Így készítsd fel ősszel a kertet a téli fagyokra

Így készítsd fel ősszel a kertet a téli fagyokra

A kertben nem csak nyáron, hanem ősszel is bőven van teendőnk. A téli szünet előtt fel kell készítenünk a kertünket a fagyokra, hogy jövő tavasszal ismét olyan szép legyen, mint amilyen idén is volt. Ehhez az alábbi feladatokat mindenféleképpen el kell végeznünk.

Ötletládához ad!

Virágok gondozása

Virághagymák

Azokat a virághagymákat, melyek nem bírják a hideget, azelső talajmenti fagy után ássuk ki a földből, nehogy megfagyjanak. Tegyük aztánőket egy dobozba, amit egy sötét és száraz helyen, például a pincében tároljunka télen. Persze ültethetünk el a kertben olyan hagymákat is, melyek jól bírjáka mínusz fokokat, tavasszal pedig szép virágokká fejlődnek.

Cserepes növények

Ezeket a növényeket vigyük melegebb, fagy- és szélvédetthelyre – főleg az egzotikus fajtákat, hiszen ezek nagyon rosszul viselik ahideget. Ide soroljuk a citromfát, a leandert és a fügét. A lakásban keressünknekik egy világos, szellős, ám hűvös helyet.

Rózsák

A rózsáknak is védelemre van szükségük. Ennek legegyszerűbbmódja, ha a tövüket betakarjuk földdel, ami megvédi őket a fagyoktól. A rózsatöbbi részét nyugodtan tekerjük körbe egy jól szigetelő anyaggal. Erre a célrasoha ne használjunk fóliát, az alatt ugyanis izzadhat a növény.

Díszfüvek

Ezeket nem kell visszavágnunk, azonban egy madzaggal kössükössze őket, hiszen így jobban tudják tartani a meleget, továbbá a nedvesség semjut be olyan könnyen a szárak tövébe.

Tipp!

Mielőtt beköltöztetjük a növényeket, alaposan vizsgáljuk megmindegyiket, hogy nem támadta-e meg őket valamilyen kártevő. Arra pedigügyeljünk, hogy az átteleltetés során ne legyen körülöttük melegebb 10-15Celsius-foknál, így tudnak téli álmot aludni.

Fák gondozása

Amikor a fák lehullajtják ősszel a levelüket, elérkezett ametszés ideje. A beteg vagy elhalt ágakat távolítsuk el, mielőtt megérkezne atéli hideg. Gyümölcsfák esetében azonban inkább tavasszal végezzük el ezt amunkát. A fán maradt rohadó gyümölcsöket mindenféleképpen távolítsuk el. Mivelaz almafát szeretik megtámadni a kártevők, ne felejtsünk el speciálisenyvgyűrűt elhelyezni a törzsére.

Gyep gondozása Természetesen a fűről sem feledkezhetünk meg. Az ezzel kapcsolatos teendőkről alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben:

Nézegess gyönyörű képeket téli kertekről:

Galéria / 4 kép

Megnézem a galériát

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Figyelem! Ezek a növények veszélyesek a macskádra

Szereted a növényeket, viszont egy vagy több cicával élsz együtt? Akkor nem mindegy, hogy milyen cserepesekkel díszíted az otthonod, mert bizonyos fajták mérgezők lehetnek a macskád számára.

Tipp Zöld otthon – Így lesz fenntarthatóbb a fürdőszobád

A lakás fontosabb pontjain már tudatosabb megoldásokra váltottál, de a fürdőszobában még várat magára a „zöldebb” életforma? Akkor fogadd meg alábbi tippjeinket!

Tipp Az igazán tiszta ablak kulcsa: így takarítsd a rolót

Az ablakpucolás egyik legnehezebb pontja a rolók tisztítása. Sok apró zug és nem ritkán vastag porréteg – nem a legjobb párosítás. Nézzük, hogyan teheted könnyebbé magadnak a feladatot.

Tipp A konyha 3 legpiszkosabb pontja – És a megoldás rájuk

Nem jó szívvel gondolunk arra, hogy a konyhának több olyan pontja is van, ahol hemzsegnek a baktériumok és kifejezetten koszosnak számítanak még akkor is, ha látszólag nem nagy a baj. Érdekel, melyik a konyhád 3 legkoszosabb pontja? Eláruljuk, hogyan teheted ezeket rendbe.

Tipp 5 zöldebb alternatíva a környezetbarát mosás jegyében

Szeretnéd az otthonodat még biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tenni? Hagyd el a bolti, vegyszeres mosószereket és öblítőket, hiszen rengeteg környezetkímélő megoldás létezik helyettük.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin