Segítség a távolból: a távfelügyelet

Segítség a távolból: a távfelügyelet

Otthonukat féltők nagy dilemmája, hogy a hagyományos eszközök mellett vagy helyett megrendeljék-e az utóbbi években igen népszerű távfelügyeletet. Ehhez a döntéshez igyekszünk hasznos tanácsokat adni.

Ötletládához ad!

Elegendő, ha az ember esténként belenéz valamelyik tévéhíradóba, ahol az erőszakos rablások, betörések kiemelt figyelmet kapnak. Rosszabb esetben a helyi, önkormányzati újság van tele hasonló hírekkel, amelyek ráadásul a közelben történt esetekről szólnak. Érzékenyebben érint bennünket, ha ismerősöknél, rokonoknál, vagy éppen saját magunknál történik a baj. Ilyen esetekben máris késztetést érzünk arra, hogy magunkra zárjuk a lakás ajtaját. Ha ez az ajtó öreg, elavult, akkor a barkácsáruházban kínált fém biztonsági ajtók között nézünk szét. Sőt megkérdezzük ismerőseinktől, ők kivel rácsoztatták be ablakaikat. Nehezebb a helyzet, ha kertes házról van szó: ilyenkor az otthon védelme szakembert kíván. Szánjunk időt a megbízható vagyonvédelmi szakemberrel való egyeztetésre. És bár biztos védelem természetesen sohasem létezik, néhány fontos óvintézkedéssel jelentősen csökkenthetjük a betörés kockázatát.

Naplózott riasztások

Naplózott riasztások

Biztos, ami biztos

A kutyák és a mozgásérzékelős riasztók korszakát mára felváltotta a távfelügyelet. Egy egyszerű internetes kereséssel 10-12 keresőhirdetésbe botlunk, nem is győzzük a jobbnál jobb ajánlatok átfésülését. Nyilván egy hivatásos biztonsági szolgálathoz bekötött (távfelügyelt) riasztó, különösen, ha nemcsak a telefonos értesítést, hanem a helyszínre való kivonulást is előfizetjük, sokkal hatékonyabb, mint az utcában bőgő sziréna. Akár a személyautóknál: annyi a vakriasztás, hogy ma már egy ház szirénájára sem figyel senki, legfeljebb a közeli szomszéd, ha megkérjük rá, és megadjuk neki a telefonszámunkat.
Hasonló az alapelve a távfelügyelet legegyszerűbb formájának, az ezt vállaló biztonsági cég értesít egy (vagy akár négy) előre megadott telefonszámot arról, ha például az otthoni mozgásérzékelők vagy ajtónyitás-érzékelők jelet küldenek. Sőt, a mai riasztók azt is jelzik, ha blokkolni próbálják őket.

Kameraállások

Kameraállások

Riasztás, vakriasztás

A távfelügyelet alapja – a megfizethető árkategóriában – háromféle vonal lehet. Egyfelől a vezetékes telefon, másfelől a mobiltelefon, vagy pedig a mobiltelefonos adatátvitel. Ezek mindegyikével lehetőség van arra, hogy havi 1-2 ezer Ft-ért akkor is értesítést kapjunk, ha éppen nem vagyunk otthon, amikor riasztás történik. Ha 2-3 éves hűséggel kötjük magunkat a távközlési céghez, akkor már havonta 2-3 ezer Ft-tól rendelhetünk kivonuló szolgálatot is. Természetesen a hamis riasztások költségét többnyire mi álljuk, kivéve, ha a riasztástól számított 2-3 percen belül lefújjuk az akciót. Valamint a szolgáltatás megrendelését követően általában kapunk néhány hét, legfeljebb 1-2 hónap türelmi-tanulási időt, amikor nem kell „büntetést” fizetni a vakriasztásért. Egyéb esetekben viszont 3-5 ezer Ft-ot is elkérhet a szolgáltató egyetlen felesleges kivonulásért.

Nem csak betörésvédelemre

Sokan a távfelügyeletet csak egyszerű vagyonvédelemként értékelik. Pedig szinte minden szolgáltató kínál tűzvédelmi riasztást, idős, ápolásra szoruló emberek segítségére pedig egészségügyi riasztást. Legtöbbször ez egy kulcstartó méretű készülék egyetlen nagy piros gombbal. A kütyüt az idősek mindenhová magukkal vihetik, így ha bármilyen apróbb otthoni baleset, nagyobb rosszullét történik, egyetlen gombnyomással értesíthető az orvos. Ha a távfelügyeleti központ nem éri el pár percen belül a megadott orvost, rögtön mentőt hív.
A modern rendszerek azt is tudják, ha mondjuk egy széf kinyitására kényszerít valakit a betörő, olyankor csendes riasztást küld. A szaknyelven kényszer alatti nyitás esetére nem a szokásos kódot, hanem egy vészkódot kell megadni, mondjuk a szokásos 12345 helyett 54321-et, így a rendszer észrevétlen riasztást küld.
A mozgás- és nyitásérzékelők mellett üvegtörés-érzékelő, valamint füst-, szén-monoxid-érzékelő is van, így a tűzjelzés mellett lehetőség van magas szén-monoxid-szinthez kapcsolt riasztásra is. A diszpécserközpontok 24 órás ügyeletet tartanak, és persze digitális hangrögzítést is végeznek a bejelentésekhez kapcsolódóan.

Valaki mindig figyel

Valaki mindig figyel

Többletszolgáltatások

A fentieken kívül tucatnyi extra szolgáltatásra is alkalmasak a távfelügyeleti rendszerek. Ezek egy része az otthonok védelmére is kiválóan használható, ám jó néhány elsősorban kisebb vállalkozóknak, vagy kifejezetten nagyobb ipari, pénzügyi cégeknek jöhet szóba.

 • Jelentések kiadása utólag
  A távfelügyeleti rendszerek automatizált programokkal működnek, illetve a diszpécser minden esetben rögzíti a hívásokat, eseményeket egy szoftverbe, így később bármikor lekérhető, hogy hol, milyen incidens történt. A szolgáltatók hónapokkal később is percre pontosan meg tudják mondani, hogy mikor történt egy-egy kritikus esemény. A távfelügyeletet végző biztonsági szolgálatok azonban csak egy-két évig őrzik meg az adatokat.
 • Naplózás
  A fentiekből következően nagyon pontosan követhető, hogy ki mikor lépett be a lakásba, üzletbe, üzemi területre. Ez kiválóan alkalmas akár egy kis közért, pékség, fodrászat vagy autószerelő műhely munkaidő-nyilvántartására is. Ezzel kiszűrhetők az alkalmazottak esetleges visszaélései is, illetve ismerőseiknek sem jut eszébe zárás után meglátogatni a helyiségeinket. Lehetőség van ugyanis a visszamenőleges azonosításra (mindenkinek egyéni kódja van), illetve arra is, hogy a raktárhelyiségek nyitására, zárására mikor került sor. Mindemellett beállítható figyelmeztetés arra az esetre is, ha valaki szokatlan időpontban használja a kódját. De tól-ig időszak is megadható, így mondjuk egy kis üzlet tulajdonosa nyaralás közben is pontosan látja, ha késve nyitnak, vagy korán zárnak alkalmazottai.
 • Technikai eszközök távoli felügyelete
  A kereskedelemben és a vendéglátásban már a legkisebb egységeknek is jól jöhet, ha távolról lehet figyelni, állítani a hűtés-fűtés hőfokát, vagy figyelni a boltok, éttermek hűtőgépeinek állapotát.
 • Átjelzés (a bejövő riasztás továbbítása)
  Nem csupán négy-öt magánszemély értesíthető arról, ha riasztás történik, hanem további szervezetek is. Például egy nagyobb cég saját biztonsági szolgálata, a portaszolgálat vagy a tűzoltóság is kaphat egyből riasztást.

4 egyszerű alapszabály a betörés kockázatainak csökkentésére

 1. Minden lakásra kössünk vagyoni kár (betörés, rablás) elleni biztosítást is, ne csak az olyan elemi károkra, mint az árvíz vagy a földrengés. Ekkor se tartsunk otthon egyszerre 50-100 ezer Ft-nál több készpénzt, ékszert. A nagy értékű tárgyakat külön biztosítsuk be, a mindenképp otthon tárolni szükséges értékes ékszekeret tartsuk jól rejtett, minőségi fali széfben, amellyel a besurranó, megélhetési betörők nem törődnek. Figyelem: ruhásszekrénybe, befőttesüvegbe és hasonló „biztos” helyekre rejtett összegeket még egy kezdő betörő is 4-5 perc alatt megtalálja, bárhol a lakásban!
 2. A fizikai védelem (megerősített ajtók, ablakok) csak akkor ér valamit, ha a lakáskulcsainkra mindig ügyelünk. „Megbízható” szomszédra, takarítókra, távoli ismerősre se bízzuk rá kulcsainkat: tőle is elcsenhetik, lemásolhatják. Lábtörlő alá, virágcserépbe (és más biztosnak vélt helyre) se tegyük azokat! Ha pedig kulcsainkat iratainkkal, esetleg autónkkal együtt lopták el, kötelező a zárak azonnali lecserélése.
 3. A betörések nagyobb része szomszédság, ismerősi szálak, vagy valamilyen kereskedelmi ügynöknek, hivatalos személynek álcázott lakásvizit alapján, esetleg vidéken portyázó, magukat kereskedőknek kiadó betörők révén történik. Ezért legyünk óvatosak, kit, kiket hívunk be, engedünk be otthonunkba! (Nyilván az idősek, védtelenek még veszélyeztetettebbek.)
 4. Közösségi weboldalakon ne tegyünk közzé olyan fényképet, amelyen a lakásban értékes tárgyak, a jómód jelei látszanak. Ezt gyerekeknek, közeli ismerőseinknek se engedjük meg. Több száz virtuális ismerősünk közt könnyen akadhat rossz szándékú „barát”.

  Érdemes a távfelügyeletet választani értékeink biztonságáért

  Érdemes a távfelügyeletet választani értékeink biztonságáért

Tanácsok távfelügyelethez

 • Ha sokat vagyunk távol, mindenképpen szereltessünk mozgásérzékelős riasztót, házak esetén kamerákat (legalább jobbfajta álkamerákat). Távfelügyeletet is rendeljünk, ha védtelen emberek, nagy értékek vannak otthon, és a környéken gyakoriak a betörések, mert például eldugott, elhagyatott, vagy napközben kihalt a környék. (A távfelügyelet kiegészíthető egészségügyi jellegű riasztásokkal is.) Különösen veszélyeztetettek az elegáns, nagy presztízsű lakó- és nyaralóövezetek.
 • Alaposan nézzünk szét, versenyeztessük az ajánlatokat, és nézzük meg a cég megbízhatóságát, referenciáit. A fővárosban tucatnyi vállalkozás van, de vidéken is legtöbbször két-három társaság akad, amely lefedi az adott környéket.
 • Ha nem pár percre dolgozunk lakásunktól, akkor érdemes kivonuló szolgálatot is kérni. Az egy-két ezer Ft havi többletköltség nagyon hamar megtérül. Igaz, e szolgálatok 10-15 percnél rövidebb idő alatti kiérkezést nem vállalnak. Ám ha az ő hibájukból lesz sikeres egy betörés, a cégek felelősségbiztosítása után is jogosultak vagyunk kártérítésre.
 • Ha távfelügyeletet rendelünk meg, és ismeretlen személy hív riasztási hívással, mindenképp győződjünk meg arról, hogy valóban az általunk megbízott cég diszpécserével beszélünk. A fifikás bűnözők így akár riasztókódokat is megszerezhetnek.
 • A távfelügyeleti szerződést ne tartsuk autóban vagy a felügyelt lakásban, telefonunkat legfeljebb némítsuk, de sose kapcsoljuk ki, ha nem vagyunk otthon.
 • Tegyünk meg mindent, hogy elkerüljük a vakriasztásokat, válasszunk olyan szolgáltatót, amely kevésbé bünteti ezt. n

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával
Megnézem
Bezárom
Promóció Wellness az otthonodban – Így lazulj el gyógyító kristályok segítségével

Rád férne egy kis lazítás? Nem kell kimozdulnod ahhoz, hogy wellness hangulat vegyen körül. Néhány kristály kisegészítő lesz a segítségedre ebben.

Promóció Illatos otthont szeretnél? Ezek a legtrendibb megoldások hozzá

Nem véletlenül létezik az otthon illata kifejezés, hiszen ez az, amit ezer másik közül is felismerünk. Összegyűjtöttünk négy dizájnos megoldást, amelyek egész nap garantálják, hogy élettered kellemes aromák járják be.

Promóció Építkezés előtt állsz? Íme 4 hely, ahonnan segítséget kaphatsz hozzá

Építkezés előtt állsz, de több kétség van benned? A legfontosabb tanácsunk ehhez a szakaszhoz, hogy kérdezz. És kérdezz minél többet! Mutatjuk, kitől és hol érdemes.

Tipp Tippek a padlás lehető legjobb kihasználásához

A padlás egy olyan hely a házban, ami sokszor a hasznossági lista legalján szerepel, pedig nagyon sok funkciót ki lehet alakítani benne, így nem érdemes megfeledkezni róla. Akár több tárolóhelyre vagy alvóhelyre van szükségünk, esetleg egy otthoni konditerem is jól jönne, érdemes átgondolni, hogy ki lehet-e azt alakítani a padláson, ezzel sok értékes helyet spórolva a ház többi részén.

Felújítás Egy vályogház felújítás 3 leggyakoribb hibája

Egy vályogház felújítás igencsak összetett munka, amely során számos dologra kell figyelnünk. Alább összeszedtük a 3 leggyakoribb hibát, hogy azokat már ne kövesd el.

Stílus Álomszerűek! 3 lenyűgöző hálószobatrend

Mi menő, és mi nem 2021-ben? Nézzük, melyik az a három hálószobatrend, ami idén viszi a prímet, és melyektől kell búcsút vennünk.

Tipp Hangya a konyhában – Így szabadulj meg a hívatlan vendégektől természetes módszerekkel

Néhány fekete hangya a konyhában még nem a világvége, hiszen nem túl kártékonyak, így mi magunk is felvehetjük a harcot velük. Ne habozzunk, lépjünk időben, próbáljuk meg csírájában elfojtani a bajt az alábbi tippekkel.

Tipp Az Instagram legtrendibb tavaszi ajtódíszei 2021-re – Inspirálódj a legjobbaktól

Az Instagramon mindig a legjobb és a legkreatívabb dolgok válnak felkapottá, ezért szinte minden dekorációhoz ott találjuk a legjobb inspirációkat. Összeszedtünk néhány trendi tavaszi ajtódíszt, mely garantáltan meghozza a tavaszi hangulatot az otthonodba.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin