Forrás: Getty

Ezeket a teendőket érdemes mindenképp elvégezni a kertben még szeptemberben

1. Ápold a gyepet

Az ősz beköszöntével kevesebbet kell majd füvet nyírni, ám szeptemberben még nem készülődhet a fűnyíró a téli álomra. Ősszel emeld meg a fűnyíró magasságát kb. 4-5 cm-re. A fűnyírás után levegőztesd át a talajt, azaz egy vasvillával (vagy akár fém nyárssal) fúrj apró lyukakat a földbe. A napos és esős őszi napok még alkalmasak arra, hogy az esetleges kiégett foltokon új fűmagot vess.

2. Nyírd vissza a bokrokat

A bukszusok nyírása szeptemberben ideális, a kora őszi metszés nem okoz károkat a növényeknek. Nyugodtan vágd vissza a túlnőtt vagy elszáradt ágakat. Tavasszal gyorsan újra elbokrosodik majd kedvenc gyümölcsfád az új, zöld hajtásoknak hála.

3. Ellenőrizd, és ha kel, metszd meg a rózsákat

A rózsákat határozottan nem ajánlott ősszel visszanyírni, viszont egészségügyi céllal tehetsz ez alól kivételt. Sajnos a rózsák esetében nagyon gyakori a gombás megbetegedés, de szerencsére könnyű kiszúrni ezt. Amelyik ágakon apró, fekete pöttyöket látsz, azokat azonnal távolíts el a növényről, nehogy tovább terjedjen a fertőzés.

4. Szaporítsd az évelőket

Az évelők növényeket szeptemberben a legideálisabb szaporítani. Legyél nagyon óvatos a szétválasztás közben, nehogy a gyökér megsérüljön. Azokat a kinti, cserepes évelőket is ilyenkor érdemes újraültetni, amelyeket nem szeretnél szaporítani.

5. Ültesd el a hagymás virágokat

A profi kertészek egyetértenek abban, hogy a szeptember a legelőnyösebb hónap a hagymás virágok ültetésére. Ilyen lehet a tulipán vagy a jácint, amelyek majd tavasszal csodaszépen kihajtanak. Szeptember végén, illetve október elején még kellően meleg a talaj az ültetéshez, viszont már jelentősen kevesebb kártevőtől kell tartanod.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.