Tűzrakóhely a kertbe: egyszerű DIY-projekt

Tűzrakóhely a kertbe: egyszerű DIY-projekt

A szép időnek hála egyre több időt töltünk a kertben, és sok esetben még naplemente után élvezzük a kellemesen hűvös időt. Ezeket a meghitt és nyugodt pillanatokat a ropogó tűz hangjával tudjuk még különlegesebbé varázsolni. Az ehhez szükséges tűzrakóhely elkészítéséhez adunk most néhány tippet.

Ötletládához ad!

Egy tűzrakóhely minden kertben jól mutat. Ha a te kertedből még hiányzik, de szeretnél egyet, akkor jó helyen jársz, ugyanis alábbiakban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan tudsz egyet építeni.

Mivel azonban a tűz nem gyerekjáték, mindig figyelj a következő dolgokra:

  • Tarts mindig elegendő távolságot a tűztől. A tűzrakó ne legyen közel sem épületekhez, sem a szomszéd kerítéséhez, sem semmiféle éghető anyaghoz!
  • Sose hagyd magára a tüzet, illetve ne engedd, hogy a gyerekek a tűzrakóhely közvetlen közelében játszanak!
  • Erős szél vagy hőségben ne gyújts tüzet!
  • A tűz meggyújtásához ne használj benzint!
  • Mindig legyen a közelben valami, amivel el tudod oltani a tüzet. Ez lehet egy poroltó, egy vödör homok vagy egy nagy flakon víz.

Égethető anyagok

Alapvetően csak száraz és kezeletlen fát égess! Kivételes esetekben erre szórhatsz kerti hulladékot, levágott faágakat, elszáradt bokrokat és leveleket. Amit tilos égetni: papír, karton, szemét, műanyag, felületkezelt fa.

Tűzrakóhely építése

Egy tűzrakóhely építése nem olyan komplikált, mint amilyennek elsőre gondolnád. Az első és legfontosabb lépés, hogy megtaláld hozzá a tökéletes helyet. Figyelj arra, hogy a tűzrakóhely közelében ne legyenek bokrok, virágok, fák vagy más gyúlékony anyagok. Ezen kívül azt is tartsd szem előtt, hogy a tűzrakóhely alatt ne fussanak semmilyen vezetékek, illetve a szélirányt is bele kell kalkulálnod a kialakításba, nehogy állandóan rád szálljon a füst.

Eszközök és anyagok

Egy egyszerű tűzrakóhelyhez mindössze egy ásóra, téglákra vagy kövekre, homokra és természetesen fára lesz szükséged.

  1. Először ásd ki a tűzrakóhelyet. A lyuk legyen kb. 10 centiméter mély.
  2. Ezután szórj bele homokot.
  3. Most következhetnek a kövek vagy téglák, melyekkel építsd meg a tűzrakóhely keretét. Ennek köszönhetően nem tud szétterjedni a tűz. Ennek építésekor arra figyelj, hogy a tűz alapvetően ne érintkezzenek ezzel e kerettel.
  4. A homokra helyezz rá pár fadarabot, és már be is gyújthatsz. A tűzrakóhelyed elkészült!

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stílus #vegyélhazait – És tedd varázslatossá azzal a karácsonyt II.

És akkor a célegyenesben még egy csokorra való dekorációs és ajándék ötlet – természetesen ezúttal is csak és kizárólag hazai alkotók munkáiból válogatva.

Tipp A karácsonyi ajándékozási etikett 5 legfontosabb szabálya – Ezeket a hibákat NE kövesd el!

Az ajándékvásárlási időszak kellős közepén járunk, ilyenkor sosem árt feleleveníteni egy kicsit az ajándékozási etikettet. Ezeknek az iránymutatásoknak az a célja, hogy az ajándékozott és az ajándékozó se érezze magát kényelmetlenül, hanem valós öröm legyen a meglepetés.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin