Milyen tuját válasszak? – Ezek a legnépszerűbb megoldások

Milyen tuját válasszak? – Ezek a legnépszerűbb megoldások

Sövénnyel takarnád el az udvart az utca kíváncsi szemei elől? Akkot a tuja biztosan nálatok is szóba jött, mint lehetséges választás. De látva a széles kínálatot ebből a strapabíró fából, nyilván te is feltetted már magadnak a kérdést: milyen tuját válasszak? Ebben segítünk most.

Ötletládához ad!

Milyen tuját válasszak díszítésnek?

Először nézzük meg azt az esetet, amikor nem takaró vagy árnyékoló növényként tekintünk a tujára, hanem mint az udvar díszére. Létezik egy megnevezés az olyan növényekre, amik egymagukban is jól néznek ki, ezáltal általában a kert központi részein kapnak helyet: ez a szoliter. Tehát ha a tuját szoliterként szeretnénk használni, akkor érdemes viszonylag magas növésű fajtákat választani. Ilyenek az oszlopos tuják, amelyek fő ismertetőjegye az, hogy nagyjából 5 méter magasra nőnek meg, ezzel együtt látványnak sem utolsók. Népszerű fajta a smaragd tuja is, ami az oszlopos tujákhoz hasonló méretű, és – ahogyan a neve is mutatja – smaragdzöld színe van.

Milyen tuját válasszak kerítésnek?

Ha az a célunk, hogy az utcáról a járókelők, esetleg a kertje végéből a szomszédunk ne lásson be a kertünkbe, akkor is megoldást jelenthet a legtöbb tuja típus. Ha kerítésként szeretnénk használni, akkor fontos, hogy viszonylag alacsony igényű, de gyorsan növekedő fajtát válasszunk, hogy ne kelljen éveket várni arra, hogy elterebélyesedjen. Persze a könnyen gondozhatóság is fontos, mert a kerítés mellett csak a kevésbé igényes tuják maradnak életben. A zöld nyugati tuja például egy ilyen fajta, amely akár 6 méter magasra is megnőhet, emellett viszonylag gyorsan is nyúlik. Szoliterként nem a legszebb, de kerítés mellé ültetve a takaró funkciót tökéletesen képes ellátni.

Milyen tuját válasszak? – Ezek a legnépszerűbb megoldások
Forrás: Getty

Egyéb tujafajták dekorációs célokra

A törpetuják és gömb alakú tuják is nagyon jól dekorálnak, ráadásul nem is nőnek túl nagyra, így könnyű gondozni őket. Ültethetjük ezeket például sziklakertbe, ami ugyan nem a természetes élőhelyük, viszont jól érzik magukat ott is, így egészen mediterrán hatást tudunk velük teremteni. Bizonyos fajtákat még dézsába is ültethetünk, így pedig akár mozgathatjuk is őket, ha átrendeznénk, újraterveznénk a kertet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin