Forrás: Getty

6 zöldség, amit már márciusban elvethetsz

Borsó

Ahhoz, hogy nyáron a saját házi borsónkból készíthessünk zöldborsólevest, már márciusban el kell vetni a magokat. Figyeljünk arra, hogy kb. 5 centiméter mélyre ültessük el, és természetesen tartsuk be a kellő távolságot, azaz a 10-15 centimétert.

Báránysaláta

Ha tavasszal és nyáron előszeretettel eszünk salátákat, akkor érdemes már március elején elvetni a magokat, legalábbis a báránysalátáét. Ideális esetben egy napos helyet választunk neki, így még gyorsabban fog nőni. Ha kellemesen meleg lesz a tavasz, akkor már nyár elején a saját termésből készíthetünk ízletes salátákat.

Répa

Március és június közepe között nyugodtan vethetünk répamagot is. A magokat 1 centiméter mélyre szórjuk szét, és a sorok között tartsuk be a 12 centiméter távolságot.

Zsázsa

Ezt a fűszeres ízű növényt március végétől egészen szeptember elejéig lehet elvetni. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a napos helyet szereti, továbbá az öntözésről sem feledkezhetünk meg, ugyanis csak nedves földben fog szép nagyra nőni.

Hagyma

Annak ellenére, hogy márciusban még hideg a talaj, az újhagymát és a medvehagymát már ekkor is nyugodtan elvethetjük.

Metélőhagyma

Márciusban érkezik el a fűszerek vetésének az ideje. Meglepő módon a metélőhagyma a 18 Celsius-fok alatti hőmérsékletet szereti, ezért ajánlott már ekkor elvetni. Válasszunk egy félárnyékos helyet, és mindig tartsuk nedvesen a talajt.

Ültetés előtti teendő

Annak érdekében, hogy jó legyen a termés, még az ültetés előtt fel kell készítenünk a talajt. Ez azt jelenti, hogy előzetesen fel kell ásnunk a veteményest, még akkor is, ha ezt már ősszel megtettük. Ennek köszönhetően sokkal lazább lesz a föld, így a víz is könnyebben át tud folyni rajta.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.