Forrás: Getty

Napégés növényeknél – Íme, a legárulkodóbb jelek

Bizonyos körülmények között még a növényeket is meg tudja égetni a nap. A forróság és a közvetlen napsugárzás sok lehet a virágoknak. Ha pedig megtörtént a baj, akkor segítségre szorulnak.

Hogyan ég le a növény?

A napsütés rendkívül fontos a növények számára, hiszen ezáltal képesek a fotoszintézisre. Ennek ellenére az sem jó, ha túl sok napsugár éri őket. Az utóbbi években igencsak megváltozott az időjárás, hiszen a nyári hónapok egyre melegebbek és szárazabbak, a nap pedig egyre erőteljesebben süt. Ezt számos hazai növény nem bírja, ezzel magyarázható, hogy egyre többnél figyelhetők meg a napégés jelei. Extrém melegben pedig a kevés árnyék és a kevés locsolás napégéshez vezet.

Árulkodó jelek

Napégés következtében a növények elkezdenek barnulni, a levelek szélei pedig elszáradnak. Utóbbiak barna vagy bézs elszíneződései jellemzőek a napégésre, ami egyes esetekben már a hajtásokon is megfigyelhető.

Mi a teendő?

Ha a napégés jeleit látod a növényen, akkor gyorsan kell cselekedned. A további károk megelőzése érdekében azonnal tedd árnyékos helyre a cserepes növényt. Ha ez nem megoldható, akkor állíts fel mellé egy napernyőt, hogy ne érje több napsütés. Ezután alaposan öntözd meg, de vigyázz arra, hogy a víz ne érje az égett részeket. Ezt követően távolítsd el az elszáradt leveleket.

Hogyan előzd meg?

A jövőben már gondolkozz előre. Ha szépen lassan szoktatod hozzá a növényeket a forrósághoz, akkor kisebb eséllyel égnek meg. Ehhez keress nekik egy árnyékos helyet, majd minden nap csak pár órára tedd ki őket a napra. A napon töltött időt lassan növeld, méghozzá addig, amíg a növény elegendő védőpigmenttel nem rendelkezik, hogy a napsugarak már ne tudjanak kárt tenni benne.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.