KertészKEDDj! IV. – Szobanövényeink tavaszi ápolása, frissítő tippek a szakértőtől

KertészKEDDj! IV. – Szobanövényeink tavaszi ápolása, frissítő tippek a szakértőtől

Mikor kell átültetni a cserepeseket? Kell nekik tápoldat? Szabad még tavasszal metszeni a szobanövényeket? Ezekre a kérdésekre is választ adunk KertészKEDDj! sorozatunk legújabb részében.

Ötletládához ad!

Szakértőnk, Vukmirovits Nóra virágkötő, a SZEZØN Fenntartható Virág tulajdonosa osztja meg velünk szezonális tanácsait, és segít virágba borítani az otthonokat és a kerteket – a legkisebbektől a legnagyobbakig.

KertészKEDDj! IV. – Szobanövényeink tavaszi ápolása, frissítő tippek a szakértőtől
Vukmirovits Nóra,
virágkötő SZEZØN Fenntartható Virág
(Fotó: Vasali Katalin)

Másfél hete még havazott az országban, így joggal fogalmazódik meg bennünk a kérdés, hogy végtére is mikor érdemes virágokkal teleültetni a tágabb környezetünket, azaz mikor álljunk neki a munkálatoknak a balkonon. Ehhez hoztunk most szakértői tippeket.

Tavasszal a természettel együtt ébredeznek szobanövényeink is. Ez az ő életükben is az egyik legfontosabb időszak az évben, így mindenképp érdemes egy-két dologra odafigyelnünk ilyenkor az ápolásukkal kapcsolatban.

1. Nem csak a lakásunkra fér rá a tavaszi nagytakarítás, és nem csak a könyveinken ül meg a por a fűtésszezonban, hanem növényeink levelein is. A legjobb, ha egy kis langyos vízzel megmosdatjuk őket a zuhany alatt. Szintetikus anyagokat felesleges használni, és a levélfény is mindenképp kerülendő – hiszen ’nem mind arany, ami fényes’ alapon lehet, hogy szépen csillognak majd a levelek, viszont veszélybe kerülnek a pórusaik, és csak megfojtjuk vele a növényt.

KertészKEDDj! IV. – Szobanövényeink tavaszi ápolása, frissítő tippek a szakértőtől
Forrás: Getty

2. Ilyenkor van itt az átültetés ideje, viszont erre akkor (és csak akkor) van szükség, ha növényeink kinőtték a cserepet. Ezt abból tudjuk biztosan, ha a cserép alján már elkezdett ’kitörni’ a gyökérzet a lyukakon.

3. Ha úgy ítéljük meg, hogy az átültetésnek még nincsen itt az ideje, akkor is érdemes a föld felső rétegét (kb 2,5 cm vastagságban) kicserélni friss, tápanyagokban még gazdag virágföldre. Ezzel egyidőben érdemes elkezdeni adni nekik tápoldatot is rendszeresen, hogy feltöltsük a növények energiakészleteit.

KertészKEDDj! IV. – Szobanövényeink tavaszi ápolása, frissítő tippek a szakértőtől
Forrás: Getty

4. A melegebb idő beköszöntével az öntözések számát emelni kell: minél melegebb, szárazabb időszakban vagyunk, annál gyakrabban van szükségük szobanövényeinknek is vízutánpótlásra. Ha lehet, próbáljuk mellőzni a közvetlen csapvizet, inkább esővízzel vagy ennek hiányában felforralt, majd visszahűtött csapvízzel, tisztított vagy állott vízzel gondoskodjunk nedvesen tartásukról – azaz amennyire lehet, ’klórmentesítsünk’. Ezt a kis odafigyelést mindegyik növény meghálálja majd.

5. Az esetlegesen elnyúlt hajtásokat is ilyenkor érdemes visszametszeni egy kicsit, még az előtt, hogy beindulna a gondos frissítés után a buzgó növekedési fázis.

KertészKEDDJ! sorozatunk többi részéről se maradj le:

Virágba borult kertek sorozatunkban pedig sorra vesszük a legkedveltebb kerti fajták gondozását:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin