Gyerekbarát kert – TEDD és NE TEDD lista a biztonságos udvar kialakításához

Gyerekbarát kert – TEDD és NE TEDD lista a biztonságos udvar kialakításához

Egy kisbaba érkezése az élet minden területére kihat. Sőt, nem csak a szülők, de a nagyszülők számára is megváltozik a világ. A legfőbb feladat a biztonságos, egészséges környezet kialakítása lesz. Márpedig gyerekeket és az unokákat az udvaron is szeretnénk biztonságban tudni. Segítünk a gyerekbarát kert kialakításában.

Ötletládához ad!

kialakításában.

Ezt TEDD a gyerekbarát kert érdekében:

  • Alakíts ki játszórészt – A játéknak legyen egy fő helyszíne, ami csak a kisgyerek birodalma, és garantáltan biztonságos. Ez lehet a homokozó és annak környéke, de akár egy nagyobb füves rész is.
  • Avasd be a kicsit – A kertészkedés során adj a gyerkőcnek is feladatot, mely nem csak minőségi időtöltésként funkcionál, de annak hála a kicsik megtanulják tisztelni és szeretni a természetet.
  • Keríts le részeket – Ha nem megoldható, hogy az udvar egésze gyerekbarát kert legyen, akkor válasszuk le egy kis kerítéssel a problémás részeket, például a műhelyt vagy medencét. Legyen szabály, hogy ide csak a szülőkkel vagy nagyszülőkkel együtt szabad menni.
  • Ültess ehetőt – A gyerekek az első pár évükben szeretnek mindent megfogdosni, megszagolni, esetleg megkóstolni. Még akkor is képesek erre, amikor ott vagyunk mellettük, csupán elfordulunk egyetlen másodpercre. Ezért ebben az időszakban inkább ehető növényekkel dekoráljuk a kertet. Jöhet a menta, a bazsalikom, a rozmaring vagy a sóska.

Ezt NE TEDD a gyerekbarát kert érdekében:

  • Ne ültess szúrós vagy mérgező növényeket – Ha mégis, akkor csak a gyerekek által nem megközelíthető helyekre tedd őket. Ám az a biztos, ha a veszélyes növényeket egyáltalán nem engedjük be a kertbe. A szúrós rózsa és homoktövis, valamint a mérgező tiszafa nem való a gyerekbarát kertbe.
  • Ne használj mérgező szereket – Sokan megválogatják, hogy milyen növények kerülnek a kertbe, ám a rovar- és gyomirtószerek esetében már elfeledkeznek a veszélyről. Pedig kapható rengeteg biztonságos, természetes alapanyagokból összeállított készítmény is, amit nyugodt szívvel használhatunk kisgyerekes kertben.
  • Ne hagyd elől a szerszámokat – Egyetlen perc is elegendő a bajhoz, ezért sose hagyjuk elől a kerti szerszámokat. Alakítsunk ki olyan tárolót a szerszámoknak, amiben minden elfér, és jól zárható, így a kicsik biztosan nem férnek hozzá a felügyeletünk nélkül.
  • Ne aggódd túl – Tanítsd meg a gyereket, hogy hogyan kell kint viselkedni, mire kell figyelni, és mit csinálhat akár egyedül is. De közben engedd, hogy felfedezze a kinti világot, hiszen a túlféltés csak elveszi a kedvét ettől, ezzel együtt pedig a felhőtlen gyerekkor élményeitől.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin