Forrás: Getty

KertészKEDDj! VI. – Fűszerkertet minden erkélyre!

Szakértőnk, Vukmirovits Nóra virágkötő, a SZEZØN Fenntartható Virág tulajdonosa osztja meg velünk szezonális tanácsait, és segít virágba borítani az otthonokat és a kerteket – a legkisebbektől a legnagyobbakig.

KertészKEDDj! VI. – Fűszerkertet minden erkélyre!
Vukmirovits Nóra,
virágkötő SZEZØN Fenntartható Virág
(Fotó: Vasali Katalin)

Sorozatunk utolsó epizódjában kicsit közelebbről szemügyre vesszük a saját fűszerkert megvalósítási lehetőségeit – akár egy kisebb méretű balkonon is.

 • Ahogy a virágzó növényeknél, a fűszerek esetében is érvényesek az összeültetésekre, elhelyezésükre vonatkozó alapszabályok. Nézzük meg, milyen fényviszonyokkal rendelkezünk, oda melyik fűszert és mivel érdemes összeültetni. Ehhez nyugodtan kérjük a kertészetekben, virágboltokban a szakemberek segítségét.
 • A rohanó mindennapok és az urbanizált életterünkkel együtt járó helyhiány sem igazán engedi meg számunkra, hogy már az év elejétől magról nevelgessük kis növényeinket. Életszerűbb a fűszereinket palánta formájában megvásárolni az éjszakai fagyok elmúltával. Ha módunkban áll, igyekezzünk megbízható forrásból vásárolni, a multinacionális vállalatok helyett részesítsük előnyben a hazai, termelői palántákat.
KertészKEDDj! VI. – Fűszerkertet minden erkélyre!
Forrás: Getty
 • A legtöbb fűszernövényünk mediterrán vidékekről származik, de a mi klímánkon egynyáriként funkcionál. Sok napra és mérsékelt vízellátásra van szükségük, viszont ha ezeket biztosítani tudjuk számukra, igazán könnyen tarthatóak, igazi sikertörténetként nevelhetik őket akár kezdő balkonkertészek is.
 • Akinél kicsit kevesebb fény áll rendelkezésre, választhatja például a mentát vagy a petrezselymet, csak arra kell mindenképp odafigyelnie, hogy ezeknek a fajtáknak jóval több vízre lesz szükségük déli rokonaiknál. De választásainkat úgyis leginkább ízlésünkkel kell majd összehangolni. Feladni viszont sosem szabad, egy-két év alatt mindenhol ki tud alakulni a megfelelő fajtapaletta.
KertészKEDDj! VI. – Fűszerkertet minden erkélyre!
Forrás: Getty
 • A fűszerkert iránti egyre nagyobb lelkesedés az elmúlt pár évben új megoldásokat szült, így már egy egész pici teraszon is érdemes tervezgetni. Nem csak horizontálisan építkezhetünk például, függőleges kertek kialakításában is érdemes gondolkodni. Kaphatóak kifejezetten erre a célra gyártott edények, de némi kreativitással és barkácskedvvel magunk is pompás helytakarékos megoldásokat fundálhatunk ki, határ tehát a csillagos ég. Jó munkát kívánunk!

A teljesség igénye nélkül bemutatunk egy-két konkrét fűszernövényt gyakorlati tanácsainkkal:

 • Petrezselyem: jó szívvel ajánljuk kezdő ‘balkonistáknak’ is. Akár kevesebb fény mellett is szépen fejlődik, illetve meglehetősen ellenálló fűszernövény. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy mindig nedvesen tartsuk a földjét.
 • Bazsalikom: a legnépszerűbb fűszernövényeink egyike. Ha kellő napot és nedvességet biztosítunk számára, olasz fogásainkat biztosan megtölti élettel.
 • Rozmaring: másik kedvencünk a mediterráneumból, a halételek királya. Igazi napimádó, viszont kerüljük a túlöntözést, már csak azért is, mert igazi szárazságtűrő fajta.
 • Metélőhagyma: ez az évelő fűszer árnyékosabb helyen is megterem. Egy világos, hűvösebb helyen pedig akár át is teleltethetjük.
 • Kakukkfű: szintén a napkedvelő csapatot erősíti. Szereti a nedvességet – de csak óvatosan, a pangó vizet ő sem szívleli. Akár egy kis homokot is keverhetünk a ládájába.
 • Menta: a nyári limonádék koktélcseresznyéje. Szereti a nedvességet, akár kevesebb fénnyel is boldogul, szabad földbe ültetve viszont  agresszívan terjeszkedő természete kerül előtérbe.

Sorozatunk ezennel a végéhez ért. Lelkes kertészkedést és jó aratást kívánunk!

KertészKEDDJ! sorozatunk többi részéről se maradj le:

Virágba borult kertek sorozatunkban pedig sorra vesszük a legkedveltebb kerti fajták gondozását:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.