Forrás: Getty

Készítsd el a saját virágföldedet – Olcsó és környezetkímélő alternatíva

A kertészkedés nem olcsó mulatság: új növények, kaspók és cserepek, rengeteg virágföld. Ezek a költségek minden szezonban igencsak magasra rúgnak, így jó hír, hogy legalább a virágföldön tudsz spórolni. Sőt mi több, még a környezetet is kíméled, ugyanis a tőzeget helyettesítheted más anyagokkal.

Virágföld bekeverése

Ahhoz, hogy Te magad tudd elkészíteni a virágföldet, szükséged lesz sima kerti földre vagy nem szennyezett termőtalajra. Ezek képezik a saját készítésű virágföld alapját, pontosabban annak 50-60 százalékát. Az is jó ötlet, ha a tavalyi ültetések során használt virágföldet hasznosítod újra erre a célra. Ehhez a régi földhöz vagy épp a termőtalajhoz hozzá kell keverned némi komposztot. Ez adja a keverék további 20-30 százalékát.

A maradék kb. 20 százalék pedig kéreghumusz legyen. Ezt kertészetekben tudod a legegyszerűbben beszerezni. Nagyon fontos, hogy ne téveszd össze a kéregmulccsal, mert a kettő nem ugyanaz! Ezután következhet a szarvforgács. Ez egy tiszta és természetes műtrágya, ami javítja a talaj élettartamát és szerkezetét, továbbá elengedhetetlen minden szerves nitrogéntrágyázáshoz.

Kókuszrost tőzeg helyett

Számos virágföld egyik alapanyaga a tőzeg, amiről sokan nem is sejtik, de ártalmas a környezetre és az élővilágra. A tőzeg mocsári környezetben alakul ki, ahol rengeteg állat él, melyek életterét azonban tönkreteszik a tőzeg lehordása során. Ezek a mocsarak csak nagyon lassan regenerálódnak, így hosszú távú károkat okoz a tőzegtermelés a környezetnek. Ezen kívül a tőzeg elraktározza a szén-dioxidot, ami lehordáskor visszakerül a levegőbe, károkat okozva ezzel. Szerencsére manapság egyre több alternatívája van a tőzegnek, melyek közül a legjobb választásnak a kókuszrost bizonyul, így bátran használd ezt az anyagot a saját virágfölded keverése során.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.