Melyiket szeresd? Válassz kerti bútort!

Melyiket szeresd? Válassz kerti bútort!

A kültéri bútorok és kiegészítők forma és funkció tekintetében mind jobban hasonlítanak a beltérben használatos bútorainkhoz. A teljes hasonulás következtében ma már ott tartunk, hogy a határ egyre inkább elmosódik a kint és bent között.

Ötletládához ad!

A trend ma egyre inkább a szobaszerű hangulat és a beltérihez hasonló kényelem megteremtése kültéren is. A forma kint és bent hasonló, a kint használatos bútorok azonban az időjárás viszontagságaihoz idomultak. A kerti heverő vagy kanapé, illetve annak matracainál alapkövetelmény, hogy azok víz és UV- sugárzás állók, könnyen moshatók és mozgathatók legyenek. Mielőtt kerti bútort vásárlásra adnánk a fejünket, érdemes röviden elmerengeni a vágyott funkción. Ha a kert inkább a szabadban zajló étkezésekről szól, az asztalra és az azt körülölelő székekre kerüljön a hangsúly. Ha a kert vagy a terasz elsősorban a pihenés helyszíne, érdemes a nyugalmat szolgáló süppedős, lazulós bútorokra, fotelekre és kanapékra helyezni a fókuszt. Persze a stílus sem mellékes. Formatervezett kertekben, ahol a fű is élére vasalva áll, a minimalista acél vagy műanyag darabok az ideálisak. Romantikus kertekbe a vesszőből font vagy műrattan bútorok, mediterrán típusú kertekbe a kovácsoltvas garnitúrák passzolnak a leginkább.

Klasszikus, vesszőből font kerti bútor

Kiknek: A javíthatatlanul romantikus lelkeknek, a Csehov-novellák rajongóinak és a viktoriánus kor szerelmeseinek választása. A klasszikus, vesszőből font kerti bútor a vidéki stílus fontos kiegészítője, annak karakteres, meghatározó eleme. Angolszász országokban igen elerjedt, ott elsősorban a vidéki élet fontos része, a country stílus alapdarabja.

Hangulat: Romantikus, főleg fehér színben. A gazdagon kipárnázott darabok egy nyugodt, kiegyensúlyozott életről üzennek.

Ápolás: Megfelelő kezeléssel ezek a bútorok időtállóak, újrafesthetőek. Locsolócsöves zuhannyal érdemes néha lemosni a bútorra rakódott port, majd híg, mosószeres vízzel és szivaccsal, esetleg fogkefével eltávolítani a makacsabb szennyeződéseket. A vizes fonott bútort törölgessük át egy száraz ronggyal, papírtörülközővel és hagyjuk száradni legalább egy napon át.

Pozitívum: Könnyen mozgatható, természetes textúra, a kézzel font kerti bútor egyedi, abból sosincs két egyforma. A különböző fonások rengeteg mintavariációt eredményeznek.

Negatívum: Az időjárás viszontagságait nehezen tűri, érdemes fedett teraszra állítani vagy télikertekben alkalmazni.

91350392

A polyrattan darabok színezhetők és időjárásállók

Műrattan, szintetikus rattan vagy polyrattan bútor

Kiknek: A látványos, elegáns megoldások kedvelőinek, akik vonzódnak a fonott kerti bútorok eleganciájához, de a természetes anyag helyett a strapabíróbb és időjárásálló műanyag szálakból font kültéri bútorokra szavaznak. A szövési technológia során ez esetben nem növényi rostokat visznek fel a bútorvázra, hanem egy speciális, nagy szakítószilárdságú, teljesen UV-sugárzásálló műanyag szövetet. Az így készült bútorok színtartóak, jól állják a szabadtéri időjárási körülményeket. Az alumínium váz gondoskodik a korróziómentességről, míg a speciális műanyag szövet hosszú távon is biztosítja a bútorok tartósságát esőben, napsütésben, hidegben és melegben egyaránt.

Hangulat: Elegáns, exkluzív hatást kelt. Színes párnákkal kitűnően feldobható. Minimál és romantikus stílusban egyaránt hozzáférhető.

Ápolás: Locsolócsöves zuhannyal érdemes néha lemosni a rárakódott port. Ezután híg, mosószeres vízzel és szivaccsal, esetleg fogkefével távolítsuk el a még szemmel látható szennyeződéseket.

Pozitívum: Könnyen mozgatható, így a kert egyszerűen variálható, átrendezhető. Hosszú élettartalmú, könnyen tisztítható, színtartó. A műszálak a gyártó által színezhetők, így meglehetősen széles a színskála. Sok helyen tudnak olyan szövetfajtát is ajánlani, mely műanyagból készül, de szinte megkülönbözhetetlen, hogy a bútor anyaga polyrattan vagy növényi háncs. A növényi rostok mintája, de még a szálkás hatás is érzékelhető rajtuk.

Negatívum: Sok a silány minőségű műszál a piacon, amelyek pár év után fakulnak, nyúlnak. Érdemes körültekintően választani és a minőségre szavazni.

100924413

A műanyag bútor olcsó megoldás, de nem túl egyedi

Műanyag, Flair-típusú bútor

Kiknek: Azoknak ajánlható, akik könnyen tisztítható, karbantartást nem igénylő, egyszerűen mozgatható bútort szeretnének, amit akár egész évben a szabadban hagyhatnak. A legkülönfélébb színekben és formákban kapható olcsó és jól bevált bútortípus.

Hangulat: Praktikus, költségtakarékos választás, de igazi atmoszférát nem teremt, az egyediség pedig távol áll tőle.

Ápolás: Könnyen kezelhető. Rendszeres, nedves ruhás áttörölgetéssel jól karban tartható. Alapvetően sokáig megőrzi minőségét, a kevésbé tömör feldolgozású műanyag a forróság hatására azonban hamar törékennyé válhat.

Pozitívum: Könnyen tisztítható, elérhető árú. Divatos motívumokkal díszített párnákkal változatos külső kölcsönözhető neki.

Negatívum: Nem túl elegáns megoldás.

A teakfa idővel szürkés árnyalatúvá válik

A teakfa idővel szürkés árnyalatúvá válik

Teakfa bútor

Kiknek: A minőség barátainak. Az indonéz teakfát ültetvényeken termesztik, nagyon lassan növő fafajta, mely magas olajtartalommal bír, ezáltal nincs vízfelvétele, így nem vetemedik és nem korhad el. Mindemellett a teak rendkívül tömör szerkezetű keményfa, mely sima felületű és selymes tapintást biztosít. Nem szárad szét, ezáltal sohasem szálkásodik és jó hír, hogy minden évszaknak ellenáll.

Hangulat: Elegáns, időtálló választás, a minőségi fa ugyanis sosem megy ki a divatból.

Ápolás: Kezelés nélkül a fa színe ezüstös-szürkévé változik az évek alatt, de ez minőségi (szerkezeti) romlást nem okoz, kizárólag csak esztétikai a változás. Egyszer egy évben érdemes leápolni a bútort. Az eredeti szín megőrzése úgy lehetséges, ha a tisztítás után színvisszaállító szert használunk.

Pozitívum: Extrém ellenálló képesség. Magas olajtartalma és sűrűsége ellenállóvá teszi a korhadással szemben. Nem deformálódik, nem reped.

Negatívum: Nincs színválaszték, maximum árnyalatokkal lehet játszani. A drágább megoldások közül való.

93735120

A kovácsoltvas rusztikus hangulatot teremt

Kovácsoltvas bútor

Kiknek: Aki nem szereti a modern stílust, sokkal inkább a rusztikusat, esetleg toszkán hangulatot kíván a kertjében teremteni.

Hangulat: Rusztikus-toszkán-mediterrán életérzést érhetünk el a kertben és a teraszon általa.

Ápolás: Gondos és körültekintő ápolást igényel. A tűzihorganyzás biztosítja a legjobb időtállóságot. A munkadarabot több kádba mártva fémtisztára maratják, a végén pedig 500 °C-os olvadt horganyba teszik, ami minden kis zugot átjárva dermed rá a felületre. Az így kezelt kültéri bútor ára megnő, de a kezelés akár húsz évig megóvja az átrozsdásodástól.

Pozitívum: Szép és egyedi darabok készítésére ad lehetőséget az anyag. A kovácsok 1000 °C fok körüli hőmérsékleten alakítják a szükséges mintákat, erezéseket, leveleket.

Negatívum: A kovácsoltvas bútorok nagyon nehezek, mozgatásuk meglehetősen körülményes. Az olcsóbb daraboknál a gyártók cső, zárt, vagy hajlított szelvényű anyagokat használnak fel. Noha ezek könnyűek, tartósságuk és stabilitásuk nem mindig kielégítő. A kézműves vagy egyedi megrendelésű bútorok a sorozatgyártottak duplájába is kerülhetnek. Ennek oka, hogy 10-12-14 mm-es kör, vagy négyzet keresztmetszetű anyagból készülnek, de asztaloknál nem ritka a 16-20 mm-es anyagvastagság sem.

90820560

Kényelmes és könnyű az alumínium garnitúra

Alumínium kerti bútor

Kiknek: Aki masszív, kényelmes, mégis könnyű anyagra vágyik.

Hangulat: Külalak tekintetében kimeríthetetlenek a lehetőségek; letisztult, különféle fafajtákkal, műanyaggal vagy vitorlavászonnal ötvözött is kapható, tehát mindenki megtalálja az ízlésének valót.

Ápolás: Ha növény lenne, azt mondanánk, igénytelen fajta. És tényleg, az alumínium bútorok nem igényelnek különösebb ápolást, stabilak és állják bármilyen időjárás próbáját.

Élettartam: Mivel rozsdamentesek, rendkívül hosszú életűek.

Pozitívum: Miután az alumínium könnyű anyag, egyszerű a bútor cipelése és elhelyezése, ugyanakkor könnyű, egyszerű a tisztítása is.

Negatívum: Nem elég stabil, egy nagyobb szél könnyen felboríthatja a garnitúrát. n

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Promóció Rekord nézőszám az új helyszínen megrendezett MVM ZENERGIA koncerten

Hatodik alkalommal hívta életre az MVM ZENERGIA elnevezésű nagyszabású koncertet az MVM. Idén minden eddiginél több támogatói jegyet vásároltak a nézők. Új helyszínen, a Budapest Kongresszusi Központban ülve és online közvetítést nézve mintegy háromezer néző követte figyelemmel az egyedülálló kulturális programot. A legismertebb hazai zeneművészeket és változatos zenei műfajokat felvonultató koncert teljes jegybevételét idén is jótékony célra ajánlotta fel az MVM.

Promóció Wellness termékek Európa szívéből

A Wellis Magyarország Zrt. hidromasszázs medencék gyártásával, valamint szaniter termékek és szaunák forgalmazásával foglalkozó, magyar tulajdonban lévő nagyvállalat.

Promóció 5 tipp a vízkő okozta károk ellen

Ha figyelmesek vagyunk, a vízkő már néhány zuhanyzás után feltűnhet a falon. Ha kevésbé, akkor legkésőbb a mosógép meghibásodása, a vízforraló kifehéredett alja elkerülhetetlenné teszi, hogy foglalkozzunk a problémával. De a legjobban akkor járunk, ha már azelőtt lépünk, hogy a gondok elárasztanak minket. Hoztunk 5 tippet, amellyel sikeresen vehetjük fel a harcot a vízkő ellen.

Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Stílus Trendszín a fürdőbe – Most mindenki ezt az árnyalatot keresi

Néha a fürdőre is ráfér a felújítás. Ha ennek pont mostanában jön el az ideje, akkor a falszínen nem kell tovább törnünk a fejünket, ugyanis alábbiakban eláruljuk, hogy mi a legtrendibb árnyalat otthonunk ezen helyiségébe.

Otthon Otthon a felhők között

Hatalmas tetőablakok alatt, egy hat méter belmagasságú tetőtérben él
a Manzárd9 blog szerzője, Gyöngyi a családjával. A páratlanul jó ízléssel berendezett otthonban szinte minden tárgynak története van – mi pedig meghallgattuk mindet!

Stílus 5 apró lakberendezési dekorációs ötlet, mely elhozza az őszi hangulatot otthonodba

A nyarat mindig nehéz szívvel búcsúztatjuk, ám az ősz különleges hangulatát örömmel engedjük be a lakásba. Az őszi dekorációt sokaknak csak a dísztökök és harsány színű levelek jelentik, pedig ennél sokkal visszafogottabb elemek is vannak. Ha még ragaszkodsz valamennyire a nyárhoz, vagy unod a megszokott megoldásokat, a következő apró lakberendezési változások nálad a biztos befutók.

Tipp Szuper lifehack: erre használd a háztartásban a hintőport

Az utóbbi években egyre többször lehetett olvasni a hintőpor negatív hatásairól. Akik ennek fényében már nem használják bőrre, bátran próbálják ki a háztartásban, ott ugyanis tényleg csodákra képes.

Tipp Családi szervező-rendszerezők – Így tarts mindent kézben a rohanós hétköznapokban

Sosem találod a pénztárcádat? Állandóan otthon marad a gyerekek kulacsa a reggeli rohanásban? Ezeket a kellemetlenségeket könnyen megelőzhetjük, ha kicsit rendezettebbé tesszük az életünket. Amerikában hatalmas népszerűségnek örvend a családi command center, ami egy olyan szervező-rendszerezőt jelent, ahová felírhatunk teendőket és melyen tárolhatunk fontos dolgokat. Erre hoztunk példákat.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin