Csepegtető öntözőrendszer házilag – 5 tipp, hogy mire figyeljünk a telepítéskor

Csepegtető öntözőrendszer házilag – 5 tipp, hogy mire figyeljünk a telepítéskor

Habár az üvegházak vagy gyümölcsösök kapcsán ismerhettük meg ezt az öntözési módot, napjainkban egyre több kertben találkozunk a csepegtető öntözőrendszer házilag kiépített megoldásával.

Ötletládához ad!

Ez az öntözési forma víztakarékos és kényelmes, így természetes, hogy egyre többen keresik ezt a DIY megoldást. De milyen előnyökkel is jár a csepegtető öntözés?

Például a talaj kevésbé tömörödik össze, a növény gyökérzete pedig közvetlenül kapja a vizet, ennek hála nem ég ki a levélzete a locsoláskor.

Csöpögtető öntözőrendszer házilag 

1. A tervezés. A csepegtető öntözőrendszer házilag történő kialakítása során a tervezésre nagy hangsúlyt kell fektetni. Célszerű jól látható, méretarányos rajzot készíteni. Ragasszunk össze néhány A/3 méretű papírt, és kezdődhet is a tervezés. Rajzoljuk meg a fővezetéket, majd a toldók feltüntetésével az alcsöveket is. 

2. A talaj. A talaj megvizsgálása se maradjon ki a tervezésből. Homokos vagy agyagos? A talaj minőségének megfelelően kell ugyanis beállítani, hogy több vagy kevesebb vizet szeretnénk az adott szakaszon használni. Ha le akarjuk ásni a földbe az öntözőrendszert, akkor sem kell túl mélyre menni, de mindenképp hasznos lefektetni a csöveket, mert fűnyíráskor, gyomláláskor könnyebb dolgunk lesz. 

3. Dugulások kezelése. Gondosan tervezzük meg, hogy miként fogjuk tudni tisztítani az öntözőrendszerünket. Fúrt kút esetén nagyobb az esély arra, hogy dugulás keletkezik valahol a rendszerben, ezért a szűrőalkatrészekről sem feledkezhetünk meg. 

4. A megfelelő osztástávolság. Ha a csepegtető öntözés házilag történő kialakításával párhuzamosan ültetjük a növényeinket, akkor könnyedén összehangolhatjuk a megfelelő osztástávolságot az adott fajta vízigényével. Ha viszont már meglévő ágyásba telepítjük, akkor nagyon figyeljünk a tervezéskor, mert ha rosszul osztjuk ki a lyukakat, az adott csőszakasz használhatatlanná válik, hiszen vagy túllocsolunk, vagy kiszárítjuk a növényeinket.

5. A kivitelezés. A csepegtető öntözőrendszer házilag történő barkácsolása könnyebben megy, ha jó minőségű termékeket használunk hozzá. Kell egy KPE fővezeték (minél távolabb akarunk locsolni a vízvételi helytől, annál vastagabb átmérővel), kellenek T idomok vagy megcsapolóhidak, amelyekre csatlakoztatni fogjuk a leágazásokat, és szükségünk lesz végdugókra is. A fúráshoz szükséges fúrószárat a tervezéskor számolt adatok alapján válasszuk ki, és ha nem ástuk a földbe a kivezetéseket, akkor azok rögzítésére hajlított drótokat is használhatunk. 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Tipp 5 nyári trend szín, ami egész évben dominálni fogja a lakberendezés világát

Otthonunk frissítését új színekkel tudjuk a legegyszerűbben biztosítani, a színpaletta kiválasztását pedig nagy mértékben befolyásolják a szezonális trendszínek. Az idei nyárnak is megvannak a saját árnyalatai, melyek ráadásul nem csak a legmelegebb hónapokban, hanem egész évben a felkapott kategóriába tartoznak majd. Mutatjuk, melyek ezek.

Tipp Konyhatervezési kisokos: 6 tanács, hogy flottul menjen főzőtered kialakítása

A konyha megtervezése nem könnyű feladat, rengeteg utánajárást igényel, és még így is felmerül egy csomó kérdés. A következő konyhatervezési kisokos a legfontosabbakra biztosan választ ad.

Tipp Mi a home staging – és mi nem az?

Érdekel, hogyan tudnád a legtöbbet kihozni lakásod eladásából? Akkor ismerd meg a home staginget! Háromrészes cikksorozatunkból megtudhatod, mit jelent a home staging, hogyan segít neked, valamint azt is, hogy mi nem home staging. Kapsz ezenkívül majd tippeket, amiket te magad is azonnal alkalmazhatsz. Az utolsó részben pedig világosság válik, hogy mikor és mire használjuk a home staginget – amire egyébként befektetésként érdemes tekinteni. Mindezt Magyari Éva ingatlan eladási tanácsadó és home staging szakértő tolmácsolásában.

Tipp Pénztárcabarát megoldások II. – Hogyan spóroljunk a bevásárlással?

Szeretnél tudatos vásárlóvá válni, hogy kevesebbet fizess a boltokban? Szeretnéd megszüntetni az élelmiszerpazarlást a bolygó és a pénztárcád érdekében? Segítünk.

Tipp Kültéri lépcső burkolatok – Melyiket és miért éri meg választani?

A kültéri élettér burkolatát ugyanolyan odafigyeléssel kell megválasztani, mint a bentit, hiszen a szabad ég alatt nem csak az idő, az időjárás is próbára teszi azt. Ezek a leggyakrabban választott kültéri lépcső burkolatok, melyek nem csak szépek, de strapabírók is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin