Így készítsd fel ősszel a kertet a téli fagyokra

Így készítsd fel ősszel a kertet a téli fagyokra

A kertben nem csak nyáron, hanem ősszel is bőven van teendőnk. A téli szünet előtt fel kell készítenünk a kertünket a fagyokra, hogy jövő tavasszal ismét olyan szép legyen, mint amilyen idén is volt. Ehhez az alábbi feladatokat mindenféleképpen el kell végeznünk.

Ötletládához ad!

Virágok gondozása

Virághagymák

Azokat a virághagymákat, melyek nem bírják a hideget, azelső talajmenti fagy után ássuk ki a földből, nehogy megfagyjanak. Tegyük aztánőket egy dobozba, amit egy sötét és száraz helyen, például a pincében tároljunka télen. Persze ültethetünk el a kertben olyan hagymákat is, melyek jól bírjáka mínusz fokokat, tavasszal pedig szép virágokká fejlődnek.

Cserepes növények

Ezeket a növényeket vigyük melegebb, fagy- és szélvédetthelyre – főleg az egzotikus fajtákat, hiszen ezek nagyon rosszul viselik ahideget. Ide soroljuk a citromfát, a leandert és a fügét. A lakásban keressünknekik egy világos, szellős, ám hűvös helyet.

Rózsák

A rózsáknak is védelemre van szükségük. Ennek legegyszerűbbmódja, ha a tövüket betakarjuk földdel, ami megvédi őket a fagyoktól. A rózsatöbbi részét nyugodtan tekerjük körbe egy jól szigetelő anyaggal. Erre a célrasoha ne használjunk fóliát, az alatt ugyanis izzadhat a növény.

Díszfüvek

Ezeket nem kell visszavágnunk, azonban egy madzaggal kössükössze őket, hiszen így jobban tudják tartani a meleget, továbbá a nedvesség semjut be olyan könnyen a szárak tövébe.

Tipp!

Mielőtt beköltöztetjük a növényeket, alaposan vizsgáljuk megmindegyiket, hogy nem támadta-e meg őket valamilyen kártevő. Arra pedigügyeljünk, hogy az átteleltetés során ne legyen körülöttük melegebb 10-15Celsius-foknál, így tudnak téli álmot aludni.

Fák gondozása

Amikor a fák lehullajtják ősszel a levelüket, elérkezett ametszés ideje. A beteg vagy elhalt ágakat távolítsuk el, mielőtt megérkezne atéli hideg. Gyümölcsfák esetében azonban inkább tavasszal végezzük el ezt amunkát. A fán maradt rohadó gyümölcsöket mindenféleképpen távolítsuk el. Mivelaz almafát szeretik megtámadni a kártevők, ne felejtsünk el speciálisenyvgyűrűt elhelyezni a törzsére.

Gyep gondozása Természetesen a fűről sem feledkezhetünk meg. Az ezzel kapcsolatos teendőkről alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben:

Nézegess gyönyörű képeket téli kertekről:

Galéria / 4 kép

Megnézem a galériát

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Általános iskolás ballagás: 3 egyszerűen elkészíthető DIY ajándékötlet az osztályfőnöknek

Nyakunkon az általános iskolai ballagás, de még mindig nem tudjátok, milyen apró figyelmességgel lepjétek meg az osztályfőnököt? Ebben segítünk most.

Tipp Csináld magad szúnyogháló – Így tudsz DIY úton védekezni a szúnyogok ellen

Nem szabványméret az ablakod, ezért sosem találsz hatásos szúnyoghálót? Vagy csak nem akarsz rá most vagyonokat költeni? Ne járd tovább feleslegesen a boltokat! Mutatjuk, hogyan készül a csináld magad szúnyogháló.

Felújítás Vintage komód és tálaló bútor ötletek – Napjaink legjobb DIY bútorfelújításai

A bútorfelújítás a valaha volt legnagyobb népszerűségének örvend, az interneten pedig naponta tömegek osztják meg sikeres bútorfelújítási projektjeiket. Összeválogattuk a legjobban sikerül vintage komód vagy tálaló megoldásokat, melyeket mi is könnyen megvalósíthatunk otthon.

Stílus Maximalista lakberendezés – Képekkel mutatjuk be ezt a nem mindennapi stílust

Nem hallottál még a maximalista lakberendezésről? Vagy csupán nem tudsz konkrétumokat társítani hozzá? Segítünk jobban megismerni.

Kert Optikai csalás: így lesz egy kicsi kertből nagy

Nagyon sokan egy saját kertről álmodnak, aminek azonban az alapterülete gyakran sokkal kisebb, mint amekkorára a legtöbben vágynak. Azonban nem kell elkeseredni, ugyanis pár trükkel optikailag tágasabbá lehet varázsolni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin