Ez a 6 leggyakoribb hiba, amit veteményeskert kialakítása során elkövethetsz

Ez a 6 leggyakoribb hiba, amit veteményeskert kialakítása során elkövethetsz

A bio láznak köszönhetően a veteményeskertek egyre népszerűbbek, még kezdő kertészek is örömmel látnak hozzá az otthoni kertészkedésnek. Szerencsére ők is jó termést arathatnak a szezon végén – főleg, ha a elkerülik a leggyakoribb hibákat. Mutatjuk, mi az az 6 dolog, amire nagyon oda kell figyelni.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

1. Nem jó időben ültetsz

A palánták és a magok csomagolásán is fel van tüntetve az ideális ültetési vagy vetési időszak. Ezeket jó betartani, sőt, a kései fagyok miatt az sem baj, ha kicsit később látunk hozzá. Még nem késő nyáron sem elvetni a gyorsan termő zöldségeket. Olvassunk utána mindegyik konyhakerti növény ajánlott ültetési idejének, és ragaszkodjunk hozzá!

2. Túl sokat szeretnél egyszerre

Még a tapasztalat veteményeskert tulajdonosoknál is előfordulhat, hogy egyszerre túl sok növény gondozását veszik a nyakukba. Bár a legtöbb veteményeskerti növényt könnyű nevelgetni, ha túl sok minden van a kertben egyszerre, megeshet, hogy egyesével nem kapnak elegendő figyelmet.

3. Túl sűrűn ültetsz

A növényeknek helyre van szükségük, hogy gazdag termést hozzanak. A krumpli, retek, cukkini vagy hagyma például kifejezetten olyan zöldségek, amelyek között elegendő távolságot kell hagyni. Az ideális távolság két növény között körülbelül a kifejlett termés három-négyszerese.

Ez a 6 leggyakoribb hiba, amit veteményeskert kialakítása során elkövethetsz
Forrás: Getty

4. „Rossz szomszédokat” választasz

A veteményeskert tervezésekor figyelme kell venni, hogy míg egyes növényeknek kifejezetten jót tesz, hogy egymás mellett vannak, léteznek olyanok, melyek nem jó „szomszédok”. Mindenképp olvass utána, hogy az általad választott növényeknek mik az „ellenségeik”.

5. Rossz helyre alakítod ki a veteményest

Hiába a sok gondozás és odafigyelés, ha nem jó helyre tervezted a kiskertet. Rossz hely az, ahol nincs elegendő napfény, túlságosan szeles, tele van kártevővel a talaj, és könnyen kárt tesz benne a kutya vagy a pöttyös labda játék közben.

6. Nem támogatod a növényeket

A legtöbb növénynek, mint például a koktélparadicsomnak vagy babnak szüksége van karóra vagy hálóra, hogy bőséges termést hozhasson. Leginkább azért, mert a növény gyenge szára egy idő után nem bírja el a növekvő termés súlyát, és lehajol a földre.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin