Medenceálmok

Medenceálmok

Minden álomotthon alapeleme a medence. Nyaranta egyre többünkben erősödik fel a vágy iránta. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elhinni, hogy egyszer talán nekünk is lehet ilyesmink. Akik szeretnek álmodozni, tartsanak velünk, miként azok is, akiket csak egy hajszál választ el a megvalósítással kapcsolatos döntéshozataltól. Cikkünkben pár alapkérdést tisztázunk.

Ötletládához ad!

Fontos az építési engedély

Szigorú jogszabályok vonatkoznak az otthoni medenceépítés engedélyezésére, miszerint az 50 m3-nél nem nagyobb térfogatú és 1 m-nél nem mélyebb kerti medence építését engedély és bejelentés nélkül is meg lehet kezdeni, viszont az 50 m3-nél nagyobb és 1 m-nél mélyebb csak bejelentés után építhető. Az ennél is nagyobb, 100 m3-nél nagyobb térfogatú vagy 2,0 m-nél mélyebb magánhasználatú kerti medence építése pedig egyszerűsített építési engedélyezési eljárás lefolytatása után kezdhető el.
Óvjuk gyermekeinket: a medence körbekerítése minden esetben elmaradhatatlan biztonsági kérdés. A kerítést úgy érdemes kialakítani, hogy oda a kisgyerekek szülői felügyelet nélkül ne jussanak be. Jó megoldás lehet erre, ha a medencerács tetejére kerül a kerítés pántos zárja.

1. Célok meghatározása: pancsolás vagy úszás?
A felfrissülésre, pancsolásra szánt medencék legalább 4-5 m hosszúak, 120 cm mélyek és lehetnek akár szabálytalan formájúak is. Jó tudni, hogy minél kisebb a medence, annál könnyebben melegszik fel a vize. Aki tempózna is a medencéjében, az 6-7 m-es, szabályos téglalap alakban gondolkodjon, legalább 120 cm-es vízmélységgel, de jó, ha tudja, hogy a 140 cm érzetre sokkal inkább kelti a mély víz érzetét, mint a 120 cm. A medence szélessége legalább a fele legyen a hosszának, de nem baj, ha meghaladja a 3 és fél métert. Túl nagyban nem érdemes gondolkodni, miután a méretes medencéket a hidegebb napokon fel kell fűteni a megfelelő hőfokra, ez pedig nagymértékben növeli a medenceépítés árát és üzemeltetési költségét. A legáltalánosabb medenceméret a 4×8 méteres.

delta31

A süllyesztett víztükrű medence könnyebben kivitelezhető

2. A víztükör meghatározása: feszített vagy süllyesztett?
A medence víztükre lehet feszített vagy süllyesztett. A feszített víztükrű medence közösségi, nagy létszámú használat esetén javallott. Előnye, hogy az úszómedence teljes térfogata ki van használva, nincs úgynevezett holttér a víztükör és a medenceperem között. Ez esetben a medence köré épített vályúrendszer vezeti el a vízkiszorításból eredő többletvizet, amelyet a rendszer a kiegyenlítő tartályban tárol. A süllyesztett víztükrű medencében a vízfelszín a medence pereméhez képest 10-15 cm-rel lejjebb van, így fürdőzésnél, úszásnál biztosak lehetünk abban, hogy a víz nem fog „kiönteni a medréből”. A süllyesztett víztükrű medence olcsóbban és gyorsabban kivitelezhető, s bár kevesebb vízveszteséggel üzemeltethető, nagyobb a tisztítási igénye.

Gondolkodhatunk lefedhető medencében is

Gondolkodhatunk lefedhető medencében is

3. A medence elhelyezése: kint vagy bent?
A medence lehet kerti vagy beltéri, esetleg e kettő kombinációja fix vagy eltolható tetős medencefedéssel. A kerti medence kivitelezése olcsóbb, ez esetben nincs szükség párátlanító- és szellőztetőrendszer kiépítésére. Fontos, hogy a kültéri medencénk ne közvetlenül fa alá épüljön, egyrészt, ha a medencét közvetlenül éri a nap, akkor könnyebben felmelegszik, másrészt a lehullott falevelek károsíthatják a keringtető- és szűrőrendszert. Előnyös, ha medencénk szélvédett helyen fekszik, így jobb a hőérzetünk, és kevesebb szennyeződés kerül a vízbe. A kerti medence hátránya, hogy csupán késő tavasztól kora őszig nyújt kikapcsolódást, míg beltérben egész évben élvezhetjük az előnyeit. Az utóbbi esetében nincs szükség téliesítésre, sőt e medencék üzemeltetése is problémamentesebb, hiszen kevesebb szennyeződés éri. Beltéri medence esetén fontos, hogy a medence körüli térben a levegő hőmérséklete 2-3 fokkal legyen magasabb, mint a vízé. Ez kellemes közérzetet nyújt, és a párakezelés szempontjából is előnyös. Zárt térben a párátlanítás is fontos kérdés, ehhez hozzátartozik a megfelelő szellőzés és a nyílászárók megbízható szigetelése is. Beltéri medence esetén az épület szerkezeti károsodásának elkerülése érdekében fokozott figyelmet igényel a vízzáróság. A rosszul kivitelezett beltéri úszómedence komoly veszélyt jelenthet az egész lakóépületre, a medenceépítés nem javasolt hobbibarkácsolóknak. A feladatot minden esetben bízzuk szakemberre!

Lehet kerek is a medencénk

Lehet kerek is a medencénk

4. A medence formájának kiválasztása: téglalap vagy formabontás?
A formának csak a képzelet szab határt, de gondolni kell arra, hogy a szabályos mértani formájú medencetest könnyebben, valamint olcsóban fedhető, burkolható. Az építési technológiából kifolyólag a legcélszerűbb a téglalap alakú kialakítás, de közkedvelt az ovális, a csepp, a vese, a babszem vagy a kör alakú medence is. A nagyon ívelt falú medencék egyedi vízbevezetési megoldásokat követelnek, kivitelezésük nehézkesebb, mint egyenes falú társaiké. Amiért sokan megelégszenek a hagyományos téglalappal, annak oka, hogy a téglalap alakú medencék zsaluzása, így az építésre szánt idő rövidebb, tehát az építés költsége kisebb, nem beszélve arról, hogy a vízbevezető és vízelvezető idomok elhelyezése szintén egyszerűbb.

5. A medence típusának kiválasztása
El lehet veszni a részletekben és a kivitelezésben, így a teljesség igénye nélkül a három alapesetet vázolunk.

Olcsóbb megoldás:

PVC medencetest: Ez az egyszerű, kisebb vízfelületet magában foglaló PVC medencetest medenceforgalmazó, uszodatechnikai cégnél vásárolható meg. Stabil, akár 10-15 évig szolgáló kisebb mechanikával, egyszerűbb vízforgató rendszerrel ellátott darabbal gazdagodunk, ha ezt választjuk. Szűkebb pénztárca, kisebb igény, kisebb telek esetén javasolt. Praktikus, ha a könnyebb megközelíthetőség miatt a medencetestet beássuk a földbe, ez esetben nem kell majd létra a bemászáshoz. Elhelyezésekor ügyeljünk arra, hogy ne tegyük túl közel a házfalhoz, illetve hogy medencénk ne fa alá, hanem napsütötte helyre kerüljön. Ez a típus a belépő szintje annak, hogy a medencét medencének érezzük, ne pedig pancsolónak. E medencék ára több százezer forintnál kezdődik.

Egy, az olcsóbb megoldások közül

Egy, az olcsóbb megoldások közül

Közepes árfekvés:

Betonmedence fóliaborítással. Itt a munkálatokban már részt vesz a kőműves is. A medence fala ez esetben megfelelő vasalással ellátott zsalukövekből készül, így nincs szükség különösebben igényes zsaluzásra és betonanyagra. Ennek köszönhetően maga az építés igen gyors folyamat. A belső felület simított vakolatot kap, erre kerül az elválasztó filcréteg, majd az igényektől függően meghatározott vastagságú, színű és mintázatú, esetleg szöveterősítéssel ellátott műanyag fólia. Ezeknél a medencéknél a fóliaborítás megbízható és szükség esetén egyszerűen javítható vízzárást biztosít. A munka állomásai: a kiásott gödör zsalukővel való kiburkolása után PVC medencefólia kerül a zsalukőre. A medencefóliázást szakembernek érdemes végeznie, mert a víznyomás hatására a PVC egyes részei a sarkoknál, íveknél, hajlatoknál gyűrődhetnek. A milliós nagyságrendű beruházással olyan medencét kapunk, amelyben van vízforgató, lámpa, beépíthető fúvókák. A fóliaborításos betonmedencék ára függ a választott fólia minőségétől is. Hátránya, hogy az évek során a napsütés hatására kifakulhatnak, így a cseréjük sem kerülhető el.

Magasabb árkategória:

Betonmedence csempe- vagy mozaikburkolattal: A vízzáróság és az időjárás-állóság speciális technológiák, anyagok ismeretét és használatát igényli, mint az igényes zsaluzás, a tömörített vízzáró beton, a duzzadólécek, a vízzáró vakolat, a különleges csempék, ragasztók, fugázó anyagok. Ha a technológiában az előállítás során hibázunk, vagy nem megfelelő anyagot használunk, a végeredmény nem lesz kielégítő, s ilyenkor a baj a legtöbbször nehezen és drágán korrigálható. Ne spóroljunk a szakemberen! A beruházás első nekifutásra drágának tűnhet, de ha ezt választjuk, örök életre szóló medencét kapunk. A munkálat a gödör kiásásával, a vasalás elkészítésével, bezsaluzásával kezdődik, amelynek célja, hogy megtartsa a vízzáró betont. A vízzáró beton kiöntése után egy hónappal célszerű egy vízpróbát végezni. Ezzel az eljárással ellenőrizhető a vízzáró beton megfelelő víztartása, azaz megtudhatjuk, hogy a medence ereszt vagy szivárog-e. Amennyiben a medence egy hét alatt 1 cm vízszintet veszít, az a megfelelő párolgásnak tudható be, de ha nagyobb vízmennyiség tűnik el, át kell nézni, és műgyantával ki kell tölteni a repedéseket. Ezután jön a hidegburkoló, aki felületkiegyenlítéssel kezdi a munkát, vagyis párhuzamossá teszi a falakat, majd kivakolja a zsaluzás egyenletességeit. Vakolás közben a feszített víztükrű medencéknél fontos a medence szintezése, ami lézeres vagy optikai szintezőműszerrel mm-es pontossággal beállítható. Eztán a mesterember kenhető szigeteléssel elzárja a medence hajszálrepedéseit, a sarkokban hajlaterősítő szalagot alkalmaz. Szigetelés után a teljesen lecsiszolt felületen lapkiosztást végez, utána kezdi el a burkolást. A burkolatok anyaga lehet kerámia, illetve üvegmozaik. A kerámia nagyobb felületű, síkfalú medencékhez ajánlott. Az íves, játékos hajlatokban bővelkedő medencéknél az üvegmozaik javasolt, kreatív burkolás kizárólag üvegmozaikkal végezhető. Itt szinte végtelen a variálható színek, ívek és minták száma. A 2×2 cm-es mozaikkockák nagyobb szabadságot engednek, mint bármelyik kerámialap burkolat. Választhatunk egyszerű, világos üvegmozaikot, hiszen ez mindig olcsóbb. Ezt feldobhatjuk egy-két sor extra mozaikkal, ami négyzetméterárban nem jelentős kiadás, mégis szép mintával gazdagítja a medencét. A színhez hasonlító fugaszínt érdemes választani, mert ez egyöntetűvé teszi a medencét. A fugázás műanyag gumizóval történik, amellyel a szakember átlós irányban, két oldalról egyenletesen behúzza az előre bekevert, krémállagú fugázó anyagot, majd néhány perc száradás után lemosószivaccsal többszöri áthúzással tisztítja meg a felületet, a legvégén pedig száraz ronggyal törli tisztára az üvegmozaik burkolatot. Medenceburkolásnál fontos a minőségi segédanyagok használata, mivel a burkolat folyamatosan víz alatt van és fokozott igénybevétel éri. Utólag sokkal nehezebb és drága is javítani a burkolatot, a művelethez rengeteg köbméter víz leengedése szükséges. A fentiekben vázolt medencetípus üvegmozaikkal burkolva hárommillió forinttól érhető el. Az ár javát a gépészet, a medencetest és az üvegmozaik burkolás tesz ki. Utóbbi négyzetméterára 10-11 ezer forint, ezenfelül jönnek az extrák, a lépcsők, ívezések, mozaikképek berakása.
E medence megépülése időigényes, a kötési idők miatt minimum három hónap. A 25 cm falú vízzáró beton kötése 24 óra, szilárdulási ideje 30 nap. Elcsalni kár ezeket az időket, hiszen a betonnak rengeteg vizet kell folyamatosan megtartania. Ha kivártuk a 30 napos szilárdulást, a türelmünket próbára teszi, hogy a szigetelésnek, az üvegmozaik ragasztójának is meg kell kötnie. Türelemjáték ez, de megéri a fáradtságot. Ezeknél a medencéknél a fejlett gépészet miatt a vizet ritkán kell leereszteni. Sőt, minél hosszabban van a víz a medencében, annál tovább őrizhető meg a falak burkolatának minősége. Két-három évente azonban érdemes leereszteni a vizet, télen a letakarásakor pedig 10 cm-t érdemes leengedünk, hogy a jégképződés a peremet ne károsítsa. n

Mintákkal egyénivé tehetjük saját medencénket

Mintákkal egyénivé tehetjük saját medencénket

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat! Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Stílus Lehet, hogy neked nem való a kék a lakberendezésbe? Íme, 5 árulkodó jel

A kéket a lakberendezés örök kedvencének tartják, hiszen rengeteg fajta időtálló megoldást lehet ezzel a színnel megvalósítani. Azonban nem mindenki egyforma, így megeshet, hogy hozzád vagy a te lakásodhoz egyáltalán nem passzol. Ne érezd emiatt rosszul magad, csupán ismerd fel időben, nehogy megutáld az otthonod.

Tipp Állandóan hideg van a lakásban? Ez a 4 leggyakoribb ok

Egy hideg lakás nem csak kellemetlen és bosszantó, de hosszútávon még káros is az ingatlanra nézve. Épp ezért annyira fontos, hogy mielőbb kiderítsd, mi okozza ezt a problémát.

Otthon Vízparti hangulatot idéző panellakás a Balaton fővárosában

Ezúttal Keszthely egy lakótelepére utazunk. Egy panelházba, azon belül is egy panellakásba, ami nem sokkal ezelőtt még a 80-as évek klasszikus hangulatát viselte magán. Mára azonban egy letisztult, modern lakásbelső – Olaszországból származó izgalmas részletekkel. Krisztina, a büszke tulajdonos vezet minket körbe.

Otthon Kint és bent is zöldben – Egy gellérthegyi villa titkai

Judit élete álma volt egy villalakás. Amikor a Gellérthegy déli lejtőjén épült régi társasházban megtalálta a neki megfelelő otthont, alkalmat kapott arra is, hogy másik álmát valóra váltsa, és a többi lakóval együtt varázslatos kertet hozzon létre.

Tipp Mosókonyha kialakításán gondolkozol? 6 eset, amikor NEM éri meg rászánnod a helyet és a pénzt

Egyre többen döntenek a mosókonyha kialakítása mellett, mert számos előnye van. Például a mosó- és szárítógép nem foglalja a helyet a fürdőszobában, vagy egy helyen tárolhatjuk az összes takarítóeszközt és tisztítószert. Néhány esetben azonban kifejezetten nem éri meg a kialakítása. Mutatjuk is, mikor érdemes elengedni a mosókonyha gondolatát:

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin