Forrás: Getty

Csalán
Senki sem örül, ha csalán nő a kertjében, hiszen ha véletlenül hozzáérünk, akkor viszkető, fájó hólyagocskák keletkeznek a bőrünkön. Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy a legtöbb csalán a komposztban vagy a kukában végzi. Ez azonban nagy hiba, ugyanis a csalán rengeteg C- és B-vitamint, vasat, kalciumot és számos más ásványi anyagot tartalmaz, továbbá képes enyhíteni az ízületi gyulladás mértékét, mindemellett pedig rendkívül finom is. Sőt mi több, a kertben is fel tudod használni. Ehhez készíts belőle főzetet, amivel öntözheted és trágyázhatod a növényeidet.

Nagy útifű
A nagy útifű levelei enyhítik a rovarcsípés okozta kellemetlen tüneteken. Ehhez nyomj össze egy levelet, majd dörzsöld be vele az érintett bőrterületet, és rövid időn belül enyhülni fog a gyulladás. Ezen kívül a konyhában is felhasználhatod: szárítsd meg a leveleit, és használd fűszerként. Ízvilágában a majoránnára hasonlít. Teát is készíthetsz belőle, de a friss bimbóit és leveleit akár salátába is beleteheted.

Podagrafű
A podagrafű rendkívül gyorsan elszaporodik, így nagyon nehéz kiírtani. Egyetlen esélyed, ha azonnal kitéped, amint megjelenik a földfelszínen. Ezután azonban ne dobd ki, hiszen ez a gyomnövény rengeteg C-vitamint, káliumot, vasat és karotint tartalmaz, aminek köszönhetően méregtelenítő hatása van. Zsenge leveleiből nyugodtan készíthetsz salátát.

Pitypang
A pitypang egy viszonylag kedvelt gyomnövény, amit leginkább aranyos sárga virágainak köszönhet. Mivel szebbé varázsolja a gyepet, sokan nem is akarnak megszabadulni tőle. Ha te ennek ellenére inkább kitéped, jobb, ha tudod, hogy a levelek számos vitamint és tápanyagot tartalmaznak, így ezeket a konyhában is bátran felhasználhatod. Zsenge levelei tökéletes választásnak bizonyulnak salátákba.
