Medenceálmok

Medenceálmok

Minden álomotthon alapeleme a medence. Nyaranta egyre többünkben erősödik fel a vágy iránta. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elhinni, hogy egyszer talán nekünk is lehet ilyesmink. Akik szeretnek álmodozni, tartsanak velünk, miként azok is, akiket csak egy hajszál választ el a megvalósítással kapcsolatos döntéshozataltól. Cikkünkben pár alapkérdést tisztázunk.

Ötletládához ad!

Fontos az építési engedély

Szigorú jogszabályok vonatkoznak az otthoni medenceépítés engedélyezésére, miszerint az 50 m3-nél nem nagyobb térfogatú és 1 m-nél nem mélyebb kerti medence építését engedély és bejelentés nélkül is meg lehet kezdeni, viszont az 50 m3-nél nagyobb és 1 m-nél mélyebb csak bejelentés után építhető. Az ennél is nagyobb, 100 m3-nél nagyobb térfogatú vagy 2,0 m-nél mélyebb magánhasználatú kerti medence építése pedig egyszerűsített építési engedélyezési eljárás lefolytatása után kezdhető el.
Óvjuk gyermekeinket: a medence körbekerítése minden esetben elmaradhatatlan biztonsági kérdés. A kerítést úgy érdemes kialakítani, hogy oda a kisgyerekek szülői felügyelet nélkül ne jussanak be. Jó megoldás lehet erre, ha a medencerács tetejére kerül a kerítés pántos zárja.

1. Célok meghatározása: pancsolás vagy úszás?
A felfrissülésre, pancsolásra szánt medencék legalább 4-5 m hosszúak, 120 cm mélyek és lehetnek akár szabálytalan formájúak is. Jó tudni, hogy minél kisebb a medence, annál könnyebben melegszik fel a vize. Aki tempózna is a medencéjében, az 6-7 m-es, szabályos téglalap alakban gondolkodjon, legalább 120 cm-es vízmélységgel, de jó, ha tudja, hogy a 140 cm érzetre sokkal inkább kelti a mély víz érzetét, mint a 120 cm. A medence szélessége legalább a fele legyen a hosszának, de nem baj, ha meghaladja a 3 és fél métert. Túl nagyban nem érdemes gondolkodni, miután a méretes medencéket a hidegebb napokon fel kell fűteni a megfelelő hőfokra, ez pedig nagymértékben növeli a medenceépítés árát és üzemeltetési költségét. A legáltalánosabb medenceméret a 4×8 méteres.

delta31

A süllyesztett víztükrű medence könnyebben kivitelezhető

2. A víztükör meghatározása: feszített vagy süllyesztett?
A medence víztükre lehet feszített vagy süllyesztett. A feszített víztükrű medence közösségi, nagy létszámú használat esetén javallott. Előnye, hogy az úszómedence teljes térfogata ki van használva, nincs úgynevezett holttér a víztükör és a medenceperem között. Ez esetben a medence köré épített vályúrendszer vezeti el a vízkiszorításból eredő többletvizet, amelyet a rendszer a kiegyenlítő tartályban tárol. A süllyesztett víztükrű medencében a vízfelszín a medence pereméhez képest 10-15 cm-rel lejjebb van, így fürdőzésnél, úszásnál biztosak lehetünk abban, hogy a víz nem fog „kiönteni a medréből”. A süllyesztett víztükrű medence olcsóbban és gyorsabban kivitelezhető, s bár kevesebb vízveszteséggel üzemeltethető, nagyobb a tisztítási igénye.

Gondolkodhatunk lefedhető medencében is

Gondolkodhatunk lefedhető medencében is

3. A medence elhelyezése: kint vagy bent?
A medence lehet kerti vagy beltéri, esetleg e kettő kombinációja fix vagy eltolható tetős medencefedéssel. A kerti medence kivitelezése olcsóbb, ez esetben nincs szükség párátlanító- és szellőztetőrendszer kiépítésére. Fontos, hogy a kültéri medencénk ne közvetlenül fa alá épüljön, egyrészt, ha a medencét közvetlenül éri a nap, akkor könnyebben felmelegszik, másrészt a lehullott falevelek károsíthatják a keringtető- és szűrőrendszert. Előnyös, ha medencénk szélvédett helyen fekszik, így jobb a hőérzetünk, és kevesebb szennyeződés kerül a vízbe. A kerti medence hátránya, hogy csupán késő tavasztól kora őszig nyújt kikapcsolódást, míg beltérben egész évben élvezhetjük az előnyeit. Az utóbbi esetében nincs szükség téliesítésre, sőt e medencék üzemeltetése is problémamentesebb, hiszen kevesebb szennyeződés éri. Beltéri medence esetén fontos, hogy a medence körüli térben a levegő hőmérséklete 2-3 fokkal legyen magasabb, mint a vízé. Ez kellemes közérzetet nyújt, és a párakezelés szempontjából is előnyös. Zárt térben a párátlanítás is fontos kérdés, ehhez hozzátartozik a megfelelő szellőzés és a nyílászárók megbízható szigetelése is. Beltéri medence esetén az épület szerkezeti károsodásának elkerülése érdekében fokozott figyelmet igényel a vízzáróság. A rosszul kivitelezett beltéri úszómedence komoly veszélyt jelenthet az egész lakóépületre, a medenceépítés nem javasolt hobbibarkácsolóknak. A feladatot minden esetben bízzuk szakemberre!

Lehet kerek is a medencénk

Lehet kerek is a medencénk

4. A medence formájának kiválasztása: téglalap vagy formabontás?
A formának csak a képzelet szab határt, de gondolni kell arra, hogy a szabályos mértani formájú medencetest könnyebben, valamint olcsóban fedhető, burkolható. Az építési technológiából kifolyólag a legcélszerűbb a téglalap alakú kialakítás, de közkedvelt az ovális, a csepp, a vese, a babszem vagy a kör alakú medence is. A nagyon ívelt falú medencék egyedi vízbevezetési megoldásokat követelnek, kivitelezésük nehézkesebb, mint egyenes falú társaiké. Amiért sokan megelégszenek a hagyományos téglalappal, annak oka, hogy a téglalap alakú medencék zsaluzása, így az építésre szánt idő rövidebb, tehát az építés költsége kisebb, nem beszélve arról, hogy a vízbevezető és vízelvezető idomok elhelyezése szintén egyszerűbb.

5. A medence típusának kiválasztása
El lehet veszni a részletekben és a kivitelezésben, így a teljesség igénye nélkül a három alapesetet vázolunk.

Olcsóbb megoldás:

PVC medencetest: Ez az egyszerű, kisebb vízfelületet magában foglaló PVC medencetest medenceforgalmazó, uszodatechnikai cégnél vásárolható meg. Stabil, akár 10-15 évig szolgáló kisebb mechanikával, egyszerűbb vízforgató rendszerrel ellátott darabbal gazdagodunk, ha ezt választjuk. Szűkebb pénztárca, kisebb igény, kisebb telek esetén javasolt. Praktikus, ha a könnyebb megközelíthetőség miatt a medencetestet beássuk a földbe, ez esetben nem kell majd létra a bemászáshoz. Elhelyezésekor ügyeljünk arra, hogy ne tegyük túl közel a házfalhoz, illetve hogy medencénk ne fa alá, hanem napsütötte helyre kerüljön. Ez a típus a belépő szintje annak, hogy a medencét medencének érezzük, ne pedig pancsolónak. E medencék ára több százezer forintnál kezdődik.

Egy, az olcsóbb megoldások közül

Egy, az olcsóbb megoldások közül

Közepes árfekvés:

Betonmedence fóliaborítással. Itt a munkálatokban már részt vesz a kőműves is. A medence fala ez esetben megfelelő vasalással ellátott zsalukövekből készül, így nincs szükség különösebben igényes zsaluzásra és betonanyagra. Ennek köszönhetően maga az építés igen gyors folyamat. A belső felület simított vakolatot kap, erre kerül az elválasztó filcréteg, majd az igényektől függően meghatározott vastagságú, színű és mintázatú, esetleg szöveterősítéssel ellátott műanyag fólia. Ezeknél a medencéknél a fóliaborítás megbízható és szükség esetén egyszerűen javítható vízzárást biztosít. A munka állomásai: a kiásott gödör zsalukővel való kiburkolása után PVC medencefólia kerül a zsalukőre. A medencefóliázást szakembernek érdemes végeznie, mert a víznyomás hatására a PVC egyes részei a sarkoknál, íveknél, hajlatoknál gyűrődhetnek. A milliós nagyságrendű beruházással olyan medencét kapunk, amelyben van vízforgató, lámpa, beépíthető fúvókák. A fóliaborításos betonmedencék ára függ a választott fólia minőségétől is. Hátránya, hogy az évek során a napsütés hatására kifakulhatnak, így a cseréjük sem kerülhető el.

Magasabb árkategória:

Betonmedence csempe- vagy mozaikburkolattal: A vízzáróság és az időjárás-állóság speciális technológiák, anyagok ismeretét és használatát igényli, mint az igényes zsaluzás, a tömörített vízzáró beton, a duzzadólécek, a vízzáró vakolat, a különleges csempék, ragasztók, fugázó anyagok. Ha a technológiában az előállítás során hibázunk, vagy nem megfelelő anyagot használunk, a végeredmény nem lesz kielégítő, s ilyenkor a baj a legtöbbször nehezen és drágán korrigálható. Ne spóroljunk a szakemberen! A beruházás első nekifutásra drágának tűnhet, de ha ezt választjuk, örök életre szóló medencét kapunk. A munkálat a gödör kiásásával, a vasalás elkészítésével, bezsaluzásával kezdődik, amelynek célja, hogy megtartsa a vízzáró betont. A vízzáró beton kiöntése után egy hónappal célszerű egy vízpróbát végezni. Ezzel az eljárással ellenőrizhető a vízzáró beton megfelelő víztartása, azaz megtudhatjuk, hogy a medence ereszt vagy szivárog-e. Amennyiben a medence egy hét alatt 1 cm vízszintet veszít, az a megfelelő párolgásnak tudható be, de ha nagyobb vízmennyiség tűnik el, át kell nézni, és műgyantával ki kell tölteni a repedéseket. Ezután jön a hidegburkoló, aki felületkiegyenlítéssel kezdi a munkát, vagyis párhuzamossá teszi a falakat, majd kivakolja a zsaluzás egyenletességeit. Vakolás közben a feszített víztükrű medencéknél fontos a medence szintezése, ami lézeres vagy optikai szintezőműszerrel mm-es pontossággal beállítható. Eztán a mesterember kenhető szigeteléssel elzárja a medence hajszálrepedéseit, a sarkokban hajlaterősítő szalagot alkalmaz. Szigetelés után a teljesen lecsiszolt felületen lapkiosztást végez, utána kezdi el a burkolást. A burkolatok anyaga lehet kerámia, illetve üvegmozaik. A kerámia nagyobb felületű, síkfalú medencékhez ajánlott. Az íves, játékos hajlatokban bővelkedő medencéknél az üvegmozaik javasolt, kreatív burkolás kizárólag üvegmozaikkal végezhető. Itt szinte végtelen a variálható színek, ívek és minták száma. A 2×2 cm-es mozaikkockák nagyobb szabadságot engednek, mint bármelyik kerámialap burkolat. Választhatunk egyszerű, világos üvegmozaikot, hiszen ez mindig olcsóbb. Ezt feldobhatjuk egy-két sor extra mozaikkal, ami négyzetméterárban nem jelentős kiadás, mégis szép mintával gazdagítja a medencét. A színhez hasonlító fugaszínt érdemes választani, mert ez egyöntetűvé teszi a medencét. A fugázás műanyag gumizóval történik, amellyel a szakember átlós irányban, két oldalról egyenletesen behúzza az előre bekevert, krémállagú fugázó anyagot, majd néhány perc száradás után lemosószivaccsal többszöri áthúzással tisztítja meg a felületet, a legvégén pedig száraz ronggyal törli tisztára az üvegmozaik burkolatot. Medenceburkolásnál fontos a minőségi segédanyagok használata, mivel a burkolat folyamatosan víz alatt van és fokozott igénybevétel éri. Utólag sokkal nehezebb és drága is javítani a burkolatot, a művelethez rengeteg köbméter víz leengedése szükséges. A fentiekben vázolt medencetípus üvegmozaikkal burkolva hárommillió forinttól érhető el. Az ár javát a gépészet, a medencetest és az üvegmozaik burkolás tesz ki. Utóbbi négyzetméterára 10-11 ezer forint, ezenfelül jönnek az extrák, a lépcsők, ívezések, mozaikképek berakása.
E medence megépülése időigényes, a kötési idők miatt minimum három hónap. A 25 cm falú vízzáró beton kötése 24 óra, szilárdulási ideje 30 nap. Elcsalni kár ezeket az időket, hiszen a betonnak rengeteg vizet kell folyamatosan megtartania. Ha kivártuk a 30 napos szilárdulást, a türelmünket próbára teszi, hogy a szigetelésnek, az üvegmozaik ragasztójának is meg kell kötnie. Türelemjáték ez, de megéri a fáradtságot. Ezeknél a medencéknél a fejlett gépészet miatt a vizet ritkán kell leereszteni. Sőt, minél hosszabban van a víz a medencében, annál tovább őrizhető meg a falak burkolatának minősége. Két-három évente azonban érdemes leereszteni a vizet, télen a letakarásakor pedig 10 cm-t érdemes leengedünk, hogy a jégképződés a peremet ne károsítsa. n

Mintákkal egyénivé tehetjük saját medencénket

Mintákkal egyénivé tehetjük saját medencénket

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakás vásárlása vagy felújítása esetén válaszd a Fundamentát
Megnézem
Bezárom
Tipp 5 virág sötét helyre – Természetes fény nélkül is szépek maradnak

Gondoltad volna, hogy ablak nélküli helyiségekben is lehet növényt tartani? Cikkünkből kiderül, hogy melyek azok a fajták, amik fény nélkül is szépen nőnek és terebélyesednek.

Stílus Az időtállóan divatos otthon kötelező elemei

A divatos otthon kifejezés hallatán többnyire mindannyiunknak ugyanaz a kép ugrik be: fényes, letisztult, átlátható, mégis díszes élettér, ahol minden berendezési tárgy más és más, mégis harmóniában van egymással. Hogy mi a titka ezeknek az élettereknek? Vegyük sorra a kötelező elemeket!

Gyerek Kamasz lányszoba ötletek – A legnépszerűbb stílusok és megoldások a fiatalok körében

A gyerekek villámgyorsan felnőnek, és a babaszobából pillanatok alatt tini szoba lesz. Az általunk összeszedett kamasz lányszoba ötletek segítenek neked megérteni a mostani trendeket, és okos és praktikus megoldásokat kialakítani lányod szobájába. Az eredmény garantáltan tetszeni fog neki is!

Tipp A hosszan tartóan friss és profin kötött virágcsokor 5 titka

A hotelekben és elegáns éttermekben a legegyszerűbb virágokból álló csokrok is lélegzetelállítóan néznek ki, pedig nincs bennük semmi különleges. A szépségük mögött a profin elrendezett és szakszerűen ápolt virágszálak állnak. Eláruljuk a mindig friss és rendezett csokor titkait.

Gyerek Fiú gyerekszoba tapéta ötletek – Túl az egyszínű falakon

Foci és autók – a két téma, ami nagy eséllyel betalál egy kisfiúnál. Azonban ennél sokkal kreatívabb is lehetsz, ha gyermeked szobájának dekorációjáról van szó. Ezek a fiú gyerekszoba tapéta ötletek például megmutatják, hogyan.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin