Forrás: Getty

Kártevők a leanderen? Így mentsd meg a virágot

Noha a leander egy strapabíró növény, néha megtámadják a kártevők, vagy egyszerűen beteg lesz. Ilyenkor fontos, hogy gyorsan cselekedj!

Permetezés, visszavágás vagy lekaparás

Ha megtámadták a leandert a kártevők, akkor az egyik, amit tehetsz, ha a megbetegedett hajtásokat egyszerűen levágod. Ez a módszer hatásosnak bizonyul például a pajzstetvek ellen, de ezeket úgy is eltüntheted, ha lekaparod őket a levelekről.

Azokat a levéltetveket, melyek főleg a fiatal hajtásokat támadják meg, akár egy erősebb vízsugárral is le tudod mosni. Ha ez a technika mégsem működne, akkor a növényvédőszerek lehetnek még a segítségedre.

Egy a fontos: cselekedj, különben számos más betegség is megtámadhatja a meggyengített növényt.

Mi a teendő leanderrák esetén?

A leanderrák leginkább szeptembertől jelent veszélyt a növényre. A betegség során feketés, szabálytalan alakú, sárga szegélyű, 1-3 milliméteres, kiemelkedő, szemölcsszerű daganatok jelennek meg a leander levelein. A hajtásokon inkább feketés-barnás daganatok alakulnak ki, melyek úgy néznek ki, mintha ki lennének szakadva.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a hajtások érintett részeit vágd le, majd ezután alaposan fertőtlenítsd a metszőollót, ugyanis a baktériumok megragadhatnak rajta. Ha ezt nem teszed meg, akkor a metszőolló használatával a többi növényedre is átterjeszted a betegséget.

Egyedi megoldás

Amennyiben takácsatkák támadták meg a leandert, a leveleken világos foltok jelennek meg, vagy azok egyszerűen lehullanak. Ilyen esetben a ragadozó atkák egyik fajtája, az  Amblyseius californicus lehet a segítségedre. Az atkákat el kell szórnod a leander körül, majd várnod kell, hogy elvégezzék a dolgukat. Természetesen speciális növényvédőszerrel is leküzdheted a takácsatkákat, amennyiben az előbb említett módszer nem szimpatikus.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.