Így készítsd fel ősszel a kertet a téli fagyokra

Így készítsd fel ősszel a kertet a téli fagyokra

A kertben nem csak nyáron, hanem ősszel is bőven van teendőnk. A téli szünet előtt fel kell készítenünk a kertünket a fagyokra, hogy jövő tavasszal ismét olyan szép legyen, mint amilyen idén is volt. Ehhez az alábbi feladatokat mindenféleképpen el kell végeznünk.

Ötletládához ad!

Virágok gondozása

Virághagymák

Azokat a virághagymákat, melyek nem bírják a hideget, azelső talajmenti fagy után ássuk ki a földből, nehogy megfagyjanak. Tegyük aztánőket egy dobozba, amit egy sötét és száraz helyen, például a pincében tároljunka télen. Persze ültethetünk el a kertben olyan hagymákat is, melyek jól bírjáka mínusz fokokat, tavasszal pedig szép virágokká fejlődnek.

Cserepes növények

Ezeket a növényeket vigyük melegebb, fagy- és szélvédetthelyre – főleg az egzotikus fajtákat, hiszen ezek nagyon rosszul viselik ahideget. Ide soroljuk a citromfát, a leandert és a fügét. A lakásban keressünknekik egy világos, szellős, ám hűvös helyet.

Rózsák

A rózsáknak is védelemre van szükségük. Ennek legegyszerűbbmódja, ha a tövüket betakarjuk földdel, ami megvédi őket a fagyoktól. A rózsatöbbi részét nyugodtan tekerjük körbe egy jól szigetelő anyaggal. Erre a célrasoha ne használjunk fóliát, az alatt ugyanis izzadhat a növény.

Díszfüvek

Ezeket nem kell visszavágnunk, azonban egy madzaggal kössükössze őket, hiszen így jobban tudják tartani a meleget, továbbá a nedvesség semjut be olyan könnyen a szárak tövébe.

Tipp!

Mielőtt beköltöztetjük a növényeket, alaposan vizsgáljuk megmindegyiket, hogy nem támadta-e meg őket valamilyen kártevő. Arra pedigügyeljünk, hogy az átteleltetés során ne legyen körülöttük melegebb 10-15Celsius-foknál, így tudnak téli álmot aludni.

Fák gondozása

Amikor a fák lehullajtják ősszel a levelüket, elérkezett ametszés ideje. A beteg vagy elhalt ágakat távolítsuk el, mielőtt megérkezne atéli hideg. Gyümölcsfák esetében azonban inkább tavasszal végezzük el ezt amunkát. A fán maradt rohadó gyümölcsöket mindenféleképpen távolítsuk el. Mivelaz almafát szeretik megtámadni a kártevők, ne felejtsünk el speciálisenyvgyűrűt elhelyezni a törzsére.

Gyep gondozása Természetesen a fűről sem feledkezhetünk meg. Az ezzel kapcsolatos teendőkről alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben:

Nézegess gyönyörű képeket téli kertekről:

Galéria / 4 kép

Megnézem a galériát

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin