Így készítsd fel ősszel a kertet a téli fagyokra

Így készítsd fel ősszel a kertet a téli fagyokra

A kertben nem csak nyáron, hanem ősszel is bőven van teendőnk. A téli szünet előtt fel kell készítenünk a kertünket a fagyokra, hogy jövő tavasszal ismét olyan szép legyen, mint amilyen idén is volt. Ehhez az alábbi feladatokat mindenféleképpen el kell végeznünk.

Ötletládához ad!

Virágok gondozása

Virághagymák

Azokat a virághagymákat, melyek nem bírják a hideget, azelső talajmenti fagy után ássuk ki a földből, nehogy megfagyjanak. Tegyük aztánőket egy dobozba, amit egy sötét és száraz helyen, például a pincében tároljunka télen. Persze ültethetünk el a kertben olyan hagymákat is, melyek jól bírjáka mínusz fokokat, tavasszal pedig szép virágokká fejlődnek.

Cserepes növények

Ezeket a növényeket vigyük melegebb, fagy- és szélvédetthelyre – főleg az egzotikus fajtákat, hiszen ezek nagyon rosszul viselik ahideget. Ide soroljuk a citromfát, a leandert és a fügét. A lakásban keressünknekik egy világos, szellős, ám hűvös helyet.

Rózsák

A rózsáknak is védelemre van szükségük. Ennek legegyszerűbbmódja, ha a tövüket betakarjuk földdel, ami megvédi őket a fagyoktól. A rózsatöbbi részét nyugodtan tekerjük körbe egy jól szigetelő anyaggal. Erre a célrasoha ne használjunk fóliát, az alatt ugyanis izzadhat a növény.

Díszfüvek

Ezeket nem kell visszavágnunk, azonban egy madzaggal kössükössze őket, hiszen így jobban tudják tartani a meleget, továbbá a nedvesség semjut be olyan könnyen a szárak tövébe.

Tipp!

Mielőtt beköltöztetjük a növényeket, alaposan vizsgáljuk megmindegyiket, hogy nem támadta-e meg őket valamilyen kártevő. Arra pedigügyeljünk, hogy az átteleltetés során ne legyen körülöttük melegebb 10-15Celsius-foknál, így tudnak téli álmot aludni.

Fák gondozása

Amikor a fák lehullajtják ősszel a levelüket, elérkezett ametszés ideje. A beteg vagy elhalt ágakat távolítsuk el, mielőtt megérkezne atéli hideg. Gyümölcsfák esetében azonban inkább tavasszal végezzük el ezt amunkát. A fán maradt rohadó gyümölcsöket mindenféleképpen távolítsuk el. Mivelaz almafát szeretik megtámadni a kártevők, ne felejtsünk el speciálisenyvgyűrűt elhelyezni a törzsére.

Gyep gondozása Természetesen a fűről sem feledkezhetünk meg. Az ezzel kapcsolatos teendőkről alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben:

Nézegess gyönyörű képeket téli kertekről:

Galéria / 4 kép

Megnézem a galériát

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 5+1 tanács, ha fenntartható otthont szeretnél

Környezettudatos, zöld, fenntartható – rokon értelmű szavak ezek, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Ezért is fontos, hogy otthonainkban is minél inkább érvényre jussanak. De mit is tehetsz azért, hogy élettered valóban fenntartható legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Kert 4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Stílus Különleges & olcsó DIY polcok, amiket saját magad is elkészíthetsz!

Sajátos hangulatot csempésznek az otthonainkba a különleges DIY polcok. Jó hír, hogy legtöbbjüket magad is elkészítheted! Hoztunk pár vagány ötletet

Tipp NE tedd ezt! – A következő 5 szokás jelentősen megrövidíti kanapéd élettartamát

Íratlan szabály, hogy egy közepes árú kanapéknak körülbelül 10 évig, míg a magasabb árú termékeknek legalább 25 évig kell kitartaniuk. De sajnos a legtöbb ember nem gondoskodik megfelelően a kanapéjáról, és ennek következtében még a kiváló minőségű darabok is idő előtt megöregedhetnek. Hogy mivel és hogyan rövidítjük meg ennek a bútordarabnak az élettartamát (akaratlanul is)? Ezeket gyűjtöttük össze alább.

Tipp 4+1 érv, amiért megéri belevágni a felújításba

Egy lakás teljeskörű renoválása nem kis vállalkozás. Sok-sok tervezés és szervezés előzi meg, közben még több kompromisszum és bosszúság kíséri, majd jó pár napot (hetet) igényel, mire minden a régi-új helyére kerül. Mégis azt mondjuk: megéri belevágnotok. Mutatjuk is, miért.

Kert Hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez – Így hozd egyenesbe az udvarod!

Magyarország területének legnagyobb részben síkság van, így ott egyáltalán nem találkozhatunk lejtős kertekkel. Azonban a kisebb falvak legnagyobb hányada hegyes, dombos vidéken fekszik, ahol bizony akadnak már lejtős területek. Ezek kicsit több odafigyelést igényelnek, mintha sík területen lennének, de szerencsére nem járnak annyival több gonddal. Ebben segítenek az alábbi hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin