes nevén gyilkos csomorika – virághagymája rengeteg mérget tartalmaz. Fogyasztása hányingert, görcsrohamokat és légzésbénulást okozhat, és annyira erősen toxikus, mindössze 100-200 gramm belőle egy kifejlett tehenet is megölhet.

Fekete bodza

Annak ellenére, hogy a hagyományos bodzából előszeretettel készítünk szörpöt és teát, a fekete bodzát jobb, ha elkerüljük. Ennek oka, hogy az éretlen bogyók és a levelek kéksavat tartalmaznak. Az érettekben sokkal kevesebb van ebből a méregből, de mindössze a hőkezelés képes teljesen ártalmatlanítani.

Réti boglárka

A réti boglárka a neve ellenére nem egy ártatlan növény, ugyanis rendkívül mérgező. A benne rejlő sav a bőrrel érintkezve viszketést és hólyagokat eredményezhet, ha pedig a szembe jut, akkor átmeneti vakságot okozhat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.