Így gondozd a banánfát, hogy jól érezze magát az otthonodban

Így gondozd a banánfát, hogy jól érezze magát az otthonodban

Te is szeretnél banánfát? Vagy már van is egy otthon, de valamiért nem érzi jól magát nálad? Alábbi tippjeink garantáltan segítenek, hogy sokáig élvezhesd szépségét.

Ötletládához ad!

Banánfa már nem csak ültetvényeken található meg, egyre gyakoribb kerti dekorációvá vált az utóbbi években. Sőt, a legújabb trendek szerint már cserepes növényként is tartható a lakásban. Bármelyik verzió mellett tesszük is le a voksunkat, néhány alapvető szabályt hasznos megfogadnunk a gondozásakor.

Cserepes banánfa gondozása

  • Fény: A legtöbb fajta banánfa határozottan fénykedvelő, az ültetvényeken akár napi 6 órát is süti őket a nap, ennek köszönhető a bőséges termés. Ha mi csak hobbiból tartjuk a növényt, nem szükséges ennyi közvetlen napfény, de a világos, fényes helyekkel garantáltan nem lövünk mellé. Ellenőrizzük rendszeresen a leveleket, amíg nem fedezünk fel rajtuk égésnyomokat, addig nem kap túl sok napfényt a növény.
  • Talaj: Ahhoz, hogy a cserepes banánfa jól érezze magát nálunk, tápanyagokban gazdag talajra lesz szüksége. Virágföldből olyat válasszunk, melyen átfolyik a víz, ugyanis a banánfa gyökere nem tűri jól, ha áll alatta a víz. Az sem baj, ha kissé savas a földje, ezt ugyanis sokkal jobban tűri a sós talajnál.
  • Vízigény: Mivel a banánfa trópusi növény, rengeteg vízre van szüksége. Az állandó páratartalom is fontos, mivel az esőerdőben is meleg, fülledt a levegő. Ám hiába szereti a nedvességet, a túllocsolást kerüljük el, hiszen az a gyökér kirohadásához vezet.
  • Levegő: Mint az előbb már szó volt róla, a banánfának nagyon fontos a magas páratartalom. A száraz levegő nem csak, hogy nem serkenti a banánfa növekedését, de akár a kipusztulásához is vezethet. Ennek elkerülése érdekében naponta permetezzük le vízzel a leveleit.
  • Tápoldat: A banánfa rengeteg ásványi anyagot fogyaszt, ezért rendszeresen kell tápanyagokkal gazdagítani a talajt. Évente 3-4 alkalommal keverjünk humuszos földet is a cserépbe, hogy növeljük a talajban lévő organikus anyagok szintjét.

Banánfa az udvarban

A kertbe kiültetett banánfa igényei nagyrészt megegyeznek a cserepes változatéval, ám ebben az esetben gondoskodnunk kell arról is, hogy az időjárás viszontagságai ne károsítsák a növényünket. Olyan helyre ültessük, mely szélvédett, mivel hatalmas levelei sajnos könnyen törnek. Napos helyen legyen, lehetőleg több órán át süsse a nap. A banánfa kertbe kiültetve is igényel tápanyagot, ezért nem árt néha speciális  tápoldatot adni a talajhoz.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Vakáció a fák világában – A noszvaji Fekete Rigó

Kikapcsolódás a lombok között? Nem véletlenül egy madár nevét kapta meg a Noszvaj üdülőterületén épült Fekete Rigó, ahol tényleg a lombok között fújhatjuk ki a levegőt és szabadulhatunk meg a hétköznapok stresszétől. A különleges, igényesen berendezett ház két fő számára tökéletes pihenőhelyet nyújt.

Tipp Neked készítettem VIII. – Saját készítésű illatkő sótésztából

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Ezeket az egyszerű, de jópofa díszeket akár kisgyerekekkel is elkészíthetjük

A rossz időben állandóan otthon unatkoznak a gyerekek? Esetleg szereted kézzel készített díszekkel dekorálni a karácsonyfát? A legjobb helyen jársz!

Tipp Neked készítettem VII. – Rozmaringvíz mindössze 5 lépésben

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stílus Tegyük tisztába! Ez a különbség a modern és a kortárs lakásbelső között

Sokan talán azt sem veszik észre, hogy két külön stílusvilágról van szó. Akik igen, azok sem biztos, hogy meg tudják ragadni a kettő közötti különbség lényegét. Pedig van differencia. Most el is magyarázzuk, mi.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin