Tűzrakóhely a kertbe: egyszerű DIY-projekt

Tűzrakóhely a kertbe: egyszerű DIY-projekt

A szép időnek hála egyre több időt töltünk a kertben, és sok esetben még naplemente után élvezzük a kellemesen hűvös időt. Ezeket a meghitt és nyugodt pillanatokat a ropogó tűz hangjával tudjuk még különlegesebbé varázsolni. Az ehhez szükséges tűzrakóhely elkészítéséhez adunk most néhány tippet.

Ötletládához ad!

Egy tűzrakóhely minden kertben jól mutat. Ha a te kertedből még hiányzik, de szeretnél egyet, akkor jó helyen jársz, ugyanis alábbiakban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan tudsz egyet építeni.

Mivel azonban a tűz nem gyerekjáték, mindig figyelj a következő dolgokra:

  • Tarts mindig elegendő távolságot a tűztől. A tűzrakó ne legyen közel sem épületekhez, sem a szomszéd kerítéséhez, sem semmiféle éghető anyaghoz!
  • Sose hagyd magára a tüzet, illetve ne engedd, hogy a gyerekek a tűzrakóhely közvetlen közelében játszanak!
  • Erős szél vagy hőségben ne gyújts tüzet!
  • A tűz meggyújtásához ne használj benzint!
  • Mindig legyen a közelben valami, amivel el tudod oltani a tüzet. Ez lehet egy poroltó, egy vödör homok vagy egy nagy flakon víz.

Égethető anyagok

Alapvetően csak száraz és kezeletlen fát égess! Kivételes esetekben erre szórhatsz kerti hulladékot, levágott faágakat, elszáradt bokrokat és leveleket. Amit tilos égetni: papír, karton, szemét, műanyag, felületkezelt fa.

Tűzrakóhely építése

Egy tűzrakóhely építése nem olyan komplikált, mint amilyennek elsőre gondolnád. Az első és legfontosabb lépés, hogy megtaláld hozzá a tökéletes helyet. Figyelj arra, hogy a tűzrakóhely közelében ne legyenek bokrok, virágok, fák vagy más gyúlékony anyagok. Ezen kívül azt is tartsd szem előtt, hogy a tűzrakóhely alatt ne fussanak semmilyen vezetékek, illetve a szélirányt is bele kell kalkulálnod a kialakításba, nehogy állandóan rád szálljon a füst.

Eszközök és anyagok

Egy egyszerű tűzrakóhelyhez mindössze egy ásóra, téglákra vagy kövekre, homokra és természetesen fára lesz szükséged.

  1. Először ásd ki a tűzrakóhelyet. A lyuk legyen kb. 10 centiméter mély.
  2. Ezután szórj bele homokot.
  3. Most következhetnek a kövek vagy téglák, melyekkel építsd meg a tűzrakóhely keretét. Ennek köszönhetően nem tud szétterjedni a tűz. Ennek építésekor arra figyelj, hogy a tűz alapvetően ne érintkezzenek ezzel e kerettel.
  4. A homokra helyezz rá pár fadarabot, és már be is gyújthatsz. A tűzrakóhelyed elkészült!

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Nézzük, mit kell 60 Celsius-fokon mosni – és mit TILOS

Fehérnemű, törlőrongy, ágynemű – ezeket a textíliákat a legtöbben 60 Celsus-fokon mossák. Erre vajon tényleg szükség van?

Tipp A robotporszívó előnyei és hátrányai – Megéri beruházni rá?

A robotporszívók már nem számítanak kuriózumnak, szerencsére egyre elérhetőbb áron kínálják őket. Sőt, egyre többet tudnak, pontosabbak és megbízhatóbbak. Ám még így is szól ellenük jó pár érv, hiszen gondolkozni (még) nem tudnak. Elhoztuk a legnyomósabb érveket, melyek garantáltan segítenek meghozni az okos döntést.

Felújítás 12 év kitartó munkájának gyümölcse: egy roppant ízléses kádár-kocka, ami még szaunát is kapott

Egy tucat esztendő - soknak tűnik, igaz? De sokkal kevesebbnek érződik, ha az ember közben a saját otthonát építgeti, szépítgeti. Zoltánék története még 2009-ben kezdődött, ennyi esztendő alatt jutottak el oda, hogy azt mondják: elégedettek az otthonukkal.

Tipp Felvettek az egyetemre? Így rendezd be praktikusan az albérletet

Amikor egyetemre vagy főiskolára készülsz, a legtöbb esetben költözésre is sor kerül. Annak érdekében, hogy otthonosan érezd magad az albérletben, leendő szobádat be kell rendezned a saját stílusodban. Mindezt úgy, hogy a végeredmény praktikus és költséghatékony is legyen. Erre hoztunk pár szuper tippet!

Gyerek Mindjárt becsengetnek 2. – Milyen az ideális tanulószoba egy tinédzsernek?

A gyerekszobának a gyerekkel együtt kell felnőnie, így amikor tinédzser korba lép a gyermek, a tanulósaroknak is meg kell újulni. Milyen az ideális tanulószoba egy tinédzsernek? Nézzük.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin