Forrás: Getty

KertészKEDDj! V. – Balkonnövények gondozása

Szakértőnk, Vukmirovits Nóra virágkötő, a SZEZØN Fenntartható Virág tulajdonosa osztja meg velünk szezonális tanácsait, és segít virágba borítani az otthonokat és a kerteket – a legkisebbektől a legnagyobbakig.

KertészKEDDj! V. – Balkonnövények gondozása
Vukmirovits Nóra,
virágkötő SZEZØN Fenntartható Virág
(Fotó: Vasali Katalin)

A szeszélyes áprilisi fagyok elmúltával elkezdhetünk gondolkodni a balkonunk nyári virágba borításán. Nem egyszerű feladat kiválasztani a megfelelő palántákat a varázslatosan széles fajtakínálatból, így most ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani – a teljesség igénye nélkül.

1. Már rég nem „csak” az egyforma balkonládák hódítanak, manapság egyre divatosabbak a különböző kompozíciók. Különleges hangulatot varázsolhatunk az erkélyre, ha a virágos palántákat egy-egy levelével díszítő fajtával keverjük. Például a díszcsalán (Coleus) vagy a lecsüngő ezüstös pázsitszulák (Dichondra) és az álló és csüngő habitusú növények együttes beültetésével igazán buja összhatást érhetünk el. Bármilyen összeültetésről legyen is szó, nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy egy ládába csak azonos igényű növények kerüljenek, tehát jól nézzük meg a tervezett fajták fény- és vízigényét.

2. Nincs is annál felemelőbb érzés, amikor a hétvégi menühöz a saját teraszunkról szerzünk meg néhány összetevőt. A díszítő virágcsodák mellett érdemes tehát néhány fűszernövényt is beszerezni és nevelgetni, amik aztán illatukkal és ízükkel is elkápráztatnak bennünket a szezonba. És nem utolsó sorban változatos és egészséges fogásokat készíthetünk nekik hála – legyen szó egy frissítő salátáról vagy egy könnyű halvacsoráról.

KertészKEDDj! V. – Balkonnövények gondozása
Forrás: Getty

3. Akkor sem kell elkeserednünk, ha nem úszik teljes fényárban a teraszunk. A teljes sötétséget ugyan egyik példány sem bírja, de félárnyékban már nem kell nélkülöznünk az üde színfoltokat. Példának okáért összeválogattunk néhány olyan fajtát, amelyekkel ilyen esetben sem nyúlhatunk mellé:

  • Csüngő fukszia
  • Angol muskátli
  • Pistike vagy nebáncsvirág
  • Begónia fajták
KertészKEDDj! V. – Balkonnövények gondozása
Forrás: Getty

4. Ha sikerült is az erkély adottságaihoz megfelelő növényeket megvásárolnunk, nem lazsálhatunk, ha igazán buja virágzást szeretnénk elérni. Hiszen ahhoz, hogy növényeink egész nyáron teljes díszítőerejükkel pompázzanak, szükséges őket folyamatosan ápolgatni. Ha időközönként elkényeztetjük őket némi tápoldattal, illetve rendszeresen lecsipkedjük róluk az elnyílt virágzatot és a száraz növényi részeket, megsárgult leveleket, az újabb hajtásokra, bimbókra több energia jut, és így egész nyáron egységes és gazdag ’kiskertben’ gyönyörködhetünk.

KertészKEDDj! V. – Balkonnövények gondozása
Forrás: Getty

KertészKEDDJ! sorozatunk többi részéről se maradj le:

Virágba borult kertek sorozatunkban pedig sorra vesszük a legkedveltebb kerti fajták gondozását:

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.