Készítsd el a saját virágföldedet – Olcsó és környezetkímélő alternatíva

Készítsd el a saját virágföldedet – Olcsó és környezetkímélő alternatíva

A boltban kapható virágföldek minősége nagyon eltérő, továbbá a legtöbb tőzeget tartalmaz, ami károsítja a természetet. Épp ezért egy szuper és egyben költséghatékony alternatíva lehet, ha Te magad készíted el a virágföldet. Ennek mi a menete? Eláruljuk!

Ötletládához ad!

A kertészkedés nem olcsó mulatság: új növények, kaspók és cserepek, rengeteg virágföld. Ezek a költségek minden szezonban igencsak magasra rúgnak, így jó hír, hogy legalább a virágföldön tudsz spórolni. Sőt mi több, még a környezetet is kíméled, ugyanis a tőzeget helyettesítheted más anyagokkal.

Virágföld bekeverése

Ahhoz, hogy Te magad tudd elkészíteni a virágföldet, szükséged lesz sima kerti földre vagy nem szennyezett termőtalajra. Ezek képezik a saját készítésű virágföld alapját, pontosabban annak 50-60 százalékát. Az is jó ötlet, ha a tavalyi ültetések során használt virágföldet hasznosítod újra erre a célra. Ehhez a régi földhöz vagy épp a termőtalajhoz hozzá kell keverned némi komposztot. Ez adja a keverék további 20-30 százalékát.

A maradék kb. 20 százalék pedig kéreghumusz legyen. Ezt kertészetekben tudod a legegyszerűbben beszerezni. Nagyon fontos, hogy ne téveszd össze a kéregmulccsal, mert a kettő nem ugyanaz! Ezután következhet a szarvforgács. Ez egy tiszta és természetes műtrágya, ami javítja a talaj élettartamát és szerkezetét, továbbá elengedhetetlen minden szerves nitrogéntrágyázáshoz.

Kókuszrost tőzeg helyett

Számos virágföld egyik alapanyaga a tőzeg, amiről sokan nem is sejtik, de ártalmas a környezetre és az élővilágra. A tőzeg mocsári környezetben alakul ki, ahol rengeteg állat él, melyek életterét azonban tönkreteszik a tőzeg lehordása során. Ezek a mocsarak csak nagyon lassan regenerálódnak, így hosszú távú károkat okoz a tőzegtermelés a környezetnek. Ezen kívül a tőzeg elraktározza a szén-dioxidot, ami lehordáskor visszakerül a levegőbe, károkat okozva ezzel. Szerencsére manapság egyre több alternatívája van a tőzegnek, melyek közül a legjobb választásnak a kókuszrost bizonyul, így bátran használd ezt az anyagot a saját virágfölded keverése során.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon DejaVu ház – Egy káprázatos balatoni búvóhely

Újabb kincsre bukkantunk! Ezúttal Szentantalfára utazunk, tartsatok velünk.

Stílus Így használd a fehér színt a nappaliban, a fürdőszobában vagy éppen a konyhában

A fehér szín az elegancia, a tisztaság jelképe, előszeretettel használják a minimalista lakberendezés alapszíneként. Hiába tűnik egyszerűnek, számos árnyalata létezik, így például a bodzafehér, a falfehér, az elefántcsontfehér. Mivel tágítja a teret, ha kicsi alapterületű helyiségekről beszélünk, mindenképpen javasolt fő színnek választani. Mutatjuk, hogyan használd otthonod dekorálásában.

Tipp Szobanövények a penészedés ellen – Így védd meg otthonod a penésztől!

A lakásban a penész legtöbbször télen jelenik meg, amikor nem szellőztetünk sokat, így a párás, meleg levegő nagyon jó táptalajt biztosít számára. Azonban a nyári párás melegben is előjöhet a gombásodás, ami ellen mindenképp tenni kell. Itt jöhetnek szóba a szobanövények a penészedés ellen.

Otthon Feketén-fehéren – Egy lakás Pécs belvárosában lenyűgöző részletekkel

Pécs belvárosában, egy csendes utcában áll egy régi ház, lenyűgöző részletekkel. Itt talált új otthonra és tágas munkatérre Borsos Ágnes építész, aki a polgári értékeket tisztelő, a régit megőrző, mégis ízig-vérig praktikus és modern lakást álmodott.

Tipp Drága tisztítószerek helyett: így varázsold tisztává a kerti bútorokat

A kerti bútorok tisztítása igencsak nagy kihívás elé állít minket, hiszen sok esetben rengeteg kosztól kell megszabadítanunk a székeket, a nyugágyat és az asztalt. Jó hír azonban, hogy ehhez semmi szükség drága vegyszerekre, ugyanis a környezetkímélőbb anyagok is tökéletes választásnak bizonyulnak.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin