Forrás: Getty

Így gondozd a banánfát, hogy jól érezze magát az otthonodban

Banánfa már nem csak ültetvényeken található meg, egyre gyakoribb kerti dekorációvá vált az utóbbi években. Sőt, a legújabb trendek szerint már cserepes növényként is tartható a lakásban. Bármelyik verzió mellett tesszük is le a voksunkat, néhány alapvető szabályt hasznos megfogadnunk a gondozásakor.

Cserepes banánfa gondozása

  • Fény: A legtöbb fajta banánfa határozottan fénykedvelő, az ültetvényeken akár napi 6 órát is süti őket a nap, ennek köszönhető a bőséges termés. Ha mi csak hobbiból tartjuk a növényt, nem szükséges ennyi közvetlen napfény, de a világos, fényes helyekkel garantáltan nem lövünk mellé. Ellenőrizzük rendszeresen a leveleket, amíg nem fedezünk fel rajtuk égésnyomokat, addig nem kap túl sok napfényt a növény.
  • Talaj: Ahhoz, hogy a cserepes banánfa jól érezze magát nálunk, tápanyagokban gazdag talajra lesz szüksége. Virágföldből olyat válasszunk, melyen átfolyik a víz, ugyanis a banánfa gyökere nem tűri jól, ha áll alatta a víz. Az sem baj, ha kissé savas a földje, ezt ugyanis sokkal jobban tűri a sós talajnál.
  • Vízigény: Mivel a banánfa trópusi növény, rengeteg vízre van szüksége. Az állandó páratartalom is fontos, mivel az esőerdőben is meleg, fülledt a levegő. Ám hiába szereti a nedvességet, a túllocsolást kerüljük el, hiszen az a gyökér kirohadásához vezet.
  • Levegő: Mint az előbb már szó volt róla, a banánfának nagyon fontos a magas páratartalom. A száraz levegő nem csak, hogy nem serkenti a banánfa növekedését, de akár a kipusztulásához is vezethet. Ennek elkerülése érdekében naponta permetezzük le vízzel a leveleit.
  • Tápoldat: A banánfa rengeteg ásványi anyagot fogyaszt, ezért rendszeresen kell tápanyagokkal gazdagítani a talajt. Évente 3-4 alkalommal keverjünk humuszos földet is a cserépbe, hogy növeljük a talajban lévő organikus anyagok szintjét.

Banánfa az udvarban

A kertbe kiültetett banánfa igényei nagyrészt megegyeznek a cserepes változatéval, ám ebben az esetben gondoskodnunk kell arról is, hogy az időjárás viszontagságai ne károsítsák a növényünket. Olyan helyre ültessük, mely szélvédett, mivel hatalmas levelei sajnos könnyen törnek. Napos helyen legyen, lehetőleg több órán át süsse a nap. A banánfa kertbe kiültetve is igényel tápanyagot, ezért nem árt néha speciális  tápoldatot adni a talajhoz.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.