Forrás: Getty

Optikai csalás: így lesz egy kicsi kertből nagy

#1 – Világos színek

Ha egy terasz is van a kertben, akkor a padlóburkolat színére ajánlott figyelned. Ideális esetben egy világos színt válassz, hiszen azáltal sokkal barátságosabb és tágasabb hatást fog kelteni. Azonban ne csak a padló esetén preferáld ezeket az árnyalatokat, hanem a területet körbehatároló falaknál, illetve a kerítésnél is.

A padlólapok színén kívül a méretükre is figyelj, ugyanis egy kis kertben sokkal jobban mutatnak a nagy lapok, mint a kicsik. Utóbbiaktól csak még kisebbnek fog látszani a kert.

#2 – Ne használj túl sok különböző anyagot

Ha letetted a voksodat egy bizonyos burkolóanyag mellett, akkor maximum még egy más típusú anyagot szabad választani. Ha például kőlapokkal burkoltad a teraszt, akkor a második anyagnak választhatsz sódert vagy apró köveket, kavicsokat.

#3 – A kerthatárok elrejtése, lágyítása

Egy kis kertben nagyon szembetűnő a szomszéd kerítése, amitől a saját kerted még kisebbnek fog tűnni. Ezen úgy tudsz a legegyszerűbben változtatni, ha lágyítasz ezeken a határvonalakon, például futónövényekkel. Ezek elrejtik a kerítést vagy a falat, aminek következtében a szemünknek már nem lesz annyira egyértelmű, hogy hol ér véget a kert.

#4 – Megfelelő kerti bútorok

Egy kertben érthető módon le szeretnél ülni, el szeretnél kényelmesedni. Egy kis kertben fokozottan kell figyelned arra, hogy milyen típusú bútorokat választasz, hiszen a túl nagy darabok tovább kicsinyítenek rajta. Ha megoldható, akkor alakítsd át a már meglévő kerti elemeket. Ha például van egy alacsony kőkerítésed vagy egy magaságyásod, akkor úgy alakítsd ki a pihenőrészt, hogy ezek adják egy pad háttámláját. De akár egy kényelmes fekvősarkot is kialakíthatsz puha pokrócokkal és sok párnával.

Természetesen klasszikus kertibútorokat is elhelyezhetsz a kertben, illetve a teraszon. Utóbbi esetén azonban arra figyelj, hogy a bútorok tényleg elférjenek a padlón, ellenkező esetben olyan érzést fognak kelteni, mintha leesnél a teraszról.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.