Napégés növényeknél – Íme, a legárulkodóbb jelek

Napégés növényeknél – Íme, a legárulkodóbb jelek

A napsugarak nemcsak a bőrünkben okozhatnak károkat, hanem a növényekben is. Nézzük, hogy utóbbit milyen jelekből ismerheted fel, illetve azt is eláruljuk, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy a növény ismét egészséges legyen.

Ötletládához ad!

Bizonyos körülmények között még a növényeket is meg tudja égetni a nap. A forróság és a közvetlen napsugárzás sok lehet a virágoknak. Ha pedig megtörtént a baj, akkor segítségre szorulnak.

Hogyan ég le a növény?

A napsütés rendkívül fontos a növények számára, hiszen ezáltal képesek a fotoszintézisre. Ennek ellenére az sem jó, ha túl sok napsugár éri őket. Az utóbbi években igencsak megváltozott az időjárás, hiszen a nyári hónapok egyre melegebbek és szárazabbak, a nap pedig egyre erőteljesebben süt. Ezt számos hazai növény nem bírja, ezzel magyarázható, hogy egyre többnél figyelhetők meg a napégés jelei. Extrém melegben pedig a kevés árnyék és a kevés locsolás napégéshez vezet.

Árulkodó jelek

Napégés következtében a növények elkezdenek barnulni, a levelek szélei pedig elszáradnak. Utóbbiak barna vagy bézs elszíneződései jellemzőek a napégésre, ami egyes esetekben már a hajtásokon is megfigyelhető.

Mi a teendő?

Ha a napégés jeleit látod a növényen, akkor gyorsan kell cselekedned. A további károk megelőzése érdekében azonnal tedd árnyékos helyre a cserepes növényt. Ha ez nem megoldható, akkor állíts fel mellé egy napernyőt, hogy ne érje több napsütés. Ezután alaposan öntözd meg, de vigyázz arra, hogy a víz ne érje az égett részeket. Ezt követően távolítsd el az elszáradt leveleket.

Hogyan előzd meg?

A jövőben már gondolkozz előre. Ha szépen lassan szoktatod hozzá a növényeket a forrósághoz, akkor kisebb eséllyel égnek meg. Ehhez keress nekik egy árnyékos helyet, majd minden nap csak pár órára tedd ki őket a napra. A napon töltött időt lassan növeld, méghozzá addig, amíg a növény elegendő védőpigmenttel nem rendelkezik, hogy a napsugarak már ne tudjanak kárt tenni benne.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin