Kártevők a leanderen? Így mentsd meg a virágot

Kártevők a leanderen? Így mentsd meg a virágot

Foltos levelek, elhalt hajtások? Ezek mind arra utalnak, hogy valamilyen kártevő támadta meg a leandert. Ha tudni szeretnéd, hogy hogyan védekezhetsz a tetvek, baktériumok és takácsatkák ellen, akkor görgess lejjebb.

Ötletládához ad!

Noha a leander egy strapabíró növény, néha megtámadják a kártevők, vagy egyszerűen beteg lesz. Ilyenkor fontos, hogy gyorsan cselekedj!

Permetezés, visszavágás vagy lekaparás

Ha megtámadták a leandert a kártevők, akkor az egyik, amit tehetsz, ha a megbetegedett hajtásokat egyszerűen levágod. Ez a módszer hatásosnak bizonyul például a pajzstetvek ellen, de ezeket úgy is eltüntheted, ha lekaparod őket a levelekről.

Azokat a levéltetveket, melyek főleg a fiatal hajtásokat támadják meg, akár egy erősebb vízsugárral is le tudod mosni. Ha ez a technika mégsem működne, akkor a növényvédőszerek lehetnek még a segítségedre.

Egy a fontos: cselekedj, különben számos más betegség is megtámadhatja a meggyengített növényt.

Mi a teendő leanderrák esetén?

A leanderrák leginkább szeptembertől jelent veszélyt a növényre. A betegség során feketés, szabálytalan alakú, sárga szegélyű, 1-3 milliméteres, kiemelkedő, szemölcsszerű daganatok jelennek meg a leander levelein. A hajtásokon inkább feketés-barnás daganatok alakulnak ki, melyek úgy néznek ki, mintha ki lennének szakadva.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a hajtások érintett részeit vágd le, majd ezután alaposan fertőtlenítsd a metszőollót, ugyanis a baktériumok megragadhatnak rajta. Ha ezt nem teszed meg, akkor a metszőolló használatával a többi növényedre is átterjeszted a betegséget.

Egyedi megoldás

Amennyiben takácsatkák támadták meg a leandert, a leveleken világos foltok jelennek meg, vagy azok egyszerűen lehullanak. Ilyen esetben a ragadozó atkák egyik fajtája, az  Amblyseius californicus lehet a segítségedre. Az atkákat el kell szórnod a leander körül, majd várnod kell, hogy elvégezzék a dolgukat. Természetesen speciális növényvédőszerrel is leküzdheted a takácsatkákat, amennyiben az előbb említett módszer nem szimpatikus.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin