KertészKEDDj! IV. – Szobanövényeink tavaszi ápolása, frissítő tippek a szakértőtől

KertészKEDDj! IV. – Szobanövényeink tavaszi ápolása, frissítő tippek a szakértőtől

Mikor kell átültetni a cserepeseket? Kell nekik tápoldat? Szabad még tavasszal metszeni a szobanövényeket? Ezekre a kérdésekre is választ adunk KertészKEDDj! sorozatunk legújabb részében.

Ötletládához ad!

Szakértőnk, Vukmirovits Nóra virágkötő, a SZEZØN Fenntartható Virág tulajdonosa osztja meg velünk szezonális tanácsait, és segít virágba borítani az otthonokat és a kerteket – a legkisebbektől a legnagyobbakig.

KertészKEDDj! IV. – Szobanövényeink tavaszi ápolása, frissítő tippek a szakértőtől
Vukmirovits Nóra,
virágkötő SZEZØN Fenntartható Virág
(Fotó: Vasali Katalin)

Másfél hete még havazott az országban, így joggal fogalmazódik meg bennünk a kérdés, hogy végtére is mikor érdemes virágokkal teleültetni a tágabb környezetünket, azaz mikor álljunk neki a munkálatoknak a balkonon. Ehhez hoztunk most szakértői tippeket.

Tavasszal a természettel együtt ébredeznek szobanövényeink is. Ez az ő életükben is az egyik legfontosabb időszak az évben, így mindenképp érdemes egy-két dologra odafigyelnünk ilyenkor az ápolásukkal kapcsolatban.

1. Nem csak a lakásunkra fér rá a tavaszi nagytakarítás, és nem csak a könyveinken ül meg a por a fűtésszezonban, hanem növényeink levelein is. A legjobb, ha egy kis langyos vízzel megmosdatjuk őket a zuhany alatt. Szintetikus anyagokat felesleges használni, és a levélfény is mindenképp kerülendő – hiszen ’nem mind arany, ami fényes’ alapon lehet, hogy szépen csillognak majd a levelek, viszont veszélybe kerülnek a pórusaik, és csak megfojtjuk vele a növényt.

KertészKEDDj! IV. – Szobanövényeink tavaszi ápolása, frissítő tippek a szakértőtől
Forrás: Getty

2. Ilyenkor van itt az átültetés ideje, viszont erre akkor (és csak akkor) van szükség, ha növényeink kinőtték a cserepet. Ezt abból tudjuk biztosan, ha a cserép alján már elkezdett ’kitörni’ a gyökérzet a lyukakon.

3. Ha úgy ítéljük meg, hogy az átültetésnek még nincsen itt az ideje, akkor is érdemes a föld felső rétegét (kb 2,5 cm vastagságban) kicserélni friss, tápanyagokban még gazdag virágföldre. Ezzel egyidőben érdemes elkezdeni adni nekik tápoldatot is rendszeresen, hogy feltöltsük a növények energiakészleteit.

KertészKEDDj! IV. – Szobanövényeink tavaszi ápolása, frissítő tippek a szakértőtől
Forrás: Getty

4. A melegebb idő beköszöntével az öntözések számát emelni kell: minél melegebb, szárazabb időszakban vagyunk, annál gyakrabban van szükségük szobanövényeinknek is vízutánpótlásra. Ha lehet, próbáljuk mellőzni a közvetlen csapvizet, inkább esővízzel vagy ennek hiányában felforralt, majd visszahűtött csapvízzel, tisztított vagy állott vízzel gondoskodjunk nedvesen tartásukról – azaz amennyire lehet, ’klórmentesítsünk’. Ezt a kis odafigyelést mindegyik növény meghálálja majd.

5. Az esetlegesen elnyúlt hajtásokat is ilyenkor érdemes visszametszeni egy kicsit, még az előtt, hogy beindulna a gondos frissítés után a buzgó növekedési fázis.

KertészKEDDJ! sorozatunk többi részéről se maradj le:

Virágba borult kertek sorozatunkban pedig sorra vesszük a legkedveltebb kerti fajták gondozását:

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Tipp Mi a teendő, ha megjelennek a ruhamolyok a lakásban?

Ha az utóbbi időben ruhamolyokat fedeztél fel a ruháid között? Tény, hogy kellemetlenséget okozhatnak, de szerencsére vannak hatékony módszerek a kiirtásukra és elriasztásukra. Összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a molyokról, és arról, hogyan is lehet őket elűzni a szekrényből – és a lakásból.

Kert Ezeket a zöldségeket termesztheted az erkélyen magaságyásban

Nincs kerted, de nem szeretnél lemondani a saját termesztésű zöldségekről? Jó hír: a magaságyásoknak hála akár az erkélyen is tudsz zöldséget nevelni. Nézzük, mit.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin