Forrás: Getty

4 végzetes hiba, amit a növények átteleltetése során elkövethetsz

1. hiba: Rossz időzítés

Alapvetően kijelenthető, hogy nem ajánlott a növényeket a szükségesnél tovább az ideiglenes helyükön tartani. Ennek ellenére ne húzzuk túl sokáig a védett helyre való beköltöztetést, hiszen az egzotikusabb fajtákat az első fagy előtt már át kell költöztetni. Erre pedig akár már októberben sor kerülhet. Az ilyen növények közé soroljuk a pálmákat, a murvafürtöt és a tölcsérjázmint is.

Ezeken kívül a fuksziát és a citrusféléket is biztonságos helyre kell vinni az első fagyok megérkezte előtt. Addig azonban kint maradhatnak egy védettebb helyen, például a házfal mellett.

A leander, az olíva és a füge azonban még a mínusz 5 Celsius-fokot is jól bírja, így akár novemberig is kint lehet hagyni. Sőt mi több, ha annyira meleg a tél, akkor még akár decemberben is jól érzik magukat a szabad levegőn.

2. hiba: Túl sok öntözés

A teleltetés során alapvetően kevesebb vízre van szükségük a növényeknek, azt pedig mindenféleképp el kell kerülni, hogy álljanak a vízben. Amennyiben nem figyelünk erre, akkor el fog rohadni a gyökerük. Természetesen az sem jó, ha teljesen száraz a földjük, így mértékkel locsoljuk a cserepeseket, és mindig figyeljünk a mennyiségre.

3. hiba: Visszavágás

Mielőtt a növényeket átköltöztetjük az ideiglenes helyükre, el kell távolítani róluk az elszáradt ágakat és hajtásokat. A cserepes növényeket általában évente egyszer kell visszavágni, méghozzá a teleltetés után. Ha télen egy melegebb és sötét helyen volt a növény, akkor tavasszal csak picit kell visszavágni. Ha egy hűvös helyen teleltetjük át őket, akkor ősszel jobban visszavághatjuk.

4. hiba: Nem megfelelő hely

Az átteleltetéshez egy olyan helyiséget kell találnunk, ahol 5-10 Celsius-fok közötti a hőmérséklet, és némileg világos. A lépcsőház, a télikert vagy a melegház tökéletes választás. Az angyaltrombita és a hibiszkusz lehullajta a levelét, így ezek egy hűvösebb és sötétebb helyiségben is jól érzik magukat, legalábbis akkor, ha nem mínusz fokok uralkodnak ott. Az egzotikus növények azonban egyáltalán nem bírják a sötétségét.

Egy másik nagyon gyakori hiba, hogy szorosan egymás mellé tesszük a növényeket. Ilyen esetben a kártevőknek is könnyebb dolguk van, így előbb alakulhatnak ki például gombák okozta betegségek. A távolságon kívül arra is figyeljünk, hogy rendszeresen szedjük össze a cserepek mellől a lehullott leveleket.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.