4 végzetes hiba, amit a növények átteleltetése során elkövethetsz

4 végzetes hiba, amit a növények átteleltetése során elkövethetsz

Hamarosan ismét el kell tennünk a növényeket télre, ha azt szeretnénk, hogy jövőre ismét díszítsék a kertünket. Azonban az átteleltetésük során is oda kell figyelni számos dologra, ellenkező esetben a virágok könnyen tönkremennek. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legvégzetesebb hibákat, amiket ennek kapcsán elkövethetünk.

Ötletládához ad!

1. hiba: Rossz időzítés

Alapvetően kijelenthető, hogy nem ajánlott a növényeket a szükségesnél tovább az ideiglenes helyükön tartani. Ennek ellenére ne húzzuk túl sokáig a védett helyre való beköltöztetést, hiszen az egzotikusabb fajtákat az első fagy előtt már át kell költöztetni. Erre pedig akár már októberben sor kerülhet. Az ilyen növények közé soroljuk a pálmákat, a murvafürtöt és a tölcsérjázmint is.

Ezeken kívül a fuksziát és a citrusféléket is biztonságos helyre kell vinni az első fagyok megérkezte előtt. Addig azonban kint maradhatnak egy védettebb helyen, például a házfal mellett.

A leander, az olíva és a füge azonban még a mínusz 5 Celsius-fokot is jól bírja, így akár novemberig is kint lehet hagyni. Sőt mi több, ha annyira meleg a tél, akkor még akár decemberben is jól érzik magukat a szabad levegőn.

2. hiba: Túl sok öntözés

A teleltetés során alapvetően kevesebb vízre van szükségük a növényeknek, azt pedig mindenféleképp el kell kerülni, hogy álljanak a vízben. Amennyiben nem figyelünk erre, akkor el fog rohadni a gyökerük. Természetesen az sem jó, ha teljesen száraz a földjük, így mértékkel locsoljuk a cserepeseket, és mindig figyeljünk a mennyiségre.

3. hiba: Visszavágás

Mielőtt a növényeket átköltöztetjük az ideiglenes helyükre, el kell távolítani róluk az elszáradt ágakat és hajtásokat. A cserepes növényeket általában évente egyszer kell visszavágni, méghozzá a teleltetés után. Ha télen egy melegebb és sötét helyen volt a növény, akkor tavasszal csak picit kell visszavágni. Ha egy hűvös helyen teleltetjük át őket, akkor ősszel jobban visszavághatjuk.

4. hiba: Nem megfelelő hely

Az átteleltetéshez egy olyan helyiséget kell találnunk, ahol 5-10 Celsius-fok közötti a hőmérséklet, és némileg világos. A lépcsőház, a télikert vagy a melegház tökéletes választás. Az angyaltrombita és a hibiszkusz lehullajta a levelét, így ezek egy hűvösebb és sötétebb helyiségben is jól érzik magukat, legalábbis akkor, ha nem mínusz fokok uralkodnak ott. Az egzotikus növények azonban egyáltalán nem bírják a sötétségét.

Egy másik nagyon gyakori hiba, hogy szorosan egymás mellé tesszük a növényeket. Ilyen esetben a kártevőknek is könnyebb dolguk van, így előbb alakulhatnak ki például gombák okozta betegségek. A távolságon kívül arra is figyeljünk, hogy rendszeresen szedjük össze a cserepek mellől a lehullott leveleket.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Tipp Ezért ne dobd ki SOHA a citrusfélék héját

Semmiféleképpen se dobd ki a mandarin, a narancs és a citrom héját, mert sok élethelyzetben a segítségedre lehetnek. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp Neked készítettem V. – Sikkes DIY dizájner kép a falra festés nélkül

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin