Válassz stílusos kerti szettet!

Melyiket szeresd? Válassz kerti bútort!

A trend ma egyre inkább a szobaszerű hangulat és a beltérihez hasonló kényelem megteremtése kültéren is. A forma kint és bent hasonló, a kint használatos bútorok azonban az időjárás viszontagságaihoz idomultak. A kerti heverő vagy kanapé, illetve annak matracainál alapkövetelmény, hogy azok víz és UV- sugárzás állók, könnyen moshatók és mozgathatók legyenek. Mielőtt kerti bútort vásárlásra adnánk a fejünket, érdemes röviden elmerengeni a vágyott funkción. Ha a kert inkább a szabadban zajló étkezésekről szól, az asztalra és az azt körülölelő székekre kerüljön a hangsúly. Ha a kert vagy a terasz elsősorban a pihenés helyszíne, érdemes a nyugalmat szolgáló süppedős, lazulós bútorokra, fotelekre és kanapékra helyezni a fókuszt. Persze a stílus sem mellékes. Formatervezett kertekben, ahol a fű is élére vasalva áll, a minimalista acél vagy műanyag darabok az ideálisak. Romantikus kertekbe a vesszőből font vagy műrattan bútorok, mediterrán típusú kertekbe a kovácsoltvas garnitúrák passzolnak a leginkább.

Klasszikus, vesszőből font kerti bútor

Kiknek: A javíthatatlanul romantikus lelkeknek, a Csehov-novellák rajongóinak és a viktoriánus kor szerelmeseinek választása. A klasszikus, vesszőből font kerti bútor a vidéki stílus fontos kiegészítője, annak karakteres, meghatározó eleme. Angolszász országokban igen elerjedt, ott elsősorban a vidéki élet fontos része, a country stílus alapdarabja.

Hangulat: Romantikus, főleg fehér színben. A gazdagon kipárnázott darabok egy nyugodt, kiegyensúlyozott életről üzennek.

Ápolás: Megfelelő kezeléssel ezek a bútorok időtállóak, újrafesthetőek. Locsolócsöves zuhannyal érdemes néha lemosni a bútorra rakódott port, majd híg, mosószeres vízzel és szivaccsal, esetleg fogkefével eltávolítani a makacsabb szennyeződéseket. A vizes fonott bútort törölgessük át egy száraz ronggyal, papírtörülközővel és hagyjuk száradni legalább egy napon át.

Pozitívum: Könnyen mozgatható, természetes textúra, a kézzel font kerti bútor egyedi, abból sosincs két egyforma. A különböző fonások rengeteg mintavariációt eredményeznek.

Negatívum: Az időjárás viszontagságait nehezen tűri, érdemes fedett teraszra állítani vagy télikertekben alkalmazni.

91350392

A polyrattan darabok színezhetők és időjárásállók

Műrattan, szintetikus rattan vagy polyrattan bútor

Kiknek: A látványos, elegáns megoldások kedvelőinek, akik vonzódnak a fonott kerti bútorok eleganciájához, de a természetes anyag helyett a strapabíróbb és időjárásálló műanyag szálakból font kültéri bútorokra szavaznak. A szövési technológia során ez esetben nem növényi rostokat visznek fel a bútorvázra, hanem egy speciális, nagy szakítószilárdságú, teljesen UV-sugárzásálló műanyag szövetet. Az így készült bútorok színtartóak, jól állják a szabadtéri időjárási körülményeket. Az alumínium váz gondoskodik a korróziómentességről, míg a speciális műanyag szövet hosszú távon is biztosítja a bútorok tartósságát esőben, napsütésben, hidegben és melegben egyaránt.

Hangulat: Elegáns, exkluzív hatást kelt. Színes párnákkal kitűnően feldobható. Minimál és romantikus stílusban egyaránt hozzáférhető.

Ápolás: Locsolócsöves zuhannyal érdemes néha lemosni a rárakódott port. Ezután híg, mosószeres vízzel és szivaccsal, esetleg fogkefével távolítsuk el a még szemmel látható szennyeződéseket.

Pozitívum: Könnyen mozgatható, így a kert egyszerűen variálható, átrendezhető. Hosszú élettartalmú, könnyen tisztítható, színtartó. A műszálak a gyártó által színezhetők, így meglehetősen széles a színskála. Sok helyen tudnak olyan szövetfajtát is ajánlani, mely műanyagból készül, de szinte megkülönbözhetetlen, hogy a bútor anyaga polyrattan vagy növényi háncs. A növényi rostok mintája, de még a szálkás hatás is érzékelhető rajtuk.

Negatívum: Sok a silány minőségű műszál a piacon, amelyek pár év után fakulnak, nyúlnak. Érdemes körültekintően választani és a minőségre szavazni.

100924413

A műanyag bútor olcsó megoldás, de nem túl egyedi

Műanyag, Flair-típusú bútor

Kiknek: Azoknak ajánlható, akik könnyen tisztítható, karbantartást nem igénylő, egyszerűen mozgatható bútort szeretnének, amit akár egész évben a szabadban hagyhatnak. A legkülönfélébb színekben és formákban kapható olcsó és jól bevált bútortípus.

Hangulat: Praktikus, költségtakarékos választás, de igazi atmoszférát nem teremt, az egyediség pedig távol áll tőle.

Ápolás: Könnyen kezelhető. Rendszeres, nedves ruhás áttörölgetéssel jól karban tartható. Alapvetően sokáig megőrzi minőségét, a kevésbé tömör feldolgozású műanyag a forróság hatására azonban hamar törékennyé válhat.

Pozitívum: Könnyen tisztítható, elérhető árú. Divatos motívumokkal díszített párnákkal változatos külső kölcsönözhető neki.

Negatívum: Nem túl elegáns megoldás.

A teakfa idővel szürkés árnyalatúvá válik

A teakfa idővel szürkés árnyalatúvá válik

Teakfa bútor

Kiknek: A minőség barátainak. Az indonéz teakfát ültetvényeken termesztik, nagyon lassan növő fafajta, mely magas olajtartalommal bír, ezáltal nincs vízfelvétele, így nem vetemedik és nem korhad el. Mindemellett a teak rendkívül tömör szerkezetű keményfa, mely sima felületű és selymes tapintást biztosít. Nem szárad szét, ezáltal sohasem szálkásodik és jó hír, hogy minden évszaknak ellenáll.

Hangulat: Elegáns, időtálló választás, a minőségi fa ugyanis sosem megy ki a divatból.

Ápolás: Kezelés nélkül a fa színe ezüstös-szürkévé változik az évek alatt, de ez minőségi (szerkezeti) romlást nem okoz, kizárólag csak esztétikai a változás. Egyszer egy évben érdemes leápolni a bútort. Az eredeti szín megőrzése úgy lehetséges, ha a tisztítás után színvisszaállító szert használunk.

Pozitívum: Extrém ellenálló képesség. Magas olajtartalma és sűrűsége ellenállóvá teszi a korhadással szemben. Nem deformálódik, nem reped.

Negatívum: Nincs színválaszték, maximum árnyalatokkal lehet játszani. A drágább megoldások közül való.

93735120

A kovácsoltvas rusztikus hangulatot teremt

Kovácsoltvas bútor

Kiknek: Aki nem szereti a modern stílust, sokkal inkább a rusztikusat, esetleg toszkán hangulatot kíván a kertjében teremteni.

Hangulat: Rusztikus-toszkán-mediterrán életérzést érhetünk el a kertben és a teraszon általa.

Ápolás: Gondos és körültekintő ápolást igényel. A tűzihorganyzás biztosítja a legjobb időtállóságot. A munkadarabot több kádba mártva fémtisztára maratják, a végén pedig 500 °C-os olvadt horganyba teszik, ami minden kis zugot átjárva dermed rá a felületre. Az így kezelt kültéri bútor ára megnő, de a kezelés akár húsz évig megóvja az átrozsdásodástól.

Pozitívum: Szép és egyedi darabok készítésére ad lehetőséget az anyag. A kovácsok 1000 °C fok körüli hőmérsékleten alakítják a szükséges mintákat, erezéseket, leveleket.

Negatívum: A kovácsoltvas bútorok nagyon nehezek, mozgatásuk meglehetősen körülményes. Az olcsóbb daraboknál a gyártók cső, zárt, vagy hajlított szelvényű anyagokat használnak fel. Noha ezek könnyűek, tartósságuk és stabilitásuk nem mindig kielégítő. A kézműves vagy egyedi megrendelésű bútorok a sorozatgyártottak duplájába is kerülhetnek. Ennek oka, hogy 10-12-14 mm-es kör, vagy négyzet keresztmetszetű anyagból készülnek, de asztaloknál nem ritka a 16-20 mm-es anyagvastagság sem.

90820560

Kényelmes és könnyű az alumínium garnitúra

Alumínium kerti bútor

Kiknek: Aki masszív, kényelmes, mégis könnyű anyagra vágyik.

Hangulat: Külalak tekintetében kimeríthetetlenek a lehetőségek; letisztult, különféle fafajtákkal, műanyaggal vagy vitorlavászonnal ötvözött is kapható, tehát mindenki megtalálja az ízlésének valót.

Ápolás: Ha növény lenne, azt mondanánk, igénytelen fajta. És tényleg, az alumínium bútorok nem igényelnek különösebb ápolást, stabilak és állják bármilyen időjárás próbáját.

Élettartam: Mivel rozsdamentesek, rendkívül hosszú életűek.

Pozitívum: Miután az alumínium könnyű anyag, egyszerű a bútor cipelése és elhelyezése, ugyanakkor könnyű, egyszerű a tisztítása is.

Negatívum: Nem elég stabil, egy nagyobb szél könnyen felboríthatja a garnitúrát. n

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.