Csepegtető öntözőrendszer házilag – 5 tipp, hogy mire figyeljünk a telepítéskor

Csepegtető öntözőrendszer házilag – 5 tipp, hogy mire figyeljünk a telepítéskor

Habár az üvegházak vagy gyümölcsösök kapcsán ismerhettük meg ezt az öntözési módot, napjainkban egyre több kertben találkozunk a csepegtető öntözőrendszer házilag kiépített megoldásával.

Ötletládához ad!

Ez az öntözési forma víztakarékos és kényelmes, így természetes, hogy egyre többen keresik ezt a DIY megoldást. De milyen előnyökkel is jár a csepegtető öntözés?

Például a talaj kevésbé tömörödik össze, a növény gyökérzete pedig közvetlenül kapja a vizet, ennek hála nem ég ki a levélzete a locsoláskor.

Csöpögtető öntözőrendszer házilag 

1. A tervezés. A csepegtető öntözőrendszer házilag történő kialakítása során a tervezésre nagy hangsúlyt kell fektetni. Célszerű jól látható, méretarányos rajzot készíteni. Ragasszunk össze néhány A/3 méretű papírt, és kezdődhet is a tervezés. Rajzoljuk meg a fővezetéket, majd a toldók feltüntetésével az alcsöveket is. 

2. A talaj. A talaj megvizsgálása se maradjon ki a tervezésből. Homokos vagy agyagos? A talaj minőségének megfelelően kell ugyanis beállítani, hogy több vagy kevesebb vizet szeretnénk az adott szakaszon használni. Ha le akarjuk ásni a földbe az öntözőrendszert, akkor sem kell túl mélyre menni, de mindenképp hasznos lefektetni a csöveket, mert fűnyíráskor, gyomláláskor könnyebb dolgunk lesz. 

3. Dugulások kezelése. Gondosan tervezzük meg, hogy miként fogjuk tudni tisztítani az öntözőrendszerünket. Fúrt kút esetén nagyobb az esély arra, hogy dugulás keletkezik valahol a rendszerben, ezért a szűrő alkatrészekről sem feledkezhetünk meg. 

4. A megfelelő osztástávolság. Ha a csepegtető öntözés házilag történő kialakításával párhuzamosan ültetjük a növényeinket, akkor könnyedén összehangolhatjuk a megfelelő osztástávolságot az adott fajta vízigényével. Ha viszont már meglévő ágyásba telepítjük, akkor nagyon figyeljünk a tervezéskor, mert ha rosszul osztjuk ki a lyukakat, az adott csőszakasz használhatatlanná válik, hiszen vagy túllocsolunk, vagy kiszárítjuk a növényeinket.

5. A kivitelezés. A csepegtető öntözőrendszer házilag történő barkácsolása könnyebben megy, ha jó minőségű termékeket használunk hozzá. Kell egy KPE fővezeték (minél távolabb akarunk locsolni a vízvételi helytől, annál vastagabb átmérővel), kellenek T idomok vagy megcsapolóhidak, amelyekre csatlakoztatni fogjuk a leágazásokat, és szükségünk lesz végdugókra is. A fúráshoz szükséges fúrószárat a tervezéskor számolt adatok alapján válasszuk ki, és ha nem ástuk a földbe a kivezetéseket, akkor azok rögzítésére hajlított drótokat is használhatunk. 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin