Készítsd el a saját virágföldedet – Olcsó és környezetkímélő alternatíva

Készítsd el a saját virágföldedet – Olcsó és környezetkímélő alternatíva

A boltban kapható virágföldek minősége nagyon eltérő, továbbá a legtöbb tőzeget tartalmaz, ami károsítja a természetet. Épp ezért egy szuper és egyben költséghatékony alternatíva lehet, ha Te magad készíted el a virágföldet. Ennek mi a menete? Eláruljuk!

Ötletládához ad!

A kertészkedés nem olcsó mulatság: új növények, kaspók és cserepek, rengeteg virágföld. Ezek a költségek minden szezonban igencsak magasra rúgnak, így jó hír, hogy legalább a virágföldön tudsz spórolni. Sőt mi több, még a környezetet is kíméled, ugyanis a tőzeget helyettesítheted más anyagokkal.

Virágföld bekeverése

Ahhoz, hogy Te magad tudd elkészíteni a virágföldet, szükséged lesz sima kerti földre vagy nem szennyezett termőtalajra. Ezek képezik a saját készítésű virágföld alapját, pontosabban annak 50-60 százalékát. Az is jó ötlet, ha a tavalyi ültetések során használt virágföldet hasznosítod újra erre a célra. Ehhez a régi földhöz vagy épp a termőtalajhoz hozzá kell keverned némi komposztot. Ez adja a keverék további 20-30 százalékát.

A maradék kb. 20 százalék pedig kéreghumusz legyen. Ezt kertészetekben tudod a legegyszerűbben beszerezni. Nagyon fontos, hogy ne téveszd össze a kéregmulccsal, mert a kettő nem ugyanaz! Ezután következhet a szarvforgács. Ez egy tiszta és természetes műtrágya, ami javítja a talaj élettartamát és szerkezetét, továbbá elengedhetetlen minden szerves nitrogéntrágyázáshoz.

Kókuszrost tőzeg helyett

Számos virágföld egyik alapanyaga a tőzeg, amiről sokan nem is sejtik, de ártalmas a környezetre és az élővilágra. A tőzeg mocsári környezetben alakul ki, ahol rengeteg állat él, melyek életterét azonban tönkreteszik a tőzeg lehordása során. Ezek a mocsarak csak nagyon lassan regenerálódnak, így hosszú távú károkat okoz a tőzegtermelés a környezetnek. Ezen kívül a tőzeg elraktározza a szén-dioxidot, ami lehordáskor visszakerül a levegőbe, károkat okozva ezzel. Szerencsére manapság egyre több alternatívája van a tőzegnek, melyek közül a legjobb választásnak a kókuszrost bizonyul, így bátran használd ezt az anyagot a saját virágfölded keverése során.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp A karácsonyi listák listája – Készülj rendezetten a stresszmentes ünnepek érdekében

Igen, jól olvastad, ebben a cikkben egy listát hoztunk a készítendő karácsonyi listákról. Miért? Mert a karácsonyra sosem lehet eleget készülni. És most nem a hatfogásos menükről és drága ajándékokról beszélünk, hanem mindennek a megtervezéséről. A listák általi tervezés a stresszmentes ünnepek kulcsa, listákkal garantáltan mindennel időben végzünk. Nézzük is, milyen listákat érdemes készíteni karácsonyra készülődve.

Tipp Csodálatosan szép lépcső dekorációs ötletek karácsonyra – Lesd el a profik trükkjeit!

Az amerikai karácsonyi filmekben szebbnél szebb lépcsőket láthatunk, amik óriásit dobnak a feldíszített lakás ünnepi hangulatán. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a mi otthonunkban is van benti lépcső, akkor használjuk ki a lehetőségeit. Legyen mindenhol karácsony!

Kert Kertészkedés gyerekkel – Így tanítsuk meg a kertészkedés alapjait a kicsiknek

Szívesen csatlakoznak hozzád a kicsik, amikor az udvaron ügyködsz? A kertészkedés gyerekkel is jó móka, ám jobb, ha már a kezdetektől megtanítjuk a legfontosabb tudnivalókat mindenki biztoságának érdekében. Nézzük is az alapokat, amiket minden kicsinek meg kell tanulnia.

Felújítás Harmónia a köbön! 3 emeletes családi fészek a Mecsek szívéből

Költözni soha nem könnyű. De ha ez azt jelenti, hogy az előző otthonodat eladod, az újat felújítod, a gyermekeidnek új iskolát keresel közben, és a vállalkozásodat is "becsomagolod", az talán az egyik legnehezebb variáns mind közül. Krisztina és családja azonban – a tökéletes tervezésnek és a szigorú ütemtervnek hála – hibátlanra vizsgázott ebből. Jutalmuk pedig ez a káprázatos, ízléses, minden elemében otthonos családi ház.

Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin