Csepegtető öntözőrendszer házilag – 5 tipp, hogy mire figyeljünk a telepítéskor

Csepegtető öntözőrendszer házilag – 5 tipp, hogy mire figyeljünk a telepítéskor

Habár az üvegházak vagy gyümölcsösök kapcsán ismerhettük meg ezt az öntözési módot, napjainkban egyre több kertben találkozunk a csepegtető öntözőrendszer házilag kiépített megoldásával.

Ötletládához ad!

Ez az öntözési forma víztakarékos és kényelmes, így természetes, hogy egyre többen keresik ezt a DIY megoldást. De milyen előnyökkel is jár a csepegtető öntözés?

Például a talaj kevésbé tömörödik össze, a növény gyökérzete pedig közvetlenül kapja a vizet, ennek hála nem ég ki a levélzete a locsoláskor.

Csöpögtető öntözőrendszer házilag 

1. A tervezés. A csepegtető öntözőrendszer házilag történő kialakítása során a tervezésre nagy hangsúlyt kell fektetni. Célszerű jól látható, méretarányos rajzot készíteni. Ragasszunk össze néhány A/3 méretű papírt, és kezdődhet is a tervezés. Rajzoljuk meg a fővezetéket, majd a toldók feltüntetésével az alcsöveket is. 

2. A talaj. A talaj megvizsgálása se maradjon ki a tervezésből. Homokos vagy agyagos? A talaj minőségének megfelelően kell ugyanis beállítani, hogy több vagy kevesebb vizet szeretnénk az adott szakaszon használni. Ha le akarjuk ásni a földbe az öntözőrendszert, akkor sem kell túl mélyre menni, de mindenképp hasznos lefektetni a csöveket, mert fűnyíráskor, gyomláláskor könnyebb dolgunk lesz. 

3. Dugulások kezelése. Gondosan tervezzük meg, hogy miként fogjuk tudni tisztítani az öntözőrendszerünket. Fúrt kút esetén nagyobb az esély arra, hogy dugulás keletkezik valahol a rendszerben, ezért a szűrő alkatrészekről sem feledkezhetünk meg. 

4. A megfelelő osztástávolság. Ha a csepegtető öntözés házilag történő kialakításával párhuzamosan ültetjük a növényeinket, akkor könnyedén összehangolhatjuk a megfelelő osztástávolságot az adott fajta vízigényével. Ha viszont már meglévő ágyásba telepítjük, akkor nagyon figyeljünk a tervezéskor, mert ha rosszul osztjuk ki a lyukakat, az adott csőszakasz használhatatlanná válik, hiszen vagy túllocsolunk, vagy kiszárítjuk a növényeinket.

5. A kivitelezés. A csepegtető öntözőrendszer házilag történő barkácsolása könnyebben megy, ha jó minőségű termékeket használunk hozzá. Kell egy KPE fővezeték (minél távolabb akarunk locsolni a vízvételi helytől, annál vastagabb átmérővel), kellenek T idomok vagy megcsapolóhidak, amelyekre csatlakoztatni fogjuk a leágazásokat, és szükségünk lesz végdugókra is. A fúráshoz szükséges fúrószárat a tervezéskor számolt adatok alapján válasszuk ki, és ha nem ástuk a földbe a kivezetéseket, akkor azok rögzítésére hajlított drótokat is használhatunk. 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stílus #vegyélhazait – És tedd varázslatossá azzal a karácsonyt II.

És akkor a célegyenesben még egy csokorra való dekorációs és ajándék ötlet – természetesen ezúttal is csak és kizárólag hazai alkotók munkáiból válogatva.

Tipp A karácsonyi ajándékozási etikett 5 legfontosabb szabálya – Ezeket a hibákat NE kövesd el!

Az ajándékvásárlási időszak kellős közepén járunk, ilyenkor sosem árt feleleveníteni egy kicsit az ajándékozási etikettet. Ezeknek az iránymutatásoknak az a célja, hogy az ajándékozott és az ajándékozó se érezze magát kényelmetlenül, hanem valós öröm legyen a meglepetés.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin