Így csalogasd be a hasznos kis katicákat a kertbe

Így csalogasd be a hasznos kis katicákat a kertbe

Kezdő kertészek számára meglepő lehet az a kijelentés, hogy nem minden rovar kártevő a kertben. Gondoljunk csak a katicákra, akik főként levéltetűvel táplálkoznak – hasznosak, igaz? A kártevők természetes ellenségei tulajdonképpen a barátaink a kertben, ezért kifizetődő pár gesztust tenni feléjük, hogy rendszeresen tiszteletüket tegyék az udvaron.

Ötletládához ad!

Melyik katicát kell behívni a kertbe?

A katicáknak több fajtája van, Magyarországon a hétpettyes katicabogárral találkozhatunk a legtöbbször. Nekik örüljünk és védjük őket mindenáron. A sárga vagy nagyon sok pöttyös katicák azonban nem feltétlenül hasznosak. Például a mexikói fajta, mely narancssárgás színű, kifejezetten káros a kertben, hiszen növényt eszik, nem kártevőket. A célunk tehát hétpettyes és a kétpettyes katicák becsalogatása a kertbe.

Milyen kértevők ellen jó a katicabogár?

  • Zöld őszibarack-levéltetű – Szinte minden kertben megtalálható hívatlan vendégek. Roppant kellemetlen meglepetést tudnak okozni kertészkedés közben, amikor csoportosan letámadnak egy-egy növényt.
  • Közönséges spárgabogár – Főként lárvái a károkozók, de a kifejlett rovarok is okozhatnak problémát.
  • Közönséges takácsatka – Pókhálóra hasonlító sérülések vannak a növény levelein? Valószínűleg közönséges takácsatka áll a háttérben.

Növények, amelyek vonzzák a hétpettyes és kétpettyes katicákat:

  • Gumós selyemkóró: Élénk narancssárga virágzata katicák tömegét vonzza a kertbe. A katicákon kívül a lepkék és méhek is kedvelik, igazi jolly joker a hasznos és mutatós rovarok bevonzásához.
  • Illatos ternye: Mutatós, mézédes illatú növény, ami a katicák csalogatása mellett a kertünket is feldobja. Egynyári növény, ezért érdemes minden tavasszal beszerezni belőle pár tövet. Nyárra gyönyörű, sűrű talajtakaró lesz.
  • Koriander: Hasznos, népszerű konyhakerti növény. Az ételízesítés mellett segít nekünk a kártevők elleni harcban is, ugyanis a katicák nagy kedvence.
  • Közönséges cickafark: Szintén nagyon népszerű kerti növény, a természetgyógyászatban is gyakran használt, az udvarban pedig szép, dús virágzatáért szeretik. Ideális élőhely a katicák számára.
  • Mennyecskeszem: Ez a növény segít feldobni és megvédeni is a virágágyást. Látványos színes virágzata minden kertben jól mutat, és a katicák is szívesen telepednek meg a közelében, így távol tartva a kártevőket a virágágyástól.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus A napfelkelte színpalettája az év legnagyobb trendje

Egyre több olyan trend lát napvilágot, ami uralni fogja a 2023-as évet. Az egyik ilyen az otthonok színvilágát érinti, legyen szó a falakról, a bútorokról, a textilekről vagy a dekorációkról. Míg az utóbbi hónapokban főként a zöld árnyalatok domináltak a lakásokban, idén egy teljesen új színvilág nyer teret, méghozzá a napfelkelte színei. Beleértve mindent – a burgundi vöröstől kezdve a sáfránysárgán és aranysárgán át egészen az őszibarackig.

Stílus 5 egyszerűen megvalósítható ötlet a divatos otthon jegyében

A magazinok oldalain szebbnél szebb divatos otthon megoldásokat láthatsz, és mindig ámulatba ejtő, hogy micsoda összhang tud áradni egy jól átgondolt otthoni berendezéséből. Szerencsére nem atomfizika áll a divatos otthonok mögött, sőt, néhány egyszerű tipp segítségével a te otthonod is trendi lehet.

Stílus 20 nm-es lakás berendezése – 4 tipp, amivel kihozhatod a maximumot egy garzonból

Az új típusú társasházak elterjedésével sok olyan lakás születik, ami meglehetősen pici. Egy embernek ezek is elegek lehetnek, de egy 20 nm-es lakás berendezése nem egyszerű feladat. Ha te is ilyen kihívás előtt állsz, adunk 4 tippet, hogy könnyebben boldogulj.

Tipp Eltört egy pohár? Így szedj össze minden apró üvegszilánkot a földről

Amikor egy pohár vagy villanykörte eltörik, az apró üvegdarabok pillanatok alatt futnak ezerfele a padlón. Összeszedésük nem könnyű feladat, főleg, ha nincs kéznél egy porszívó, ezért minden praktika jól jön ilyenkor. Ilyet hoztunk most neked.

Gyerek Fiús szoba színek – Ezek a legtrendibb megoldások napjainkban

A fiús szoba színek már közel sem csak a kék árnyalataiból állnak, rengeteg trendi megoldás van, amiket mind a szülők, mind a gyerekek imádnak. Elhoztuk a profi lakberendezők és az Instagram kedvenc megoldásait.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin