Forrás: Getty

Mohás a fű? Ezzel az egyszerű trükkel kezelheted a problémát

Mitől mohás a fű?

A kertedben nem puha és szép zöld a fű, hanem több helyen is moha fedi? Ilyen esetben a fűszellőztető használata szokott elsőre felmerülni megoldásképp. Ennek használata igencsak fárasztó, továbbá csak időszakosan oldja meg a problémát. A moha megjelenésének hátterében ugyanis az áll, hogy túl gyengék a fűszálak, ezért nem tudnak hatékonyan védekezni a moha és gaz ellen. Épp ezért a gyep megerősítése jelenti hosszútávon a megoldást.

A moha ellenszere

Egy remek házi praktika a fű megerősítésére, ha kávézaccal szórod be. Ettől sokkal strapabíróbbak leszek a fűszálak, ami a kávézaccban található különböző tápanyagnak köszönhető. Ezek erőt adnak a gyepnek, és így nem tud elterjedni a moha.

Így használd

Mielőtt természetes trágyaként használod a kávézaccot, szórd ki egy papírtörlőre, és várd meg, hogy teljesen kiszáradjon. A porral végül tavasszal, nyáron és ősszel szórd be a teljes füves területet. Szükséges mennyiség: kb. 50 gramm négyzetméterenként. A kávézacc lassan bomlik le, és folyamatosan adja le a tápanyagokat a földbe.

Fontos: A kávézaccal mindösssze a moha elterjedésének tudod elejét venni, ha már ellepte a gyepet, azt fűszellőztetéssel tudod eltüntetni.

Kávézacc a csigák ellen

A megmaradt kávézacc még többet tud, ugyanis alacsony pH-értéke miatt a csigákat is távol tartja a növényeidtől. Ezek a kártevők egyáltalán nem szeretik a koffeint, ezért érdemes a veteményesben is elszórni.

Kávézacc tőzeg helyett

A tőzeg remek alternatívája a kávézacc, így ezzel is tudod javítani a talaj minőségét. A kávézaccnak hála sokkal jobban el tudja raktározni a talaj a nedvességet, ez pedig a mélyebb rétegekbe is eljut, ideális környezetet teremtve ezzel a giliszták és növények számára.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.