Kártevők a leanderen? Így mentsd meg a virágot

Kártevők a leanderen? Így mentsd meg a virágot

Foltos levelek, elhalt hajtások? Ezek mind arra utalnak, hogy valamilyen kártevő támadta meg a leandert. Ha tudni szeretnéd, hogy hogyan védekezhetsz a tetvek, baktériumok és takácsatkák ellen, akkor görgess lejjebb.

Ötletládához ad!

Noha a leander egy strapabíró növény, néha megtámadják a kártevők, vagy egyszerűen beteg lesz. Ilyenkor fontos, hogy gyorsan cselekedj!

Permetezés, visszavágás vagy lekaparás

Ha megtámadták a leandert a kártevők, akkor az egyik, amit tehetsz, ha a megbetegedett hajtásokat egyszerűen levágod. Ez a módszer hatásosnak bizonyul például a pajzstetvek ellen, de ezeket úgy is eltüntheted, ha lekaparod őket a levelekről.

Azokat a levéltetveket, melyek főleg a fiatal hajtásokat támadják meg, akár egy erősebb vízsugárral is le tudod mosni. Ha ez a technika mégsem működne, akkor a növényvédőszerek lehetnek még a segítségedre.

Egy a fontos: cselekedj, különben számos más betegség is megtámadhatja a meggyengített növényt.

Mi a teendő leanderrák esetén?

A leanderrák leginkább szeptembertől jelent veszélyt a növényre. A betegség során feketés, szabálytalan alakú, sárga szegélyű, 1-3 milliméteres, kiemelkedő, szemölcsszerű daganatok jelennek meg a leander levelein. A hajtásokon inkább feketés-barnás daganatok alakulnak ki, melyek úgy néznek ki, mintha ki lennének szakadva.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a hajtások érintett részeit vágd le, majd ezután alaposan fertőtlenítsd a metszőollót, ugyanis a baktériumok megragadhatnak rajta. Ha ezt nem teszed meg, akkor a metszőolló használatával a többi növényedre is átterjeszted a betegséget.

Egyedi megoldás

Amennyiben takácsatkák támadták meg a leandert, a leveleken világos foltok jelennek meg, vagy azok egyszerűen lehullanak. Ilyen esetben a ragadozó atkák egyik fajtája, az  Amblyseius californicus lehet a segítségedre. Az atkákat el kell szórnod a leander körül, majd várnod kell, hogy elvégezzék a dolgukat. Természetesen speciális növényvédőszerrel is leküzdheted a takácsatkákat, amennyiben az előbb említett módszer nem szimpatikus.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Tipp A ragyogóan tiszta sütő titka – Egy influencer szuper trükkje

Ha azt hiszed, már minden takarítós trükköt láttál, akkor bizony tévedsz, ugyanis a TikTokon és az Instagramon szinte naponta bukkannak fel új megoldásokat. Most egy olyan trükköt hoztunk Neked, ami a sütőt segít újszerűen tisztává varázsolni, ráadásul papírtörlőn vagy alufólián kívül nincs is másra szükséged hozzá.

Tipp 5 zseniális ötlet, hogyan használd fel a megmaradt buborékfóliát

A pandémia óta egyre többet rendelsz webshopokból, és nem tudod, hogy mit kezdj a rengeteg buborékfóliával? Nekünk van pár zseniális ötletünk.

Tipp 5 lépés, amivel tisztán tarthatod a szárítógépet

A szárítógép tisztítása nem tűnik fontos feladatnak, hiszen tiszta ruhák kerülnek bele, így a gép sem lehet piszkos – vagy mégis? Bizony, a szárítógépben rengeteg kosz tud felhalmozódni a szöszöktől kezdve azoktól a szennyeződésekig, amelyek nem jöttek ki a mosás során a ruhákból. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a szárítógépet (is).

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin