Forrás: Getty

Tűzrakóhely a kertbe: egyszerű DIY-projekt

Egy tűzrakóhely minden kertben jól mutat. Ha a te kertedből még hiányzik, de szeretnél egyet, akkor jó helyen jársz, ugyanis alábbiakban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan tudsz egyet építeni.

Mivel azonban a tűz nem gyerekjáték, mindig figyelj a következő dolgokra:

  • Tarts mindig elegendő távolságot a tűztől. A tűzrakó ne legyen közel sem épületekhez, sem a szomszéd kerítéséhez, sem semmiféle éghető anyaghoz!
  • Sose hagyd magára a tüzet, illetve ne engedd, hogy a gyerekek a tűzrakóhely közvetlen közelében játszanak!
  • Erős szél vagy hőségben ne gyújts tüzet!
  • A tűz meggyújtásához ne használj benzint!
  • Mindig legyen a közelben valami, amivel el tudod oltani a tüzet. Ez lehet egy poroltó, egy vödör homok vagy egy nagy flakon víz.

Égethető anyagok

Alapvetően csak száraz és kezeletlen fát égess! Kivételes esetekben erre szórhatsz kerti hulladékot, levágott faágakat, elszáradt bokrokat és leveleket. Amit tilos égetni: papír, karton, szemét, műanyag, felületkezelt fa.

Tűzrakóhely építése

Egy tűzrakóhely építése nem olyan komplikált, mint amilyennek elsőre gondolnád. Az első és legfontosabb lépés, hogy megtaláld hozzá a tökéletes helyet. Figyelj arra, hogy a tűzrakóhely közelében ne legyenek bokrok, virágok, fák vagy más gyúlékony anyagok. Ezen kívül azt is tartsd szem előtt, hogy a tűzrakóhely alatt ne fussanak semmilyen vezetékek, illetve a szélirányt is bele kell kalkulálnod a kialakításba, nehogy állandóan rád szálljon a füst.

Eszközök és anyagok

Egy egyszerű tűzrakóhelyhez mindössze egy ásóra, téglákra vagy kövekre, homokra és természetesen fára lesz szükséged.

  1. Először ásd ki a tűzrakóhelyet. A lyuk legyen kb. 10 centiméter mély.
  2. Ezután szórj bele homokot.
  3. Most következhetnek a kövek vagy téglák, melyekkel építsd meg a tűzrakóhely keretét. Ennek köszönhetően nem tud szétterjedni a tűz. Ennek építésekor arra figyelj, hogy a tűz alapvetően ne érintkezzenek ezzel e kerettel.
  4. A homokra helyezz rá pár fadarabot, és már be is gyújthatsz. A tűzrakóhelyed elkészült!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.