Így csalogasd be a hasznos kis katicákat a kertbe

Így csalogasd be a hasznos kis katicákat a kertbe

Kezdő kertészek számára meglepő lehet az a kijelentés, hogy nem minden rovar kártevő a kertben. Gondoljunk csak a katicákra, akik főként levéltetűvel táplálkoznak – hasznosak, igaz? A kártevők természetes ellenségei tulajdonképpen a barátaink a kertben, ezért kifizetődő pár gesztust tenni feléjük, hogy rendszeresen tiszteletüket tegyék az udvaron.

Ötletládához ad!

Melyik katicát kell behívni a kertbe?

A katicáknak több fajtája van, Magyarországon a hétpettyes katicabogárral találkozhatunk a legtöbbször. Nekik örüljünk és védjük őket mindenáron. A sárga vagy nagyon sok pöttyös katicák azonban nem feltétlenül hasznosak. Például a mexikói fajta, mely narancssárgás színű, kifejezetten káros a kertben, hiszen növényt eszik, nem kártevőket. A célunk tehát hétpettyes és a kétpettyes katicák becsalogatása a kertbe.

Milyen kértevők ellen jó a katicabogár?

  • Zöld őszibarack-levéltetű – Szinte minden kertben megtalálható hívatlan vendégek. Roppant kellemetlen meglepetést tudnak okozni kertészkedés közben, amikor csoportosan letámadnak egy-egy növényt.
  • Közönséges spárgabogár – Főként lárvái a károkozók, de a kifejlett rovarok is okozhatnak problémát.
  • Közönséges takácsatka – Pókhálóra hasonlító sérülések vannak a növény levelein? Valószínűleg közönséges takácsatka áll a háttérben.

Növények, amelyek vonzzák a hétpettyes és kétpettyes katicákat:

  • Gumós selyemkóró: Élénk narancssárga virágzata katicák tömegét vonzza a kertbe. A katicákon kívül a lepkék és méhek is kedvelik, igazi jolly joker a hasznos és mutatós rovarok bevonzásához.
  • Illatos ternye: Mutatós, mézédes illatú növény, ami a katicák csalogatása mellett a kertünket is feldobja. Egynyári növény, ezért érdemes minden tavasszal beszerezni belőle pár tövet. Nyárra gyönyörű, sűrű talajtakaró lesz.
  • Koriander: Hasznos, népszerű konyhakerti növény. Az ételízesítés mellett segít nekünk a kártevők elleni harcban is, ugyanis a katicák nagy kedvence.
  • Közönséges cickafark: Szintén nagyon népszerű kerti növény, a természetgyógyászatban is gyakran használt, az udvarban pedig szép, dús virágzatáért szeretik. Ideális élőhely a katicák számára.
  • Mennyecskeszem: Ez a növény segít feldobni és megvédeni is a virágágyást. Látványos színes virágzata minden kertben jól mutat, és a katicák is szívesen telepednek meg a közelében, így távol tartva a kártevőket a virágágyástól.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 4 lakberendezési tárgy, amivel energiát spórolhatsz

Az idei őszi és téli szezonban minden a spórolásról szól. Nem meglepő, hogy mindenki különböző trükkökkel próbálja csökkenteni a fogyasztást. Jelen esetben azt szeretnénk bemutatni, hogy bizonyos lakberendezési tárgyakkal is spórolhatsz az energián.

Otthon Lakberendezés csavarokkal – És happy enddel

Egy otthon kialakításánál biztosan előfordulnak meglepetések, és az már csak a kreativitáson és a fantázián múlik, hogy ezeket a javunkra fordítsuk. Anya és fia költözését több újratervezés is megelőzte, visszatekintve azonban minden úgy lett jó, ahogy alakult.

Stílus Ez az 5 lakberendezési trend már lejárt lemez

A trendek mindig jönnek és mennek, a lakberendezők pedig időről időre összegzik, mik nem tartoznak már a divatos kategóriába. Így történt ez 2022-ben is, mi pedig tolmácsoljuk a lakberendezők ítéletét. Eláruljuk, melyik trendek mellett nem voksolnának már (legalábbis egy ideig) a profik.

Stílus Lehet, hogy neked nem való a kék a lakberendezésbe? Íme, 5 árulkodó jel

A kéket a lakberendezés örök kedvencének tartják, hiszen rengeteg fajta időtálló megoldást lehet ezzel a színnel megvalósítani. Azonban nem mindenki egyforma, így megeshet, hogy hozzád vagy a te lakásodhoz egyáltalán nem passzol. Ne érezd emiatt rosszul magad, csupán ismerd fel időben, nehogy megutáld az otthonod.

Tipp Állandóan hideg van a lakásban? Ez a 4 leggyakoribb ok

Egy hideg lakás nem csak kellemetlen és bosszantó, de hosszútávon még káros is az ingatlanra nézve. Épp ezért annyira fontos, hogy mielőbb kiderítsd, mi okozza ezt a problémát.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin