Ezért éri meg vízórát szereltetni a lakásba!

Ezért éri meg vízórát szereltetni a lakásba!

A vízóra felszerelése rövid távon kiadás, hosszú távon megtakarítás. Ahol még nincs, érdemes elgondolkodni azon, hogy most már lehetne. Cikkünk a döntés meghozatalában segít.

Ötletládához ad!

Lakógyűlés borzolta fel olvasónk kedélyét. Történt ugyanis, hogy lakótársai úgy határoztak, hogy azokban az otthonokban, ahol van vízóra, 200 Ft/m2 lesz a közös költség, ahol nincs, ott 374. Így történt, hogy a 47 négyzetméteres zuglói lakás közös költsége hirtelen 11 050 Ft-ról 17 541 Ft-ra ugrott. A közös képviselő hivatalos levelében világosította fel olvasónkat arról, hogy ha lenne vízórája, abban az esetben közös költség címén csak 9380 Ft-ot fizetne havonta, 187,6 Ft-ot m2-e után. A változás radikális és húsba vágó. Olyan sokk, ami után gondolkodni kezd az ember, vajon érdemes-e vízórát szereltetni a lakásba. Olvasónk arra jutott, nagyon is, az elhatározással pedig mi csak egyetérteni tudunk.

Tiszta vizet a pohárba

Hogy van-e vízóra vagy sem, az általában a társasházaknál kényes kérdés. A legtöbb helyen m2-re van leosztva, hogy ki mennyi közös költséget fizet. A vízórával rendelkezők kevesebbet, a vízóra nélküliek többet. Ez nem fair, hiszen lehet, hogy a vízóra nélküli lakás gazdája otthon sincs, mert éppen külföldön dolgozik, de ez senkit nem érdekel: a terhet neki is ugyanúgy fizetnie kell, miközben egy csepp vizet sem fogyaszt. A vízóra nélkül élők terhei, akárhogy is nézzük, igazságtalanok. Jobban jár ma az, akinek van vízórája, mert ő legalább védve van. Az óra nélküliek fizetik ugyanis azt a vízmennyiséget, amely fölöslegesen elfolyik. A vitát általában a ház központi vízmérője szolgáltatja, annak állása ugyanis soha nem stimmel az almérők állásával, az almérők különbözetét pedig a vízórát nem használókra terhelik. Viszont ha egy házban mindenkinek van órája, ott arányosan osztják el a főóra és az almérők közti különbözetet. Nos, ezek az érvek talán elegendők ahhoz, hogy akinek nincs még vízórája, változtasson. Aki elég bátor, hogy belevágjon, annak összegyűjtöttük, mire kell felkészülnie.

A hivatalos út

Új lakásmellékmérő felszereléséhez tervet kell készíttetni, majd azt a Fővárosi Vízművek Zrt.-nél jóvá kell hagyatni. Sokaknak persze nincs jóváhagyott terve, az erre szakosodott cégek, szerelők azonban elvégzik ezt és a papírmunkát is. Az igénylőnek ebben az esetben csak a szerelők által átadott, úgynevezett Mellékmérős díjmegosztási szerződést kell kitöltenie és aláírnia, majd a közös képviselővel, illetve szükség esetén a főmérő tulajdonosával aláírattatnia. (Amennyiben a társasházban nincs közös képviselő, úgy két másik lakó aláírása is elegendő.) A terv jóváhagyatása után következik a mérő beszerelése. Sokan ezt sem várják meg: amíg elkészül a papírmunka, elkezdik beépíteni a vízórát, ami szabályos, ebbe általában nem köt bele a hivatalos szerv. Azt viszont komolyan veszi, vegyük hát komolyan mi is, hogy a mellékmérők hitelessége 2012 ősze óta nyolc év. Ennek letelte után a beépített mérő nem tekinthető hiteles mérésre alkalmas órának, így nem felel meg a számlázásra vonatkozó követelményeknek sem, ezért azt cserélni, vagy újrahitelesíttetni szükséges. Magánakció keretében ezt nem érdemes elvégezni. Noha a kereskedelemben kapható vízórák is ugyanolyan pontosan mérnek, mint a vízművek által hozottak, ám azok nem hitelesek. Míg a pontosság műszaki fogalom, addig a hitelesség jogi. A vízórákat a hivatalos szervek kalibrálják, hogy azok megfelelő pontossággal mérjenek. Hitelesítést bárki csak úgy, a saját szakállára nem végezhet. Mindazok tehát, akik kerülnék a konfliktust a hivatalos szervekkel, a közös képviselővel, csakis hitelesített órát szereltessenek fel.

Munkamenet

Költségek

Egy vízóra: 3500-4000 Ft
Munkadíj: 5–15 000 Ft
Engedélyek: 10–20 000 Ft
Utólagos burkolás-helyreállítás díja: 15–20 000 Ft

Az, hogy hány vízóra kell egy lakásba, függ attól, hány felszálló vezeték (strang) van a lakásban: egy, kettő vagy három. Ha a fürdő mellett van a konyha, hovatovább a mosogató, akkor megoldható eggyel, ha nem, több kell. Első lépésben a szerelő megkeresi a főelzárót. Ha nincs, beépít egy főelzárót a házba belépő csővezetéken, beépíti a vízórát a falba vagy a falon kívül (a falba épített drágább), utána visszaköti a lakásban lévő vízvezetéket. Ezt megcsinálja annyiszor, ahány vízóra kell a lakásba. A cikkünk illusztrálásra használt lakásban egy került a konyhába, egy a fürdőszobához meg a vécéhez, de ott adódott egy olyan helyzet, hogy rossz helyen volt a főelzáró, a radiátor mögött, így le kellett szerelni a radiátort. Mögé nem fért be az óra, nem lehetett volna leolvasni, ezért át kellett vinni a vécébe, ám ehhez falat kellett törni és a vésés sem maradhatott el. Amikor ez megvolt, jött a hatóság leplombálni az órát, amely a hitelesítést jelenti, ilyenkor ellenőrzik a vízóra forgását. A papírmunka hossza a tervezőtől is függ, de általában egy héten belül megvan, noha a hivatalos papírok átfutási ideje elvileg 60 nap. Vízórából több márka is létezik, de nincs jobb vagy rosszabb, mindössze pár száz forint a különbség köztük. Tervezés előtt érdemes megvenni a vízórákat, mert annak van egy száma, amit fel kell tüntetni a hivatalos papírokon. Érdemes számolni azzal is, hogy a szerelés bontással, kosszal jár, a csempe- és festéktartalékokat elő kell szedni, hogy a keletkezett esztétikai károkat gyorsan helyre lehessen állítani. n

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Ezért éri meg vízórát szereltetni a lakásba!
Dolgozik a mester
Ezért éri meg vízórát szereltetni a lakásba!
Van felfordulás!
Ezért éri meg vízórát szereltetni a lakásba!
Mindenféle hozzávalók
Ezért éri meg vízórát szereltetni a lakásba!
Nullkilométeres vízóra nincs

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával
Megnézem
Bezárom
Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Tipp 5 érv, ami miatt érdemes spájzot kialakítani az otthonukban

A spájz vagy kamra elengedhetetlen része a lakásunknak. A falusi házak kialakításakor a szoba és a konyha mellett nem véletlenül kapott előkelő helyet a kamra is. Napjainkban tekinthetünk rá úgy is, mint a ritkán használt eszközök tárolóhelyisége, de akár a konyhánk kibővítéseként is. Amennyiben új házat építtetünk magunknak, akkor jobb, ha ezzel a helyiséggel is számolunk, ezen ne spóroljunk. Nem kell nagy alapterületű szobára gondolni ebben az esetben, hanem egy jól szellőztethető, hűvös helyiséget alakítsunk ki.

Otthon Rebeka otthona – Egy budapesti 47 nm-es álomlakás

Budapest belvárosában, 47 négyzetméteren rendezte be első otthonát Rebeka, aki külföldi tanulmányai után a fővárosban kezdte el felnőtt életét. Ötletesen berendezett lakása mindannyiunkat inspirálhat a bátor színhasználatra.

Tipp A béke szigete – Csodaerkély egy panelház 10. emeletén

Még mindig azt gondolod, hogy egy panel erkély csak egy panel erkély lehet? Ha eddig nem tudtunk meggyőzni ennek ellenkezőjéről, akkor görgess lejjebb. A most következő sikertörténet garantáltan egyszer s mindenkorra eloszlatja minden előítéletedet.

Kert Ezeket a tanácsokat mindenképp fogadd meg, ha kiköltözteted az udvarra a szobanövényedet – VIDEÓ

Kiköltöztetnéd a növényeidet? Aggódsz, hogy nem bírják majd az udvari körülményeket? Tuti tippjeink segítenek a sikeres áttelepítésben.

Tipp Ez az 5 dolog nem hiányozhat az udvarból, ha nem szeretnél lemaradni a legújabb trendekről

Már kezdenek körvonalazódni az idei trendek, a lakberendezők ismét szuper kertdekorációs elemet találtak ki. A most nyári kötelező darabok nagyrésze szerencsére hasznos is, ezért mindenképp megéri elgondolkozni a beszerzésükön. Mutatjuk, mik az idei befutók.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin