Forrás: Getty

Legyen nálad is mindig kellemes illat! Így gondozd a cserepes levendulát

Mire ügyelj, ha szobanövénykénk szeretnéd tartani a levendulát?

  • Biztosíts neki elegendő fényt

Az egyik legnagyobb kihívás a beltéri levendula termesztésekor a megfelelő mennyiségű fény biztosítása. A levendula napfénykedvelő növény, így a legjobb, ha déli fekvésű ablakban vagy olyan helyen helyezed el, ahol legalább napi négy órányi közvetlen napfény éri. Hetente egyszer forgasd el a cserepet, hogy biztosítsd az egyenletes növekedést és virágzást.

Tipp: Ha nincs olyan hely a lakásodban, ahol egész évben elegendő napfény éri a levendulát, fontolóra veheted egy LED növénylámpa beszerzését. A lámpákat 35-75 cm távolságban kell a növény felett elhelyezni, és legalább napi 12 órán keresztül használni.

  • Öntözd jól

A cserépben nevelt levendulának gyakrabban van szüksége vízre, mint a kertben termesztettnek. Csak akkor öntözd, ha már szinte teljesen száraz a földje, különben nagy az esély a túlöntözésre, ami végzetes is lehet a növény számára.

  • Tápoldatozd

Tápoldatot csak az aktív növekedési időszakban adj a beltéri levendulának, ám akkor kéthetente is szükséges. Ősszel és télen egyáltalán ne kapjon plusz tápanyagot, hogy tudjon pihenni, és tavasszal még életerősebb legyen.

  • Cserép & talaj

Mivel a levendula nagyon érzékeny a túlöntözésre, a legjobb, ha agyag vagy kerámia cserépben tartod, amelyből könnyen el tud folyni és párologni a vízfelesleg. A cserép alá tegyél egy csepegtető tálcát, amiből mindig öntsd ki a felgyülemlett vizet.

Tipp: Az általános virágföld is jó választás, ám ha biztosan el akarod kerülni a gyökerek elhalását a túl sok víz miatt, akkor keverj hozzá kaktuszföldet.

  • Időnként vágd vissza

Bizony, a beltéri levendulát is muszáj metszeni. A folyamatos virágzás serkentéséhez elengedhetetlen az elszáradt virágzatot levágni, ráadásul ezzel a növény formáját is kontroll alatt tudod tartani.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.