Törődjünk lakásunk biztonságával!

Segítség a távolból: a távfelügyelet

Elegendő, ha az ember esténként belenéz valamelyik tévéhíradóba, ahol az erőszakos rablások, betörések kiemelt figyelmet kapnak. Rosszabb esetben a helyi, önkormányzati újság van tele hasonló hírekkel, amelyek ráadásul a közelben történt esetekről szólnak. Érzékenyebben érint bennünket, ha ismerősöknél, rokonoknál, vagy éppen saját magunknál történik a baj. Ilyen esetekben máris késztetést érzünk arra, hogy magunkra zárjuk a lakás ajtaját. Ha ez az ajtó öreg, elavult, akkor a barkácsáruházban kínált fém biztonsági ajtók között nézünk szét. Sőt megkérdezzük ismerőseinktől, ők kivel rácsoztatták be ablakaikat. Nehezebb a helyzet, ha kertes házról van szó: ilyenkor az otthon védelme szakembert kíván. Szánjunk időt a megbízható vagyonvédelmi szakemberrel való egyeztetésre. És bár biztos védelem természetesen sohasem létezik, néhány fontos óvintézkedéssel jelentősen csökkenthetjük a betörés kockázatát.

Naplózott riasztások

Naplózott riasztások

Biztos, ami biztos

A kutyák és a mozgásérzékelős riasztók korszakát mára felváltotta a távfelügyelet. Egy egyszerű internetes kereséssel 10-12 keresőhirdetésbe botlunk, nem is győzzük a jobbnál jobb ajánlatok átfésülését. Nyilván egy hivatásos biztonsági szolgálathoz bekötött (távfelügyelt) riasztó, különösen, ha nemcsak a telefonos értesítést, hanem a helyszínre való kivonulást is előfizetjük, sokkal hatékonyabb, mint az utcában bőgő sziréna. Akár a személyautóknál: annyi a vakriasztás, hogy ma már egy ház szirénájára sem figyel senki, legfeljebb a közeli szomszéd, ha megkérjük rá, és megadjuk neki a telefonszámunkat.
Hasonló az alapelve a távfelügyelet legegyszerűbb formájának, az ezt vállaló biztonsági cég értesít egy (vagy akár négy) előre megadott telefonszámot arról, ha például az otthoni mozgásérzékelők vagy ajtónyitás-érzékelők jelet küldenek. Sőt, a mai riasztók azt is jelzik, ha blokkolni próbálják őket.

Kameraállások

Kameraállások

Riasztás, vakriasztás

A távfelügyelet alapja – a megfizethető árkategóriában – háromféle vonal lehet. Egyfelől a vezetékes telefon, másfelől a mobiltelefon, vagy pedig a mobiltelefonos adatátvitel. Ezek mindegyikével lehetőség van arra, hogy havi 1-2 ezer Ft-ért akkor is értesítést kapjunk, ha éppen nem vagyunk otthon, amikor riasztás történik. Ha 2-3 éves hűséggel kötjük magunkat a távközlési céghez, akkor már havonta 2-3 ezer Ft-tól rendelhetünk kivonuló szolgálatot is. Természetesen a hamis riasztások költségét többnyire mi álljuk, kivéve, ha a riasztástól számított 2-3 percen belül lefújjuk az akciót. Valamint a szolgáltatás megrendelését követően általában kapunk néhány hét, legfeljebb 1-2 hónap türelmi-tanulási időt, amikor nem kell „büntetést” fizetni a vakriasztásért. Egyéb esetekben viszont 3-5 ezer Ft-ot is elkérhet a szolgáltató egyetlen felesleges kivonulásért.

Nem csak betörésvédelemre

Sokan a távfelügyeletet csak egyszerű vagyonvédelemként értékelik. Pedig szinte minden szolgáltató kínál tűzvédelmi riasztást, idős, ápolásra szoruló emberek segítségére pedig egészségügyi riasztást. Legtöbbször ez egy kulcstartó méretű készülék egyetlen nagy piros gombbal. A kütyüt az idősek mindenhová magukkal vihetik, így ha bármilyen apróbb otthoni baleset, nagyobb rosszullét történik, egyetlen gombnyomással értesíthető az orvos. Ha a távfelügyeleti központ nem éri el pár percen belül a megadott orvost, rögtön mentőt hív.
A modern rendszerek azt is tudják, ha mondjuk egy széf kinyitására kényszerít valakit a betörő, olyankor csendes riasztást küld. A szaknyelven kényszer alatti nyitás esetére nem a szokásos kódot, hanem egy vészkódot kell megadni, mondjuk a szokásos 12345 helyett 54321-et, így a rendszer észrevétlen riasztást küld.
A mozgás- és nyitásérzékelők mellett üvegtörés-érzékelő, valamint füst-, szén-monoxid-érzékelő is van, így a tűzjelzés mellett lehetőség van magas szén-monoxid-szinthez kapcsolt riasztásra is. A diszpécserközpontok 24 órás ügyeletet tartanak, és persze digitális hangrögzítést is végeznek a bejelentésekhez kapcsolódóan.

Valaki mindig figyel

Valaki mindig figyel

Többletszolgáltatások

A fentieken kívül tucatnyi extra szolgáltatásra is alkalmasak a távfelügyeleti rendszerek. Ezek egy része az otthonok védelmére is kiválóan használható, ám jó néhány elsősorban kisebb vállalkozóknak, vagy kifejezetten nagyobb ipari, pénzügyi cégeknek jöhet szóba.

 • Jelentések kiadása utólag
  A távfelügyeleti rendszerek automatizált programokkal működnek, illetve a diszpécser minden esetben rögzíti a hívásokat, eseményeket egy szoftverbe, így később bármikor lekérhető, hogy hol, milyen incidens történt. A szolgáltatók hónapokkal később is percre pontosan meg tudják mondani, hogy mikor történt egy-egy kritikus esemény. A távfelügyeletet végző biztonsági szolgálatok azonban csak egy-két évig őrzik meg az adatokat.
 • Naplózás
  A fentiekből következően nagyon pontosan követhető, hogy ki mikor lépett be a lakásba, üzletbe, üzemi területre. Ez kiválóan alkalmas akár egy kis közért, pékség, fodrászat vagy autószerelő műhely munkaidő-nyilvántartására is. Ezzel kiszűrhetők az alkalmazottak esetleges visszaélései is, illetve ismerőseiknek sem jut eszébe zárás után meglátogatni a helyiségeinket. Lehetőség van ugyanis a visszamenőleges azonosításra (mindenkinek egyéni kódja van), illetve arra is, hogy a raktárhelyiségek nyitására, zárására mikor került sor. Mindemellett beállítható figyelmeztetés arra az esetre is, ha valaki szokatlan időpontban használja a kódját. De tól-ig időszak is megadható, így mondjuk egy kis üzlet tulajdonosa nyaralás közben is pontosan látja, ha késve nyitnak, vagy korán zárnak alkalmazottai.
 • Technikai eszközök távoli felügyelete
  A kereskedelemben és a vendéglátásban már a legkisebb egységeknek is jól jöhet, ha távolról lehet figyelni, állítani a hűtés-fűtés hőfokát, vagy figyelni a boltok, éttermek hűtőgépeinek állapotát.
 • Átjelzés (a bejövő riasztás továbbítása)
  Nem csupán négy-öt magánszemély értesíthető arról, ha riasztás történik, hanem további szervezetek is. Például egy nagyobb cég saját biztonsági szolgálata, a portaszolgálat vagy a tűzoltóság is kaphat egyből riasztást.

4 egyszerű alapszabály a betörés kockázatainak csökkentésére

 1. Minden lakásra kössünk vagyoni kár (betörés, rablás) elleni biztosítást is, ne csak az olyan elemi károkra, mint az árvíz vagy a földrengés. Ekkor se tartsunk otthon egyszerre 50-100 ezer Ft-nál több készpénzt, ékszert. A nagy értékű tárgyakat külön biztosítsuk be, a mindenképp otthon tárolni szükséges értékes ékszekeret tartsuk jól rejtett, minőségi fali széfben, amellyel a besurranó, megélhetési betörők nem törődnek. Figyelem: ruhásszekrénybe, befőttesüvegbe és hasonló „biztos” helyekre rejtett összegeket még egy kezdő betörő is 4-5 perc alatt megtalálja, bárhol a lakásban!
 2. A fizikai védelem (megerősített ajtók, ablakok) csak akkor ér valamit, ha a lakáskulcsainkra mindig ügyelünk. „Megbízható” szomszédra, takarítókra, távoli ismerősre se bízzuk rá kulcsainkat: tőle is elcsenhetik, lemásolhatják. Lábtörlő alá, virágcserépbe (és más biztosnak vélt helyre) se tegyük azokat! Ha pedig kulcsainkat iratainkkal, esetleg autónkkal együtt lopták el, kötelező a zárak azonnali lecserélése.
 3. A betörések nagyobb része szomszédság, ismerősi szálak, vagy valamilyen kereskedelmi ügynöknek, hivatalos személynek álcázott lakásvizit alapján, esetleg vidéken portyázó, magukat kereskedőknek kiadó betörők révén történik. Ezért legyünk óvatosak, kit, kiket hívunk be, engedünk be otthonunkba! (Nyilván az idősek, védtelenek még veszélyeztetettebbek.)
 4. Közösségi weboldalakon ne tegyünk közzé olyan fényképet, amelyen a lakásban értékes tárgyak, a jómód jelei látszanak. Ezt gyerekeknek, közeli ismerőseinknek se engedjük meg. Több száz virtuális ismerősünk közt könnyen akadhat rossz szándékú „barát”.

  Érdemes a távfelügyeletet választani értékeink biztonságáért

  Érdemes a távfelügyeletet választani értékeink biztonságáért

Tanácsok távfelügyelethez

 • Ha sokat vagyunk távol, mindenképpen szereltessünk mozgásérzékelős riasztót, házak esetén kamerákat (legalább jobbfajta álkamerákat). Távfelügyeletet is rendeljünk, ha védtelen emberek, nagy értékek vannak otthon, és a környéken gyakoriak a betörések, mert például eldugott, elhagyatott, vagy napközben kihalt a környék. (A távfelügyelet kiegészíthető egészségügyi jellegű riasztásokkal is.) Különösen veszélyeztetettek az elegáns, nagy presztízsű lakó- és nyaralóövezetek.
 • Alaposan nézzünk szét, versenyeztessük az ajánlatokat, és nézzük meg a cég megbízhatóságát, referenciáit. A fővárosban tucatnyi vállalkozás van, de vidéken is legtöbbször két-három társaság akad, amely lefedi az adott környéket.
 • Ha nem pár percre dolgozunk lakásunktól, akkor érdemes kivonuló szolgálatot is kérni. Az egy-két ezer Ft havi többletköltség nagyon hamar megtérül. Igaz, e szolgálatok 10-15 percnél rövidebb idő alatti kiérkezést nem vállalnak. Ám ha az ő hibájukból lesz sikeres egy betörés, a cégek felelősségbiztosítása után is jogosultak vagyunk kártérítésre.
 • Ha távfelügyeletet rendelünk meg, és ismeretlen személy hív riasztási hívással, mindenképp győződjünk meg arról, hogy valóban az általunk megbízott cég diszpécserével beszélünk. A fifikás bűnözők így akár riasztókódokat is megszerezhetnek.
 • A távfelügyeleti szerződést ne tartsuk autóban vagy a felügyelt lakásban, telefonunkat legfeljebb némítsuk, de sose kapcsoljuk ki, ha nem vagyunk otthon.
 • Tegyünk meg mindent, hogy elkerüljük a vakriasztásokat, válasszunk olyan szolgáltatót, amely kevésbé bünteti ezt. n
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.