Forrás: Getty

Földlabdás fenyőfa gondozása – Így vigyázhatsz cserepes karácsonyfádra

Miért jó a földlabdás fenyőfa?

Egyre többen választanak földlabdás fenyőfát karácsonykor, mivel számos előnnyel rendelkezik. Például nem kell hulló tűlevelekkel bajlódnunk, mégis „karácsonyibb” hangulatú a műfenyőnél, mivel a cserepes verzió is biztosítja a fenyőillatot. Elsősorban azok választják, akik sajnálják a kivágott fákat, vagy szívesen dekorálnák a kertet tavasszal egykori karácsonyfájukkal. Ezen kívül nagyon is megtérülő befektetés, hiszen megfelelő gondozás mellett 5-6 évig is a lakás fő dísze lehet az ünnepek alatt.

A földlabdás fenyőfa gondozása

  • Kiválasztás: A nulladik lépés a tökéletes cserepes fenyő kiválasztása. A kertészetben kérjük bátran az eladó segítségét, hogy melyik típust válasszuk. Más fajta fa kell akkor, ha csak egyszer tervezzük karácsonyfának, utána kiköltöztetnénk a kertbe, és más fajta lesz a jó választás, ha több évig tervezzük cserépben tartani és ünnepi díszként használni.
  • Felkészítés: Nem csak megvásárlás után, hanem minden évben fel kell készítenünk a földlabdás fenyőt karácsony előtt. Mielőtt bevinnénk a házba, mossuk át slaggal, és nagyon bőségesen öntözzük meg, és hagyjuk 1-2 napig állni. Mielőtt bevinnénk a fát, óvatosan rázzuk meg, hogy még kint essenek le a hulló tűlevelek.
  • Elhelyezés: A földlabdás fenyőfa gondozása egyáltalán nem nehéz, sőt, kifejezetten egyszerű, ennél sokkal fontosabb a megfelelő elhelyezés. Bár csodásan mutatna a karácsonyfa a kandalló mellett, semmiképp se tegyük kályha, radiátor vagy bármilyen hősugárzó közelébe. A legtöbbet azzal tehetjük fenyőfánkért, ha a szoba leghűvösebb részére tesszük.
  • Öntözés: Az öntözést nem kell túlgondolni. Biztosítsuk, hogy sose legyen száraz a talaj, de kerüljük a túlöntözést is. A legbiztosabb megoldás, ha olyan cserépbe tesszük a fát, amiből könnyen távozik a felesleges víz.
Földlabdás fenyőfa gondozása – Így vigyázhatsz cserepes karácsonyfádra
Forrás: Getty
  • Metszés: A földlabdás fa sokak számára azért nem vonzó, mert a föld felett, a zöld része alatt sok barna ág szokott lenni. Ez tényleg nem mutatós, de szerencsére egy metszőolló segítségével gyorsan megszabadulhatunk ettől a látványtól. Ennek nem csak esztétikai jelentősége van, de a fa is meghálálja a gondoskodást.
  • Díszítés: A cserepes fenyőfát óvatosan kell díszítenünk, nehogy megsérüljenek a fa ágai vagy törzse. A díszek eltávolításakor is különösen óvatosan járjunk el, hogy jövőre is szép karácsonyfánk legyen.
  • Kiköltöztetés: Ha több éven keresztül szeretnénk a cserepesünket karácsonyfaként használni, a földlabdás fenyőfa gondozása nem ér véget karácsonykor. Az ünnepek után költöztessük ki a kertbe, ám lehetőleg fokozatosan tegyük meg ezt: először tegyük a garázsba vagy egy melléképületbe, ami még nem olyan hideg. Ezután olyan helyre állítsuk, ahol nem éri közvetlen napsütés. Nyáron locsoljuk sűrűn, hideg vízzel. Ha már megérett a fa a földbe ültetésre, akkor árnyékos, nem túl meleg helyet keressünk neki, ahol a nyári hőséget is jól bírja majd.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.