Forrás: Getty

Homokozó árnyékolás ötletek – És a napsütés sem zavarja meg a gondtalan játékot

Miért fontos a homokozó árnyékolás?

Nyáron mindennapos az erős UVB-sugárzás, ami rendkívül veszélyes a bőr számára. Bőrégést, foltokat, bőrrákot, később pedig korai bőröregedést is okozhat az erős napsugárzás. Hiába a rendszeres naptej használat, az a biztos, ha behúzódunk a nap elől. A gyerekek esetében különösen fontos az UVB-sugárzás elleni védelem, ezért nem spórolhatjuk ki a homokozótól a megfelelő árnyékolást.

Az örök klasszikus – A napernyő

A homokozó árnyékolása csak akkor ér bármit is, ha ezáltal megvédjük a gyerekeket az UV-sugaraktól. Az olcsó napernyő klasszikus megoldás, ám szinte mit sem ér, ha nem csak kényelmi okból választjuk. Bár az átlagos napernyők árnyékolnak, a káros napsugarakat átengedik, ezért ugyanúgy megéghetünk alattuk. A homokozó fölé mindenképpen speciális napernyőt válasszunk, mely UV-szűrős, így mindenképpen biztonságban tudhatjuk a kicsiket. A napernyő előnye, hogy könnyen felállítható és összecsukható, bármikor arrébb tehetjük, és viszonylag olcsó megoldás.

Napvitorla

A napvitorla jó választás, ha a napernyőnél állandóbb megoldást keresünk. Többségük UV-szűrős, ezért biztonságos a kisgyerekek számára. A homokozó fölé szerelve nem csak a naptól védi a homokozót, hanem az apróbb termésektől és bogaraktól is. Ezen felül képes a homokozó egészét is lefedni, ezért az állítgatásával sem kell babrálnunk a felszerelés után. Lebontani elég csak viharok előtt, egyébként napokig is fent hagyhatjuk.

Természetes megoldás – Egy fa lombkoronája

A homokozó árnyékolás megvalósulhat bármiféle kellék vagy kiegészítő nélkül is, például ha fa van a homokozó közelében. Ebben az esetben érdemes az ágak metszését úgy végezni, hogy minél lombosabb maradjon a korona, így nagyobb felületet fog tudni beárnyékolni a fa. Ha nem kellően lombos a fa, bármikor könnyedén segíthetünk a helyzeten egy árnyékoló anyag felszerelésével. A fa hiányos részeire tegyünk sötét színű anyagot, mert ezzel akár teljes árnyékot is teremthetünk.

Plexi lap

Ha tapasztaltak vagyunk a barkácsolás területén, és már sok DIY projektet tudunk a hátunk mögött, a képen látható tető megvalósítása sem lesz lehetetlen számunkra. Az elkészítéséhez kell egy váz a homokozó köré, aminek a tetejére plexi lapot erősítünk. Ez a megoldás nem csak árnyékolásra jó, de a hirtelen, gyors lefolyású esőzések ellen is véd.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.