Ezért éri meg vízórát szereltetni a lakásba!

Ezért éri meg vízórát szereltetni a lakásba!

A vízóra felszerelése rövid távon kiadás, hosszú távon megtakarítás. Ahol még nincs, érdemes elgondolkodni azon, hogy most már lehetne. Cikkünk a döntés meghozatalában segít.

Ötletládához ad!

Lakógyűlés borzolta fel olvasónk kedélyét. Történt ugyanis, hogy lakótársai úgy határoztak, hogy azokban az otthonokban, ahol van vízóra, 200 Ft/m2 lesz a közös költség, ahol nincs, ott 374. Így történt, hogy a 47 négyzetméteres zuglói lakás közös költsége hirtelen 11 050 Ft-ról 17 541 Ft-ra ugrott. A közös képviselő hivatalos levelében világosította fel olvasónkat arról, hogy ha lenne vízórája, abban az esetben közös költség címén csak 9380 Ft-ot fizetne havonta, 187,6 Ft-ot m2-e után. A változás radikális és húsba vágó. Olyan sokk, ami után gondolkodni kezd az ember, vajon érdemes-e vízórát szereltetni a lakásba. Olvasónk arra jutott, nagyon is, az elhatározással pedig mi csak egyetérteni tudunk.

Tiszta vizet a pohárba

Hogy van-e vízóra vagy sem, az általában a társasházaknál kényes kérdés. A legtöbb helyen m2-re van leosztva, hogy ki mennyi közös költséget fizet. A vízórával rendelkezők kevesebbet, a vízóra nélküliek többet. Ez nem fair, hiszen lehet, hogy a vízóra nélküli lakás gazdája otthon sincs, mert éppen külföldön dolgozik, de ez senkit nem érdekel: a terhet neki is ugyanúgy fizetnie kell, miközben egy csepp vizet sem fogyaszt. A vízóra nélkül élők terhei, akárhogy is nézzük, igazságtalanok. Jobban jár ma az, akinek van vízórája, mert ő legalább védve van. Az óra nélküliek fizetik ugyanis azt a vízmennyiséget, amely fölöslegesen elfolyik. A vitát általában a ház központi vízmérője szolgáltatja, annak állása ugyanis soha nem stimmel az almérők állásával, az almérők különbözetét pedig a vízórát nem használókra terhelik. Viszont ha egy házban mindenkinek van órája, ott arányosan osztják el a főóra és az almérők közti különbözetet. Nos, ezek az érvek talán elegendők ahhoz, hogy akinek nincs még vízórája, változtasson. Aki elég bátor, hogy belevágjon, annak összegyűjtöttük, mire kell felkészülnie.

A hivatalos út

Új lakásmellékmérő felszereléséhez tervet kell készíttetni, majd azt a Fővárosi Vízművek Zrt.-nél jóvá kell hagyatni. Sokaknak persze nincs jóváhagyott terve, az erre szakosodott cégek, szerelők azonban elvégzik ezt és a papírmunkát is. Az igénylőnek ebben az esetben csak a szerelők által átadott, úgynevezett Mellékmérős díjmegosztási szerződést kell kitöltenie és aláírnia, majd a közös képviselővel, illetve szükség esetén a főmérő tulajdonosával aláírattatnia. (Amennyiben a társasházban nincs közös képviselő, úgy két másik lakó aláírása is elegendő.) A terv jóváhagyatása után következik a mérő beszerelése. Sokan ezt sem várják meg: amíg elkészül a papírmunka, elkezdik beépíteni a vízórát, ami szabályos, ebbe általában nem köt bele a hivatalos szerv. Azt viszont komolyan veszi, vegyük hát komolyan mi is, hogy a mellékmérők hitelessége 2012 ősze óta nyolc év. Ennek letelte után a beépített mérő nem tekinthető hiteles mérésre alkalmas órának, így nem felel meg a számlázásra vonatkozó követelményeknek sem, ezért azt cserélni, vagy újrahitelesíttetni szükséges. Magánakció keretében ezt nem érdemes elvégezni. Noha a kereskedelemben kapható vízórák is ugyanolyan pontosan mérnek, mint a vízművek által hozottak, ám azok nem hitelesek. Míg a pontosság műszaki fogalom, addig a hitelesség jogi. A vízórákat a hivatalos szervek kalibrálják, hogy azok megfelelő pontossággal mérjenek. Hitelesítést bárki csak úgy, a saját szakállára nem végezhet. Mindazok tehát, akik kerülnék a konfliktust a hivatalos szervekkel, a közös képviselővel, csakis hitelesített órát szereltessenek fel.

Munkamenet

Költségek

Egy vízóra: 3500-4000 Ft
Munkadíj: 5–15 000 Ft
Engedélyek: 10–20 000 Ft
Utólagos burkolás-helyreállítás díja: 15–20 000 Ft

Az, hogy hány vízóra kell egy lakásba, függ attól, hány felszálló vezeték (strang) van a lakásban: egy, kettő vagy három. Ha a fürdő mellett van a konyha, hovatovább a mosogató, akkor megoldható eggyel, ha nem, több kell. Első lépésben a szerelő megkeresi a főelzárót. Ha nincs, beépít egy főelzárót a házba belépő csővezetéken, beépíti a vízórát a falba vagy a falon kívül (a falba épített drágább), utána visszaköti a lakásban lévő vízvezetéket. Ezt megcsinálja annyiszor, ahány vízóra kell a lakásba. A cikkünk illusztrálásra használt lakásban egy került a konyhába, egy a fürdőszobához meg a vécéhez, de ott adódott egy olyan helyzet, hogy rossz helyen volt a főelzáró, a radiátor mögött, így le kellett szerelni a radiátort. Mögé nem fért be az óra, nem lehetett volna leolvasni, ezért át kellett vinni a vécébe, ám ehhez falat kellett törni és a vésés sem maradhatott el. Amikor ez megvolt, jött a hatóság leplombálni az órát, amely a hitelesítést jelenti, ilyenkor ellenőrzik a vízóra forgását. A papírmunka hossza a tervezőtől is függ, de általában egy héten belül megvan, noha a hivatalos papírok átfutási ideje elvileg 60 nap. Vízórából több márka is létezik, de nincs jobb vagy rosszabb, mindössze pár száz forint a különbség köztük. Tervezés előtt érdemes megvenni a vízórákat, mert annak van egy száma, amit fel kell tüntetni a hivatalos papírokon. Érdemes számolni azzal is, hogy a szerelés bontással, kosszal jár, a csempe- és festéktartalékokat elő kell szedni, hogy a keletkezett esztétikai károkat gyorsan helyre lehessen állítani. n

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Ezért éri meg vízórát szereltetni a lakásba!
Dolgozik a mester
Ezért éri meg vízórát szereltetni a lakásba!
Van felfordulás!
Ezért éri meg vízórát szereltetni a lakásba!
Mindenféle hozzávalók
Ezért éri meg vízórát szereltetni a lakásba!
Nullkilométeres vízóra nincs

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat! Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét
Megnézem
Bezárom
Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Promóció Rekord nézőszám az új helyszínen megrendezett MVM ZENERGIA koncerten

Hatodik alkalommal hívta életre az MVM ZENERGIA elnevezésű nagyszabású koncertet az MVM. Idén minden eddiginél több támogatói jegyet vásároltak a nézők. Új helyszínen, a Budapest Kongresszusi Központban ülve és online közvetítést nézve mintegy háromezer néző követte figyelemmel az egyedülálló kulturális programot. A legismertebb hazai zeneművészeket és változatos zenei műfajokat felvonultató koncert teljes jegybevételét idén is jótékony célra ajánlotta fel az MVM.

Promóció Wellness termékek Európa szívéből

A Wellis Magyarország Zrt. hidromasszázs medencék gyártásával, valamint szaniter termékek és szaunák forgalmazásával foglalkozó, magyar tulajdonban lévő nagyvállalat.

Promóció 5 tipp a vízkő okozta károk ellen

Ha figyelmesek vagyunk, a vízkő már néhány zuhanyzás után feltűnhet a falon. Ha kevésbé, akkor legkésőbb a mosógép meghibásodása, a vízforraló kifehéredett alja elkerülhetetlenné teszi, hogy foglalkozzunk a problémával. De a legjobban akkor járunk, ha már azelőtt lépünk, hogy a gondok elárasztanak minket. Hoztunk 5 tippet, amellyel sikeresen vehetjük fel a harcot a vízkő ellen.

Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Tipp 5 lifestlye tipp, hogy minimálisra csökkenthesd a kacatok számát otthon

Sajnos nehéz elejét venni a rengeteg limlom megszaporodásának, különösen miután gyerekek is érkeznek a családba. Az éves lomtalanítás sokat segíthet a helyzeten, ám többnyire nem jelent végső megoldást. A kulcs a kacatok begyűjtésének megelőzésében áll. Hoztunk 5 lifestyle tippet, melyek segítenek ebben.

Gyerek Lányszoba dekoráció ötletek – Jópofa inspirációk kis hölgyekre szabva

Egy kislány szobáját széppé tenni elsőre egyszerűnek tűnik. Azonban ha belekezdünk, akkor vesszük csak észre, hogy a különböző stílusvilágok felhozatalából nem is olyan könnyű választani. A most következő lányszoba dekoráció ötletek segítenek elképzelni, melyik passzolna jobban kislányodhoz.

Tipp 2 perces praktikák – 3 metódus, mellyel 2 perc alatt eltávolíthatod a matricák nyomait

Idegesítenek a makacs matricák az újonnan vásárolt tányérokon? Ronda a váza, mert nem sikerült eltávolítani róla a címkét? Akkor most ebben segítünk!

Stílus Jópofa fiúszoba dekoráció ötletek kicsiknek (és nagyobbaknak)

A jó gyerekszoba dekoráció tükrözi a lurkó személyiségét, megjeleníti a hobbijait és az aktuális kedvenceket. Közben pedig mivel a gyerekszobák a játékok, sulis cuccok és sportfelszerelések miatt zsúfoltak, érdemes a dekorációt visszafogottan tartani. A következő fiúszoba dekorációs ötletek segítenek minimalista módon feldobni a teret.

Stílus Trendszín a fürdőbe – Most mindenki ezt az árnyalatot keresi

Néha a fürdőre is ráfér a felújítás. Ha ennek pont mostanában jön el az ideje, akkor a falszínen nem kell tovább törnünk a fejünket, ugyanis alábbiakban eláruljuk, hogy mi a legtrendibb árnyalat otthonunk ezen helyiségébe.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin