Így kell helyesen metszeni és gondozni a levendulát

Így kell helyesen metszeni és gondozni a levendulát

Nem csoda, ha a Te kertedet is díszíti levendula, hiszen gyönyörű, szívós, és kellemes illatba beborítja az udvart. Virágzatát számos dologra fel lehet használni, és a megfelelő gondozással minden elültetett tő évekig veled lesz. Hoztunk egy rövid összefoglalót, mikor és hogyan kell metszeni a levendulát, hogy évekig gyönyörűen virágozzon.

Ötletládához ad!

Mikor kell metszeni a levendulát?

A levendulát általában évente két alkalommal érdemes metszeni. Az első metszés ideális időzítése tavasszal van, amikor megjelennek az új hajtások. Ezt követően pedig az első virágzás után szükséges a második metszés.

Az első metszéssel az elszáradt vagy beteg részeket kell eltávolítanod, és formázhatod is vele a növényt. A második alkalommal érdemes óvatosan metszeni a levendulát, mivel az ilyenkor visszametszett hajtások már nem fognak újra növekedni és virágozni. A legjobb időpont erre a virágzás után van, amikor az első virágok elhalványulnak, és a növény már nem virágzik olyan intenzíven. Az őszi metszés elkerülendő, mert a hideg időjárás előtti időszakban a növénynek szüksége van minden energiájára, hogy felkészülhessen a téli időszakra.

Tippek a metszéshez:

  • Ne sajnáld a növényt: Legalább a növény hajtásainak egyharmadát vissza kell vágni ahhoz, hogy igazán késleltetni tudd a növény fásodását. Ne sajnáld tehát metszéskor a növényt, az új hajtások majd gyorsan visszanőnek.
  • Ne vágd vissza a fás részt: A fás rész metszése csak nagyon indokolt esetben ajánlott, például ha súlyosan deformálná a növényt.
  • Mindig hagyj meg hajtásokat: Bár valóban nem szabad sajnálni a levendulát metszéskor, arra ügyelj, hogy sose csak a fás szára maradjon meg metszés után, mindig legyen rajta zöld rész is.
  • Tiszta ollóval dolgozz: Olyan metszőollót használj, ami kellően éles ahhoz, hogy egyetlen mozdulattal levágja a hajtásokat. A levendulák rendkívül érzékenyek a betegségekre, két használat között is mosd el a metszőollót.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp Nem nő az anyósnyelved? Ezek a gyakori hibák lehetnek a háttérben

Az anyósnyelv (Sansevieria) nagyon népszerű szobanövény, amit könnyű gondozásának és a levegőt tisztító tulajdonságainak köszönhet. Azonban néha előfordul, hogy az egyébként gyorsan növekedő levelek stagnálnak, rosszabb esetben sárgulnak is. Összeszedtük a leggyakoribb gondozási hibákat:

Tipp Napelemes cserép – Máris megérkezett a hagyományos napelem utódja?

Mostanában már nem lehet úgy végig sétálni az utcán, hogy ne tűnjön fel legalább egy napelemmel felszerelt háztető. Egyelőre ritkábban ugyan, de találkozhatunk már ennek tovább gondolt változatával, a napelemes cseréppel is.

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin