Forrás: Getty

Ez a 6 leggyakoribb hiba, amit veteményeskert kialakítása során elkövethetsz

1. Nem jó időben ültetsz

A palánták és a magok csomagolásán is fel van tüntetve az ideális ültetési vagy vetési időszak. Ezeket jó betartani, sőt, a kései fagyok miatt az sem baj, ha kicsit később látunk hozzá. Még nem késő nyáron sem elvetni a gyorsan termő zöldségeket. Olvassunk utána mindegyik konyhakerti növény ajánlott ültetési idejének, és ragaszkodjunk hozzá!

2. Túl sokat szeretnél egyszerre

Még a tapasztalat veteményeskert tulajdonosoknál is előfordulhat, hogy egyszerre túl sok növény gondozását veszik a nyakukba. Bár a legtöbb veteményeskerti növényt könnyű nevelgetni, ha túl sok minden van a kertben egyszerre, megeshet, hogy egyesével nem kapnak elegendő figyelmet.

3. Túl sűrűn ültetsz

A növényeknek helyre van szükségük, hogy gazdag termést hozzanak. A krumpli, retek, cukkini vagy hagyma például kifejezetten olyan zöldségek, amelyek között elegendő távolságot kell hagyni. Az ideális távolság két növény között körülbelül a kifejlett termés három-négyszerese.

Ez a 6 leggyakoribb hiba, amit veteményeskert kialakítása során elkövethetsz
Forrás: Getty

4. „Rossz szomszédokat” választasz

A veteményeskert tervezésekor figyelme kell venni, hogy míg egyes növényeknek kifejezetten jót tesz, hogy egymás mellett vannak, léteznek olyanok, melyek nem jó „szomszédok”. Mindenképp olvass utána, hogy az általad választott növényeknek mik az „ellenségeik”.

5. Rossz helyre alakítod ki a veteményest

Hiába a sok gondozás és odafigyelés, ha nem jó helyre tervezted a kiskertet. Rossz hely az, ahol nincs elegendő napfény, túlságosan szeles, tele van kártevővel a talaj, és könnyen kárt tesz benne a kutya vagy a pöttyös labda játék közben.

6. Nem támogatod a növényeket

A legtöbb növénynek, mint például a koktélparadicsomnak vagy babnak szüksége van karóra vagy hálóra, hogy bőséges termést hozhasson. Leginkább azért, mert a növény gyenge szára egy idő után nem bírja el a növekvő termés súlyát, és lehajol a földre.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.