Forrás: Getty

A legfontosabb tudnivalók, ha olajfát szeretnél magadnak

1. Biztosíts neki sok fényt

 Az olajfa imádja a napfényt. Ez nem is meglepő, hiszen természetes élőhelyén, a mediterrán vidékeken rengeteg napfény éri. Ezért olyan helyet keress neki a lakásban, ahol órákon át fürdőzhet a napfényben. Mindig ellenőrizd a levelek állapotát a napsütéses időszakokban, hiszen szobanövények esetén fennáll a megégés veszélye.

2. Tartsd melegen

 Az olajfa szereti a meleg klímát, sőt, természetes közegében még a tikkasztó hőséget is jól tűri. Biztosíts számára egy kényelmes hőmérsékletet, valahol 15-25 Celsius fok között. Ügyelj arra, hogy ne érje huzat a növényt, mert az nem tesz neki jót, levélhullást okozhat.

3. Óvatosan a vízmennyiséggel

 Az olajfának jó vízelvezetésű talajra van szüksége. Használj jó minőségű, laza virágföldet, ami nem tartja vissza a vizet. Mérsékelten öntözd, csak akkor, amikor a talaj felső rétege kiszáradt, de ne engedd, hogy a gyökerek vízben ússzanak.

4. Ne feledkezz meg a párásításról

Az olajfák nem igényelnek túl sok párát, de a legnagyobb szárazságban meghálálják a permetezést. Ehhez desztillált vizet használj, hogy a csapvízben található ásványok ne csapódjanak ki a leveleken.

5. Ne félj metszeni

A szobai olajfákat is rendszeresen kell metszeni, hogy szépek és formásak maradjanak, és ne nőjenek túl nagyra. A legjobb időzítés erre a tavasz és a nyár, amikor aktív a növekedés. Vágd le a száraz vagy sérült ágakat, és formáld a növényt kedved szerint.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.