Készítsd el a saját virágföldedet – Olcsó és környezetkímélő alternatíva

Készítsd el a saját virágföldedet – Olcsó és környezetkímélő alternatíva

A boltban kapható virágföldek minősége nagyon eltérő, továbbá a legtöbb tőzeget tartalmaz, ami károsítja a természetet. Épp ezért egy szuper és egyben költséghatékony alternatíva lehet, ha Te magad készíted el a virágföldet. Ennek mi a menete? Eláruljuk!

Ötletládához ad!

A kertészkedés nem olcsó mulatság: új növények, kaspók és cserepek, rengeteg virágföld. Ezek a költségek minden szezonban igencsak magasra rúgnak, így jó hír, hogy legalább a virágföldön tudsz spórolni. Sőt mi több, még a környezetet is kíméled, ugyanis a tőzeget helyettesítheted más anyagokkal.

Virágföld bekeverése

Ahhoz, hogy Te magad tudd elkészíteni a virágföldet, szükséged lesz sima kerti földre vagy nem szennyezett termőtalajra. Ezek képezik a saját készítésű virágföld alapját, pontosabban annak 50-60 százalékát. Az is jó ötlet, ha a tavalyi ültetések során használt virágföldet hasznosítod újra erre a célra. Ehhez a régi földhöz vagy épp a termőtalajhoz hozzá kell keverned némi komposztot. Ez adja a keverék további 20-30 százalékát.

A maradék kb. 20 százalék pedig kéreghumusz legyen. Ezt kertészetekben tudod a legegyszerűbben beszerezni. Nagyon fontos, hogy ne téveszd össze a kéregmulccsal, mert a kettő nem ugyanaz! Ezután következhet a szarvforgács. Ez egy tiszta és természetes műtrágya, ami javítja a talaj élettartamát és szerkezetét, továbbá elengedhetetlen minden szerves nitrogéntrágyázáshoz.

Kókuszrost tőzeg helyett

Számos virágföld egyik alapanyaga a tőzeg, amiről sokan nem is sejtik, de ártalmas a környezetre és az élővilágra. A tőzeg mocsári környezetben alakul ki, ahol rengeteg állat él, melyek életterét azonban tönkreteszik a tőzeg lehordása során. Ezek a mocsarak csak nagyon lassan regenerálódnak, így hosszú távú károkat okoz a tőzegtermelés a környezetnek. Ezen kívül a tőzeg elraktározza a szén-dioxidot, ami lehordáskor visszakerül a levegőbe, károkat okozva ezzel. Szerencsére manapság egyre több alternatívája van a tőzegnek, melyek közül a legjobb választásnak a kókuszrost bizonyul, így bátran használd ezt az anyagot a saját virágfölded keverése során.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin