Forrás: Getty

Pár hosszú, forró nap után annyira jól esik egy kiadós zivatar. A lezúduló nagyobb mennyiségű víznek nemcsak a természet örül, hanem mi is, hiszen felfrissülünk tőle, miközben az orrunkat is kényezteti kellemes illatával.
Utóbbit gyakran a frissesség érzetével, illetve a gyermekkor gondtalan nyári napjaival hozzuk kapcsolatba, így nem meglepő, hogy a zivatarokat majdnem mindig pozitívan éljük meg. Felmerül azonban a kérdés, hogy egyáltalán honnan ered ez a jellegzetes illat, illetve az miért más nyáron, mint máskor?
Páratartalom és kémiai összetétel
A nyári eső jellegzetes illatát a különféle kémiai kapcsolatok kombinációja adja. Az egyik fő okozója a geozmin nevű molekula. Ezt bizonyos talajbaktériumok termelik, és többek közt ez felel a különleges illatért, amit nyári zivatarok után érzünk. Ez a vegyület adja egyébként frissen szántott talaj illatát, valamint az ivóvíz és bizonyos élelmiszerek mellékízét is.
A geozmin mellett más organikus kapcsolatok is közrejátszanak a jellegzetes illat keletkezésében. Ezeket növényekből, fákból és más szerves anyagokból szabadulnak fel, majd az eső által belekerülnek a levegőbe, így generálva a jellegzetes illatot.
De természetesen kiemelt szerepe van ebben a levegő páratartalmának is. A meleg nyári napokon a levegő már eleve tele van nedvességgel. Amikor az esőcseppek a földre zuhannak, az esővíz egy része azonnal elpárolog, ezzel növelve a levegő páratartalmát. Ennek következtében érzed még intenzívebben ezt az illatot ilyenkor, mint például télen.