Tűzrakóhely a kertbe: egyszerű DIY-projekt

Tűzrakóhely a kertbe: egyszerű DIY-projekt

A szép időnek hála egyre több időt töltünk a kertben, és sok esetben még naplemente után élvezzük a kellemesen hűvös időt. Ezeket a meghitt és nyugodt pillanatokat a ropogó tűz hangjával tudjuk még különlegesebbé varázsolni. Az ehhez szükséges tűzrakóhely elkészítéséhez adunk most néhány tippet.

Ötletládához ad!

Egy tűzrakóhely minden kertben jól mutat. Ha a te kertedből még hiányzik, de szeretnél egyet, akkor jó helyen jársz, ugyanis alábbiakban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan tudsz egyet építeni.

Mivel azonban a tűz nem gyerekjáték, mindig figyelj a következő dolgokra:

  • Tarts mindig elegendő távolságot a tűztől. A tűzrakó ne legyen közel sem épületekhez, sem a szomszéd kerítéséhez, sem semmiféle éghető anyaghoz!
  • Sose hagyd magára a tüzet, illetve ne engedd, hogy a gyerekek a tűzrakóhely közvetlen közelében játszanak!
  • Erős szél vagy hőségben ne gyújts tüzet!
  • A tűz meggyújtásához ne használj benzint!
  • Mindig legyen a közelben valami, amivel el tudod oltani a tüzet. Ez lehet egy poroltó, egy vödör homok vagy egy nagy flakon víz.

Égethető anyagok

Alapvetően csak száraz és kezeletlen fát égess! Kivételes esetekben erre szórhatsz kerti hulladékot, levágott faágakat, elszáradt bokrokat és leveleket. Amit tilos égetni: papír, karton, szemét, műanyag, felületkezelt fa.

Tűzrakóhely építése

Egy tűzrakóhely építése nem olyan komplikált, mint amilyennek elsőre gondolnád. Az első és legfontosabb lépés, hogy megtaláld hozzá a tökéletes helyet. Figyelj arra, hogy a tűzrakóhely közelében ne legyenek bokrok, virágok, fák vagy más gyúlékony anyagok. Ezen kívül azt is tartsd szem előtt, hogy a tűzrakóhely alatt ne fussanak semmilyen vezetékek, illetve a szélirányt is bele kell kalkulálnod a kialakításba, nehogy állandóan rád szálljon a füst.

Eszközök és anyagok

Egy egyszerű tűzrakóhelyhez mindössze egy ásóra, téglákra vagy kövekre, homokra és természetesen fára lesz szükséged.

  1. Először ásd ki a tűzrakóhelyet. A lyuk legyen kb. 10 centiméter mély.
  2. Ezután szórj bele homokot.
  3. Most következhetnek a kövek vagy téglák, melyekkel építsd meg a tűzrakóhely keretét. Ennek köszönhetően nem tud szétterjedni a tűz. Ennek építésekor arra figyelj, hogy a tűz alapvetően ne érintkezzenek ezzel e kerettel.
  4. A homokra helyezz rá pár fadarabot, és már be is gyújthatsz. A tűzrakóhelyed elkészült!

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon DejaVu ház – Egy káprázatos balatoni búvóhely

Újabb kincsre bukkantunk! Ezúttal Szentantalfára utazunk, tartsatok velünk.

Stílus Így használd a fehér színt a nappaliban, a fürdőszobában vagy éppen a konyhában

A fehér szín az elegancia, a tisztaság jelképe, előszeretettel használják a minimalista lakberendezés alapszíneként. Hiába tűnik egyszerűnek, számos árnyalata létezik, így például a bodzafehér, a falfehér, az elefántcsontfehér. Mivel tágítja a teret, ha kicsi alapterületű helyiségekről beszélünk, mindenképpen javasolt fő színnek választani. Mutatjuk, hogyan használd otthonod dekorálásában.

Tipp Szobanövények a penészedés ellen – Így védd meg otthonod a penésztől!

A lakásban a penész legtöbbször télen jelenik meg, amikor nem szellőztetünk sokat, így a párás, meleg levegő nagyon jó táptalajt biztosít számára. Azonban a nyári párás melegben is előjöhet a gombásodás, ami ellen mindenképp tenni kell. Itt jöhetnek szóba a szobanövények a penészedés ellen.

Otthon Feketén-fehéren – Egy lakás Pécs belvárosában lenyűgöző részletekkel

Pécs belvárosában, egy csendes utcában áll egy régi ház, lenyűgöző részletekkel. Itt talált új otthonra és tágas munkatérre Borsos Ágnes építész, aki a polgári értékeket tisztelő, a régit megőrző, mégis ízig-vérig praktikus és modern lakást álmodott.

Tipp Drága tisztítószerek helyett: így varázsold tisztává a kerti bútorokat

A kerti bútorok tisztítása igencsak nagy kihívás elé állít minket, hiszen sok esetben rengeteg kosztól kell megszabadítanunk a székeket, a nyugágyat és az asztalt. Jó hír azonban, hogy ehhez semmi szükség drága vegyszerekre, ugyanis a környezetkímélőbb anyagok is tökéletes választásnak bizonyulnak.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin