Forrás: Getty

Így kell helyesen metszeni és gondozni a levendulát

Mikor kell metszeni a levendulát?

A levendulát általában évente két alkalommal érdemes metszeni. Az első metszés ideális időzítése tavasszal van, amikor megjelennek az új hajtások. Ezt követően pedig az első virágzás után szükséges a második metszés.

Az első metszéssel az elszáradt vagy beteg részeket kell eltávolítanod, és formázhatod is vele a növényt. A második alkalommal érdemes óvatosan metszeni a levendulát, mivel az ilyenkor visszametszett hajtások már nem fognak újra növekedni és virágozni. A legjobb időpont erre a virágzás után van, amikor az első virágok elhalványulnak, és a növény már nem virágzik olyan intenzíven. Az őszi metszés elkerülendő, mert a hideg időjárás előtti időszakban a növénynek szüksége van minden energiájára, hogy felkészülhessen a téli időszakra.

Tippek a metszéshez:

  • Ne sajnáld a növényt: Legalább a növény hajtásainak egyharmadát vissza kell vágni ahhoz, hogy igazán késleltetni tudd a növény fásodását. Ne sajnáld tehát metszéskor a növényt, az új hajtások majd gyorsan visszanőnek.
  • Ne vágd vissza a fás részt: A fás rész metszése csak nagyon indokolt esetben ajánlott, például ha súlyosan deformálná a növényt.
  • Mindig hagyj meg hajtásokat: Bár valóban nem szabad sajnálni a levendulát metszéskor, arra ügyelj, hogy sose csak a fás szára maradjon meg metszés után, mindig legyen rajta zöld rész is.
  • Tiszta ollóval dolgozz: Olyan metszőollót használj, ami kellően éles ahhoz, hogy egyetlen mozdulattal levágja a hajtásokat. A levendulák rendkívül érzékenyek a betegségekre, két használat között is mosd el a metszőollót.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.