Forrás: Getty

Milyen tuját válasszak? – Ezek a legnépszerűbb megoldások

Milyen tuját válasszak díszítésnek?

Először nézzük meg azt az esetet, amikor nem takaró vagy árnyékoló növényként tekintünk a tujára, hanem mint az udvar díszére. Létezik egy megnevezés az olyan növényekre, amik egymagukban is jól néznek ki, ezáltal általában a kert központi részein kapnak helyet: ez a szoliter. Tehát ha a tuját szoliterként szeretnénk használni, akkor érdemes viszonylag magas növésű fajtákat választani. Ilyenek az oszlopos tuják, amelyek fő ismertetőjegye az, hogy nagyjából 5 méter magasra nőnek meg, ezzel együtt látványnak sem utolsók. Népszerű fajta a smaragd tuja is, ami az oszlopos tujákhoz hasonló méretű, és – ahogyan a neve is mutatja – smaragdzöld színe van.

Milyen tuját válasszak kerítésnek?

Ha az a célunk, hogy az utcáról a járókelők, esetleg a kertje végéből a szomszédunk ne lásson be a kertünkbe, akkor is megoldást jelenthet a legtöbb tuja típus. Ha kerítésként szeretnénk használni, akkor fontos, hogy viszonylag alacsony igényű, de gyorsan növekedő fajtát válasszunk, hogy ne kelljen éveket várni arra, hogy elterebélyesedjen. Persze a könnyen gondozhatóság is fontos, mert a kerítés mellett csak a kevésbé igényes tuják maradnak életben. A zöld nyugati tuja például egy ilyen fajta, amely akár 6 méter magasra is megnőhet, emellett viszonylag gyorsan is nyúlik. Szoliterként nem a legszebb, de kerítés mellé ültetve a takaró funkciót tökéletesen képes ellátni.

Milyen tuját válasszak? – Ezek a legnépszerűbb megoldások
Forrás: Getty

Egyéb tujafajták dekorációs célokra

A törpetuják és gömb alakú tuják is nagyon jól dekorálnak, ráadásul nem is nőnek túl nagyra, így könnyű gondozni őket. Ültethetjük ezeket például sziklakertbe, ami ugyan nem a természetes élőhelyük, viszont jól érzik magukat ott is, így egészen mediterrán hatást tudunk velük teremteni. Bizonyos fajtákat még dézsába is ültethetünk, így pedig akár mozgathatjuk is őket, ha átrendeznénk, újraterveznénk a kertet.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.